Un asfaltator, fost pesedist de frunte, deszăpezește drumurile naționale din Neamț pentru zeci de milioane de lei

2
3104

La începutul acestei săptămâni, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a încheiat un nou contract pentru deszăpezirea celor peste 400 de kilometri de drumuri naționale care tranzitează județul Neamț. Contractul, cu o valoare de 35 de milioane de lei și valabilitate pe o perioadă de 4 ani, a fost câștigat de o asociere de două firme (Darcons SRL și Axa Road Constructii CFDP SRL), ambele controlate de Romică Rotaru, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, fost membru de vază al PSD Neamț și bun amic al ex-deputatului PSD Ioan Munteanu, proaspăt condamnat, în primă instanță, la 6 ani închisoare pentru corupție.

Alexandru Rotaru, fiul lui Romică Rotaru (foto), a fost deputat PSD de Neamț în legislatura 2016-2020. La ultimele alegeri nu a mai candidat, declarând apropiaților că vrea să se ocupe de afacerile familiei, întrucât tatăl său s-ar confrunta cu niște probleme de sănătate.

De la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași ni s-a comunicat că utilajele noului prestator sunt deja pe trasee și acționează cu material antiderapant.

Darcons SRL și Axa Road Construcții CFDP SRL au sediul în comuna Cordun, acolo unde își au și depozitul principal de antiderapant. Darcons este una dintre firmele abonate la contractele cu statul, inclusiv cu Consiliul Județean Neamț. Societatea face parte din asocierea de firme care a câștigat licitația pentru reabilitarea și modernizarea mai multor drumuri județene. Contractele sale s-au derulat în special în zona Romanului.

 

FOTO: Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, și Romică Rotaru (încercuit cu roșu), în vizită pe un drum județean modernizat de Darcons SRL

Darcons SRL este deținută de Romică Rotaru (100% din părțile sociale) și administrată de Maria Vasilica Tăbăcaru. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 54,1 milioane de lei, un profit de 1,1 milioane de lei, și 127 de angajați.

Cea de-a doua societate, Axa Road Construcții CFDP SRL, cu principal obiect de activitate „lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”, a fost înființată în anul 2019 și este deținută de Romică Rotaru (75% din părțile sociale) și Andrei Rotaru (25%)

Iarna trecută, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași (DRDP), care administrează drumurile naționale în județul Neamț, a cheltuit câteva milioane bune cu deszăpezirea (5.435.742 lei, cu tot cu TVA). Pentru combaterea poleiului, drumarii au folosit 9.027 de tone de materiale chimice și antiderapante, care au costat 972.975 de lei. S-a acționat efectiv pe 428 de kilometri de drumuri naționale, activitatea de deszăpezire fiind prestată de două societăți comerciale: Florconstruct SRL Suceava și Rad Trans SRL Bacău.

Un participant la trafic ne-a sesizat, în această dimineață, faptul că pe DN 15C, Piatra Neamț – Târgu Neamț se conduce în condiții dificile, mâzgă și polei, iar pe traseu nu a văzut niciun utilaj.

FOTO: DN 15D, Piatra Neamț-Girov

Pe de altă parte, drumarii atrag atenția conducătorilor auto să fie prudenți, pentru că poleiul se poate forma și la 30 de minute după trecerea autospecialei, atunci când ploaia spală sarea de pe carosabil.  

Daniel MURARU

Citește și:

Grea iarnă! Milioane de lei și mii de tone de antiderapant pentru deszăpezirea drumurilor naționale

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. FLORIN 11 decembrie, 2020 at 12:23 Răspunde

    Pai cine sa faca drumuri in Neamt?
    UMB,Strabag?
    Pai asta inseamna sa avem drumuri de calitate pe care sa nu le mai reparam 20 de ani.
    Si atunci ce sa mai faca hotii din CJ an de an?
    Cum sa mai fure ei bani daca le dispare parghia principala de furt al banilor publici si anume asfaltarile de proasta calitate UNDE SCOT PROFIT DE 50% din care 30% spaga si 20% profitul lor.Cine sa verifice aceste lucrari si calitatea lor?Cum sa faci”comisie”la CJ pentru a verifica calitatea acestor lucrari?De rasu universului cosmic.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.