Combinații cu bani publici. Un milion de lei pentru firma finului

0
2359

De câteva zile, au început lucrările de extindere și modernizare a Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorghiu”, din Războieni, proiectul, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), fiind în valoare de 943.319 lei, fără TVA. Deși niciuna dintre firmele familiei sale nu este implicata oficial în acest contract, pe șantier au fost văzuți muncitorii și utilajele „lui Hîrțan”, consilier local PNL în Războieni. Ba mai mult decât atât, chiar Hîrțan în persoană a fost zărit și fotografiat în spatele școlii ce urmează să fie reabilitată cu bani grei.

În ultimii doi ani, firmele familiei lui Hîrțan, GPH Construct Invest și Iacob Team SRL, au devenit abonate la lucrările cu bani publici, în special ai Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. De altfel, de pe numărul de telefon al liberalului de Războieni au fost trimise mai multe mesaje către telefonul de serviciu al directorului economic al spitalului, care fusese demis. Mesajele, care arătau cine și cum se fac jocurile în cea mai importantă unitate medicală din județ, au ajuns în mâna noului director și, pe surse, în presă.

În scripte-i firma finului, pe teren e nașul Hîrțan

Contractul pentru extinderea și modernizarea școlii din Războieni a fost câștigat, în urmă cu câteva luni, de o asociere de trei firme, cu lider o societate din comuna Negrești. Primăria Războieni a publicat anunțul pe 9 ianuarie, iar în data de 29 aprilie era stabilit câștigătorul. Nici nu a fost greu, pentru că a fost depusă o singură ofertă, cea a asocierii Bog Edil Serv SRL (leader), Barbecip SRL și Aqua Project SRL. Oferta câștigătoare a fost mai mică cu fix 33 de bani decât valoarea estimată a contractului. Sunt semne care ar trebui să le dea de gândit anchetatorilor, care ar trebui să se aplece puțin asupra acestei afaceri. Un motiv în plus l-ar constitui și faptul că firma, care a fost lider al asocierii – Bog Edil Serv SRL, a avut, în 2018, cifra de afaceri 0, pierdere de 7.909 lei și niciun angajat. La ora redactării articolului, Bog Edil Serv SRL nu avea depus bilanțul pentru anul 2019.

Asociat unic și administrator al firmei este Nicolae Bogdan Gheorghiu, căsătorit cu o verișoară de-a lui Hîrțan, acesta fiind și nașul de cununie al celor doi. Așa s-ar putea explica de ce lucrările la școală sunt efectuate de muncitorii firmei controlate de soția lui Hîrțan. Prin acest artificiu, în sensul că a băgat la înaintare firma finului, consilierul local Hîrțan a scăpat de problemele pe care ar fi putut să le aibă cu cei de la Agenția Națională de Integritate.

Conform clauzelor contractuale, lucrarea nu poate fi subcontractată, așa că pe șantier ar trebui să presteze doar muncitorii firmelor care au câștigat proiectul.

GPH Construct Invest SRL, firmă în care asociat unic și administrator este soția lui Hîrțan, dar de care se ocupă consilierul liberal, a prins în ultimii 2 ani mai multe contracte cu instituții publice, două dintre cele mai mari fiind încheiate cu Consiliul Județean Neamț.

Deși încheiase anul 2018 cu o pierdere financiară de 94.412 lei, în mai 2019, GPH Construct Invest a încheiat cu CJ Neamț un contract în valoare de 1.657.409 lei, fără TVA, pentru elaborarea proiectului și execuție lucrări „Stația de Pompieri Poiana Teiului”. Firma lui Hîrțan a fost singura care a depus ofertă. În decembrie 2018, GPH Construct Invest a încheiat un contract cu CJ Neamț, în valoare de 719.825 lei, fără TVA, pentru demolarea pavilionului central și construire spații centrală termică și spălătorie. Contractul a fost câștigat în fața asocierii Drupo și Ștef Edil CDP SRL.

Am încercat să-l contactăm pe Gabriel Hîrțan, însă nici de această dată nu ne-a răspuns la telefon.

Daniel MURARU

Citește și:

Un mesaj ușor de descifrat. Cine schimbă, de fapt, șefii Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cum se fac afacerile

Nu se mai dezlipesc de banul public! Firmă agreată politic, implicată în amenajarea spațiului pentru aparatul Covid-19

Firma care a abandonat deșeurile la Războieni, identificată și amendată. Lucrarea a fost subcontractată ilegal

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.