Cât a costat cântarea la Târgul de Crăciun? Smiley-9500 euro; Gheorghe Zamfir și Bere Gratis-13.000 euro

2
124

 

Artiștii care au urcat pe scena amplasată pe platoul de la Curtea Domnească cu ocazia organizării Târgului de Crăciun de la Piatra Neamț au costat bugetul Consiliului Județean Neamț nici mai mult, nici mai puțin decât 350.000 de lei. Mare parte din această sumă, respectiv 22.500 de euro, adică puțin peste 100.000 de lei, a intrat în buzunarele lui Smiley și ale trupei sale, dar și ale maestrului Gheorghe Zamfir și Bere Gratis. Concret, Smiley a fost plătit cu 9.500 de euro, iar Gheorghe Zamfir și Bere Gratis, la pachet, cu suma de 13.000 de euro. Diferența de până la 350.000 de lei a fost cheltuită pentru plata celorlalți soliști și trupe care au cântat la Târgul de Crăciun. Oricum, ar trebui să fim mulțumiți, a dat de înțeles Carmen Năstase, directorul Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”, pentru că tariful lui Smiley pentru o oră de concert ar fi de 12.000 de euro, însă artistul a mai lăsat la preț. Motivul: s-a negociat cu un impresar care a trimis la Piatra Neamț mai multe vedete, motiv pentru care a fost și loc de niște reduceri.

Departe de noi gândul de a fi cârcotași, arătând cu degetul spre costurile suportate de la buget pentru plata onorariilor artiștilor, mai ales că nemțenii care au participat la aceste spectacole s-au declarat mulțumiți de atmosfera creată de cei care au urcat pe scenă. Problema ar fi că nu prea ies la socoteală banii alocați pentru organizarea acestui eveniment. Pentru organizarea Târgului de Crăciun, Consiliul Județean Neamț a alocat suma de 900.000 de lei. Din documentele pe care le avem la îndemână, nu rezultă informația că această sumă este sau nu cu TVA. Dacă în cei 900.000 de lei este inclusă și TVA putem spune că ceva este în neregulă. Cum în cazul banilor alocați pentru achiziționarea căsuțelor se menționează că TVA este inclus, avem toate motivele să credem că și cei 900.000 de lei alocați organizării evenimentului sunt tot cu TVA inclus. Așadar, mai bine de jumătate din suma alocată a fost folosită pentru achiziționarea celebrelor chioșcuri comerciale din lemn. Dacă adunăm la suma de 554.000 lei (TVA inclus), cheltuită pentru căsuțe, cei 350.000 (TVA inclus) de lei plătiți artiștilor, observăm că s-a depășit bugetul alocat, respectiv cel de 900.000 de lei. Așa că nu știm de unde au fost suportate costurile suplimentare, și anume cele pentru promovarea evenimentului (peste 100.000 de lei), colantare autobuze (peste 20.000 lei), bannere, broșuri, flyere, alte câteva mii de lei bune. Că demontatul căsuțelor și transportul acestora au costat Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare” aproape 100.000 de lei, adică banii obținuți din închirierea căsuțelor agenților economici, știm cu toții. Așa cum arătam recent într-un alt articol, „Carmen Saeculare” a plătit 91.370 lei (20.225 euro) pentru demontatul căsuțelor și 6.188 lei pentru transportul lor de la Curtea Domnească în curtea societății Drupo SA. Poate la toate aceste întrebări o să ne răspundă autoritățile: DNA, Poliție, ANAF, Curtea de Conturi. Știm cu toții că instituția Curții de Conturi, cea care veghează ca banul public să fie cheltuit corect, începe controalele la autoritățile publice undeva în lunile mai-iunie. Noi sperăm ca, de această dată, Curtea de Conturi să demareze un control mai rapid la Consiliul Județean Neamț și la instituțiile subordonate. Nu de alta, dar există riscul să se aștearnă praful și uitarea peste dezvăluirile noastre și ar fi păcat ca sumele „sifonate” să nu fie recuperate, iar cei care s-au vârât în sacul cu bani publici să nu plătească în fața legii.

D.MURARU

Citeste si:

 

Iar miroase a măgării la Târgul de Crăciun. Vor încă 300.000 de lei

2 comments

  1. valisor 8 februarie, 2017 at 10:15 Răspunde

    Păi dacă au venit cu capra, cu ursu, cu formații complete de mascați, dacă unul merge și cu sorcova… tabletele de orez mai costă și alea, berea gratis o fi fost de șepte stele, căsuțele erau ocupate și nici la hotelul din piață nu putea să-i cazeze, una peste alta… eu cred că au ieșit ieftin. Bine că nu a chemat vreun copilaș magic! că aducea ăla niște căprițe dădătoare din burici de băga C.J.ul în transă. ba nu! la balamuc?! faliment? Nu știu! undeva în unde nu-i.
    Totul e bine când se termină cu bine. De aia e încă rău, că încă nu ne-au terminat de tot, dar nu-i nimic! avem în fruntea noastr-un fiu al țării, cel mai cu hamster care și-a tras și papagal și nu se lasă până nu bate toate recordurile… și va fi bine. Nu traaaaa…!…u.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.