Durere în cot la Garda de Mediu și „Apele Române”. „Balastiera lui Ginel” poluează în continuare!

4
443

Atacul.ro a prezentat, în mai multe articole, modul în care anumiți afaceriști în domeniul exploatării agregatelor minerale înțeleg să respecte mediul înconjurător și legile acestei țări. Una dintre situații este cea din comuna Săvinești, de la balastiera societății Mavgo Holding SRL, firmă controlată de Gheorghe Vlasie, alintat de prieteni „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț. De altfel, pescarii și oamenii zonei nu știu cărei firme îi aparține balastiera, însă spun, dacă îi întrebi, că este „balastiera lui Ginel”. Ei bine, în urma cu câteva săptămâni, atacul.ro dezvăluia modul în care balastiera societății Mavgo Holding polua râul Bistrița cu apa pe care o folosea la spălatul agregatelor și pe care o reda râului fără a o decanta, așa cum prevede legea. Era evidentă problema balastierei, care nu este de ieri de azi, ci de când funcționează, care se traduce prin lipsa capacității balastierei de a decanta apa folosită la spălatul agregatelor. În mod firesc, apa folosită la spălatul agregatelor ar trebui să fie redată naturii la fel de limpede, însă lucrurile nu stau chiar așa. După publicarea în atacul.ro, în august, a articolului în care arătam ce se întâmplă la „balastiera lui Ginel”, lucrurile s-au mișcat, în sensul că bazinul de decantare a fost curățat. Apa uzată deversată în râu, chiar dacă nu era limpede 100%, arăta mult mai bine decât în momentul în care am realizat filmarea, în luna august. Ulterior, în urma altor vizite, am constatat că a fost micșorată cantitatea de apă deversată, cel puțin în timpul zilei. Oamenii cu care am discutat spun că deversează apă uzată mult mai multă atunci când deversează microhidrocentrala de la Vânători, pentru că așa nu se mai observă calitatea apei mizerabile care ajunge înapoi în râu. Azi dimineață, am constatat că, într-adevăr, debitul apei folosită la spălatul agregatelor minerale și redată râului este destul de mic, însă indicele de poluare este destul de ridicat. Apa murdară care curge prin conducta ce vine din balastieră schimbă culoarea apei Bistriței. Dacă debitul ar fi mai mare, cu siguranță fotografiile ar fi ieșit ca cele din luna august.

Filmare realizata astazi, 24 septembrie:

Cert este că în urma articolelor publicate de către atacul.ro, lucrurile s-au schimbat cât de cât, însă nu suficient încât balastiera să nu mai polueze. În orice țară civilizată, un astfel de atac la mediul înconjurător ar fi fost sancționat drastic. Poate chiar cu închiderea balastierei. La noi lucrurile nu stau așa, deși legi avem. Pe surse, am aflat că poluarea Bistriței de „balastiera lui Ginel” a deranjat enorm și autoritățile chiar ar fi aplicat amenzi. Nu știm sigur dacă și ce măsuri au fost luate, pentru că Iftime Petrariu, șeful Gărzii de Mediu, refuză să răspundă întrebărilor pe care i le-am adresat. Iftime Petrariu era șef al Comisariatului Județean de Mediu Neamț și anul trecut, când, la insistențele atacul.ro, declara că nu poate face control la „balastiera lui Ginel” de teama plângerilor penale.

Acum, la o fix o lună de când dezvăluiam cum poluează „balastiera lui Ginel” de la Săvinești, am revenit la locul faptei. Cum spuneam mai sus, cantitatea de apă uzată deversată este mai mică, însă fără să respecte indicii obligatorii pentru a putea fi deversată în râu.

Se vede clar din imagini cum din conductă curge apă care nu ar trebui să fie redată Bistriței. De asemenea, „depozitul de deșeuri” din zonă a crescut, malul Bistriței fiind plin de bucăți de beton provenite din demolări. Deșeurile sunt aruncate inclusiv în apă. Bineînțeles, nu lipsesc gunoiele ce provin din gospodării, semn că indivizi certați cu legea și cu bunul simț obișnuiesc să scape de gunoaie aruncându-le pe malul Bistriței.

Daniel MURARU

Citeste si:

(VIDEO+FOTO) Dezastru ecologic pe Bistrița! Balastiera lui Ginel este răspunzătoare. Garda de Mediu nu intervine pentru că… nu a fost sesizată

Halucinant! De ce nu verifică Garda de Mediu „balastiera cumătrului lui Arsene”. Frica de dosare… penale

 

 

 

 

4 comments

 1. mitu. 24 septembrie, 2019 at 19:49 Răspunde

  De unde o fi luat “anrocamentele” le-o fi imprumutat de la nasul de la SGA Neamt!!???Cum sa poata trimite laboratorul sa ia probe de la evacuare se poa!!??? Hai ca mai este oleaca!!!!

 2. Vladimir 24 septembrie, 2019 at 21:02 Răspunde

  Ce durere in cot???? Poate durere in cur!!!! Leafa sa mearga! Judetul asta arata ca o lada de gunoi, iar voi vreti ca ginel sa spele apa?? Sa spele putina, mai bine cu tot cu cumatru, ca m-am saturat de ei!

 3. Sofia Apostoaia 24 septembrie, 2019 at 22:16 Răspunde

  Am si eu o intrebare…de bun simt. Tu stii ce inseamna “spalarea agregatelor”? Iti spun eu: se ia pietrisul din Bistrita si se spala de argila. Asta nu duce la poluare cum e cu deseurile sau poluantii chimici ci maxim duce la depunere de sedimente pe fundul apei. Se tulbura apa practic…cand ploua mult se intampla acelasi lucru. Dar cum mai mult ca sigur ca nu veti publica comentariul meu, nu ma mai obosesc in explicatii..

  Admin: Dar tu stii (daca tot ne tutuim) ce amenzi se aplica in cazul balastierelor care nu au decantoarele curatate si deverseaza apa murdara? Vorbim despre o incalcare a legislatiei de mediu care se sanctioneaza cu amenda. Mare! Legea este clara si spune ca nu ai voie sa deversezi apa murdara pe care ai folosit-o pentru spalarea agregatelor minerale. Dar cred ca stii aceste lucruri. Legea ar trebui sa se aplice si in Neamt, chiar daca unii au impresia ca sunt pe tarlaua lor.

  Iata si un fragment din romaniacurata.ro din care aflam cat de daunatoare este turbiditatea (produsa de balastiere) pentru fauna acvatica:

  “Modificarea calităților apei în zonele de proximitate din avalul ariei de exploatare. Astfel, creșterea turbidității poate determina hipoxia sau asfixia peștilor prin rănirea sau blocarea branhiilor de către suspensiile solide sau prin scăderea cantității de oxigen dizolvat ca urmare a reducerii ratei fotosintezei determinată de creșterea temperaturii apei prin absorbția căldurii de către particulele din suspensii.
  încetinirea sau oprirea dezvoltării icrelor și a puietului
  afectarea speciilor de moluște care reprezintă fie hrana pentru peștii bentofagi fie loc de depunere a icrelor
  reducerea efectivelor populaționale ale componentei plantonice floristice și faunistice, sursa de hrană pentru diverse specii de pești”

  Si inca ceva: nu obisnuim sa nu publicam comentarii asa cum, probabil, fac alte publicatii. Le cenzuram daca este cazul, insa le publicam

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.