„Dosarele X” la Primăria Roznov. Un utilaj defect consumă tone de motorină
Roznovul este un oraș mic din județul Neamț, însă la cheltuieli aiuristice bate, cu siguranță, multe localități din județ și din țară. Vorbim de Primăria Roznov cea care, prin funcționarii săi, în frunte cu primarul PSD Ionel Ciubotaru, aflat la al cincilea mandat, gestionează fondurile comunității. Un document, demn de „Dosarele X”, în posesia căruia am intrat arată că la Roznov utilajele defecte consumă bani serioși de la bugetul local, atât pentru combustibil cât și pentru reparații. Cum este posibil ca un ifron defect, lasat din luna februarie 2016 în curtea primăriei, perioadă în care nu a fost mișcat și din cauză că ifronistul s-a pensionat, numai primarul Ciubotaru și echipa sa ar putea explica. Dacă nu reușesc ei, n-ar fi rău să încerce Poliția, fie cea din localitate, fie cea de la județ, să lămurească această situație. Nu de alta, dar vorbim de o cantitate impresionantă de combustibil, dar și de o sumă importantă de bani cheltuită pe reparații. În scripte, că în realitate ifronul arată jalnic: caroserie ruginită, cauciucuri dezumflate.
Documentele primăriei, ștampilate și semnate de primarul Ionel Ciubotaru, dezvăluie că ciurul din parcarea instituției a consumat, în anul 2016, 4.727 litri de motorină. Dacă luăm un cost mediu de 1 euro/litru, rezultă că ifronul a ars motorina de 4.727 de euro, adică peste 20.000 de lei. Situația este aceeași și în acest an, utilajul figurând cu un consum de 337 litri motorină în primele patru luni ale anului. Și ca tacâmul să fie complet, ifronul a suferit și reparații. Tot în scripte, pentru că în realitate utilajul nu a fost dus pentru a fi reparat, după cum se poate vedea cu ochiul liber. 3.864 lei au costat reparațiile în 2016 pentru acest utilaj nefuncțional.
Autospeciala de pompieri, consum de 2.286 litri motorină/an
Dacă în cazul ifronului, care nu a mai văzut asfaltul de un an și mai bine, dar consumă motorină și piese de schimb, despre celelalte autovehicule din parcul auto al Primăriei Roznov putem spune că sunt funcționale, dar și mari consumatoare de bani. De exemplu, autospecializata de pompieri, marca Renault, figurează cu un consum de 2.286 litri motorină în 2016 și 313 litri în primele patru luni ale acestui an. Mașina, folosită la stingerea incendiilor, ar consuma undeva la 7 litri/100 de kilometri, spun sursele noastre, însă noi o să luăm un consum de 10 litri/100 km. Un calcul simplu ne arată că autospecializata Renault a parcurs, în 2016, 22.862 de kilometri, în condițiile în care intervențiile la incendii au fost când și când. Un consum mare l-a avut și autoturismul Renault, folosit de Evidența Populației, respectiv 1.376 de litri în anul 2016. O Dacia Nova a consumat și ea 1.364 litri de benzină, în 2016, iar reparațiile au costat, în același an, 2.668 lei, plus 1.507 lei – piesele de schimb. Autoturismul Nissan, folosit de primarul Ciubotaru, a avut un consum de 1.328 litri motorină, în 2016, și 277 litri în primele patru luni ale anului 2017. Special am lăsat la urmă autobasculanta MAN, ce figurează cu un consum de 2.773 litri motorină (2016) și 719 litri în 2017.
Mulți roznoveni nu-și pot explica consumul foarte mare al autobasculantei, în condițiile în care primăria execută lucrări de reparații de drumuri și altele cu firme prietene. Numai deszăpezirea pentru iarna trecută a costat bugetul Primăriei Roznov aproximativ 300.000 de lei, în condițiile în care utilajele firmei contractate au fost văzute foarte rar pe străzile orașului. Explicabil, de altfel, dacă ne gândim că iarna trecută nu a fost una bogată în precipitații. Cum nu am avut noroc să-l găsim pe primarul Ciubotaru în primărie, îl așteptăm cu un punct de vedere vizavi de acest subiect. De asemenea, nu ar fi rău dacă și organele de cercetare penală, dar și Curtea de Conturi s-ar arăta interesate de ceea ce se întâmplă la Primăria Roznov. Că autoritatile au făcut ceva anchete, se știe. Ceea ce nu se știe este cum au fost făcute. Aspecte pe care atacul.ro o să vi le prezinte cât mai curând.
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Sa se verifice cine a distrus albia Bistrițeni din Roznov, cine a colectat tot fierul vechi din Roznov (de pe domeniul public,)O ancheta la serviciul cadastru nu ar strica!
De ce va mira? Cred ca jaful e in absolut orice tip de achizitii sau servicii platite cu bani publici. Un individ condamnat dar ramas pe scaunul de primar. Autoturisme de lux, case pe masura, ferme, terenuri, bani la saltea, asta e tipul de primar de la care Ciubotaru nu face rabat. Nu-i asa, Suculet?
Consumul e justificat. Ifronie s-a pensionat, familia Primărescu nu a suportat despărțirea, așa că au cumpărat motorină ca să treacă ifronul la cele veșnice, după străvechea datină cucutenienească a moldovenilor, ramul scit care dă cu șiștocu. Au încercat, fără succes, de multe ori. De fiecare dată nostalgia i-a ajuns din urmă și au sunat după APCA, sau ce-o fi aia a pompierilor, care merge cu motorină și dă cu spumă, care spumă pute ca naiba, că e BIO, deci făcută din coarne și copite de vite și costă și aia. De fiecare aceeași dată ifronelul a necesitat reparații capitale. MANul? Păi nu era să care primarul canistrele de motorină și pesele cu… alea… sau cu bicicleta! Poza, din articol, sigur e o captură din emoționanta telenovelă, probabil doar ultimul episod din vreun sezon pe care niciodată CNA(scris C, citește D) nu va anula seria.
Ăsta nu poate fi un caz deștept pentru preaocupații cu altele. Un caz deștept e că de ce Ionel a lu tat’su a sărit pârleazul la vecinul dinspre gârlă, la livadă și, când a ieșit la loc în drum, își scotea dintre dinți sânvuri de cireșe; parcă și văd mâine tot satul plin de TABuri și mascați!
Această inoportunare este un pamfletism. A nu se lua în serios! Nu cunosc niciun Ionel.
Exista un raspuns foarte simplu la tot articolul asta, ne explica mecanicul din Roznov cum sta treaba si de ce consuma asa de mult. https://www.youtube.com/watch?v=kXkM_CP347Y&t=4s
Cititi raportul Curtii de Conturi din decembrie 2016 ! Are 32 de pagini toate consistente ! Va veti cruci .
Mai este ceva. Raportul estre semnat de director adjunct (!?) Teodor Rusu !!!De ce ? Unde era directorul prim ? Voi afla de la DNA !