Silvicultorii cer sprijinirea salariaților și a activităților din domeniu, afectate de pandemie

0
525

Silvicultorii vor măsuri de sprijin și de protecție a salariaților în contextul pierderilor cauzate de pandemia de Covid-19 și, totodată, cer scoaterea TVA din operațiunile de comercializare a lemnului de foc către populație, măcar până la finele acestui an, și atragerea de fonduri europene pentru creșterea cailor și administrarea parcurilor naturale. Acestea sunt doar câteva dintre solicitările reprezentanților Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva” prezentate, ieri, ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexa, directorului general al Romsilva, Teodor Țigan, și secretarului de stat pentru Păduri, Gelu Puiu.

Covid-19 a afectat și silvicultura

Sindicaliștii vor adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor din sectorul silvic, în contextul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, pentru susținerea parțială a salariilor pe o perioadă de minim 90 zile de la încheierea stării de urgență (similar O.U.G. nr. 92/2020). De asemenea, solicită adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru asigurarea, în perioada 2020-2021, unui venit de completare suplimentar indemnizației de șomaj pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective, ca efect al reducerii activităților de producție, urmare a pandemiei de coronavirus. Unul alt punct de pe lista solicitărilor silvicultorilor se referă la scutirea de TVA pentru comercializarea lemnului de foc către persoane fizice, cel puțin până pe 31 decembrie.

Fără lemn infestat cu dăunători din spațiul intracomunitar

Sindicaliștii Federației „Silva” doresc acordarea de sprijin financiar pentru susținerea activităților alternative în cadrul Romsilva, care, în contextul blocajului pe piața lemnului, pot deveni surse de venituri considerabile, dar și acordarea de sprijin financiar pentru susținerea lucrărilor de împăduriri efectuate de Regia Națională a Pădurilor-Romsilva în acest an. Atragerea de granturi de la Comisia Europeană, concomitent cu asigurarea fondurilor der la bugetul de stat, pentru îngrijirea cailor de rasă, administrarea parcurilor naturale și naționale, asigurarea serviciilor silvice pentru suprafețele de păduri până la 30 ha aparținând altor categorii de proprietari sunt alte măsuri pe care silvicultorii le doresc a fi implementate. Mai mult, ei vor și interzicerea achiziției din spațiul intracomunitar de materiale lemnoase infestate cu dăunători, dar și revizuirea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, flexibilizarea, debirocratizarea și simplificarea procedurilor de comercializare a lemnului.

Vor bani de la stat pentru împăduririle din acest an

Sindicaliștii au prezentat, în cadrul întâlnirii, și câteva măsuri urgente ce trebuie luate pentru sprijinirea activității Silvicului. În acest context, silvicultorii spun că este imperioasă finanțarea administrării ariilor naturale protejate din bugetul autorității publice, acordarea subvențiilor de la bugetul de stat pentru finanțarea Direcției de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, alocarea de la bugetul de stat a unui sprijin financiar necesar susținerii activităților de regenerare și împăduriri, activități aferente acestui an.

Totodată, silvicultorii au discutat și despre necesitatea diversificării activităților pentru a compensa deficitul de venituri din valorificarea masei lemnoase (activități de vânătoare și silvoturism, prelucrarea lemnului, producția de păstrăv de consum, ciuperci/trufe, fructe de pădure, plante medicinale), precum și necesitatea reorganizării anumitor activități din cadrul regiei.

Polițiștii sau jandarmii ar putea păzi pădurile

Pe de altă parte, forestierii vor ca paza pădurilor să fie asigurată de polițiști sau jandarmi, iar lemnul tăiat din păduri să fie măsurat de specialiști în măsurarea lemnului.

„ASFOR consideră că prin modificările aduse Codului silvic trebuie să ne asigurăm că atingem cel puțin următoarele obiective, necesare unei bune administrări a pădurilor: Lemn măsurat. Din pădure trebuie să expediem lemn măsurat de către persoane specializate în măsurarea lemnului. APV este un document estimativ. Paza pădurii trebuie să fie făcută de către instituții specializate poliție/jandarmerie. După ultimul incident, am ajuns la concluzia că nici dotarea cu tancuri a pădurarilor nu-i transformă în paznici. În definitiv, rolul pădurarului este să administreze o pădure și să realizeze lucrările silvice care să asigure continuitatea pădurii, nu să fie paznic. Definirea corectă a lemnului și a produselor din lemn în conformitate cu prevederile art.2 din Regulamentul UE nr. 995/2010. Includerea reglementărilor de natură contravențională și penală în legi specifice – Legea nr. 171/2010 și Codul penal. Asigurarea lemnului de foc pentru populație din lemnul rezultat din lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor și tăierile de igienă”, potrivit ASFOR.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.