Pe mâinile cui va intra Primăria Piatra-Neamț

9
2240

Aproape toate sondajele de opinie realizate de diverse partide politice în ultimele luni îl dau ca mare favorit pentru următorul mandat de primar al municipiului Piatra-Neamț pe candidatul PNL. Nu ar conta, spun cei care au văzut aceste sondaje, cine este candidatul, pentru că pietrenii l-ar vota cu ochii închiși pe cel liberal. Din cauză că trebuie să-și rezolve problemele cu sistemul judiciar, inculpatul Dragoș Chitic, actualul primar al orașului, nu a mai putut candida, deși stătea bine în sondaje. În atare situație, liberalii au fost nevoiți să aleagă un alt candidat, luând în calcul trei variante: Vasile Panaite, omul lui Gheorghe Ștefan, zis Pinalti; Daniel Vasiliu, fost angajat al defunctului Culiță Tărâță și fost membru UNPR, și Adrian Carabelea, posesor de ONG și amicul lui Sebastian Burduja. În vârstă de 37 de ani, Carabelea, care, în prezent, lucrează la Agenția de Dezvoltare Nord-Est, a fost coleg de partid cu Burduja în PACT și, de câțiva ani, este președintele Asociației „Sens Civic”, un ONG care a primit finanțări din bani publici, în special de la Primăria Piatra-Neamț. A trecut în rândurile liberalilor anul trecut, în martie, după ce PACT-ul lui Burduja a fuzionat cu PNL.

Carabelea a fost ales să candideze și pentru că, în opinia liberalilor, se apropie foarte mult de profilul de candidat dorit de electoratul USR. Să nu uităm că, la Piatra Neamț, la alegerile europarlamentare, USR-ul a câștigat, ceea ce liberalilor nu le-a picat bine. Ce-i drept, acum, situația este alta, la alegerile locale contând în mare măsură și cine candidează, figurile liberale fiind mai cunoscute decât cele ale USR-ului.

Plecând de la ideea că Adrian Carabelea va fi viitorul primar de Piatra-Neamț, deși nu știm cât de mulțumiți mai sunt pietrenii de ceea ce au făcut primarii PDL/PNL în ultimile patru mandate în stațiunea de interes național, mulți își pun întrebarea cine va conduce, de fapt, primăria. O variantă de răspuns o putem găsi în poza realizată sâmbătă, 1 august, la lansarea candidatului Carabelea la Primăria Piatra-Neamț, în care apare lângă Mugur Cozmanciuc, Vasile Panaite și Sebastian „Tianu” Burduja. Acestei fotografii mai trebuie să-i atașăm informația că Dragoș Chitic are promisă deja funcția de administrator public în următorul mandat. Așadar, în cazul în care va ieși primar, Carabelea va fi învățat să conducă primăria de inculpatul pentru fapte de corupție Chitic și de Vasile Panaite, zis și „Piti”, cu firmă de familie adânc înfiptă în măruntaiele bugetului local al muncipiului. În fotografie mai apare și Sebastian „Tianu” Burduja, fiul controversatului bancher Marinel Burduja. „Tianu”, care acum este secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a intrat în PNL la pachet cu partidul său de buzunar – PACT.

Piti, de la PDL în PNL, prin PSD-ul lui Arsene

Vasile Panaite, zis și Piti, fost pedelist de frunte în perioada în care portocalii conduceau România, a fost primar al comunei Dragomirești. După intrarea în dizgrație a pedeliștilor, Piti a ales PSD-ul condus de inculpatul pentru fapte de corupție Ionel Arsene, iar în aprilie 2017 a fost numit prefect de Neamț. Acum, vorbește despre achiziții corecte și transparente la Consiliul Județean, însă, cât a fost prefect nu a mișcat un deget pentru a devoala afacerile necurate din CJ-ul condus de Arsene. De fapt, când a fost amicul lui Arsene, Piti a avut cu totul alte priorități, de exemplu, să-i mituiască pe ziariștii care scriau despre afacerile necurate din CJ Neamț. În urma scandalului de corupție în care a fost implicat Arsene și în care Piti are calitatea de martor, cel care îl susține pe candidatul PNL-ului la Primăria Piatra-Neamț a fost demis din funcția de prefect. În toată perioada cât a fost lângă Arsene, firma familiei lui Panaite, Izopoint SRL, a avut un succes răsunător, contractele cu bani publici fiind la fel de numeroase ca pe vremea PDL-ului. În guvernarea portocalie, Izopoint a obținut zeci de conctacte, prestând lucrări pentru Primăria Piatra-Neamț, firmele Consiliului Local Piatra-Neamț, dar și pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. 

De notorietate sunt și afacerile pe care Izopoint le-a făcut cu Publiserv, afaceri care, în urmă cu câteva luni, încă erau investigate de Poliție. Este vorba, printre altele, și despre o tranzacție de pe urma căreia firma municipalității s-a ales cu două ciururi pe care a dat bani grei.

Izopoint SRL a vândut firmei Publiserv, cu 25.000 de euro, două masini, una dintre ele fiind într-o tare deplorabilă. Expertul care a evaluat mașinile pentru anchetatori a stabilit că cele două autovehicule, o camionetă DAF și o autoutilitară Fiat Ducato, nu valorau mai mult de 13.000 de lei.

Publiserv SA a plătit firmei familiei lui Panaite suma de 15.000 de euro pentru acest ciur, marca DAF, cu volan pe dreapta și cu bena susținută de o bucată de lemn:

Polițiștii investighează și contractele încheiate între Publiserv SA și mai multe societăți comerciale, inclusiv Izopoint SRL, în dosar fiind dispusă începerea urmăririi penale penală pentru abuz în serviciu.

„Piti”, care în adolescență a cochetat cu Securitatea lui Ceaușescu, sub numele de cod „Edmond”, este, în prezent, așa cum bine se vede, susținătorul candidatului Carabelea. Bineînțeles, nu credem că face acest lucru degeaba, însă vom afla imediat după alegeri ce are de câștigat, dacă Adrian Carabelea va fi ales primar.

De la PACT, „Tianu” a ajuns rapid în fruntea PNL

În iulie 2019, Sebastian Burduja era numit în funcția de președinte interimar la PNL Sector 1 București, iar câteva luni mai târziu era secretar de stat la Finanțe. În doar câteva luni, Burduja a reușit să ajungă vicepreședinte PNL la nivel național, președinte interimar la PNL Sector 1 și secretar de stat. Președinte al partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), Burduja a fost numit vicepreședinte PNL în martie 2019, după ce partidul său a fuzinat cu PNL. Spre disperarea și supărarea liberalilor cu vechime în partid, tânărul Burduja a obținut funcții foarte importante în partid, dar și în Guvernul Orban. Toate acestea, datorită fuziunii PACT cu PNL.  Fondat de Burduja în ianuarie 2016, partidul Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) a obținut rezultate modeste la alegerile locale din 2016, respectiv câteva mandate de consilier local. La alegerile parlamentare din același an, Sebastian Burduja a ales să candideze în Neamț pentru un mandat de deputat în calitate de independent, dar nu din partea PACT. A obținut 6.409 voturi, 3,91%, în timp ce colegul său de PACT, Andrei Carabelea, candidat independent pentru Senatul României, a obținut 6.788 voturi (4,11%).

Acuzații că face parte din grupările securiste

Sebastian Burduja, cel care s-a pozat ieri lângă prietenul său Carabelea, candidatul PNL la Primăria Piatra-Neamț, este absolvent al universităților Stanford și Harvard. După ce a înfiintat Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR, Burduja a intrat în vizorul presei, mai ales că, la lansarea, din 2008, a LSRS au participat și au susținut discursuri Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea și Ecaterina Andronescu.

Photo credit: Silviu Pal – www.silviupal.ro

Înainte de a se apuca de politică în România, 2015 l-a prins pe Burduja la Banca Mondială, acolo unde a lucrat ca specialist în dezvoltare. Funcția a fost recompensată pe măsură, tânărul candidat declarând că a câștigat 85.000 de dolari, adică peste 7.000 de dolari/lunar. Cu toate acestea, „Tianu” a renunțat la postul de la Banca Mondială, bine remunerat, și a venit în România, mai exact la Piatra-Neamț, să facă politică.

„Tianu” nu este văzut cu ochi buni de toată lumea, în special din cauza tatălui său, bancherul Marinel Burduja. Acesta a fost primul primar al orașului Piatra-Neamț după Revoluție, iar în vara anului 1990 a candidat la alegerile parlamentare, devenind deputat. Și-a dat demisia, la sfârșitul anului 1991, din Parlamentul României, moment din care nu a mai avut nicio treabă cu politica, dedicându-se profesiei de bancher. Conform Wikipedia, Marinel Burduja „fondează Banca Română de Comerț Exterior (BRCE) – sucursala Piatra Neamț, pe care o conduce până în 1993. Revine la București ca director general al Christian Dior România și apoi, în perioada 1994-1996, este vicepreședinte al Băncii Române de Comerț Exterior (BANCOREX), o bancă ce a fost devalizată fără ca vreun vinovat să plătească”.

Brokerul Cristian Sima, care trăiește de ceva vreme în Elveția, a fost unul dintre cei mai vehemenți critici ai lui „Tianu”, ținta fiind tatăl acestuia, Marinel Burduja. În septembrie 2015, Cristian Sima publica pe  pagina sa de Facebook un mesaj cutremurător despre venirea lui Sebastian Burduja acasă și planurile acestuia:

”Un eveniment de ieri de la Cotroceni despre care nu vorbește nimeni, încă. Tianu Burduja și fundația sa Caesar, vîrful de lance al serviciilor vechi și noi, au încălecat și Cotroceniul. Niciunul dintre cei prezenți acolo nu au muncit în diaspora. După ce a fost numit de România la Banca Mondială, Tianu se întoarce acasă ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominația securisto-comunistă. Discursuri cu limba de lemn. Dacă vă întrebați cine îi finanțează vă spun eu: Marinel Burduja, fost securist, bancher și șpăgar șef în toate afacerile IT dubioase din ultimii 20 de ani. Dacă vreți să aflați ce ne așteaptă, ascultați acest video. E plictisitor, la fel de gri ca și viitorul tinerilor din România. Sunt mulți tineri extrem de valoroși în diaspora, dar niciunul nu se asociază cu Tianu Burduja și securiștii lui. Ghinionul lui Tianu este că la Stanford am un coleg de facultate și voi putea să vă dau multe detalii despre parcursul lui californian”

Acuzațiile matematicianului Sima au fost respinse de Sebastian Burduja.

Daniel MURARU

9 comments

 1. Cristina 2 august, 2020 at 10:19 Răspunde

  Securiștii între ei. Jocurile au fost făcute. Dar Chitic din nou la primărie e de speriat. Nu mai există demnitate, corectitudine, rușine, în ultimă instanță. Nu avem ce să alegem, asta e clar. O să anulăm votul. Mizeria este peste tot. Păcat de acest oraș. Nu este nimeni demn să-l conducă.

 2. ADY 2 august, 2020 at 11:23 Răspunde

  O ANALIZA FOARTE PERTINENTA DLE MURARU, insa speram ca pietrenii nu vor mai vota ciurucurile lui penalty si chitic, unul puscarias cu patalama la mana si unul viitor (***)! Sa nu uitam ce declara acest carabelea in vara anului 2016 si anume ca ‘PNL ESTE UN PARTID PUTRED SI PLIN DE HOTI@1 ACUM ESTE EL LIDERO, ADICA BANDITUL SAF IN PNL!! DE FAPT CE SE URMARESTE, SA FIE INAINTAS ACEASTA SAGEATA CARABELEA, IAR GRUPAREA (***) CHITIC SA COMBINE TOTUL DIN SPATELE LUI. VA POT CONFIRMA CA ESTE ADEVARAT ZVONUL CA INCULPATULUI CHITIC I S A PROMIS FUNCTIA DE CITY MANAGER. POATE O PRINDE IN TOAMNA, DAR LA AIUD!

 3. V.Vasile 2 august, 2020 at 12:03 Răspunde

  Vai de soarta noastra cu acesti oportunisti, ipocriti notorii in functii publice. Cum mai tin ei mana la inima de-ti vine sa consumi toate lamaile din zona. Cum zicea turmentatul, eu cu cine votez ?
  Pana atunci, pt. toti cucii si alte pupeze, desemnate sa devina ,,edili,, vorba turcului : hai s….r !

 4. Daniela 2 august, 2020 at 13:21 Răspunde

  Nu numai Publiserv a platit bani gramada pentru un ciur ruginit. Si Primaria Dobreni a platit 20000 euro in anul 2017, pentru un harb de autobasculanta contrafacuta in laboratoarele lui Popa M Valer Intreprindere Individuala. Hotie dovedita cu acte. Sa vedem ce “succesuri” vor avea acesti potentiali candidati. Vin zile grele pentru multi. Cind au simtit ca se scurteaza drumul catre adevar, ce sa vezi, nu-si recunosc semnaturile pe documente.

 5. Liviu 2 august, 2020 at 14:28 Răspunde

  Carabelea, daca il pui pe Chitic city manager spune-ne sa stim. Inculpatul nu a facut decat fotografii si (***) cat a fost primar. Cum sa pui un asemenea personaj pe post de administrator. Iar daca echipa ti-o face Mugurel iar avem o problema. O sa ti-i bage pe toti de la care a (***) si le-a promis functii dar nu le-a dat nimic. Asa ca vei fi o simpla marioneta. Spune-ne de la inceput ca iti facem un bine si nu te votam. Sincer!!

 6. Varga Szandor Andrasz 2 august, 2020 at 20:15 Răspunde

  Eu privesc foarte senin la cârd . In nici un caz continuatorii dancilistan,dar sub nici o formă nici pe ciracii celui mai abuziv regim postdecembrist, violatorul drepturilor si libertăților cetățenești, cum este de cateva luni bune dictatura vela- orban si liberalii .
  Pnl.a mai fost odată acum cativa ani trântit la pământ.
  E timpul să treacă langa pntcd, acolo unde le este de fapt locul .

 7. FLORIN 3 august, 2020 at 16:41 Răspunde

  Pozand cu traseistul Panaite cel care a ajuns dintr-un parlit de primar, mare ”afacerist”de rad si curcile,bineinteles, cu ajutorul clicii de hoti in frunte cu Pinalti si continuand cu Chitic,”reusita”datorata bineinteles licitatiilor trucate si cu dedicatie combinate cu lucrari de super proasta calitate a se vedea tot ce a facut la Turnul lui Stefan si distrugerea dealului Cozla cu lucrari absolut inutile si stupide de cea mai proasta calitate,auzi Carabelea,dealul Cozla?
  Alooo Carabelea,ai vazut cum arata drumul refacut de firma lui Panaite si Moldocor?Ai vazut ce rigole a facut firma lui Panaite,Izopoint?
  Carabelea,ai facut reclamatie la DNA vizavi de calitatea acelui drum si cum au fost cheltuiti acei bani?Tu te pozezi cu acest specimen care a paraginit Dealul Cozla in timp ce te lauzi cu actiuni de ecologizare pe acel deal?
  Carabelea,din pacate esti total compromis la fel ca si cei pe care ii reprezinti adica PNL-partidul (***) si al traseistilor care au distrus acest oras.
  Ca si marioneta a lui Panaite si a clicii de (***) din PNL care te-au pus sa candidezi
  nu mai pacalesti pe nimeni.
  PNL=PSD=partidul (***) condusi de securisti prosti si a statului mafiot
  Nota 2 pentru DNA ca aceste personaje ca Panaite inca sunt in libertate si ne sfideaza cu tupeul si nesimtirea lor fara margini .

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.