Încrengăturile din spatele proiectului „Ansamblu rezidențial” din Precista. Offshore-ul, reprezentat o perioadă de Vasile Asandei, șeful ADRNE

4
1696

Proprietarii mai multor apartamente situate în blocurile L4 (strada Burebista) și F37 (strada Titu Maiorescu) din cartierul Precista, din municipiul Piatra Neamț, se opun construcției unui cartier rezidențial care ar urma să fie ridicat în apropiere. Este vorba de proiectul ”Ansamblu rezidențial cu regim de înălțime P+8”, ce va fi format din  apartamente și spații comerciale. Principala supărare a proprietarilor pleacă de la faptul că noua construcție ar urma să aibă 8 etaje, ceea ce ar văduvi mai multe apartamente de lumina soarelui. Mâine, proprietarii nemulțumiți sunt așteptați la Primăria Piatra Neamț, unde au fost invitați la dezbaterea publică ce are ca scop stabilirea condițiilor ce vor fi incluse în Avizul de Oportunitate pentru elaborarea proiectului de plan. La întâlnire vor participa și reprezentanții investitorului. Ansamblul rezidențial va fi construit pe două parcele, una în suprafață de 787 mp, proprietatea Braldini SRL, cealaltă, în suprafață de 600 mp, proprietatea lui Vasile Asofroniei și Jeniței Panaite.

Cei din urmă au intrat în proprietatea terenului în urmă cu 11 ani, printr-o dispoziție a primarului municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, cu mențiunea că Asofronie a fost cesionar de drepturi succesorale.

Istoria celui de-al doilea teren este la fel de interesantă, ca și firma care l-a cumpărat, Braldini SRL. Datele noastre indică faptul că suprafața respectivă, de 787 mp, a fost revendicată după care, în 2007, a fost cumpărată de către firma Braldini.

Vasile Asandei, șeful ADRNE, a fost administrator și acționar la Braldini SRL

În acest moment, firma Braldini, ce-și are sediul în Iași, este administrată de către Vasile Moaleș, care deține 0,005% din părțile sociale. Diferența de până la 100%, adică 99,497% din părțile sociale sunt deținute de firma Mirto Trading Limited, cu sediul în Limassol, Cipru. Așadar, vorbim de o firmă situată într-un paradis fiscal, cu acționari ascunși, care are un teren în Piatra Neamț pe care Bico Industries SRL va construi un ansamblu rezidențial. Societatea Braldini nu a avut dintotdeauna acționar majoritar o firmă din Cipru, inițial părțile sociale fiind deținute de trei cetățeni italieni și un român. Firma a fost înființată în ianuarie 2006, cu sediul social în București, strada Slobozia, cu domeniu principal de activitate „activități imobiliare cu bunuri proprii”. Asociați fondatori: Nicola Bazzoni, Diego Pacchera, Celli Bruno, toți cetățeni italieni, fiecare câte 30% din capitalul social total, și nemțeanul Constantin Roman, cu 10%. În aprilie 2008, cei patru acționari cesionează părțile sociale firmei Mirto Trading LTD, persoană juridică cipriotă, reprezentată de Nicolae Lucian Baciu. Tot atunci, administratorul Constantin Roman este schimbat cu Vasile Asandei (foto), nimeni altul decât actualul șef al Agenției pentru Dezvoltare Nord-Est (ADRNE).

În iulie 2008, firma își avea sediul în Otopeni, județul Ilfov, și își deschide un punct de lucru în Vaslui, str. Metalurgiei nr.1, o adresă de ținut minte. Două luni mai târziu, firma cipriotă cesiona o parte socială, reprezentând 2,5% din capitalul social, către Vasile Asandei. Este momentul în care Braldini SRL ajunge să fie deținută de Asandei și de firma Mirto Trading. Tot atunci se ia decizia ca sediul societății să fie mutat la Vaslui, pe Metalurgiei nr. 1.

În mai 2015, adică după două luni de la instalarea lui Asandei în funcția de manager la ADRNE, apar noi modificări. Asandei renunță la părțile sociale, dar și la calitatea de administrator, locul lui fiind luat de către Gabriel Marius Danciu, căruia șeful ADRNE i-a cesionat partea socială pe care o deținea. Interesant este că, pe bază de procură, Asandei a reprezentat acționarul majoritar, respectiv firma din paradisul fiscal.

În luna mai 2018, Danciu s-a retras din asociere și a cesionat partea socială lui Vasile Moaleș, cel din urmă fiind numit și administrator. La acea dată, firma își avea sediul pe strada Petru Movilă nr.31, Piatra Neamț. Nu pentru mult timp, pentru că sediul se mută la Iași, strada Elena Doamna.

Terenul lui Braldini SRL, sub sechestru asigurator pentru o datorie de 1,6 milioane de lei la ANAF

Parcela deținută de firma Braldini SRL, în suprafață de 787 mp, se află sub sechestru asigurator din august 2017, emis de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, pentru o datorie de 1.641.880 lei. Conform listafirme.ro, firma Braldini SRL a avut, în 2017, o cifră de afaceri de 109.4012 lei, profit de minus 942.172 lei și datorii de 9.014.261 lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. Și toate astea cu un singur angajat. Anul 2012 a fost cel mai „negru” din punct de vedere al datoriilor, acestea ridicîndu-se la 13.120.774 lei.

 

Asandei: „Cred c-am avut o colaborare și am lucrat în urmă cu ceva ani”

Cum Vasile Asandei, șeful ADRNE, a fost acționar, minoritar ce-i drept, la firma Braldini, l-am contactat cu speranța că ne ajută să limpezim lucrurile în ceea ce privește acționariatul firmei cipriote pe care, pentru o perioadă a și reprezentat-o pe baza unui contract. Numai că Vasile Asandei, care a fost administrator la Braldini SRL aproape 7 ani, nu-și mai amintește cine se afla în spatele firmei cipriote. De altfel, șeful ADRNE și-a amintit cu greu și de colaborarea cu Braldini, dar și de faptul că a avut părți sociale la această firmă.

„Dacă am lucrat la firma Braldini? Da, cred că am avut o colaborare și am lucrat în urmă cu ceva ani. Cred că, la un moment dat, am fost eu reprezentantul ei. Din câte îmi amintesc, avea niște proprietăți imobiliare”, a declarat Asandei.

Întrebat dacă a avut acțiuni la această firmă, Asandei a răspuns, dar cu greu: „Am fost și acționar… Da, mai era un acționar din Cipru, dar nu știu cine reprezenta această firmă. Trebuie să mă gândesc, să mă uit prin niște hârtii”.

I-am reîmprospătat noi memoria lui Vasile Asandei, amintindu-i că a reprezentat chiar el, pentru o scurtă perioadă, firma din Cipru. Și-a amintit, însă nu mai știe cu cine a încheiat documentul.

„Nu știu, trebuie să am timp să mă gândesc, cu cine am făcut , ce am semnat atunci, în urmă cu 6-7-8 ani… Nu mai țin minte cu cine am lucrat atunci. Am lucrat în mai multe locuri, trebuie să văd cine era…”, a declarat Asandei.

După mai bine de șase ore de la discuția telefonică pe care am avut-o, probabil că directorul ADRNE nu și-a amintit răspunsurile la întrebările noastre, așa că nu ne-a mai contactat.

Braldini și Bico Industries au avut sediul la aceeași adresă

De la înființare și până în prezent, firma Braldini a avut sediu în București, Ilfov, Vaslui, Neamț și Iași. Sediul din Vaslui a fost, coincidență, pe strada Metalurgiei nr. 1, acolo unde Bico Industries are un punct de lucru. Ulterior, societatea și-a schimbat sediul la o adresă din Piatra Neamț: Petru Movilă nr. 31. Exact unde își are sediul firma Bico Industries, cea care vrea să construiască ansamblul rezidențial din Precista.

 

Motorul de căutare google indică faptul că Bico Industries își are sediul pe Petru Movilă, nr. 31, Piatra Neamț, dar și un punct de lucru în Vaslui, strada Metalurgiei, nr. 1:

Mihai Bîrliba (foto), cel care controlează firma Bico Industries, habar nu avea că Braldini a avut sediul prin curtea firmelor sale și nici nu știe cine reprezintă acționariatul firmei offshore.

Iată dialogul pe care l-am avut cu Mihai Bîrliba:

Redactor: Știți că una dintre parcelele pe care urmează să fie construit ansamblul rezidențial se află sub sechestru la ANAF?

Mihai Bîrliba: Da, știu, mi s-a comuncat în momentul în care am făcut o primă discuție cu cei doi proprietari. Dar, în același timp, am primit asigurări că, în momentul în care se va edifica proiectul, nu va mai exista această problemă. Au fost numai niște discuții preliminare cu proprietarii terenurilor, nu s-au făcut achizițiile.

Red.: Știți cine este acționar la Braldini SRL?

M.B.: N-am detalii, nu știu!

Red.: Nu ați discutat cu niciun reprezentant al firmei?

M.B.: Ba da, cu un domn care are împuternicire, domnul Moaleș…

Red.: Știați că domnul Asandei, șeful ADRNE, a fost administrator și acționar la această societate?

M.B.: Nu știam de treaba asta!

Red.: Cum explicați faptul că Braldini SRL a avut sediu la Vaslui, acolo unde firma dumneavoastră are un punct de lucru, dar a avut sediu și la Piatra Neamț, pe Movilă 31, unde este sediul Bico Industries?

M.B.: Nu pot să vă dau detalii, nu știu. Se poate să fi avut, dar nu știu… Noi avem închiriat spațiul din Vaslui, dar nu am detalii, pentru că este o firmă distinctă.

Red.: Mirto Trading Limited, firma care este acționar majoritar la Braldini SRL, vă spune ceva? Știți cine se află în spatele ei?

M.B.: Nu, nu știu!  

Red.: Deci, nu aveți nicio treabă cu Braldini…

M.B.: Nu!

(Sursa foto: facebook/Vasile Sandei; bicoindustries.ro)

Daniel MURARU

Citeste si:

Investiție controversată în cartierul Precista. Ansamblu rezidențial cu 8 etaje pe terenul unei firme cu acționariat într-un paradis fiscal

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Ciorbea 6 februarie, 2019 at 17:43 Răspunde

    Va puteți Imagina, câta (***) are acest (***) Barliba !
    El, pozează într-un mare om de afaceri, are poze pe Facebook/ Instagram cu…(****) !!
    Este cercetat pentru EVAZIUNE FISCALĂ , marele boss!

  2. constantin 7 februarie, 2019 at 09:31 Răspunde

    Asandei este un tip foarte dubios.Am incercat sa-i vad cv in zadar.La el totul incepe cu anul 2001 ,dar pana atunci ce a facut.Am vazut cum a participat la marele concurs pentru functia de director.Prosteala pe fata , contracandidatul s-a retras si in loc sa se organizeze un nou concurs este declarat castigator.Asa organizeaza si el acum concursuri.Il stiu bine si cand ne intalnim fata in fata nu are taria sa se uite in ochii mei.De aceea sovaiala lui de a raspunde la intrebari pe motiv ca nu-si aduce aminte este aiurea.Acest comunist fruntas in tinerete s-a strecurat prea mult si trebuie sa se mai afle despre nazdravaniile lui.Poate se mai consulta cu Toma de la bucuresti!!!!

  3. Florin 7 februarie, 2019 at 11:08 Răspunde

    Acest oraș arată ORIBIL după 30 de ani în care fiecare șmecher a construit cum a vrut. Nu mai departe centrul orașului, vis-a-vis de parc. Termopane, clădiri înghesuite… urât.
    La Pietricica, la fel.
    Între blocuri, pe bulevarde, s-au zidit tot felul de clădiri tampon care nu doar urâțesc, dar pun în pericol siguranța locuitorilor orașului, dacă ne gândim că acestea obturează căi de acces. Nu se respectă niciun fel de aliniamente. Nu e respectă vecinătățile (amintiți-vă de cazul grădiniței ”abuzate” de o bancă în plin centru).
    Plan urbanistic există la Piatra Neamț?
    Un arhitect responsabil există? Cum se numește?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.