Jecmăneală fără limite la o instituție a Consiliului Județean Neamț

4
272

Publicația atacul.ro continuă seria dezvăluirilor privind jaful pe care angajați din Consiliul Județean Neamț și din două instituții subordonate, l-au făcut cu ocazia organizării Târgului de Crăciun. Furtul din banii noștri a avut loc, așa cum am mai spus, prin procedura de achiziții directe prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o procedură cu multe hibe, care oferă posibilitatea celor care gestionează banii publici să fure nestingheriți și cu nerușinare. Pentru 39 de căsuțe, Consiliul Județean Neamț a achitat 100.000 de euro, în preț fiind exclus atât montajul, cât și transportul. Mult, chiar foarte mult, ne-au spus cei care fac astfel de afaceri, aspect de care ne-am lămurit și noi după ce am solicitat de la firme de profil oferte pentru a compara prețurile. Reprezentanții Consiliului Județean și ai Centrului pentru Cultură ”Carmen Saeculare” s-au ocupat de promovarea acestui eveniment. Costul: peste 100.000 de lei, bani băgați într-un site, creație logo, plus publicitate pe rețelele de socializare. De promovare a răspuns firma Creatory Org SRL Roman, administrată de Bogdan Dumea, un apropiat al Oanei Bulai, consilierul personal al președintelui CJ, Ionel Arsene. Cunoscătorii afirmă că serviciile prestate de către Creatory Org SRL au fost făcute la un preț astronomic. Aceeași firmă, Creatory Org SRL, a colantat trei mijloacede transport cu scopul de a promova Târgul de Crăciun, la un preț exorbitant. Nord Arin Prodcom SRL a demontat căsuțele și le-a transportat, prețul pentru ambele servicii fiind unul mai mult decât exagerat, ca să nu spunem nesimțit.

Probe evidente că „japca” a gestionat organizarea Târgului de Crăciun

Mulți vor spune că a acuza pe cineva de furt este un lucru extrem de grav, mai ales dacă nu ai probe. Însă noi, așa cum v-am obișnuit, o să probăm absolut toate afirmațiile, chiar dacă încadrarea faptei nu este cea de furt, ci de abuz în serviciu pe care social democrații l-au dezincriminat recent. Însă este o altă poveste la care vom face referire cu altă ocazie. Până atunci, rămânem la părerea că avem de-a face cu un furt evident din banii publici. Și o să le luăm pe rând. O să începem cu demontatul căsuțelor, activitate care a costat Centrul pentru Cultură ”Carmen Saeculare” suma de 76.782 lei, fără TVA. Cu TVA inclus, vorbim de o sumă totală de 91.370 lei sau 20.225 de euro. Aceste aspecte sunt confirmate de documentul de pe SEAP, pe care îl puteți vedea mai jos. Observăm că Centrul pentru Cultură a achitat 147 lei, fără TVA, pentru un metru pătrat de căsuță de demontat. Calculele indică ceea ce vă arătam mai sus, un total de 91.370 lei (20.225 euro) pentru suprafața de 522,33 mp de construcții din lemn. Persoanele cu care am discutat ne-au spus clar că suma plătită este foarte mare. În sprijinul acestor afirmații vin documentele care probează jaful. În caietul de sarcini se arată că: „montare subansamble căsuțe pe amplasament” a costat 14.244 lei cu TVA inclus. Deci, firma din Gheorgheni, care a construit căsuțele, a primit pentru montarea celor 39 de construcții din lemn de la Târgul de Crăciun suma de 14.244 lei, adică 27, 27 lei, cu TVA, pentru fiecare metru pătrat.

La demontat, lucrurile au stat cu totul altfel, Centrul ”Carmen Saeculare” plătind 174,93 lei/mp cu TVA. Diferența este colosală, chiar dacă vorbim de lucrări diferite. Din ceea ce ne-a spus un producător de astfel de obiecte, este păcat să dai bani pentru demontarea unei căsuțe, deoarece procedura este extrem de simplă. Iată că pentru ”Carmen Saeculare”, procedura de demontare a fost mult mai complexă decât de montare a căsuțelor. Totuși, diferența de aproape 150 lei/mp, adică de 78.349 pentru întreaga lucrare a fost suportată din buzunarele noastre.

Hoție și la transportatul căsuțelor

Din Gheorgheni, locul unde au fost fabricate căsuțele, și până la Piatra Neamț sunt 83 de kilometri. Conform devizului de lucrări, transportul celor 39 de căsuțe (în greutate totală de 40 de tone) a costat 7.080 lei, cu tot cu TVA.

Se vede clar în documentul de mai jos.

Odată demontate, aceste construcții trebuia și transportate, iar în acest sens Centru pentru Cultură ”Carmen Saeculare” s-a adresat SEAP-ului unde a făcut o achiziție directă. Se pare că pe fir a intrat o altă firmă care și-a oferit serviciile la un cost mai mic, dar cu toate acestea câștigător a fost declarat Nord Arin Prodcom SRL. Prețul? 0,13 lei/kg, fără TVA, adică 6.188 lei, cu tot cu TVA, pentru transportul celor 39 de căsuțe.

Să aduci căsuțele de la Gheorgheni, adică de la 83 de kilometri, te costă 7.080 lei, iar să le transporți pe o distanță de 2,2 kilometri te ajunge 6.188 lei. Măgăria este și mai mare, pentru că în anunțul de pe SEAP se stipulează că transportul s-a efectuat la un depozit situat la 10 kilometri de oraș. Minciuna este clară, căsuțele fiind depozitate în curtea societății Drupo SA, aflată la doar 2,2 km de locul unde căsuțele au fost amplasate. Am refăcut traseul pentru dumneavostră, pentru a vedea unde au fost ampalsate căsuțele și unde se aflau acum câteva zile, adică sub cerul liber, acoperite cu o folie.

Să mai spunem că Drupo SA chiar dacă este firma Consiliului Județean Neamț încasează, pentru depozitarea căsuțelor, 500 lei/lună. Până la Crăciunul viitor, ”Carmen Saeculare” va achita peste 6.000 de lei pentru depozitarea căsuțelor.

Și uite așa, Centrul ”Carmen Saeculare” a cheltuit aproape toți banii pe care i-a încasat de la agenții comerciali ce au închiriat căsuțele la Târgul de Crăciun. Este vorba de aproximativ 100.000 de lei, bani care ar fi putut fi folosiți altfel, dacă cineva s-ar fi gândit, de exemplu, că demontatul căsuțelor putea fi făcut de cei care primesc ajutoare sociale, iar transportul efectuat cu mijloacele de transport pe care le dețin societăți subordonate Consiliului Județean. Carmen Năstase, directorul Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”, nu-și reproșează nimic și afirmă că totul s-a făcut legal:  „Totul s-a făcut sub presiunea timpului, însă a fost corect. Contractele sunt ok și au fost încheiate pe SEAP. La unele a fost și negociere”. 

Daniel MURARU

4 comments

 1. valisor 5 februarie, 2017 at 11:54 Răspunde

  Despre relativitatea spațiului la timpuri, “mai lungă-mi pare calea acum la-ntors acasă, aș mai vrea niște buget, dar Muraru nu mă lasă”, însă “mie, mie, mie, (adică lor)miiie nici că-mi paaasă, c-a mea-i mai… (?)” – după cum s-a văzut și nu s-a mai văzut mai demult pe iutub. Țigăneala asta de-acuma nu se mai poate numi “sânge-n ambreiaj” și ar trebui să cam înceteze și să-și facă dracului treaba nenorociții pe care-i plătim noi și, dimpotrivă, îi protejează pe infractori; grijania mamilor de scârbe!

 2. Samsara 6 februarie, 2017 at 08:03 Răspunde

  Asta este exemplul clasic de abuz in serviciu! Altfel cum sa ia directoarea masina la sfarsit de mandat? Cu cateva tunuri se asigura pentru inca trei ani la butoanele banilor publici! Nastase este exponentul reprezentativ al acestui partid de hoti si degeaba se afla ca Arsene cultiva hotia, nu o alunga!
  PS Asta de ce nu a ramas fara carnet dupa ce a dat in tren? A venit zilnic la munca cu masina!!! Acum ati anuntat CFRul ca are masina noua? Sa stie sa se fereasca locomotiva cand merge ea la impins vagoane in padure!!!

 3. cristian 6 februarie, 2017 at 08:19 Răspunde

  Ar trebui ca seara cand ne adunam in fata TT-ului sa cerem plecarea lui “GION”. Nu pot uita ca atunci cand toata tara era in fierbere (vineri), maria sa (intentionat am scris asa fiindca il consider un substantiv comun si banal) a dat comunicat ca el sustine OUG 13. Acum o mai sustine? D.le Muraru: va rog sa faceti publice numerele de telefon a parlamentarilor de Neamt, fiindca ei ” ma reprezinta” si vreau sa le spun ca nu sunt de acord cu acest guvern. Sa vedem daca de-alde astia chiar tin cont de parerea noastra! si in plus mi se pare normal ca eu sa stiu numerele de telefon a lor ( nu ca ii iubesc dar …. ).

 4. mihnea 8 februarie, 2017 at 22:12 Răspunde

  Este exponenta parvenitelor in politica. Se (***)cu oricine si face orice matrapazlacuri pentru a rezista in functie. De ce credeti ca merge zilnic, aproape imbracata, la gion?

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.