Ce ascunde ANI în cazul consilierului infractor Baciu? De 7 luni fac…anchetă

2
195

La sfârșitul acestei luni, pe 28 decembrie, se împlinesc 7 luni de când publicația atacul.ro a solicitat Agenției Naționale de Integritate (ANI), printr-o adresă formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, clarificarea unor aspecte privitoare la situația lui consilierului PSD Vasile Baciu (foto). Cel din urmă a fost găsit în conflict de interese de către ANI, iar anul trecut, în luna mai, a pierdut procesul de la Curtea de Apel Bacău, sentința devenind definitivă prin nerecurare. I-am rugat pe juriștii de la ANI să ne spună dacă este legal ca acesta să facă parte, în continuare, din legislativul județean, în condițiile în care pe numele lui există o sentință definitivă care atestă că s-a aflat în conflict de interese. De asemenea, i-am întrebat pe cei de la ANI dacă reprezentanții Consiliului Județean Neamț au procedat corect retrăgând de pe ordinea de zi a ședinței din 30 ianuarie proiectul privind încetarea mandatului lui Baciu de consilier județean.

Ei bine, din mai și până în prezent, reprezentanții ANI nu au răspuns solicitării noastre. În toată această perioadă, de la registratura instituției ni s-a comunicat că adresa noastră a fost transformată într-o sesizare care a stat la baza declanșării unei anchete. E fix problema celor de la ANI dacă au făcut acest lucru. Noi am solicitat un punct de vedere, nu declanșarea unei anchete de care să depindă răspunsul pe care îl așteptăm de atâta timp. Atacul.ro a solicitat o serie de răspunsuri, în baza Legii 544/2001, la care ar fi trebuit să ni se răspundă în maximum 30 de zile.

Adresa pe care atacul.ro a înaintat-o în data de 28 mai Agenției Naționale de Integritate:

 

(…) rugăm juriștii Agenției Naționale de Integritate  să răspundă la următoarele întrebări:

  1. Sentința Curții de Apel Bacău (definitivă prin nerecurare) trebuia sau nu pusă în executare de Consiliul Județean Neamț?
  2. Au procedat corect reprezentanții Consiliului Județean Neamț că au retras de pe ordinea de zi proiectul privind încetarea mandatului de consilier județean al domnului Vasile Baciu? 
  3. În situatia în care sentința trebuie pusă în executare, așa cum spun specialiștii în drept, ce demersuri vor întreprinde juriștii Agenției Naționale de Integritate?
  4. Considerați firesc ca doamna inspector Ana Maria Vînturuș, care a instrumentat acest caz, să nu informeze Departamentul juridic al ANI cu privire la situația de la Consiliul Județean Neamț, unde o sentință definitivă a instanței, prin care un consilier judetean a pierdut procesul cu instituția dumnevoastra, să nu fie pusă în executare dintr-un motiv mai mult decât discutabil?

În cursul acestei dimineți, am întrebat, din nou, de ce nu primim niciun răspuns, deși termenul a fost depășit de mult. Răspunsul celor de la ANI a fost: „Ancheta este în lucru”. Dacă juriștilor de la ANI nu le-au fost suficiente 7 luni pentru a răspunde dacă o sentință definitivă prin nerecurare se aplică sau nu, înseamnă că instituția are o mare problemă. Acest comportament nu poate decât să întârească suspiciunile care planează asupra Agenției, acuzată, nu o dată, că aplică legea preferențial. Baciu, infractor cu acte în regulă, asigură o majoritatea fragilă alianței PSD-ALDE din Consiliul Județean Neamț, raportul de forțe fiind, în acest timp, de 17 – 16. Dispariția din schemă a consilierului penal l-ar pune pe Arsene într-o situație delicată, mai ales dacă și Dulamă, care acum votează cu PSD-ALDE, va fi adus pe calea cea bună de șefii de la București. A pierde majoritatea în legislativ nu înseamnă decât mari probleme pentru cei din executiv. De aceea, Baciu a devenit atât de important pentru PSD, cât și pentru Opoziție.

Vasile Baciu a fost găsit în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate, pentru că în anul 2014, când era primar al comunei Horia, județul Neamț, i-a dat o pășune fiului său. Baciu a atacat decizia ANI în instanță, la Curtea de Apel Bacău, și a pierdut procesul. În acest sens, există o sentință, cu mențiunea „defintivă prin nerecurare”, ce datează din luna iunie 2018.

În ziua de 30 ianuarie 2019, când consilierii județeni urmau să voteze proiectul privind încetarea mandatului consilierului Vasile Baciu, inițiatorul proiectului – Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, l-a retras pe motiv că Baciu atacase cu recurs, în aceeași zi, 30 ianuarie, sentința Curtii de Apel Bacau la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Daniel MURARU

Citeste si:

Decizie a judecătorilor călcată în picioare! Prefectul și secretarul județului se fac că plouă

CJ-ul, Opoziția și Prefectura tolerează un consilier județean PSD aflat în conflict de interese

Liberalii l-au „împins” pe infractorul Baciu direct în CA-ul unui centru școlar. În cazul șefei DGASPC, aleșii au plătit amenzi de 25 de lei

 

 

2 comments

  1. Stefan 18 decembrie, 2019 at 10:48 Răspunde

    Domnule Muraru, in CJ Neamt nu exista “opozitie”!Blaturile se fac intre Cozmanciuc si Arsene, iar fraierii de consilieri voteaza dupa cum primesc pe SMS!Asa-zisele dispute din legislativul local sunt doar etape premergatoare negocierilor de culise!

  2. Daniela 18 decembrie, 2019 at 11:50 Răspunde

    Cei de la ANI, de altfel platiti regeste, s-au coalizat cu personajele cupletului Arsene-Asaftei(PSD-ALDE) si au un singur scop. Sa-si salveze toti infractorii, sa-si securizeze la propriu si la figurat, majoritatea in CJ Neamt. Acest judet a fost transformat de catre cei doi razesi, intr-o feuda ticsita de slugi care le ling clantele. Sub pretextul ca “lucra” zi si noapte in folosul cetatenilor, pe la TG Neamt, pe la Hanul Ancutei, nu stiu cum si de unde sa-si mai alimenteze buzunarele proprii si pusculitele de partid. In vreme ce ei isi fac jocurile murdare, pietrenii savureaza (o parte dintre ei) chiolhanurile organizate in centrul orasului.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.