Au turbat! Vor să-l mazilească pe inspectorul de la „Ape” care a controlat balastierele lui Ginel     

8
599

Un imens scandal stă să izbucnească la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, acolo unde un inspector de control, care deranjează interesele mafiei celor care au afaceri în domeniul explotării agregatelor minerale, e pe cale să fie mazilit de șefi. Motivul: îi deranjează, prin controalele pe care le face, pe regii neîncoronați ai balastierelor. Cel vizat, spun sursele noastre, este inspectorul Talpău, care încă răspunde de județul Neamț. În calitatea sa de inspector la ABA Siret, Talpău a „îndrăznit” să controleze balastierele lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, patronul societății Aqua Parc SRL și cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Supărarea baștanilor a fost atât de mare încât la Comitetul Director, despre care atacul.ro a relatat vineri, au căutat soluții pentru ca inspectorul Talpău să fie îndepărtat din funcție, iar în locul lui să fie numit nimeni altul decât nepotul lui Ginel, un tânăr care este judecat pentru delapidare. Sursele noastre afirmă că subiectul a fost abordat inclusiv de Victor Sandu, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, prezent și el la întâlnirea de la Condor Resort din Dulcești, proprietatea deputatului PSD de Neamț Alexandru Rotaru.

Captarea de apă din Timișești, în pericol

Societatea Mavgo Holding SRL Tașca este una dintre firmele controlate de Ginel prin interpuși. Firma deține o balastieră la Săvinești care poluează într-un stil nesimțit râul Bistrița, una la Timișești, pe râul Moldova, și tot aici are și o stație de asfalt. Mavgo SRL face demersuri și pentru a ridica o stație de betoane la Timișești. La sfârșitul lunii august, inspectorul Talpău de la ABA Siret, însoțit de un echipaj de poliție, s-a deplasat la balastiera din Timișești a firmei Mavgo. Controlul a făcut parte dintr-o acțiune mai amplă, despre care atacul.ro a scris la vremea respectivă,  în cadrul căreia sunt verificate exploatările de agregate minerale din județele Moldovei. Activitatea de control este coordonată, la centru, de Ministerul de Interne, Garda de Mediu și „Apele Române”. La controalele care s-au desfășurat în Neamț, Comisariatul Județean Neamț al Gărzii de Mediu nu și-a trimis reprezentantul la toate activitățile. La balastiera societății Mavgo Holding SRL, inspectorii au identificat două probleme deosebit de grave: un depozit imens de agregate pe malul Ozanei și evacuarea apei uzate din balastieră neepurată (ca în cazul balastierei de la Săvinești). Trebuie spus că acea zonă este perimetru de restricție, dat fiind faptul că acolo se află puțul de captare Preuțești-Timișești de unde ajunge apa la locuitorii din Târgu Neamț si Iasi. În mod normal, în zona de protecție nu ar trebui să fie eliberate autorizații de exploatare. Depozitul de agregate nu are ce căuta pe malul unei ape, mai ales în apropierea unei captări de apă, pentru că, în cazul unor precipitații abundente ar putea să apară probleme grave din cauza cantității mari de pietriș și nisip ce poate fi luată de ape. Dacă vor, polițiștii pot să afle și ce cantitate de agregate se află în acel depozit, dacă e mai mare sau mai mica decât cea menționată în autorizația de exploatare. Nu trebuie uitat că Mavgo Holding este firma care a lucrat, în urmă cu câteva luni, la refacerea digului de apărare a captării de la Preuțești, distrus de inundații.

Pentru evacuarea apelor uzate neepurate și lipsa documentelor pentru un decantor montat la stația de sortare amenda este substanțială, ajungând la 100.000 de lei. Tocmai asta l-ar fi scos din minți pe „regele balastierelor”, respectiv amenda pe care inspectorul Talpău a pregătit-o pentru firma Mavgo Holding SRL.

Nepotul lui Ginel, judecat pentru delapidare, pregătit să controleze balastierele din Neamț

Sursele noastre afirmă că împotriva inspectorului s-au făcut presiuni uriașe, inclusiv din partea unor persoane din conducerea „Apelor Române” și ABA Siret, care i-ar fi cerut să găsească o soluție pentru a nu amenda firma Mavgo Holding. Cum inspectorul a refuzat și refuză în continuare să execute ordinele ilegale ale șefilor, aceștia au găsit soluția pentru ca pe viitor „regele balastierelor” să nu mai fie deranjat de Talpău. Varianta a fost identificată în Comitetul Director de vineri, de la Condor, la care a participat și Victor Sandu, directorul general al „Apelor Române”. Astfel, zilele următoare, conducerea ABA Siret ar urma să-i anunțe pe inspectorii cu atribuții de control că se va aplica metoda „rocada”: cel de la Bacău va fi numit la Suceava, cel de la Suceava la Bacău etc. Cum postul pe Vrancea este vacant de ceva vreme, inspectorul Talpău, care îi deranjează pe regii balastierelor din Neamț, ar urma să fie trimis în județul baronului Oprișan, care a vut grijă până acum ca mafia balastierelor să nu fie deranjată. În locul inspectorului Talpău ar fi pregătit, spun sursele noastre, Daniel Cojocaru, angajat la ABA Siret Bacău în urmă cu mai bine de un an. Cojocaru, care ar fi nepotul lui Ginel,  a fost detașat de la Aqua Parc SRL Roznov la ABA Siret Bacău. Înainte de a ajunge la ABA Siret, Cojocaru a lucrat la Ocolul Silvic Tazlău unde a fost suspendat din pricină de dosar penal. Tânărul a fost trimis în judecată de procurori, fiind acuzat de delapidare. Dosarul se află în primă instanță, la Judecătoria Piatra Neamț, următorul termen fiind fixat pentru sfârșitul lunii octombrie.

Dacă Daniel Cojocaru va fi numit inspector de control pe zona Neamțului, va avea ocazia să verifice inclusiv balastierele unchiului Ginel. Poate autoritățile vor interveni urgent și vor lua măsuri pentru ca aceste lucruri sa nu se intample. 

Este strigător la cer ca într-o instituție a statului român să tragă sforile niște inculpați, iar în altă ordine de idei, ar fi umilitor pentru angajații „Apelor Române” să vadă cum un coleg de-al lor este executat pe nedrept, iar în locul lui este numit o rudă a unei persoane care are interese majore în afacerile cu agregate minerale. Poate nu s-ar fi ajuns aici dacă instituțiile statului și-ar fi făcut datoria. Ceea ce se întâmplă în domeniul exploatării agregatelor minerale, și nu numai în Neamț, este cunoscut, atât de procurorii DNA, care tot anchetează, dar fără rezultate concrete, cât și la vârful serviciilor secrete. Lipsa oricărei reacții în fața acestor mârșăvii nu face decât să întărească ideea că există interese mari ca mafia balastierelor să nu fie deranjată. 

(Foto: balastiera de pe râul Bistrița (Săvinești) a firmei Mavgo Holding SRL)

 

Măgării la balastieră. Justificare puerilă pentru exploatare ilegală: au făcut două gropi pentru fundația unui cântar

8 comments

 1. Marius 9 septembrie, 2019 at 14:55 Răspunde

  Citesc si nu-mi vine sa cred!!!!! In ce tara traim, fratilor????? Regele balastierelor????? Pai, cine e asta, domnle, de taie si spanzura, lasat liber printre noi?????
  Si de ce nu inchid politie, dna, parchet, chiar si tribunale si judecatorii, ca nu-s buni de nimic???????? Sa ne facem dreptate singuri!!!!!
  E de Doamne fereste!!!!!!
  Si noi dormim! Hai, somn usor!!!!

 2. eu 9 septembrie, 2019 at 19:10 Răspunde

  de acord cu Atacul, are cateva informatii false. Acel inspector pe care nu il cheama Talpau asa cum il alintati voi, este un om cu (***) restul articolului nu pot sa il interpretez, …pentru ca nu stiu

 3. Adrian Nituc 11 septembrie, 2019 at 13:01 Răspunde

  Intre timp s-o rupt podu lui Soseta. Autoritatile obeze ale Judetului (lui Soseta) fac exercitii de slabire incercand sa dea la o parte dupe pod o bascula care a botit parapetu (lu Soseta). Da pe Soseta nu-l intereseaza asta. e inca (***) de asta noapte. Sarbatoarea lui s-a prelungit in compania (pe rand) a directoarelor puse de el in functii.
  Hai, scoala Soseta ca o sa (***)!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.