(VIDEO/FOTO) În ce hal arată DN 15 Poiana Largului-Bicaz. Lucrările au fost sistate, promisiunile curg

5
3580

Situația contractului pentru repararea drumului național 15, tronsonul dintre Poiana Largului și Bicaz, este una neclară, iar lipsa explicațiilor din parte autorităților nu face decât să creeze și mai multe îndoieli. Contractul, în valoare de 253,8 milioane de lei, face obiectul unei anchete a procurorilor anticorupție, după ce Corpul de control al ministrului Transporturilor a descoperit nereguli, multe dintre ele prezentate și de publicația atacul.ro. Conform înțelegerii încheiate între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în calitate de autoritate contractantă, și societatea Aqua Parc SRL, în calitate de lider al asocierii Aqua Parc SRL – Danlin XXL – Mavgo Holding SRL, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate până pe 15 noiembrie 2019. Termenul nu a fost respectat, constructorul invocând vremea rea din vara anului trecut. Și, totuși, ne aflăm la jumătatea lunii februarie, iar lucrurile nu s-au mișcat deloc, pe teren situația fiind aproape ca și cea întâlnită în urmă cu două luni. Asta în condițiile în care vremea ar fi permis muncitorilor să lucreze.

Poiana Largului-Bicaz (9 februarie 2020):

În acest moment, lucrările sunt departe de a fi terminate, deși CNAIR afirmă că acestea au fost realizate în proporție de 80%. Pe teren, dintre cele peste 70 de puncte de calamitate (locuri unde au fost identificate alunecări de teren) nici măcar 15 nu au fost finalizate în totalitate. Doar firma Danlin XXL și-a respectat partea din contract, cu lucrările efectuate imediat după Motelul Cristina și până la Potoci. De aici și până la Poiana Largului, responsabilitatea este a celorlalte două firme, Aqua Parc SRL și Mavgo Holding SRL. Punctele de calamitate pe care acestea trebuie să le consolideze se află în diferite stadii, însă niciunul nu este gata 100%, așa ca în zona în care a lucrat Danlin XXL. Dată fiind această situație, dar și faptul că cei peste 44 de kilometri de drum vor trebui să fie și asfaltați, este greu de înțeles de unde CNAIR-ul a scos procentul de 80% lucrare finalizată.

Poiana Largului-Bicaz (9 februarie 2020):

Informația a fost furnizată acum o săptămână de prefectul George Lazăr într-o conferință de presă.

„Institutia Prefectului Județului Neamț a realizat o solicitare de informații la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași și s-au comunicat următoarele aspecte: stadiul fizic al lucrarilor este în procent de 80%, primul termen de finalizare a lucrărilor a fost 15 noiembrie 2019, în prezent lucrările sunt sistate urmând a se relua la ordinul scris al autorității contractante, iar termenul de execuție se va decala cu durata sistării, valoarea totală a lucrărilor este de 253.892.448,90 lei fără TVA, iar la data de 20.01.2020 suma decontată este de 143.693.980 lei fără TVA care  care reprezintă servicii de expertiză tehnică și execuţie lucrări”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Neamț.

Un calcul simplu arată că i s-a decontat constructorului 56,6% din valoarea contractului, lucru greu de crezut dacă raportăm acest procent la cei 80% ce ar reprezenta stadiul fizic al lucrărilor. Să înțelegem că Aqua Parc SRL și firmele partenere au acceptat să fie plătite mai puțin decât au executat? Puțin probabil.

Actualii guvernanți nu au oferit niciun termen ferm de reluare a lucrărilor, ceea ce nu face decât să-i sperie pe cei care locuiesc în zonă sau care au afaceri.  

 “Precizez faptul că lucrările continuă, și există finanțare pentru lucrările aflate în curs în suma de 131.136.178,00 lei. Asta semnifică că Guvernul României a găsit finanțare pentru a continua această lucrare și nu blochează investiția în curs pentru că acest drum este extrem de important, leagă locuitorii din Valea Muntelui de municipiul reședință de județ Piatra Neamț. Suplimentar se va aloca suma de 66.335.630 lei pentru lucrări ulterioare pe DN15 pentru 39 de sectoare în vederea eliminării efectelor inundațiilor și a stabilizării drumului”, a declarat prefectul George Lazăr în urmă cu o săptămână.

De aici ar trebui să înțelegem că actualul guvern nu va bloca investiția, însă nici nu vine cu informații certe privind ziua în care lucrările vor fi reluate.

Este evident că acest proiect, realizat cu bani de la Fondul de Urgență al Guvernului de firma lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț, trebuie verificat la sânge de către autorități. Nu numai faptul că încadrarea la situații de urgență s-a făcut forțat, dar trebuie lămurite și o serie de aspecte privind valoarea proiectului, modul în care a fost atribuit, autorizațiile obținute sau cele lipsă.

Însă, asta nu înseamnă că proiectul trebuie să sufere. Dacă lucrările au fost începute, ele trebuie terminate, iar în cazul în care autoritățile vor constata că s-au comis ilegalități, vinovații să plătească.

Atribuirea proiectului pentru repararea drumului Bicaz – Poiana Largului, lucrări executate de societățile Aqua Parc, în procent de 85%, Danlin XXL  – 10% și Mavgo Holding – 5 %, a fost criticată și de premierul Orban.

„Să vă spun ce-au făcut, de exemplu, la Neamț, știți, e DN 15, în jurul Lacului Bicaz. Pe DN 15, pe baza unei evaluări vizuale, făcute de ISU județean, în urma unor ploi, au semnat un contract prin încredințare directă cu niște firme apropiate de baronul din zonă, adică firma cumătrului președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene, cu domnul Ginel, un contract de 80 de milioane de euro, contract, așa cum spuneam, semnat prin încredințate directă. Nu mai spun cum se derulează contractual ăla. Din bani publici, din taxele și impozitele plătite de cetățean”, declara, în decembrie, ajutat și de moderatorul unei emisiuni, Ludovic Orban la un post de televiziune central.

Anterior, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, acuzase CNAIR, care îl avea director general pe Narcis Neaga, că a aprobat peste 387 milioane de lei destinați acestor lucrări, fără a avea la bază un studiu geodezic și o expertiză tehnică, ci doar în urma inspecției vizuale a obiectivelor și că motivele de extremă urgență în cazul atribuirii contractului de achiziție publică nu au fost determinate de evenimente imprevizibile.

 Comunicatul ministrului Transporturilor (noiembrie 2019):

În cazul Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), au fost efectuate verificări cu privire la derularea achizițiilor publice în anul 2019. Aici Corpul de Control al Ministerului a identificat o serie de deficiențe grave în desfășurarea și atribuirea contractului de achiziție publică de proiectare, asistență tehnică și execuție de lucrări pentru punerea în siguranță a obiectivelor de pe DN 15 km 242+200 – km 286+250 (zona Bicaz): 

– conducerea DRDP Iași cunoștea situația acestui sector de drum, încă din anul 2018, dar nu a întreprins demersurile necesare pentru remedierea problemelor existente, în privința refacerii părții carosabile în urma alunecărilor de teren,  asigurarea siguranței participanților la trafic și promovarea documentelor ce stau la baza elaborării și aprobării actelor normative necesare alocării sumelor pentru intervenție;

– motivele de extremă urgență în cazul atribuirii contractului de achiziție publică nu au fost determinate de evenimente imprevizibile;

– agravarea stării drumului DN 15, din primăvara anului 2019, pe unele sectoare, a fost cauzată, printre altele, de inacțiunea DRDP Iași și a ignorării măsurilor din Programul de măsuri pentru prevenirea alunecărilor de teren anexă la Hotărârea nr. 25/2018 a Comitetului județean Neamț pentru situații de urgență;

– aprobarea de către CNAIR, prin directorul general Narcis Neaga, a sumei de peste 387 milioane lei destinată acestor lucrări, fără a avea la bază un studiu geodezic și o expertiză tehnică, ci doar în urma inspecției vizuale a obiectivelor;

– în urma încheierii contractului de achiziție publică, din data de 13.05.2019,  antreprenorul avea obligația depunerii unei garanții de bună execuție (10% din prețul contractului) fapt care nu s-a întâmplat la momentul semnării, conform obligațiilor contractuale. Scrisoarea de garanție a fost emisă cu o întârziere de 5 luni, în data de 18.10.2019. Acest lucru a fost posibil prin semnarea unui act adițional potrivit căruia antreprenorul putea constitui garanția de bună execuție  prin rețineri succesive de sume, în urma lucrărilor efectuate”

Daniel MURARU

Citeste si:

O altă „bubă” la proiectul de reabilitare a drumului Bicaz – Poiana Largului

Greșeală monumentală pe DN 15 Bicaz-Poiana Largului. „În Uniunea Europeană este interzisă demolarea piloților utilizând piconul”

Instituțiile o scaldă în cazul piloților demolați cu piconul pe DN 15, Bicaz – Poiana Teiului

VIDEO+FOTO. Dezastrul de pe DN 15, Bicaz-Poiana Largului. Termenul de finalizare a fost depășit. Guvernul PNL face analize din birou

Arsene și Aqua Parc, firma cumătrului Ginel, acuzații penale grave. Cum a crescut valoarea unui contract de la 63 de milioane de euro la 81 de milioane de euro

 

5 comments

 1. janel iosub 11 februarie, 2020 at 14:55 Răspunde

  oare cat or fi incasat (***) din parchete si DNA ca cei doi banditi sa fie liberi?! Rusine procurorilor corupti pana’n maduva oaselor!

 2. zavate 11 februarie, 2020 at 18:39 Răspunde

  De cand asteapta Soseta si ginel sa fie acuzati de PNL! Au motiv sa opreasca lucrarile pe care oricum nu le puteau face. Banii? Ce-a papat lupu e bun papat. Hartia suporta orice

 3. Virgil 11 februarie, 2020 at 18:59 Răspunde

  Eu cred ca nici nu vor mai veni devreme sa termine. Ce nu stie lumea (si incearca sa afle si procurorii) este in ce masura lucrarile declarate ca fiind facute au fost realizate conform proiectului. Mai concret, se suspecteaza ca firmele carora le-a fost incredintata lucrarea nu au respectat intocmai volumul de lucrari, forajele s-au facut la adancimi mult mai mici decat prevede proiectul, cantitatile de materiale folosite sunt in jurul a 40% din ce ar fi trebuit sa se foloseasca, au folosit ca umplutura in terasament resturi din drumul dezafectat fara sa fie prelucrate si mal din albia lacului, nu au respectat nicio regula de organizare de santier, a fost un haos generalizat. Procurorii incearca sa gaseasca informatii intermediare despre diverse stadii ale realizarii proiectului, sens in care este un periplu la DNA. Pe langa preocuparile procurorilor de a-i prinde pe constructorii autohtoni cu ambitii spaniole, exista o foarte mare ingrijorare a specialistilor care nu dau mai mult de 3-5 ani pana la aparitia unor probleme foarte grave la aceasta lucrare. Poate mult mai grave decat au fost inainte de a incepe lucrarea.

 4. Danut 11 februarie, 2020 at 22:57 Răspunde

  Drumul, sau mai bine zis lucrarile la drum se degradeaza pe zi ce trece, vor veni ploile in primavara, vor fi alunecari de teren,etc. Treptat totul va fi chiar mai rau decat inainte. Aceste lucrari trebuiau sa fie finalizate sub atenta supraveghere a celor cu atributii in acest domeniu, in termenul si conditiile de calitate cerute de contract. Ne-am bucurat ca au fost sistate lucrarile. Cui a folosit? Drumul este necirculabil, drumul se va degrada in timp, pentru ca lucrarile nu se pot conserva, banii sunt platiti – ma rog, o parte din ei-, oamenii din zona sunt nemultumiti, turistii sunt nemultumiti si tot asa. Asta este Romania noastra cea de toate zilele…

 5. Danut 12 februarie, 2020 at 08:46 Răspunde

  Virgil, degeaba incearca procurorii, ei nu circula zilnic pe drumul asta,asa cum o fac unii,printre care si eu. Noi suntem cei care suferim, nu procurorii. Ei poate au masini de teren, avioane, eu nu imi permit asa ceva si in plus imi distrug si ceea ce am. Si la urma, ei cu sanatatea lor si eu cu a mea

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.