Banii pentru calamități, dați cu ochii închiși de Guvern. „Ochiometrul”, singura evaluare. Cât a ajuns să coste reparația unui pod
În vara acestui an, Guvernul Orban a alocat peste 330 de milioane de lei localităților afectate de calamitățile din luna iunie, când inundațiile au făcut prăpăd în anumite zone ale țării. Banii, alocați prin HG 554/2020, sunt din Fondul de intervenție la dispoziția guvernului, iar localitățile beneficiare trebuie să-i folosească pentru efectuarea lucrărilor de refacere a infrastructurii locale afectate de inundații. Vorbim despre repararea unor poduri, decolmatarea unor podețe și cursuri de apă, refacerea căilor de acces, reparații lucrări hidrotehnice etc.
Atacul.ro a descoperit că aceste sume, de ordinul sutelor de milioane de lei, sunt oferite de guvern fără a exista o analiză serioasă și pertinentă a dezastrelor. Procesele verbale de constatare și de evaluare a pagubelor, în baza cărora sunt alocați banii, nu conțin detalii suficiente și nici probe care să ateste, fără echivoc, existența dezastrelor provocate de calamități. De asemenea, membrii acestor comisii nu fotografiază zonele afectate de inundații pentru a dovedi că cele scrise în acte sunt și adevărate.
Aceste aspecte au ieșit la iveală în momentul în care atacul.ro a solicitat Prefecturii Neamț toate documentele și fotografiile care au stat la baza redactării Raportului operativ, întocmit de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Dobreni, și Procesului verbal întocmit de comisia de constatare și evaluare a pagubelor produse în comuna Dobreni în vara acestui an. Prefectura Neamț ne-a comunicat că nu există alte documente și nici fotografii care să fi stat la baza întocmirii celor două acte.
Localităților afectate din județul Neamț guvernul le-a alocat 16,2 milioane de lei pentru reducerea efectelor inundațiilor din iunie anul acesta. Pe listă se află zeci de primării, plus Consiliul Județean Neamț, care vor reabilita mai multe obiective. În cazul CJ-ului, intervențiile vor fi făcute pe drumurile județene afectate de inundații, în principal. 934.000 de lei a primit instituția pentru aceste lucrări, însă sunt comune precum Ceahlău, Grumăzești sau Pipirig cărora le-au fost alocate sume mult mai mari pentru distrugerile suferite.
Sumă astronomică pentru reparația unui pod la Dobreni
Comuna Dobreni a fost una dintre localitățile afectate de inundațiile din iunie, cele două pâraie care traversează localitatea, Horaița și Almaș, provocând câteva pagube. Guvernul a alocat 885.000 de lei pentru înlăturarea efectelor calamităților (decolmatări poduri, refacere radier culee și zid sprijin pod, decolmatare albie Almaș). Suma este considerabilă, iar alocarea ei are la bază câteva documente întocmite în grabă de reprezentanți ai instituțiilor statului și o evaluare ochiometrică.
De exemplu, pentru obiectivul „Refacere radier culee și zid de sprijin din beton, pod peste pârâul Almaș la DC40, intersecția cu DN15C, pârâul Almaș, sat Dobreni, comuna Dobreni” guvernul a alocat cei mai mulți bani, suma fiind de aproximativ 800.000 de lei.
Redactorii atacul.ro au fost la fața locului și au făcut mai multe fotografii pe care le-au prezentat unor constructori. Toți, la unison, au precizat că suma este exorbitantă raportat la pagubele existente. Specialiștii au spus că 800.000 de lei ar costa construirea unui pod nou. În cazul podului de peste pârâul Almaș, pe drumul comunal 40, ar fi vorba despre lucrări de consolidare care, în niciun caz, nu au cum să coste peste 150.000 de euro.
Cum s-a ajuns aici și cine a făcut evaluarea pagubelor provocate de inundații la acest pod?
Atacul.ro a urmat, pas cu pas, procedura folosită de autorități, iar concluzia este alarmantă: banii au fost alocați fără o evaluare serioasă, situația fiind valabilă pentru toate o obiectivele afectate de calamități.
Cum se joacă statul cu banii
La baza deciziei privind alocarea celor 885.000 de lei Primăriei Dobreni, pentru înlăturarea problemelor cauzate de inundațiile din iunie, nu există nicio fotografie care să ateste existența acestor probleme. Este un raport operativ întocmit de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Dobreni și un proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit de o comisie constituită prin ordin de prefect. În raportul operativ, trimis la ISU Neamț în data de 24 iunie, sunt menționate sec problemele identificate: 3 podețe, gabioane (n.r. fără precizarea unității de măsură), 19 gospodării inundate, 4 sere și culturi.
Pe 30 iunie, o comisie numită prin ordinul prefectului s-a deplasat în comuna Dobreni pentru a verifica aspectele menționate în Raportul operativ al CLSU Dobreni. Din comisie au făcut parte reprezentanți de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Sistemul de Gospodărire a Apelor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția pentru Agricultură. În urma vizitei în teren a fost întocmit Procesul verbal nr. 123/30 iunie 2020 în care sunt menționate obiectivele afectate/distruse, localizarea și evaluarea lucrărilor de decolmatare, reparații etc. La podul de peste pârâul Almaș, de la intrarea din DN 15D pe drumul „Balaurului”, suma menționată este 900.000 de lei, valoarea fiind estimată pe baza unor lucrări similare efectuate de Consiliul Județean Neamț. Procesul verbal nu este însoțit de fotografii care să ateste existența calamităților, dar nici de descrieri suplimentare, de genul poziționării exacte a locului în care ar urma să fie decolmatată albia pârâului Almaș. În procesul verbal se menționează sec 0,450 km, fără a se preciza unde începe și unde se termină zona afectată. Evaluările făcute de autoriățile județene au stat la baza alocării sumelor de către Guvernul Orban.
În cazul decolmatării albiei pârâului Almaș, atacul.ro a constatat că lucrarea a fost executată, deși guvernul nu alocase banii. Parte din balastul rezultat a fost folosit de firma Aqua Parc SRL la lucrările pe care le execută în comuna Negrești. Angajații lui Ginel au excavat zile la rând albia pârâului, fără a deține acte de reglementare de la „Apele Române” și nici de la Mediu. Povestea face obiectul unei anchete penale aflate în lucru la Poliția Neamț.
Modul în care este făcută, în prezent, evaluarea pagubelor provocate de calamități a atras atenția Prefecturii Neamț care, în urma solicitărilor făcute de atacul.ro, a decis să schimbe regulile. Astfel, sursele noastre arată că, în ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul George Lazăr a decis ca, de acum înainte, procesele verbale de constatare a pagubelor efectuate de calamități să fie însoțite obligatoriu de fotografii/imagini video, dar și de informații mai amănunțite care să descrie atât zona afectată, cât și pagubele.
În ziua de 24 noiembrie, în plin scandal cauzat de sustragerea de agregate minerale din albia pârâului Almaș, Aqua Parc SRL și-a retras excavatorul și cofrajele pregătite să intervină la reparația podului de peste pârâul Almaș.
Lipsa unui contract încheiat cu Primăria Dobreni, în conturile căreia, între timp, au intrat banii pentru calamități, i-a obligat, cel mai probabil, pe cei de la Aqua Parc să ia această decizie. De altfel, atribuirea acestor contracte, cele mai multe în procedură de urgență, deși au trecut câteva luni de la producerea calamităților, reprezintă o altă neregulă privind gestionarea sumelor alocate pentru înlăturarea efectelor produse de calamități.
Daniel MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
O sursa de spagi babane pentru primari. Probabil unele lucrari sunt finantate ani la rand dar nimeni nu verifica. Iar daca pentru asemenea situatii lucrurile s-ar face profesionist ar verifica si cand au fost construite si mai ales de ce au cedat. In mod normal nimeni nu construieste un pod fara aviz de la ape care descrie ce caracteristici tehnice are pentru a-si atinge scopul pentru care a fost construit. Inclusiv sa reziste la viituri (sa asigure tranzitul acestora). Dar nimeni nu verifica de ce au fost deteriorate astfel de lucrari, totul explicandu-se probabil cu sintagma „a plouat mult”. Ma uit la fotografiile d-voastră cu acel pod si vad ca nici macar nu este apa in albie. Poate exista 1-2 zile pe an cand creste debitul astfel incat sa umple albia dar asta nu inseamna ca trebuie sa se distruga podul. Inseamna ca nu a fost bine construit. Mai vad ca banii sunt aruncati, pardon – cheltuiti, pe decolmatare. Va intreb – primaria respectiva nu are un buldoexcavator si un camion cumparate din bani publici (ati scris suficient despre aceste achizitii)? De ce nu a solicitat un aviz de la ape, in care sa le scrie cat si de unde pot lua balastrul si sa faca lucrarea in regie proprie, chiar si cu valorificarea balastrului pentru a avea bani de motorina. Adica statul plateste din banii nostri niste smecheri care vin si iau balastrul, pe care apoi il vand pentru alta lucrare la Negresti? Am inteles bine? Noi mai avem procurori in tara asta? Dar Curte de conturi? Oare cat trebuie sa mai scrieti si noi sa comentam astfel de hotii care se vad din avion? Cat despre personajul care conduce acea primarie…sa te fereasca Dumnezeu. Toata familia e compusa din scandalagii si aroganti. Si cand te gandesti ca acum cativa ani cazusera de nu aveau bani pentru trai…
Nici nu mai are sens sa mai comentam aceste hotii pe care le pot dovedi si copii de gradinita.
Romanica este un stat esuat pentru cetateni,nu si pentru institutiile de”siguranta” compuse numai din corupti si analfabeti scolarizati online la facultati de 2 bani care se lafaie in spagi,salarii colosale si pensii speciale si de serviciu la 40 de ani.
NIMENI NU POATE SA SE ATINGA DE EI.FAC CE VOR.
Aceste SRL-uri PARCHET/DIICOT/DNA/IPJ/DGA/SRI/ANI/MAMI/TATI/CACA/MACA/PACA,etc va dati seama cate sunt?cate zeci de miliarde de euro se cheltuie cu acesti oameni care nu produc NIMIC?decat incompetenta crasa,abuz de putere si coruptie endemica.
Va dati seama cate lucruri se pot face cu banii astea?
Pana nu se face legea raspunderii”magistratilor”pentru ca acesti corupti din Justitie sa raspunda pentru faptele lor sau pentru ca nu fac NIMIC si se ascund prin birouri asteptand sa-si ia salariile aberant de mari si nesimtite raportate la valoarea lor profesionala ZERO ,pana ce aceasta caracatita care patroneaza statul mafiot Romanica nu este neutralizta cu legi clare care sa excluda din Justitie incompetentii corupti care nu fac nimic sau sunt partasi cu toti hotii care fura tara asta,Romanica va ramane un stat fanariot esuat.
Si-au recapatat gustul pentru traiul in huzur nemuncit, chiar in toamna anului 2017, dupa ce au vandut un jaf de rabla catre Primaria Dobreni, care, practic nu ar fi costat mai mult de aproximativ 7000 de euro. Dupa ce si-au atins scopul, Mihai Cretu s-a mai si laudat in Piatra Neamt, citez sursa „Dna P.A., ne-am rezolvat problemele financiare”. Cu ajutorul presedintei Comisiei de evaluare a ofertelor, Popa Ioana Svetlana si a celeilalte membre, contabila sefa, Brahariu Gianina. ” Am achitat lui Popa Valer, autobasculanta livrata, conform factura si contract”. Care factura, care dintre contracte? Sunt doua variante de contract vanzare -cumparare, semnate la vanzator de doua persoane diferite. Factura 98, fara data de emitere, dupa cum a constatat si scris Curtea De Conturi Neamt, in procesul verbal si contractul care contine multe….. Vor vedea ce, pe 11 ian 2020. Ca sa nu mai vorbim despre contributia Comisiei de receptie bunuri si servicii, ai caror membrii au mintit, devenind complicii primaritei Cretu. Probabil, nu degeaba. Asa ca, nu-i vaitati. S-au imbuibat cu varf si indesat. Si acum ameninta.
PNL Neamt este mana in mana cu Arsene. Soseta inca nua facut alegeri pt vicepresedinti si amana totul pentru a organiza si pune pe cine vrea la spital. De aia nu schimba CA-ul si nici comisia de examinare ca sa puna pe cine vrea ciorapul lui. Incearca sa faca acelasi lucru si la troleibuzul, sa decida fara opozitie care acum e majoritara. Vor si acolo concurs ca la spital, fara sa-l bage in sedinta de cj, fara aprobarea consilierilor, cj.ul fiind autoritatea tutelara conform legii cu atributii de a stabili comisia si conditiile de concurs. Cred ca liberalii habar n-au ca arsene pregateste concursuri cu dedicatie. Asa va proceda si cu concursul de la drupo. Vor urma examene la alte institutii , dgspc cu pavaluta, muzeu, Carmen saeculare, biblioteca, teatru. Peste tot soseta va face cum il taie capul, pentru ca i se va permite. Credeti ca liberalii nu stiu despre aceste miscari a lui arsene? Ba da, stiu dar tac, pentru ca sunt complicii lui arsene. Il lasa pe soseta sa incalce legea si sa puna pe cine vrea la spital, drupo si troleibuzul, iar consilierii vor fi folositi drept decor. Vor tacea liberalii? Sigur, pentru ca au ordin de la cozmanciuc..
In ceea ce priveste activitatea compartimentului de achizitii de la UAT Comuna Dobreni, treburile sunt clare demult. Tot ce aduce profit cert si consistent in buzunarele primaritei Cretu Vasilica, se executa pe repede inainte, la comanda si din dispozitia expresa a ei. Toti furnizorii care au incomodat-o si nu au cotizat la prosperitatea ei personala, au fost eliminati si sunt purtati prin instante de judecata. Ce naiv ar putea sa creada despre acei bani pentru calamitati, ca au ajuns la oamenii care au avut intr-adevar pagube, si ca acestia nu au cotizat la bunastarea familiei care patroneaza Primaria Dobreni? In articolul prezentat mai sus, se face referire la un beneficiar ca a incasat despagubiri pentru 500 mp cultura de castraveti si 1500 mp cultura tomate. Cine a fost autoritatea competenta ca a evaluat asa zisele pagube, ajungandu-se la valoarea de 13388 lei? Probabil beneficiarul in cauza a fost fin sau cumatru cu primarita Cretu. Buldoexcavatorul primariei executa lucrari pe la executivi de la Camera Curtii de Conturi Neamt, in timpul verificarilor. Iar camionul, de fapt autobasculanta la care se face referire, este afacerea personala a primaritei Cretu, fiind vanduta, prin intermediar de catre insasi ea, catre UAT Comuna Dobreni. Cu acte contrafacute si factura 98, pe care o tine bine dosita de ochii lumii. Cu siguranta acea factura este „sora” cu celelalte doua facturi contrafacute, provenind de la acelasi Popa Valer. Autobasculanta, fosta NT 55 BBC, este sora cu NT 88 BBC. Numai ca NT 55 BBC a fost o rabla defecta de la inceput, desi furnizorul a precizat in oferta, ca starea de functionare este foarte buna, fara a preciza nr de km reali. Ca sa nu mai vorbim si de alte diferente de ordin tehnic, intre scriptic si realitatea mizerabila a acestei inselaciuni, girata de primarita Cretu Vasilica.
La Dobreni te minunezi ce probleme sunt in zona funciara. Sa vedeti acolo matrabazlacuri funciare,intabulari ,biserici, asociatii,oameni plangand pe drumuri. Si asta datorita eminentei sale cenusii primarita vasilica . Cine vrea sa investigheze ,va avea de scris o buna bucata de timp
Stimate domn(doamna), la Dobreni umbla pe drumuri, napastuiti si haituiti, doar cei oameni care au refuzat sa fie slugi obiedente, presuri sau coceni de porumb in fundul gradinii. Functionari publici si angajati contractuali si-au oferit sprijinul (bineinteles, nu gratuit) pentru realizarea „obiectivelor personale” ale eminentei cenusii de la Dobreni. Faradelegile de acolo au primit girul Camerei Curtii de Conturi Neamt. Ultima gaselnita este acea asociatie care aduce gazul. Desi initial nu a primit acordul instantei de judecata, pentru a deveni statutara, cum necum, peste noapte s-a produs minunea. Cu siguranta, vor fi toate hotiile investigate. Cineva de acolo, cand a aflat ca va citat la DNA pentru declaratii, a luat foc si a inchis telefonul. „De ce m-ati bagat pe mine in asta?”. Pentru ca ai mintit stimata doamna, complicitatea se pedepseste.