Firma care a abandonat deșeurile la Războieni, identificată și amendată. Lucrarea a fost subcontractată ilegal

4
2374

ArticolulPavilionul Centrului de Recuperare Războieni a ajuns într-un pârâu, iar Garda de Mediu așteaptă o sesizare scrisă” publicat de atacul.ro pe 23 ianuarie, nu a rămas fără urmări, firma responsabilă cu abandonarea deșeurilor fiind identificată și amendată. 30.000 de lei, atât a fost amenda aplicată de comisarii Gărzii de Mediu Neamț societății din Podoleni care a subcontractat lucrările de demolare a pavilionului vechi de la Centrul de Recuperare Războieni. Într-un  comunicat trimis redacției de către Comisariatul Județean Neamț al Gărzii de Mediu se precizează că, în urma unei acțiuni de control desfășurată în intervalul 23 – 28 ianuarie, au fost identificate locurile din comuna Războieni în care au fost depozitate deșeurile, dar și firma responsabilă.

Reprezentanții Gărzii de Mediu au precizat că firma amendată este din Podoleni, antreprenorul general al proiectului subcontractând  lucrările de demolare. Firma din Podoleni a scăpat de deșeurile rezultate în urma demolării pavilionului vechi în mai multe puncte de pe raza comunei: în albia pârâului Valea Albă, într-o parcare de pe marginea drumului județean, dar și într-o zonă de pe traseul spre comuna Țibucani. Informația ne-a fost adusă la cunoștință de un cititor care ne-a precizat că a sunat și la Garda de Mediu, reclamând abandonarea deșeurilor pe raza localității, însă persoana cu care a discutat i-a sugerat să facă o sesizare scrisă. Comisarii Comisariatului Județean Neamț afirmă că s-au autosesizat în urma telefonului cetățeanului, chiar dacă sesizările anonime nu se iau în considerare, conform legii.

 

Contractul, câștigat de firma unui liberal

Licitația pentru demolarea pavilionului vechi de la Centrul de Recuperare Războieni și construirea unui spațiu pentru centrala termică și spălătorie a fost câștigată de firma GPH Construct Invest SRL Piatra Neamț, unde asociat unic și administrator este Petronela Hîrțan, soția lui Gabriel Hîrțan, consilier local PNL în Războieni. Consiliul Județean Neamț, care are calitate de autoritate contractantă, va plăti 719.825 de lei, fără TVA, pentru demolarea pavilionului și construirea centralei termice și spălătoriei. GPH Construct a subcontractat, după cum se vede, o parte dintre lucrări, informația fiind furnizată de către Comisariatul Județean Neamț al Gărzii de Mediu care a anchetat cine a aruncat deșeurile provenite din demolarea pavilionului vechi al Centrului de Recuperare Războieni. Problema este, iar poate cu această ocazie aud și cei de la Consiliul Județean, că firma care a câștigat licitația-GPH Construct Invest SRL-nu avea voie să subcontracteze lucrarea. Există clauză clară în contract care stipulează că lucrarea nu poate fi subcontractată.

GPH Construct Invest SRL a câștigat licitația, în decembrie 2018, în fața unei asocieri formate din Drupo SA, firmă a Consiliului Județean Neamț, și Stef Edil CDP SRL, societatea controlată de Gheorghe Vlasie, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț. Valoarea contractului a fost estimată la 770.000 lei fără TVA, oferta câștigătoare fiind de 719.825 lei, fără TVA, a celor de la GPH Construct Invest, o firmă care, în 2018, a avut o cifră de afaceri de 357.938 lei, pierdere de 94.412 lei și 5 angajați.

Daniel MURARU

(FOTO) Pavilionul Centrului de Recuperare Războieni a ajuns într-un pârâu, iar Garda de Mediu așteaptă o sesizare scrisă

 

4 comments

 1. Viorica B. 29 ianuarie, 2020 at 19:07 Răspunde

  Intr-un final, s-a trezit si Garda de Mediu. Deci inca mai lucreaza cineva si pe acolo!!!! Bine-ar fi sa faca controale la toate sesizarile, nu doar la unele.
  Felicitari pt reusita, dle Muraru, Razboieniul va e recunoscator!

 2. doru. 29 ianuarie, 2020 at 19:27 Răspunde

  De ce nu s-a sesizat Sistemul de Goaspodarire a Apelor NEAMT, Administratia Bazinala de Apa SIRET prin Inspsectia apelor!! Chiar daca corabia a fost parasita de fostul marinar Stelian Mihaila si de la timona a plecat si Pavaleanu ioan director pe ultima suta de metri!!!! actualul inginer sef Stratu Teodor putea sa se miste sa trimita pe cineva sa constate situatia grava din teren, parca cu apele se ocupa SGA Neamt si ABASiret NU!!!????????????????????????? Nu este nici acum prea tarziu!! Poate vine Costelus ALEXA Ministrul Mediului Apelor si padurilor sa faca constatarea !!!

 3. V.Vasile 30 ianuarie, 2020 at 08:00 Răspunde

  Titularul contractului nu avea voie sa subcontracteze, nu avea voie si atat ?? Sper sa aflam consecintele si mai dorim sa fim informati Dle Muraru daca cine a facut mizeria a facut curat. Multumesc.

 4. mihnea1 1 februarie, 2020 at 12:14 Răspunde

  Domnule Muraru, abandonarea acesturi resturi din constructii este cea mai mica problema din acest contract. Extrem de mica. Cereti documentele pe baza carora a inceput lucrarea. Toate. Unele erau expirate, altele lipsesc, este jale. Spitalul este in subordinea CJ. Va asigur ca veti avea o surpriza uriasa cand veti descoperi ilegalitatile facute de CJ dar si de primar.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.