Ipocrizie maximă la CJ. Sunt bani pentru clientela politică, dar nu și pentru finanțarea Teatrului Tineretului

8
492

Festivalul de Teatru, organizat de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, nu va mai avea loc în acest an din cauza lipsei finanțării ce ar trebui să fie asigurată de Consiliul Județean Neamț. De asemenea, tot din lipsa banilor, nici spectacolele programate pentru a celebra cei 50 de ani de când instituția funcționează sub denumirea de Teatrul Tineretului, nu vor mai avea loc. Vorbim de două spectacole ce ar fi trebuit să fie puse în scenă de renumiții regizori Alexandru Dabija și Radu Afrim.  Informația a fost furnizată pe calea oficială de către conducerea Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, prin intermediul unui comunicat de presă. Situația, una dezastruoasă de altfel, se datorează „constrângerilor bugetare invocate de Consiliul Județean Neamț”. Se poate spune, citind comunicatul de presă, că Teatrul Tineretului traversează una dintre cele mai grele perioade din istoria sa, șansele să-și sisteze activitatea din cauza lipsei banilor fiind destul de mari. Trist este că acest lucru se întâmplă chiar în anul în care Teatrul Tineretului sărbătorește fix 50 de ani de când poartă această denumire. Evenimentul urma să fie marcat ca atare, în acest sens fiind pregătite spectacole grandioase, puse în scenă de regizori de valoare, însă cum bugetul alocat instituției de cultură este undeva la 50% din necesar este puțin probabil că nemțenii se vor mai bucura de spectacole de calitate. În comunicatul de presă, actorul Liviu Timuș, care conduce Teatrul Tineretului în calitate de director general, afirmă că instituției de cultură i s-a alocat un buget de 3.200.000 lei, în condițiile în care necesarul, atât pentru salarii, bunuri servicii și plata utilităților este de 5.200.000 de lei. „Dintr-un buget total de 3.200 mii lei, 2.700 mii îi reprezintă cheltuielile de personal, ceea ce acoperă doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentată și solicitată de noi, ajustată după creșterile salariale valabile de la 1 februarie a.c., era de aproape 3.500 mii lei. Pentru secțiunea de bunuri și servicii, care include producțiile și proiectele artistice, dar și cheltuielile pentru funcționarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, față  de un necesar minim de circa 1 .775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste 2.000 mii lei”, se arată în comunicatul Teatrului Tineretului. Așadar, lucrurile sunt clare, în sensul că pentru a se încadra în bugetul alocat de către Consiliul Județean Neamț, Teatrul Tineterului va fi nevoit să ia măsuri, ajustările urmând să se facă în principal pe partea artistică. Așa stând lucrurile, conducerea TT a considerat că situația trebuie adusă la cunoștința publicului nemțean. Este interesantă și merită analizată afirmația care este facută în comunicat, și anume că Teatrul Tineretului a refuzat și refuză să facă vreun compromis politic.

Iată comunicatul de presă integral:

Restrângerea activitătții artistice la Teatrul Tineretului

 Ca urmare a constrângerilor bugetare invocate de Consiliul județean Neamț, care se reflectă în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiti să anunțăm pentru început anularea a două evenimente culturale importante programate în acest an. Este vorba de Festivalul de Teatru și celebrarea a 50 de ani de când funcționăm sub numele Teatrul Tineretului, marcă înregistrată recent la OSIM în cinstea acestei sărbători. Fără îndoială, publicul, prietenii și finanțatorii privați vor înțelege că Teatrul Tineretului a refuzat și refuză să facă vreun compromis politic, mai cu seamă în condițiile în care bugetul nostru nu a fost analizat și dezbătut, ci impus. Dintr-un buget total de 3.200 mii lei, 2.700 mii îi reprezintă cheltuielile de personal, ceea ce acoperă doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentată și solicitată de noi, ajustată după creșterile salariale valabile de la 1 februarie a.c., era de aproape 3.500 mii lei. Pentru secțiunea de bunuri și servicii, care include producțiile și proiectele artistice, dar și cheltuielile pentru funcționarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, față  de un necesar minim de circa 1 .775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste 2.000 mii lei. De la începutul anului au fost realizate patru premiere, iar un al cincilea spectacol este în repetiții. În programul minimal pentru 2017 erau incluse si două spectacole de forță, regizate de Alexandru Dabija și Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evoluție ca instituție culturală unicat în România. În condițiile în care ni s-a transmis, de la nivelul conducerii CJ Neamt, că șansele unei rectificări bugetare real pozitive sunt nule, începem să ne pregătim de ce e mai rău. Încredințăm  publicul larg și autoritatea finanțatoare că depunem în continuare ,,toate eforturile pentru majorarea încasărilor din venituri proprii și atragerea de finanțări pentru pentru a putea susține în mai mare măsură cheltuielile secțiunii de funcționare”, așa cum ne-a solicitat conducerea judetului și cum, de altfel, o facem dintotdeauna. Din păcate, nu am descoperit încă susținători și parteneri care să ne achite salariile și utilitățile.

 Liviu TIMUȘ,

Director general – manager

COMUNICAT DE PRESA TT

 

Oare chiar nu are CJ-ul bani pentru TT?

Faptul că CJ Neamț invocă cu dramatism „constrângeri bugetare” pentru a justifica subfinanțarea Teatrului Tineretului, o instituție de cultură care prin lege este obligat să o susțină financiar, ar trebui să dea de gândit. Două lucruri ar fi de luat în calcul și de analizat. În primul rând, dacă într-adevăr sunt probleme cu banii la Consiliul Județean Neamț, înseamnă că lucrurile nu sunt deloc în regulă, iar ceea ce se trâmbițează pe la București reprezintă o mare minciună. Ar fi primul semnal că actuala guvernare se confruntă cu probleme reale. În al doilea rând, nu ar fi exclus ca subfinanțarea TT-ului să urmărească cu totul altceva, de exemplu o „execuție” a actualei conduceri. Iar faptul că în comunicatul de presă este pomenită expresia „compromisuri politice” spune multe. Nu ne gândim decât că, din câte știm noi, la Consiliul Județean Neamț se face administrație, nu politică, așa că nu vedem rostul acestui cuvânt în apropierea cele mai importante instituții din județ.

Din punctul nostru de vedere, înclinăm să mergem pe a doua varianta, și anume că bani sunt, însă cineva nu dorește să finanțeze Teatrul Tineterului. În acest sens este suficient doar să reamintim alocarea de către Consiliul Județean Neamț a sumei de 900.000 de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun. Calculele noastre au arătat că, de fapt, suma a fost mult mai mare, cam cu 50%. De asemenea, achizițiile făcute de Consiliul Județean Neamț în ultima perioadă au fost substanțiale, iar multe dintre ele îndoielnice. Dacă este să ne gândim la câți bani au fost “sifonați” cu ocazia organizării Târgului de Crăciun de persoane din anturajul președintelui CJ, la sumele umflate pe anumite achiziții publice, la toți banii cheltuiți aiurea, mai că putem spune că suntem convinși 100% că cineva vrea răul Teatrului Tineretului. Ne întrebăm, și pe bună dreptate, oare cât o fi costat organizarea ședinței de guvern de la Piatra Neamț, dar reparația BMW-ului X 6 pe care CJ-ul la primit cu titlu gratuit de la București? Câteva zeci de mii de lei pentru ședința de guvern și alte câteva zeci de mii de lei pentru reparația BMW-ului înseamnă că CJ-ul nu are bani?

O concluzie o poate trage fiecare, citind articolele pe care atacul.ro le-a publicat în ultimele luni:

La CJ se vrea BMW, X6 dacă se poate

 

Să mai spună cineva că se trăiește prost în România! Salarii dublate la consiliile județene

 

Minune! Poliția Neamț anchetează „șmecheriile” de la Târgul de Crăciun

La Târgul de Crăciun, jaf ca-n codru! Autoritățile și opoziția tac 

Cât a costat cântarea la Târgul de Crăciun? Smiley-9500 euro; Gheorghe Zamfir și Bere Gratis-13.000 euro

SURPRIZA DIN AFACEREA „ȘANDRAMAUA” PENTRU TÂRGUL DE CRĂCIUN: VIOREL CREȚU – NORD ARIN

Jecmăneală fără limite la o instituție a Consiliului Județean Neamț

CJ NEAMȚ, SAT FĂRĂ STĂPÂN? AMICUL CONSILIEREI BULAI, BANI BUNI ȘI DIN COLANTARE

CUM SE “SIFONEAZĂ” BANI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? AMICUL CONSILIEREI LUI ARSENE, CONTRACTE GENEROASE

CINE OPREȘTE DEZMĂȚUL PE BANI PUBLICI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? 16.996 EURO PENTRU DEMONTAREA CĂSUȚELOR

REVOLTĂTOR! CUM A CHELTUIT CONSILIUL JUDEȚEAN 100.000 DE EURO? ȘANDRAMALE LA PREȚ DE LUX

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

8 comments

 1. valisor 5 aprilie, 2017 at 17:22 Răspunde

  Bani pentru ce?! După Nelu&Bulău, ar fi bun un festival dac-ar da decât manele. Renunțând deci la cel’lante, rămâne gratis. Nu prea știu eu cum, da crecă scena poate fi scoasă în față, eventual nu a TT-ului, da a lu alături, interpretând bine ceva urări despre sănătate și integritate. Nu va fi! că cât ar fi de coaptă mămăliga noastră mare și vârtoasă, ea tot din mălai se face ci nu din dinamită, că de făcut tot prostimea o face ci nu maiștri-bucătari cum ar trebui de fapt. Pe mine nu chiar mă duce, dar pe cine duce a dus deja la scleroză, sau cum?! că nu înțeleg fenomenul că în cap, acolo unde șade Intelectul, acolo zice că e puterea, da văd că nu-i… și de aia ăștia taie și din rația de mălai, c-aici nici nu-i nevoie să-și bage vreun “Soros” coada, cred io!…

 2. Diana 5 aprilie, 2017 at 17:29 Răspunde

  Asta e nivelul lui Arsene & Co. Singura cultura pe care o au e doar cea a comisioanelor. Dandu-si seama ca prin gestul curajos al dlui Timus de a face public adevarul si de a refuza sa devina institutie prin care se spala bani (precum Carmen Seculare) dl Arsene pierde la capitolul imagine, impreuna cu mimozele care-l insotesc a trimis o replica isterica si plina de ura prin care da asigurari ca va finanta evenimentele. Ce nu intelege acest vremelnic presedinte de CJ este ca intre el si dl Timus nu exista termeni de comparatie. Altfel spus, nimeni nu se indoieste ca singurul adevar este cel spus de dl Timus. Punct. E clar ca dl Timus va intra pe lista neagra a razbunarilir primatului, dar asta inseamna ca va fi pe lista pe care se afla multi oameni valorosi din judet, inclusiv directorul Alui Gheorghe. Felicitari, dle Timus!

  • Alina 5 aprilie, 2017 at 19:26 Răspunde

   In afara de ilustrele Bulai si Husaru mai avem: in dreapta Nicoleta Bîrnat (director centru Pastraveni), langa Arsene e Marta Vicol (femeia lu’ Harabagiu), in dreapta Marilena Panduru (director adjunct dgaspc)

 3. Alina 5 aprilie, 2017 at 19:18 Răspunde

  De la stanga la dreapta: Nicoleta Bîrnat (director centru Pastraveni), langa Arsene e Marta Vicol ( femeia lu’ Harabagiu) si Mara Panduru (director adjunct dgaspc)

 4. Vasile 5 aprilie, 2017 at 20:51 Răspunde

  Jenant, strigator la cer ! Au bani sa-si plimbe ghioceii, culegatorii de scame prin lume si multe,multe altele, dar pt. emblema culturii nemtene, care a fost si va ramane TT, nu sunt fonduri ?! RUSINE!
  Apropo, care din cei 2 vice, raspunde de TT ?

 5. Anca 15 aprilie, 2017 at 16:21 Răspunde

  Este rusinos sa loviti in oameni fara sa le cunoasteti calitatile umane sau profesionale. D-na profesor Marta Vicol(lect.univ.dr.) a fost invitata in delegatia pentru Germania de catre reprezentatul Fundatiei Lebenshilfe Bavaria. Mai mult decat atat costurile de deplasare in ceea ce o priveste le-a suportat personal pentru ca nu este angajata a CJ Neamt. Un motiv in plus sa-i actioneze in judecata pe cei care fac afirmatii gratuite.

 6. Luminita 18 aprilie, 2017 at 11:35 Răspunde

  Hai nu serios? Pai daca d-na lui Harabagiu a mers pe banii ei, data viitoare sa le ia Arsene si pe nevestele sau iubitele altor trepadusi de casa. Sa o ia si pe nevasta lui Iosub, si pe iubita lui Barbulet, si pe Mariceza, si pe nevasta lui Angheluta si (ca sa fie tot 5) pe logodnica lui Marghidan. Si cu siguranta se va gasi vreun sponsor generos sa le plateasca divelor deplasarea si cazarea.

  Daca nu era nimic de ascuns, de ce nu a dat Arsene comunicat inainte de a pleca, sa prezinte componenta delegatiei si rolul fiecarui membru? Noroc ca i-au dat de gol pozele de pe facebuci…

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.