O nouă balastieră pe Ozana pentru Ginel, cumătrul lui Arsene. Ce zic „Apele Române”

5
1560

În ultimii ani, albiile râurilor din județul Neamț au suferit modificări importante, atât din cauze naturale, cât și din cauza intervenției firmelor care au exploatat și exploatează, în mod haotic, agregate minerale. Iar imaginile surprinse din satelit sunt mai mult decât elocvente în acest sens. Intervenția brutală a omului asupra cursurilor de apă, în special prin exploatarea agregatelor minerale, nu a rămas fără urmări, în ultimii ani, mii de români suferind de pe urma inundațiilor care au făcut prăpăd în țară. Sute de gospodării distruse, mii de sinistrați, vieți luate, toate cauzate și de modificările grave ale cursurilor de apă.

Un specialist hidrotehnist afirmă că, în ultimii ani, pentru a  legitima exploatările haotice și furturile uriașe de agregate minerale din bazinele hidrografice ale țării, grupurile infracționale, care s-au dezvoltat și perindat la conducerile Administrației Naționale Apele Române și Ministerul Apelor și Pădurilor, dar și ale administrațiilor bazinale de apă, s-au folosit de un tertip așa zis tehnic. Este vorba despre acela de a autoriza lucrările pentru decolmatarea, regularizarea și reprofilarea albiilor minore în diferite secțiuni de cursuri de apă. Așa se face că „Apele Române” au decolmatat, regularizat și reprofilat cursuri de apă până le-au distrus complet. Astfel, s-a ajuns la situații în care au aprobat funcționarea a 6-7 balastiere pe un singur kilometru de curs de râu. Recent, societatea Mavgo Holding Tașca, controlată prin interpuși de Gheorghe Vlasie, zis „Ginel”, cumătrul lui ionel Arsene, a primit undă verde de la „Apele Române” pentru a exploata 34.000 de metri cubi de agregate minerale pe râul Ozana, în zona podului de la Timișești, aproape de vărsarea în râul Moldova. Este dubios că cei de la „Apele Române” au, în continuare, încredere într-o societate care încalcă frecvent legislația în domeniu, fiind și sancționată. Mavgo Holding SRL are, în zona respectivă, o stație de sortare, ceea ce explică nevoia de agregate minerale.

Ca să extragă 34.000 de metri cubi de balast, Mavgo Holding SRL va executa lucrări pentru decolmatarea, regularizarea și reprofilarea albiei. Adică, exact metoda menționată de specialistul hidrotehnist. Lucrările de decolmatare a albiei minore se vor face prin exploatarea agregatelor minerale în perimetrul „Dumbrava-Timișești, pod râul Ozana, la vărsare, centrul albiei”.

(Sursa foto: Google Maps)

Cu alte cuvinte, prin această lucrare se dorește aducerea cursului apei în centrul albiei. Autorizația de gospodărire a apelor a fost emisă în data de 13 decembrie și este valabilă până în data de 13 noiembrie 2020. O perioadă destul de lungă, spun specialiștii, care s-au arătat îngrijorați de faptul că cei 34.000 de metri cubi de balast vor fi extrași dintr-o zonă de restricție, la Timișești existând captările de apă care alimentează orașul Iași, orașul Târgu Neamț, dar și câteva comune.

„O să reprofileze, vorba aia, de tot albia și vor lua balastul. Nu-mi explic cum a fost dată această autorizație în zona de restricție. Să masacrezi și să te joci în albie cum vrei tu…”, a declarat hidrotehnistul.

În urmă cu câteva luni, SC Danlin XXL a executat lucrări de decolmatare, regularizare și reprofilare a albiei minore a râului Moldova, în zona podului de la Tupilați. Cu această ocazie, firma a exploatat peste 13.000 de metri cubi de agregate minerale pentru a realiza un canal, de aproximativ 400 de metri, pe mijlocul secțiunii podului peste râul Moldova. Deși lucrarea a fost finalizată, Moldova nu curge pe noua albie (vezi foto), ci tot pe vechea, afectând, în continuare, malul drept al râului, în aval de pod, acolo unde, din cauza eroziunilor, Apele Române au investit în diguri de protecție.

 

Daniel MURARU

Citeste si:

Imagini din satelit care îngrozesc. Garda de Mediu și Apele Române nu văd dezastrul produs de balastiere

Măgării la balastieră. Justificare puerilă pentru exploatare ilegală: au făcut două gropi pentru fundația unui cântar

(VIDEO+FOTO) Dezastru ecologic pe Bistrița! Balastiera lui Ginel este răspunzătoare. Garda de Mediu nu intervine pentru că… nu a fost sesizată

Au turbat! Vor să-l mazilească pe inspectorul de la „Ape” care a controlat balastierele lui Ginel     

Durere în cot la Garda de Mediu și „Apele Române”. „Balastiera lui Ginel” poluează în continuare!

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

5 comments

  1. Luminita 17 decembrie, 2019 at 16:06 Răspunde

    Acelas director la Apele Romane care ii face pantofii lui Soseta asa cum i-a facut si lui Pinalti. Numele sau e Pavaleanu, omul fara de care nu se misca o piatra pe nici o albie daca nu dai sau nu esti omul lui Sosetica . Un slugoi pe care nu l-a miscat nimeni niciodata de pe scaunul de director la SGA

  2. cora. 17 decembrie, 2019 at 18:02 Răspunde

    Slugoiul manjit ! el este unul din cei care a patronat jaful cursurilor de ape din judetul Neasmt!!la chineji nu numai ca nu facea treaba asta, dar de mult era „aranjat”in piata publica !!

  3. petrut. 17 decembrie, 2019 at 21:23 Răspunde

    Domnule Ministru COSTEL ALEXE faceti bine si cand va retrageti spre casa la IASI la sfarsit de saptamana treceti pe la TUPILATI, la TIMISESTI, sunt doua localitati unde raul MOLDOVA este masacrat de ani de zile de balastierele date politic de SGA Neamt, ABASiret,cu buna stiinta a celor de la ANAR care se fac ca ploua de ani de zile!!!!!opriti Jaful balastierelor cu orice pret!! in Europa de mult nu se mai exploateaza din cursurile de apa!!! Mergeti la Vrancea, unde hotii de agregate acum cativa ani la SURAIA au distrus digul de aparare pentru a fura agregate minerale !!!la ANAR verificati cine face parte din Corpul de Control !!!

  4. Anonima si nu prea 17 decembrie, 2019 at 21:28 Răspunde

    Poatebnu stiti dar domnul director Pavaleanu este si un iubitor de frumos, de gen feminin sa fie, flori care cresc in alte curti. Nu detaliez mai multe, dar vorba lui Caragiale, „stie dumnealui”, iar daca nu stie si vrea sa ii aminteasca cineva poate solicita detalii. Il sarut dulce -acrisor, vorba lui

  5. Daniela 18 decembrie, 2019 at 11:55 Răspunde

    Probabil ca, dupa ce va fi schimbat din functie, daca nu-i schimba el pe altii, se va reprofila. Pe plantat material saditor, daca tot are balta peste. Curti se gasesc destule.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.