VIDEO+FOTO. Dezastrul de pe DN 15, Bicaz-Poiana Largului. Termenul de finalizare a fost depășit. Guvernul PNL face analize din birou

5
1997

Lucrările pentru reabilitarea celor 44 de kilometri de drum din DN 15, Bicaz – Poiana Largului, executate de societățile Aqua Parc, în procent de 85%, Danlin XXL  – 10% și Mavgo Holding – 5 %, ar fi trebuit să fie finalizate în urmă cu o lună și jumătate. Pe 15 noiembrie, așa cum este stipulat în contract, drumul trebuia să fie reparat complet. Însă, lucrările nu sunt nici pe departe de a fi terminate. La cum arată situația din teren este greu de avansat o dată clară. Cu excepția unei porțiuni situată la începutul drumului dinspre Bicaz până la Potoci, care ar fi fost în sarcina celor de la Danlin XXL, drumul arată îngrozitor. Nu o spunem noi, ci imaginile pe care le-a surprins aparatul foto/video ieri, 21 decembrie. Există, în continuare, multe porțiuni unde se circulă pe un singur fir și unde încă se mai lucrează. De la Potoci și până la Poiana Largului sunt zeci de porțiuni de drum nefinalizate. Deși vremea era bună, nu am identificat decât un singur loc în care se lucra, la câțiva kilometri de Hangu, unde betonierele așteptau să descarce încărcătura. Este greu de spus, în procente, cât a fost executat din această lucrare. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu au oferit aceste informații și nici nu au spus cât au plătit pentru lucrările efectuate până în prezent.

Filmul și fotografiile realizate de către atacul.ro sunt mai mult decât elocvente și i-ar putea ajuta pe cei cărora le este greu să iasă din birouri să-și facă o imagine privind această lucrare de zeci de milioane de euro.

 

La cum stau lucrurile în realitate, este clar că tronsonul Bicaz – Poiana Largului nu va fi ușor practicabil în câteva luni. Un termen optimist de terminare a investiției, ținând cont că și vremea ar putea să creeze probleme, ar fi undeva în vara anului viitor.

Baronul, DNA-ul și Guvernul Orban

 Scandalul izbucnit pe subiectul investiției de zeci de milioane de euro pentru reabilitarea DN 15 Bicaz – Poiana Largului (242+200 – km 286+250), drum afectat de alunecări de teren de mai bine de un deceniu, a fost prezentat de Guvernul PNL drept exemplu de afaceri oneroase ale baronilor PSD.

„Să vă spun ce-au făcut, de exemplu, la Neamț, știți, e DN 15, în jurul Lacului Bicaz. Pe DN 15, pe baza unei evaluări vizuale, făcute de ISU județean, în urma unor ploi, au semnat un contract prin încredințare directă cu niște firme apropiate de baronul din zonă, adică firma cumătrului președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene, cu domnul Ginel, un contract de 80 de milioane de euro, contract, așa cum spuneam, semnat prin încredințate directă. Nu mai spun cum se derulează contractual ăla. Din bani publici, din taxele și impozitele plătite de cetățean”, declara, ajutat și de moderatorul emisiunii, Ludovic Orban la un post de televiziune central.

S-a spus că respectivul contract a fost oferit cu dedicație firmei controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele PSD Neamț. Noul ministru liberal de la Transporturi, Lucian Bode, și-a pus Corpul de Control să verifice contractul, iar concluziile au fost trimise la DNA – Serviciul Teritorial Bacău. Procurorii ar fi cerut deja documente și de la unele instituții nemțene. Chiar dacă noii șefi liberali ale acestor instituții refuză să confirme, atacul.ro a aflat că anchetatorii sunt interesați, în primul rând, de hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Acestea au permis autorității contractante, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), să ofere lucrarea fără a mai organiza licitație.

”Urgență” de peste un deceniu

Plecând de la ideea că au de-a face cu o situație de urgență, ceea ce este total neadevărat, problemele cu alunecările de teren de pe acel drum datând de peste un deceniu, CNAIR a solicitat, pentru executarea lucrărilor, oferte de la firmele Aqua Parc SRL, Mavgo Holding SRL, Stef Edil SRL și Danlin XXL. Dacă Aqua Parc este controlată direct de Ginel, care este și asociat unic, Mavgo Holding SRL și Stef Edil SRL sunt controlate tot de Ginel prin interpuși. Singura firmă din această ecuație care nu are treabă cu Ginel este Danlin XXL SRL. Aceasta, împreună cu Aqua Parc SRL și Mavgo Holding au depus o ofertă comună și au câștigat contractul în valoare de  253.892.449 de lei, fără TVA, respectiv 302.132.013 lei, cu TVA inclus. Valoarea estimată fusese cu 3 milioane de lei mai mult. Este evident că o lucrare care nu avea nicio treabă cu situațiile de urgență, așa cum atacul.ro a mai spus-o, a ajuns să fie executată, în cea mai mare parte, de firmele controlate de Ginel, cumătrul lui Arsene.

Oamenii noului ministru al Transporturilor nu s-au mai chinuit să spună câți bani a cheltuit CNAIR, până în acest moment, cu acest drum și cât s-a executat din proiect. Au dezvăluit doar că CNAIR_ul a plătit în avans peste 135 de milioane de lei, iar garanția de bună execuție a fost constituită, în rate, în funcție de banii pe care antreprenorul i-a încasat de la CNAIR.

Daniel MURARU

Citeste si:

Arsene și Aqua Parc, firma cumătrului Ginel, acuzații penale grave. Cum a crescut valoarea unui contract de la 63 de milioane de euro la 81 de milioane de euro

Gafă! „Au pus piconul pe piloți și îi distrug până-n adâncime!”

Greșeală monumentală pe DN 15 Bicaz-Poiana Largului. „În Uniunea Europeană este interzisă demolarea piloților utilizând piconul”

 

 

 

5 comments

 1. Virgil 24 decembrie, 2019 at 06:24 Răspunde

  Mai mult ca sigur trompetele de partid vor spune ca El Capo este atacat pentru ca a adus bani si a facut lucrari in judet. Doar ca nu tine. Absolut toata lumea este de acord ca acest drum trebuie reparat dar nu pe fondul unei hotii fara limite. Legislatia calcata in picioare, valoarea lucrarilor triplata, lucrari facute in bataie de joc. Abia vazand acest filmulet imi dau seama ce nenorocire au lasat pe acest drum. Ma gandesc la ce tragedii se pot intampla in aceste conditii, mai ales daca vom avea o iarna grea. Uitandu-ma si pe articolele precedente pe aceasta tema cred ca vor fi mari probleme si dupa finalizare avand in vedere ca nu exista studii si proiecte la baza lucrarilor. In filmulet nu vad utilaje, asta fiind probabil raspunsul gruparii care a pus la cale tunul financiar de 81 mil € la acuzatiile aduse de actualul guvern. Vor abandona lucrarile aruncand vina pe liberali ca au blocat lucrarile. O mizerie tipic psd-ista. Trist, foarte trist ceea ce a facut ginel & Co pe acel drum. Asteptam sa vedem o reactie a autoritatilor, eventual retineri fiind vorba despre un asemenea jaf. Speram ca nu e o tactica de negociere a pnl-ului prin aruncarea pe piata a unui simplu comunicat.

 2. Cristian 24 decembrie, 2019 at 13:49 Răspunde

  Eu nu inteleg cum a fost suplimentata suma cu inca 20 de miluoane de euro. Cum au ajuns la concluzia ca mai trebuie bani din moment ce nu au facut decit sa consolideze unele maluri? Pe altele le-au lasat asa. In ce stadiu sunt cu lucrarile, ca din film reiese ca sunt departe rau. Au primit banii pe ce au facut ori nu?

 3. Clara 24 decembrie, 2019 at 17:30 Răspunde

  Dle Muraru, este dezastru in tot judetul. Nu inteleg ,de ce mai sunt in libertate????? Puscaria sa va manince
  Dar nu mi-e rusine nici cu astia de la PNL. Cica s-au apucat de treaba. Mi se face greata, zau!

 4. Stefan 25 decembrie, 2019 at 17:53 Răspunde

  Virgil, de acord ca , probabil valoarea lucrarilor este supra-estimata, insa asta s-a intamplat peste tot in tara!Nu cred ca PNL procedeaza bine aruncand cu rahat in acest stadiu al lucrarilor!Nu au decat sa ii lase sa termine si, dupa aceea sa ii ia la intrebari!Deocamdata e o intarziere de numai o luna, un “mizilic” fata de ce se intampla de regula in acest domneiu.Pe de alta parte, cu toata antipatia fata de PSD , sa nu uitam ca acum la conducere este PDL care va dirija, cu siguranta, 80% din fondurile de infrastructura catre Ardeal!!!Facem calculele peste un an , sa vedeti ca asa va fi!!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.