Măgării la balastieră. Justificare puerilă pentru exploatare ilegală: au făcut două gropi pentru fundația unui cântar

4
541

Să presupunem că un gospodar, care vrea să-și construiasca o casă, este depistat de angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor, de responsabilul cu Mediul de la primărie sau comisarii Gărzii de Mediu, în timp ce încarcă câteva roabe cu nisip și pietriș din albia unui pârâu de pe raza județului Neamț. Ce pățește prinsul în flagrant? Riscă o amendă pe măsură, iar dacă nu colaborează se poate trezi și cu un dosar penal, pentru că agregatele minerale se exploatează după reguli bine stabilite de lege. Da, numai că regulile sunt impuse muritorului de rând, nu și șmecherului cu balastieră, bine ancorat politic, care trăiește după propriile reguli. 

Ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când o echipă de control de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț a verificat o balastieră a firmei Mavgo Holding Tașca SRL, controlată prin interpuși de Ginel Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, nu face decât să confirme cârdășia autorităților cu cei care gestionează afaceri în domeniul exploatării agregatelor minerale din județ.

Anul trecut, în luna mai, doi inspectori de la SGA Neamț au descins la Stația de sortare, spălare și concasare a agregatelor minerale, situată pe raza satului Preutești, comuna Timișești, statie ce aparține societătii Mavgo Holding. Angajații SGA au constatat că stația funcționează și are toate avizele necesare. Numai că în aval de curtea în care se afla stația, au observat si două gropi. Au verificat și au concluzionat că cel două gropi (foto) au provenit din exploatare și au dimensiuni uriașe. Una avea o lungime de 40 de metri, lățime de 12 și adâncime de 3 metri, iar cealaltă – o lungime de 13 metri, lățime de 12 metri și adâncime de 2,5 metri.

Cum cele două gropi erau făcute ilegal, inspectorii SGA au cerut socoteală angajaților de la stația de sortare. Înțelegători peste măsură, reprezentanții SGA Neamț nu au avut nimic de comentat atunci când șeful stației a spus că cele două gropi au fost realizate în vederea amenajării fundației cântarului. În fața minciunii evidente, angajații statului au luat o singură măsură: au solicitat ca terenul să fie adus la forma inițială, adică gropile să fie umplute cu pietriș.  De asemenea, angajaților li s-a interzis să exploateze agregate fără să respecte reglementările SGA. Așadar, sustragerea a peste 1500 metri cubi de agregate minerale în valoare de cel puțin 15.000 de euro a rămas nepedepsită, inspectorii înghițind explicația puerilă oferită de cei de la stația de sortare pentru apariția celor două gropi în apropierea curții lor.

Daniel MURARU

Citeste si:

Halucinant! De ce nu verifică Garda de Mediu „balastiera cumătrului lui Arsene”. Frica de dosare… penale

4 comments

 1. dana petcu 13 martie, 2019 at 21:05 Răspunde

  De ce nu s-a aplicat sanctiune constraventionala ??? a dat telefon Stelica marinarul sau a primit el telefon de la ” BUFON” !!???? inspectorii sunt pasibili de cercetare penala ! se autosesizeaza Monsieur Olteanu!???

 2. Alina 14 martie, 2019 at 00:15 Răspunde

  Crede cineva ca este o simpla intimplare ca aceasta firma are sediul si isi desfasoara propriuzis activitatea in Tasca? Nimic nu se poate imtimpla la Tasca, fara stirea dnei Primar Dana Ursache. Aceasta societate nu-si putea incepe activitatea fara documente si de la Primaria Tasca. Ar fi interesant de aflat si punctul de vedere al dnei Primar.

 3. constantin 14 martie, 2019 at 09:13 Răspunde

  Mergeti la fosta topitorie de in de la Tupilati.Sunt munti de agregate iar albia Moldovei a fost adancita pe sute de metri.Niciodata nu s-au facut asemenea ravagii in balastierea de la Tupilati.Am inteles ca este tot o cardasie politica a psd-ului,

 4. mihnea1 17 martie, 2019 at 17:30 Răspunde

  Baaaaaaaaa! Hotilor si mincinosilor! Unde dracu se aude zgomotul utilajelor? Au disparut si urmele utilajelor de pe santierul soselei de centura a municipiului Bacau, despre care nemernicii astia spuneau ca e autostrada Moldovei. Iar ca magaria sa fie una tipic psd-ista aflam ca soseaua de centura are aprobare doar pentru un sens de circulatie. Asa ceva… Mintiti cum respirati nenorocitilor. V-a dat bucovineanul o (***) de zile mari si sunteti ofticati. Javrelor. Iar tu contribui la dezvoltarea Moldovei, inculpatule? Iar seful tuturor hotilor s-a imbolnavit subit ca se apropie puscaria. Pregatiti-va, penalilor.

  https://www.stiridinbucovina.ro/2019/03/17/pe-centura-bacaului-s-a-lucrat-dor-pe-15-martie-acum-e-pustiu-si-nici-cucii-nu-mai-canta/

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.