CUM SE “SIFONEAZĂ” BANI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? AMICUL CONSILIEREI LUI ARSENE, CONTRACTE GENEROASE

10
1162

Oficial, Târgul de Crăciun de la Piatra Neamț a costat 900.000 de lei, bani care au fost alocați din bugetul Consiliului Județean Neamț. Mai bine de jumătate din sumă, respectiv 526.819 de lei, a fost folosită pentru achiziționarea celor 39 de construcții din lemn, cele mai multe dintre ele căsuțe, ce au fost amplasate în pietonalul de la Curtea Domnească, locul unde a fost organizat evenimentul. Diferența de bani, până la 900.000 de lei, a fost folosită pentru asigurarea altor servicii și achiziționarea unor bunuri: realizare concept Târg de Crăciun; organizare eveniment; realizare logo+slogan; realizare pagină web, mentenanță web, colare autobuze, promovare eveniment, bannere, flyere, afișe, onorariu artiști, etc. O parte dintre responsabilități a revenit Consiliului Județean Neamț, însă un cuvânt de spus la cheltuirea banilor l-a avut și Centrul pentru Cultură “Carmen Saeculare” și Complexul Muzeal Județean Neamț, instituții subordonate Consiliului Județean și implicate în organizarea evenimentului. Metoda agreată a fost achiziția directă pe SEAP, adică acea metodă care îți permite ție, autoritate contractantă, să alegi partenerul de la care să cumperi produsul sau serviciul dorit. Făcută cu interes pentru banul public, dar și cu responsabilitate, achiziția directa ar trebui să ducă la cumpărarea celor mai bune produse sau servicii la cele mai mici prețuri. Însă, în realitate, lucrurile nu stau așa. De cele mai multe ori, autoritățile fac în așa fel încât să câștige “cine trebuie”. Și nici asta nu ar fi o mare problemă, dacă prețurile de achiziție ar fi de bun simț. Însă când realizezi că un produs sau un serviciu a fost achiziționat la prețuri cel puțin duble decât cele practicate pe piață, nu poți decât să te gândești că la mijloc a intervenit ceva. Dacă Serviciul Teritorial Bacău al Direcției Naționale Anticorupție ar fi mai interesat de ceea ce se întâmplă prin Neamț, probabil că unii ar face măcar un pas înapoi și și-ar scoate mâinile vârâte până-n fundul sacului cu bani publici. Cum DNA-ul nu pare a fi nici măcar curios de aceste aspecte, unii își văd nestingheriți de treabă și, sub „mantia” SEAP-ului, își bat joc de bani, îmbogățindu-și rudele sau prietenii.

Creatory Org SRL Roman a luat “caimacul”

Una dintre firmele abonate la banii dați cu dedicație de CJ Neamț pentru organizarea Târgului de Crăciun este Creatory Org SRL din Roman. Societatea este condusă de Bogdan Mihai Dumea, administrator și acționar majoritar. Firma are ca obiect principal de activitate „consultanță în tehnologia informației”, iar în 2015 a avut un profit de 50.595 lei la o cifră de afaceri de 111.776 lei. În Roman este arhicunoscută relația de prietenie dintre Dumea și Oana Bulai, nimeni alta decât consiliera personală a președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Oana Bulai este una dintre persoanele care s-au implicat activ în organizarea evenimentului Târgul de Crăciun, coordonând o mare parte dintre activități. Creatory Org SRL Roman s-a înscris pe SEAP în data de 17 octombrie, cu două săptămâni înainte ca aleșii județeni să voteze inițiativa președintelui CJ de organizare a Târgului de Crăciun. Din momentul înregistrării pe SEAP și până în prezent, Creatory Org SRL a participat la 15 „cumpărări directe”, câștigând 13. Toate contractele au fost încheiate cu Consiliul Județean sau cu instituții subordonate acestuia, valoarea totală fiind de 175.715 lei fără TVA. Din cele 13 contracte, două au fost câștigate în aceeași zi, 28 noiembrie 2016, iar două în data de 14, respectiv 25 noiembrie 2016.

Creatory Org a ”prins” următoarele contracte:

 •  cu Consiliul Județean Neamț: 37.800 lei (servicii de promovare Targului de Crăciun din perioada 4 dec 2016 – 5 ian 2017); 800 lei (servicii de găzduire a site-ului www.viziteazaneamt.ro); 451 lei (servicii de găzduire a site-ului www.colectiimuzeale.ro pentru o perioadă de 2 ani de zile);
 •  cu Complexul Muzeal Județean Neamț: 4.500 lei (broșuri); 6.200 lei (flyere); 4.250 lei (afișe rigide); 6.000 lei (afișe); 6.000 lei (afișe); 29.700 lei (bannere stradale); 2.000 lei (realizare logo vectorial).
 • contracte câștigate cu Centrul “Carmen Saeculare”: 21.600 lei (servicii de autocolantare – autobuze/troleibuze/autocare – 3 bucăți); 11.281 lei (servicii de proiectare grafică pentru promovarea în mediul online); 45.124 lei (servicii de promovare în mediul online).

Așa cum lesne se poate observa, grosul sumelor a fost obținut de la Centrul “Carmen Saeculare” și Consiliul Județean Neamț, promovarea în mediul online fiind la loc de cinste.

 Cheltuieli substanțiale cu site-ul și promovarea în mediul online

Carmen Năstase, directorul Centrului pentru Cultură “Carmen Saeculare”, afirmă că toate contractele s-au făcut legal: „Totul s-a făcut sub presiunea timpului, însă a fost corect. Contractele sunt ok și au fost încheiate pe SEAP. La unele a fost și negociere”. 

Rugată să ne explice cum se procedează în cazul unei achiziții directe, respectiv cum sunt identificate cele mai bune oferte, Carmen Năstase a explicat că, de fiecare dată, se face un studiu rapid al pieței, internetul fiind cel mai la îndemână. În ceea ce privește contractele de zeci de mii de lei încheiate cu Creatory Org SRL, Carmen Năstase a precizat că a lucrat foarte bine cu reprezentanții acestei firme și că a fost mulțumită de serviciile prestate. Cum a fost identificată firma? Pe SEAP! Cât despre prețuri, Carmen Năstase este de părere că sunt corecte.

 •  11.281 lei a dat Centrul „Carmen Saeculare” firmei Creatory Org SRL pentru „servicii de proiectare grafică pentru promovare în mediul online”, adică pentru „crearea și realizarea de machete specifice Google AdWord, realizare design specific Google adwords, realizare machete facebook, design machete, configurare și monitorizare campanii, grafică pagini”. Anunțul a fost inițiat pe SEAP în data de 28 noiembrie, ora 14.52 și atribuit Creatory Org SRL la ora 14.59. Adică în 7 minute.
 •  45.124 lei a plătit Centrul „Carmen Saeculare” celor de la Creatory Org SRL pentru „servicii de promovare în mediul online„, servicii care au constat în „înregistrare și configurare de pagini în mediul online a Târgului de Crăciun Facebook, Twitter, Google paces, Instagram, Google, Google+, etc. Realizare postări și actualizare periodice, inițiere și sponsorizare campanii publicitare online, postări rețeaua de Bloggeri specializați în turism din țară, postări presă/mediu online locală și națională, etc”. Achiziția a fost realizată tot în ziua de 28 noiembrie, anunțul fiind inițiat pe SEAP la ora 14,33 și atribuit la ora 14.41. Adică în 8 minute.
 • 37.500 lei a plătit Consiliul Județean Neamț firmei Creatory Org SRL pentru „servicii de promovare Târgul de Crăciun din perioada 4 decembrie 2016 – 5 iuanuarie 2017. Anunțul a fost inițiat în 23.11.2016 și atribuit în 25.11.2016. Reprezentantii Consiliului Județean Neamț ne-au precizat că pentru suma de 37.500 lei, Creatory Org SRL a prestat următoarele servicii: realizare logo+slogan, concept și design pentru: broșură, flyer, afiș, banner, imagistică căsuțe, colare autobuze, materiale pentru pagina de facebook; realizare pagină web, mentenanță web, pagini rețele sociale, newsletter; achiziționare hosting pentru pagina web a evenimentului.

Adică peste 100.000 de lei cu TVA a cheltuit Consiliul Județean Neamț pentru partea de promovare a evenimentului, aici intrând creația, execuția site-ului craciunlaneamt.ro, paginilor de facebook, twitter, etc, dar si jonglarea acestora în mediul online.

Cei care au cunoștințe în acest domeniu ne-au declarat că prețurile sunt mult, chiar foarte mult umflate. „Un site nu este foarte greu de făcut și nici foarte scump. Pagini pe facebook poate face aproape oricine, la fel și pe twitter sau alte rețele de socializare. Promovarea în mediul online nu se face foarte greu, mai ales dacă ai niște fonduri la dispoziție”, ne-a declarat un cunoscător al IT-ului.

 Dumea l-a luat în brațe pe ”Nu știu”

 

L-am contactat pe Bogdan Dumea, administratorul și acționarul firmei Creatory Org SRL, rugându-l să ne explice secretele succesului pe care l-a avut în relația cu Consiliul Județean Neamț, valoarea contractelor încheiate cu acesta și cu cele două instituții subordonate fiind dublă față de cifra de afaceri pe care firma a avut-o în anul 2015. L-am întrebat, de asemenea, dacă o cunoaște pe Oana Bulai, consiliera personală a lui Ionel Arsene, însă a refuzat să ne răspundă la întrebare.

Iată o parte din discuția pe care am avut-o prin telefon cu Bogdan Dumea:

Reporter: Bună ziua, v-am sunat pentru a ne oferi câteva informații cu privire la contractele pe care le-ați câștigat cu Consiliul Județean Neamț și două autorități subordonate. V-ați înscris pe SEAP în luna octombrie…

Bogdan DUMEA: Probabil, nu știu exact!

Rep.: V-au contactat cei de la “Carmen Saeculare” pe SEAP? Cum au ajuns la firma dumneavoastră?

B.D.: Prefer să nu vă răspund!

Rep.: În altă ordine de idei, pe Oana Bulai, consilier personal al președintelui Arsene, o cunoașteți?

B.D.: Nu răspund!

Rep.: Aveți o firmă cu obiect de activitate „activități de consultanță în tehnologia informației”. Ați câștigat și niște licitații pentru furnizarea de bannere, afișe, flyere. Aveți dotarea necesară pentru a realize aceste produse?

B.D.: Da, avem parteneri și clienți care ne solicit foarte multe tipuri de materiale, printre care și bannere și printuri și cărți și alte lucruri.

Rep.: Puteți să ne spuneți mai multe despre contractul de colantare a celor trei mijloace de transport ce aparțin firmei Troleibuzul?

B.D.: Pot să vă spun că avem printre clienți cel mai mare dealer, fonduri de investiții și multe alte parteneriate și clienți cărora le oferim panouri, bannere, broșuri, printuri, website-uri, aplicații, dezvoltare software și multe alte lucruri.

Rep.: Dar nu prestați dumneavoastră toate aceste servicii…

B.D.: Ba da, o parte le prestăm noi, o parte le prestăm prin parteneriate. Majoritatea sunt prestate de noi direct.

Rep.: Să înțeleg că aveți tipografie și tot ce înseamnă tehnică pentru a realiza autocolante, de exemplu?

B.D.: Prefer să nu vă răspund la întrebări de genul ăsta care au altă intenție…

Rep.: Spuneți-ne, la serviciile de promovare în mediul on-line, în valoare de 45.000 lei, în ce au constat acestea?

B.D.: Nu pot să vă spun asta, este confindențial!

Rep.: Ați făcut site-ul, promovare online…

B.D. Informațiile sunt confidențiale și nu vi le pot spune eu…

Rep.: Sunt bani publici la mijloc. „Carmen Saeculare” nu este un SRL, din câte știm. Dumneavoastră reprezentați un SRL.

B.D.: În toate contractele noastre sunt prevăzute clauze de confidențialitate…

Rep.: Ce înseamnă servicii de promovare grafică în mediul online, servicii prestate de firma dumneavoastră pe bani publici…

B.D.: Nici asta nu aș putea să răspund!

Rep.: Partenerii dumneavoastră de care discutăm, lucrează cu bani publici, pentru că nu este vorba de bani aduși de acasă de nicio persoană care lucrează acolo…Insist și vă întreb ce înseamnă, de exemplu, servicii de promovare Târgu de Crăciun, în ce au constat aceste servicii?

B.D.:  V-am spus, informațiile astea sunt confidențiale…

Rep.: Sunteți culmea, vorbim de bani publici!

B.D.: Ăsta e contractul pe care trebuie să-l semnez și asta e înțelegerea pe care am avut-o, nu pot să dau informații!

Rep.: Cine a avut această idee, cu informațiile confidențiale?

B.D.: Nu pot să vă răspund nici asta! Notați faptul că nu pot să vă dau aceste informații. Puteți să notați și că am refuzat să vă dau informații la aceste întrebari și contracte.

Am încercat să o contactăm și pe Oana Bulai, consilierul personal al președintelui CJ Neamț, însă nu ne-a răspuns la telefon.

Iar dacă Bogdan Dumea nu a putut să ne răspundă dacă o cunoaște sau nu pe Oana Bulai, ne-a „sărit” în ajutor facebook-ul unde, pe pagina Rotary Club Roman, am găsit mai multe poze în care cei doi apar împreună.

 

 

Despre aceste contracte, dar și altele la fel de interesante, veți citi în numerele viitoare ale publicației atacul.ro.

Daniel MURARU

 

10 comments

 1. Diana 29 ianuarie, 2017 at 21:34 Răspunde

  Acest individ, spune lumea, isi petrece aproape fiecare zi in Consiliu judetean etalandu-si masinile de lux …inmatriculate pe Bulgaria!!!!! Probabil asteapta sa se scoata taxa pe mediu Oare gasca asta de indivizi parveniti nu are limite? Le da Dragnea amnistie anticipata? Doamne, ce mizerie!!!!! Astia fura cu camionul!!!!

 2. Popa Larisa 30 ianuarie, 2017 at 11:02 Răspunde

  Si eu daca as avea o firma as putea incheia contracte cu cine vreau. Eu am o oferta, daca e castigatoare nu e treaba mea! Eu pot sa ofer serviciile solicitate, le ofer. Contracost. Unde scrie ca e interzis sa te cunosti cu cineva? Consilierii nu sunt oameni? Au cunostinte sau prieteni. Plus ca e dreptul fiecaruia de a-si etala sau nu viata, atat cea personala cat si cea profesionala. Suntem intr-o tara democratica si nu intr-o dictatura!

  • valisor 30 ianuarie, 2017 at 19:13 Răspunde

   Am deja o greață cronică de la câte E-uri îmi intră și nu știu să le-nvăț ieșitul.
   Dacă vrei pentru ca să prostești și pe altcareva decât pe cine deja te-a (sau ți i-a) votat, nu mai băga așa retardeuri infantstilistice, ci roagă pe vreun drogat care măcar a învățat să cânte la limba română!
   Da, află că scrie undeva! Scrie în codul nescris de nu vezi să ți-l citești că te suflă-n ceafă și îți vine coada-n ochi… știi… de din aia de “de aia n-are ursul” și știm să nu-l votăm gardian la prisacă. Deci, dacă noi știm ce am votat, știm și unde să căutăm ca să găsim subiecte de asalt. Parcă suntem tâmpiți! Sau e un hal de masochism de nu ne putem pune contra geneticii?! Ciudățeniile inumanei naturi umane… la ștampileală mă gândesc.
   Scuze! dar asta am citit eu pe reverso.

  • ionut 30 ianuarie, 2017 at 20:21 Răspunde

   dar daca firma ta ar fi cea mai prosta si ai oferi cel mai mare pret si apoi ai spune ca e confidential cotractul …..contract din bani publici nu poate fi confidential….firma ta de fapt nu face nimic si subcontracteaza catre alte firme serviciile……apoi il iei pe nu stiu si pe nu il cunosc in brate si ai spune ca esti ingeras atunci eu as spune ca nu prea esti ingeras si ca esti un baiat smecher ce ne iei pe toti de prosti si ne razi in fata pe banii nostri …

 3. ONRC 7 februarie, 2017 at 09:09 Răspunde

  Ce e nostim e faptul ca acest Bogdan Dumea a fost oficial administratorul firmelor Oanei Bulai pe cand aceasta era consilier local la Roman. O simpla solicitare la ONRC va demonstra clar faptul ca cei doi nu se cunosc nicidecum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.