Sume uriașe pentru vacanțele și hrana bugetarilor. Pomenile electorale continuă

4
1814

Ultimii doi ani au fost mană cerească pentru bugetari, beneficiile nenumărate acordate de decidenți făcând ca numărul lor să crească exponențial. Salariații statului au ajuns să fie invidiați de ceilalți angajați, cei din privat, din cauza acestor foloase traduse printr-o sumedenie de sporuri, bani pentru vacanțe, mâncare.

După ce le-a crescut salariile considerabil, fără a avea la bază vreun criteriu de performanță, partidul de guvernământ, ca să-și asigure capital electoral, a plusat cu beneficiile acordate. Așa se face că mediul privat a devenit brusc neatractiv, persoane apte de muncă alegând să treacă în sistemul de stat. În acest context, statul a devenit cel mai mare angajator, iar inechitățile dintre cele două categorii de salariați au devenit mai mult decât evidente.

Speranța că schimbarea guvernului va duce la o îndreptare a discrepanțelor salariale și, implicit, sociale s-a risipit în momentul în care, la finele anului trecut, a fost decisă prelungirea acordării beneficiilor, bineînțeles, tot pe fondul câștigării de capital electoral.

Anul acesta, salariile angajaților din sistemul de stat au crescut din nou, în contextul majorării salariului brut pe economie.

Bani cu sacul …

După ce, în 2018, au introdus voucherele de vacanță, în 2019 pomenile electorale oferite bugetarilor s-au înmulțit cu indemnizațiile de hrană, dar și cu extinderea acordării sporurilor pentru condiții de muncă și a celor pentru condiții vătămătoare. Sunt bugetari care câștigă în plus și câte un salariu minim net (1.400 de lei) sau chiar mai mult, numai din sporul pentru condiții vătămătoare.

Datele publicate recent de Ministerul Finanțelor Publice scoate în evidență dimensiunea acestor cheltuieli la care decidenții nu au de gând  să renunțe, în condițiile în care niciuna dintre instituții nu are suficiente venituri pentru a acoperi cheltuielile, diferența uriașă fiind asigurată din sumele repartizate de la bugetul de stat sub forma sumelor defalcate din TVA și din cotele de impozit pe venit și din subvenții.   

Anul trecut a fost primul în care statul a plătit separat hrana bugetarilor, așa că, pe lângă salarii considerabile, vacanțe, sporuri și altele, instituțiile au fost nevoite să adauge o cheltuială în plus: indemnizațiile de hrană.

Suma derizorie, de 346 de lei brut, acordată lunar fiecărui bugetar a fost acceptată cu bucurie de salariați, deși nu valora nimic în raport cu câștigurile salariale. Dar, era de luat. Adunate, însă, indemnizațiile de hrană au ajuns la cifre uriașe și au întrecut sumele cheltuite pe vacanțele angajaților de la stat.

Cheltuieli  considerabile cu mâncarea

Spre exemplu, anul trecut, pe salariații Consiliului Județean Neamț statul i-a hrănit cu 592.877 de lei și i-a trimis în vacanțe în țară cu alți 240.500 de lei. Hrana pe un an a celor care lucrează la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț a costat 160.597 de lei, iar tichetele de vacanță – 71.500 de lei. La Casa Județeană de Pensii Neamț, angajații au primit 227.023 de lei pentru hrană și 101.500 de lei pentru vacanțe în țară, în timp ce la Direcția Sanitară Veterinară, lucrătorii au primit, în 2019, 280.882 de lei pentru hrană și 122.750 de lei pentru vacanțe. Inspectoratul Școlar Județean a cheltuit 164.495 de lei ca să-și hrănească angajații și 76.850 de lei să-i trimită la relaxare sau distracție în concedii. Mâncarea celor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț  a costat 149.299 de lei, anul trecut, iar vacanțele alți 68.150 de lei.

Cele mai mari cheltuieli au fost acolo unde sunt încadrați și cei mai mulți angajați, precum Spitalul Județean de Urgență, unde indemnizația de hrană, într-un an, a costat 5.186.199 de lei, iar valoarea voucherelor de vacanță s-a cifrat la 2.141.250 de lei.

Poliția Locală Bicaz, și normă, și indemnizație de hrană

Anul trecut, bani mulți pe mâncare, însă sub forma normelor de hrană, s-au dus și la Poliție – 12.052.524 de lei, în timp ce tichetele de vacanță au costat 1.088.606 lei, la Jardarmerie, pe hrană s-au dus 4.020.459 de lei, iar pe vacanțe alți 425.031 de lei, iar la Pompieri, pe mâncare au fost cheltuiți 6.319.756 de lei și pe vacanțe încă 555.592 de lei.  

Hrana și vacanțele angajaților au costat scump și primăriile. Spre exemplu, la Bicaz, polițiștii locali au fost cel mai bine hrăniți dintre bugetari,  în sensul că au primit și norme de hrană, și indemnizații de hrană. În total, primăria a suportat o cheltuială de peste 245.000 de lei doar sa-și hrănească angajații. Aici, însă, nu au fost acordate tichete de vacanță. Primăria Piatra Neamț a cheltuit, în 2019, peste 687.000 de lei cu hrana personalului angajat și 260.650 de lei cu vacanțele, în timp ce Poliția Locală din Piatra-Neamț a primit norme de hrană de 1.180.870 de lei și vouchere de vacanță în valoare de 138.100 de lei. La Primăria Roman, cheltuiala cu mâncarea s-a cifrat la peste 1,70 milioane de lei, iar cu vacanțele la 713.924 de lei, în timp ce Primăria Târgu Neamț și-a hrănit angajații cu peste 543.000 de lei și i-a trimis în vacanțe cu 178.000 de lei.

În general, aproximativ  80% din bugetele instituțiilor reprezintă cheltuieli cu personalul, iar diferența rămâne pentru restul activităților, pentru investiții etc.

N.R.

(Sursa foto: clipartart.com)

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

 1. Daniela 11 februarie, 2020 at 21:23 Răspunde

  Ca sa devii angajat la Politia Locala Bicaz, chiar trebuie sa ai sange albastru. Cu ceva timp in urma un tanar din Tasca, absolvent de studii economice s-a angajat prin concurs la Politia Locala Bicaz, crezind bietul de el ca i-a pus Dzeu mana in cap. Deoarece a surprins o persoana care a luat dintr-un birou, portofelul uitat de un batrin venit sa achite niste taxe, tanarul politist local nu a mai avut zile bune in Primaria Bicaz. Faptul ca, dupa verificarea camerelor de supraveghere, a vazut exact cine era hotul si a avut curajul sa-l indice, i-a atras dispretul sefului direct. Personajul care sustrasese portofelul uitat de batrin, nu era o persoana oarecare in orasul Bicaz. A fost certat ca s-a amestecat in treaba asta si in scurt timp, obligat sa plece din primarie. Acum este la Cluj, s-a realizat profesional si nici nu vrea sa-si mai aminteasca prin ce a trecut la Politia Bicaz. Ca sa ” incapi”la Politia Bicaz, trebuie sa actionezi dupa placul sefilor, trebuie sa vezi si sa auzi doar ce vor ei. „Fratie”, nu gluma.

 2. Ion 11 februarie, 2020 at 22:50 Răspunde

  Stau si ma intreb, dupa ce am citit articolul, cine sunt adevaratii asistati sociali ai acestei tari?
  Cei care primesc venitul minim garantat tot trebuie sa munceasca citeva ore pentru amaritii aia de 100 si ceva de lei.
  Bugetarimea, in afara de mall ori solitaire, de o adeverinta si de numarat banii fraierilor, nu face nimic. Bine, unii dintre ei, ca sunt si care muncesc de le sar capacele, dar aia sunt atit de putini si ascunsi incit nu-i vede nimeni. Doar aia ar trebui premiati si hraniti cum se cuvine. Restul, afara! Ori la munca cimpului, vorba aia! Hai, la munca, tovarasi!

 3. Codul Penal 12 februarie, 2020 at 19:42 Răspunde

  La Spitalul Jud.NT ,mai mult de 80% din fonduri merg pe salariile (***) de salariați( 1500 salariați).Este strigător la cer!In timp ce pt. bolnavi nu exista fonduri pt.medicamente,mâncare, curățenie,pt.penalii incompetenți exista!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.