Albia pârâului Almaș, măcelărită de excavatoare. Jocurile murdare de la SGA Neamț și Primăria Dobreni

7
659

Scandalul izbucnit după depistarea, în albia pârâului Almaș (Dobreni), la sustras de balast, a angajaților și utilajelor firmei lui Gheorghe Vlase, zis și Ginel, scoate la iveală aspecte extrem de îngrijorătoare, care confirmă dezinteresul instituțiilor statului față de acest adevărat fenomen al devastării cursurilor de apă. În timp ce salariații unor instituții nu au altă grijă decât de a-i salva pe oamenii lui Ginel, dezastrul de pe teren indică nivelul de nesimțire la care au ajuns hoții de agregate minerale și scoate în evidența buna colaborare întru acoperirea jafului dintre autorități și cei certați cu legea.

Zona în care a fost depistată de polițiști, pe 12 noiembrie, echipa lui Ginel în timp ce sustrăgea balast din albia pârâului Almaș, se află la 250 de metri în amonte de podul de peste DJ 156 A (drumul județean Dobreni – Girov).

Albia pârâului a fost pur și simplu măcelărită de utilaje, nu doar în locul în care au fost depistați salariații Aqua Parc SRL. Vorbim de câteva sute de metri, până aproape de stația de epurare, zonă asupra căreia s-a intervenit fără a exista niciun aviz de reglementare de la „Apele Române” sau de la Agenția pentru Protecția Mediului. Urmele lăsate de excavatoarele care au răscolit fundul albiei, dar și cele ale autocamioanelor care au cărat agregatele sunt vizibile și acum. Acțiunea s-a desfășurat pe o distanță de aproximativ 500 de metri, inclusiv în zona podului de peste DJ 156A, acolo unde nu se putea interveni fără aprobarea administratorului drumului.

Specialiștii cărora le-am prezentat fotografiile au confirmat că urmele indică extragerea de agregate minerale, acțiune petrecută recent. Mai mult decât atât, ceea ce au lăsat în urmă, un dezastru ecologic, nu se poate încadra în categoria „decolmatări”.

„Se vede că toată albia este răscolită, iar cei care au făcut-o au căutat balast nimic mai mult. Nu este decolmatare, pentru că o decolmatare ar trebui să arate cu totul altfel. Albia trebuie să fie frumos curățată, iar malurile puteau fi întărite cu balastul extras din cursul apei. Ce se vede în poze numai decolmatare nu se numește”, ne-a declarat un specialist din domeniu.

Concluzia ar fi că, în ultimele luni, din albia pârâului Almaș s-a exploatat balast fără să existe niciun document care să permită acest lucru.

Decolmatare sau nu, s-a acționat fără avize de la autorități

Legea Apelor nr. 107/1996 stipulează clar că nu se poate face nicio intervenție pe cursurile de apă fără avize de de la autorități. Doar în situații excepționale, adică adevărate stări de urgență, se poate interveni asupra albiei fără acte de reglementare de la „Apele Române”. Aceste situații, și spre știința lui Marius Nechita, actualul șef de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, înseamnă acele cazuri în care viața oamenilor, gospodăriile lor sunt puse în pericol. De exemplu, în timpul unor inundații se poate interveni cu utilaje pentru a devia cursul apei care amenință gospodăriile cetățenilor.

În cazul situației de pe pârâul Almaș, unde oamenii lui Ginel săpau fără avize de la „Apele Române”, nici nu se poate discuta despre o situație de urgență, care ar fi permis ca actele să fie obținute la finalizarea lucrărilor. Asta ne-a spus directorul SGA Neamț, și anume că echipa lui Ginel efectua o lucrare în regim de urgență și că legea i-ar permite să obțină actele de reglementare de la SGA până la finele lucrărilor. Întrebat unde era urgența, Nechita ne-a spus că există un proces verbal al Comitetului Local pentru Situații de Urgență Dobreni, întocmit după inundațiile din iunie. Numai că din iunie și până în prezent au trecut mai bine de 5 luni, iar lucrarea nu mai poate fi încadrată la „urgențe”. Mai ales că, în prezent, pârâul este secat, adică pe acolo nu curge apă.

Însă, dacă sunt interese pentru a-i acoperi pe salariații lui Ginel, orice pârâu secat poate deveni o situație de urgență.

Acțiunea Primăriei Dobreni de salvare a echipei lui Ginel

În urma inundațiilor din luna iunie a acestui an, comunei Dobreni i-au fost alocate fonduri în valoare de aproape 1 milion de lei pentru înlăturarea efectelor acestora (decolmatări, refacere apărări de mal din gabioane, refacere culee pod etc). Banii sunt din  Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului.

La o zi după ce polițiștii i-au prins pe angajații firmei Aqua Parc exploatând ilegal agregate minerale, consilierii locali din Dobreni votau aprobarea contractului pentru realizarea obiectivului „Decolmatări poduri, refacere infrastructură, radier culee și zid de sprijin”. Proiectul de hotărâre a fost inițiat de către primărița Vasilica Crețu.

 

Aleșii au primit mapa cu proiectele în ziua ședinței, adică pe 13 noiembrie, deși legea stipulează că proiectele trebuie înmânate cu cel puțin 5 zile înainte de ședință.

În referatul de aprobare, semnat de Octavian Mancaș, juristul primăriei, se face mențiunea că au fost alocate sumele pentru remedierea distrugerilor provocate de inundațiile din vara anului 2020. Nu se face nicio referire cu privire la suma alocată, ci doar că se propune încheierea contractului pentru efectuarea lucrărilor. De asemenea, nu se spune nimic despre ce urma să se întâmple cu cei peste 3000 de metri cubi de balast care urmau să fie extrași din albie. Nu se face nici măcar mențiunea (sic!) că balastul va fi folosit la lucrările pe care Aqua Parc le avea în comuna vecină, Negrești.

Tot în aceeași zi, 13 noiembrie, un reprezentant al firmei Aqua Parc a prezentat polițiștilor un contract de decolmatare a albiei pârâului Almaș, încheiat cu Primăria Dobreni. Data contractului: 12 noiembrie 2020, exact ziua în care polițiștii i-au prins pe angajații lui Ginel în albia pârâului, exploatând agregate minerale.

Cu alte cuvinte, consilierii locali au votat că sunt de acord cu încheierea contractului pentru efectuarea lucrărilor de decolmatare a pârâului pe 13 noiembrie, însă documentul cu Aqua Parc era deja încheiat de primărie în data de 12 noiembrie, înainte cu o zi.

Asta înseamnă că cineva a făcut abuz în serviciu, fals, uz de fals etc, pentru că a acționat pentru a-i acoperi pe salariații lui Ginel în fața oamenilor legii.

Cum nu mai era vorba despre o situație de urgență, se pune întrebarea cum a ales Primăria Dobreni să încheie contractul cu Aqua Parc SRL. A făcut vreo selecție de oferte sau o achiziție directă? Din câte știm noi, nu!

Am solicitat Primăriei Dobreni, în urmă cu o săptămână, documentul întocmit de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Dobreni după indundațiile din luna iunie, dar și o copie a contractului de decolmatare  încheiat cu Aqua Parc SRL. Până în prezent, nu ne-a pus la dispoziție niciun document.

Prefectura, la solicitarea atacul.ro, a trimis atât documentul CLSU Dobreni, cât și o copie a procesului verbal de evaluare a pagubelor de la Dobreni, întocmit de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, documentul care, în opinia șefului SGA Neamț, ar confirma starea de urgență. 

Documentul CLSU Dobreni:

Din niciunul dintre aceste acte nu reiese clar că albia pârâului Almaș trebuia decolmatată în zona în care au fost depistați oamenii lui Ginel.

Daniel MURARU

Citește și:

Cine-i oprește? Oamenii lui Ginel, prinși din nou la furat. Primăria Dobreni vrea să-i ajute să scape

Dezvăluirile atacul.ro, confirmate de autorități. Angajații lui Ginel furau balast, iar primăria îi acoperă

Se încearcă mușamalizarea furtului de balast comis de oamenii lui Ginel. Vor să reinventeze definiția situației de urgență

7 comments

 1. rada.@ 26 noiembrie, 2020 at 17:09 Răspunde

  Spre stiinta ofiterilor de Politie care ancheteaza cazul si nu numai ( DNA); nu un consilier juridic vine cu asemenea propuneri de decolmatare a unui curs de apa, pentru ca , nu are cunostintele de specialitate s a faca asemenea propuneri cu caracter TEHNIC!!!! acest domn a incalcat fisa postului, deasemenea si doamna Primar ! care daca avea asemenea veleitati tehnice trebuia sa fie promovata la conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt , care din pacate este condusa de INCOMPETENT !!! PNL va faceti de RUSINE !! Schimbati de urgenta INCOMPETENTUL si cereti-va SCUZE!!! si informati pe presedintele WERNER IOHANIS care sustinea ieri in conferinta de presa ca nu stie ca INCOMPETENTI sa fie promovati de PNL – in functii de raspundere la APELE ROMANE, RUSINEEEEEEE si ca va cere o situatie de la ORBAN ( nu de la servicii!!! sic!!). Asteptam schimbarea INCOMPETENTULUI de la Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT dar si a inginerului sef PAVALEANU IOANcare dormiteaza de foarte mult timp!!!

 2. Jorj 26 noiembrie, 2020 at 18:52 Răspunde

  Păi stați așa, pârâul Almas nu are nici o legatura cu inundațiile din vară. Pârâul Horaìța a fost cel care a facut pagube, ori acolo nu s-a facut nimic pt decolmatare. De exemplu in zona solariilor.

  • Nica Daniela 28 noiembrie, 2020 at 21:10 Răspunde

   Credeti ca le pasa celor doi, de consecintele incalcarii fisei postului si atributiilor? Cei doi au calcat si calca inca pe cadavre pentru propriile interese, doar pentru beneficii personale si pentru a da bine in ochii votantilor din Dobreni. O parte din documentele prezentate in articol nu au numere de inregistrare (intr-o alta situatie s-a facut mare tam-tam pentru lipsa nr de inregistrare de pe un document), semn ca ar putea fi rostogolite prin mai multe sedinte. In Proiectul de Hotarire, sant mentionate Legea 98/2016 si HG 395/2016 si dupa cum se poate observa, documentul este semnat de primarita in exercitiu. Ar fi bine sa-si ingaduie putin timp si sa studieze in Legea 98/2016, capitolul cu privire la atributiile comisiei de evaluare a ofertelor si la atributiile conducatorului Autoritatii Contractante, in cazul cand sesizeaza neclaritati si lipsa documentelor justifictive din ofertele admise spre analiza, verificare si evaluare. In anul 2017, perioada iulie-august, nu a avut timp sa studieze. Poate isi face timp pana pe 11 ian 2021. Cat despre capabilitatile juristului Mancas Octavian, ar fi o pierdere de timp sa le comentam. El scrie dupa dictare sau copiaza de pe unde se poate, fara a analiza. El si contabila sefa Brahariu, sunt ocupati cu intocmirea unor documente in legatura cu fapte ilicite. Ar fi sa se documenteze temeinic in legatura cu toate aliniatele articolului din Codul Civil, cu privire la fapta ilicita, pana pe 11 ian 2021.

 3. Maria Sfetcu 26 noiembrie, 2020 at 19:29 Răspunde

  Unde ești tu Tepeș, Doamne?
  Chiar îmi este dor de zilele în care toate jurnalele de știri începeau cu valul de încătușați ai D.N.A. -ului! Cât de mult îmi lipsește zgomotul de cătușe!
  Offff!
  O zi frumoasă tuturor

 4. George 26 noiembrie, 2020 at 21:48 Răspunde

  Domnule Muraru, societatea asta ar trebui să vă mulțumească pentru maximul interes pe care îl acordați protejării mediului. Nu e o ironie! Dacă cei plătiți cu salarii exorbitante și-ar arunca ochii din când în când în jurul lor și ar lua atitudine, județul ăsta ar mai arăta cumva. Dar iată ce preocupări au autoritățile noastre! Ce grijă! Murea Ginel daca mai avea un dosar penal? Îl interesa? De ce atâta zbucium din partea primăriței și a tânărului izbit ca nuca-n perete intr-o funcție în care n-are ce căuta!
  Felicitări, domnule Muraru, pentru profesionalism și perseverență în descoperirea adevărului!

 5. Liviu 27 noiembrie, 2020 at 08:30 Răspunde

  Daca au vazut ca ciuma rosie a facut ce a vrut in aceasta institutie, s-au gandit si liberalii ca e momentul sa faca incasari fara numar. Va mai amintiti articolele desrpe mafia din ape de la Bacau cu varfurile de lance Marcoci si Miky spaguta Popescu? Va amintiti tunurile pe care Atacul le-a scos la iveala? Si cate or mai fi fost… ce-au zis galbejitii, ca pot face si ei bani grei. Au pus niste ilustri cunoscatori in ale nimicului la Bacau si Neamt si il pregatesc pe parintele combinatiilor, tradarilor, exploatarilor ilegale si aranjamentelor pe bani publici sa-l puna sef la garda de mediu. Sa urmariti la ce comuna va da examen Stoica sa devina functionar al statului, potentul om de afaceri cu pensiuni si firme de constructii, care vrea sa devina functionar in administratie. Au vazut ca psd-istii nu au patit nimic si procurorii dorm, asa ca fac si liberalii banisori pentru zile negre.

 6. Alina 28 noiembrie, 2020 at 21:34 Răspunde

  Faptul ca, Proiectul Hotarare si Proiectul Ordine de zi, nu au mentionate numere de inregistrare, ne trimite cu gandul la ideea ca au fost intocmite dupa ce au aparut dezvaluirile publicatiei Atacul.ro, in legatura cu prapadul “executat” la Dobreni, de oamenii lui Ginel. Cu girul interesat, al primaritei Cretu. De ceva timp, in institutiile publice se practica inregistrarea electronica a documentelor, astfel incat nu se poate antedata un document. Mai clar (vorba juristului Mancas de la Dobreni), un document intocmit pe 25.11.2020, nu poate primi nr de inregistrare aferent datei de 13.11.2020. Deci este o smecherie la mijloc. S-au facut niste documente, pe genunchi, in mare graba, pentru a acoperi niste faradelegi.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.