La CJ se vrea BMW, X6 dacă se poate

3
153

 

Se pare că autoturismele Volkswagen Passat, aflate în parcul auto al Consiliului Județean Neamț și care sunt puse la dispoziția șefilor instituției, nu mai corespund, motiv pentru care mai marii CJ-ului își doresc cu totul altceva. O limuzină de lux dacă se poate că, deh, drumurile județului trebuie străbătute în timp record, iar cel spre Capitală în cel mai scurt timp. Și ce mașină ar fi putut să satisfacă cele mai rafinate gusturi din Consiliul Județean Neamț, dacă nu un BMW X6, un astfel de autovehicul putând ajunge în curând în garajul instituției pentru a servi nevoia de mișcare a președintelui. Ce-i drept, altfel vezi lumea de la volanul unui bolid de lux, dotat cu motor de mii de centimetri cubi. Când inspectezi investițiile CJ-ului de la înălțimea limuzinei ai o cu totul altă prestanță. Una este să cobori dintr-un „amărât de Volkswagen” în curtea Guvernului și alta dintr-un BMW X6. Să mai spunem că un astfel de autoturism costă, la mâna a doua, câteva zeci de mii de euro, iar la acest preț și întreținerea lui este una pe măsură. Pentru ca bolidul să ajungă la Neamț, în ultimele zile, în mai multe compartimente ale instituției județene a fost agitație maximă, angajații pregătind cu atenție solicitarea pe care au trimis-o la București, la Secretariatul General al Guvernului (SGG), pentru ca cererea să fie aprobată. Mașina nu va fi achiziționată cu bani de la buget, ci va fi repartizată de la centru, mai exact de SGG. Vorbim de acele autovehicule confiscate de către statul român de la persoane fizice sau juridice prin decizii ale instanțelor. Nu știm dacă BMW-ul ce monitorizare are BMW-ul care va ajunge la CJ Neamț, însă putem să vă spunem că varianta pe benzină are un consum de 16,8 litri/100 km/urban, 9,6/100 km/extraurban și 12,3 litri/100 km/consum mixt. Mai convenabilă, din punct de vedere a consumului, este varianta diesel (10,5 l/100 km/urban; 7,1 l/100 km/extraurban; 8,3 l/100 km/mixt). Însă oricum ai privi lucrurile, este clar că un BMW X6 este mult mai costisitor decât un Volkswagen Passat, și ne referim la consum carburant, piese de schimb, întreținere, etc. Dar ce mai contează toate aceste lucruri, atâta vreme cât cheltuielile sunt asigurate din bugetul Consiliului Județean Neamț? BMW X6 să fie, în rest nimic nu mai contează. Prevederile legale stipulează că bunurile intrate în proprietatea statului trebuie valorificate de către ANAF prin magazinele proprii, bursele de mărfuri sau prin licitație publică. Aceeași lege oferă însă posibilitatea ca Ministerul Finanțelor să transmită bunurile confiscate, inclusiv autovehicule, către Secretariatul General al Guvernului, cel din urmă având puterea să le repartizeze cu titlu gratuit ministerelor, consiliilor județene, primăriilor sau instituțiilor de cult.

Poliția a dorit și ea mașini confiscate, dar SGG-ul i-a oferit „jafuri”

Repartizarea autovehiculelor către instituțiile menționate se stabilește de o comisie interministerială care funcţionează pe lângă Secretariatul General al Guvernului. Comisia se constituie prin decizie a premierului şi este formată din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apărării, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor şi Cancelariei Primului-Ministru. Procedura nu este deloc agreată în teritoriu, pentru că decizia de a repartiza aceste autovehicule o are numai Secretariatul General al Guvernului, în condițiile în care și inspectoratele județene de poliție, dar și instituțiile județene, subordonate ANAF-ului și-ar dori să se bucure de „capturile” pe care le realizează. De exemplu, în toamna anului 2013, Poliția Neamț a solicitat Secretariatului General al Guvernului să accepte ca două mașini (un Volkswagen Touareg, din 2004, si un Volkswagen Golf,din 2002) confiscate de polițiștii nemțeni să intre în dotarea inspectoratului. Era vorba de autovehicule confiscate ca urmare a folosirii lor la comiterea unor infracțiuni, ca de exemplu trafic cu țigări de contrabandă. Cererea nu a fost onorată, însă nu a mirat pe nimeni. Și asta pentru că în 2012, Poliția Neamț, la o cerere similară, a primit o ofertă în bătaie de joc, SGG-ul oferind politistilor un Volvo, fabricat în anul 1990. Cum mașina era veche și accidentată și avea un consum pe măsura celor 3000 cmc, oferta a fost declinată. În schimb, Secretariatul General al Guvernului a oferit, cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare din 2012, cele mai multe autoturisme confiscate primăriilor conduse de edili portocalii. Acum PSD-ul este la putere, așa că sunt șanse mari ca CJ Neamț să primească, cu titlu gratuit, un BMW X6. Nu ar fi exclus ca în curtea Consiliului Județean Neamț să ajungă autoturismul fostului lider liberal Relu Fenechiu. Asta însă cu o condiție, și anume ca autoritățile să reușeascăsă confiște mașina. O decizie a instanței există, însă până în prezent nu a fost pusă în aplicare, pe motiv că mașina nu a fost identificată. Una peste alta, un lucru este clar, și anume că legea permite ca autovehiculele confiscate și intrate în proprietatea statului să fie cedate cu titlu gratuit instituțiilor publice. Ceea ce nu este chiar atât de rău. Mai rău este că statul nu încearcă să valorifice autovehiculele scumpe, care ar aduce bani la buget, și preferă să le dea cu titlu gratuit. Dacă SGG-ul ar face acest lucru cu mașinile vechi, ce nu își găsesc cumpărător nu ar fi de comentat.  Însă cum să dai, de exemplu, Consiliului Județean Neamț, un Volvo din 1990? În niciun caz nu s-ar ridica la pretențiile demnitarilor. Mașinile vechi sunt numai bune pentru Poliție, Pompieri, Jandarmi. Cele noi, virează în curțile celor care ajung în funcții prin puterea electoratului.

Daniel MURARU

 

3 comments

  1. Dili 29 martie, 2017 at 14:01 Răspunde

    mda, mai marii CJ isi doresc si o sa aiba, spre invidia tuturor celorlalti care nu vor avea, chiar daca isi doresc si au facut demersuri in sensul asta. Pentru ca merita, dom’le, pentru ca merita! Doar n-ati vrea sa se plimbe Arsene & Co cu Loganu’! Ca pina acuma saracu Arsene si gasca se plimbau in ce? O fi pentru madam aia de-si duce copiii la scoala cu masina CJ…

  2. mihnea 29 martie, 2017 at 20:41 Răspunde

    Nu fiti rautaciosi. Pai sefa judetului va primi Passat-ul, imediat dupa ce ii termina noul birou, ca n-o sa-si uzeze X3-ul. Iar jupanul are nevoie de o masina pe masura! Oare cand o sa inteleaga romanii ca astia traiesc doar pe spatele nostru? Si toate extravagantele doar noi le platim?

  3. clic 30 martie, 2017 at 10:34 Răspunde

    Daca aia a ajuns sefa judetului, am mari sanse sa devin papa! Domnule Mihnea, romanii nu o sa inteleaga niciodata si daca vor intelege se vor complace, ca doar le place sa fie furati. Istoria ne arata acest lucru! Ciococii vechi si noi ai lui Filimon nu o sa dispara niciodata pentru ca acest popor nu asta isi doreste! Dreptatea e Fata morgana in tara asta! Parca ar fi, dar a si disparut!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.