REVOLTĂTOR! CUM A CHELTUIT CONSILIUL JUDEȚEAN 100.000 DE EURO? ȘANDRAMALE LA PREȚ DE LUX

5
355

Anul trecut, în luna decembrie, a fost organizată prima ediție a Târgului de Crăciun de la Piatra Neamț. Ideea de a organiza, pe modelul altor orașe din țară, un astfel de târg a aparținut Consiliului Județean Neamț. Nimic rău, am putea spune, pentru că orice oraș care se respectă, mai ales unul turistic așa cum se dorește a fi municipiul Piatra Neamț, este responsabil cu atragerea a cât mai mulți turiști. Pe de altă parte, și locuitorii județului au dreptul la distracție. Cum Primăria Piatra Neamț nu a avut fondurile necesare pentru a organiza acest eveniment, cel care a preluat frâiele a fost Consiliul Județean, inițiatorul proiectelor fiind Ionel Arsene. Nu mai puțin de 900.000 de lei, adică peste 200.000 de euro, au fost alocați pentru organizarea Târgului de Crăciun de la Piatra Neamț, mai bine de jumătate din sumă fiind cheltuită cu achiziția căsuțelor din lemn care au fost amplasate pe platoul Curții Domnești. În total 522,33 mp de construcții, la un preț de 840,49 lei/mp, fără TVA. Un preț mare raportat la calitatea construcțiilor achiziționate de către Consiliul Județean Neamț, afirmă specialiștii cu care am discutat și care ne-au făcut chiar calcule ce indică acest lucru. Achiziția celor 39 de construcții din lemn s-a făcut prin SEAP, procedura aleasă fiind achiziție directă. Ce înseamnă această achiziție directă și cum pot fi mânărite aceste proceduri vom afla împreună într-un alt articol. Bine, noi nu spunem că în cazul cumpărării de către CJ Neamț a celor 39 de construcții a fost comisă vreo ilegalitate, atribuții în acest sens având organele de control ale statului. Noi vom prezenta modul în care CJ Neamț a ajuns să dea un purcoi de bani pe niște căsuțe din lemn, dar și niște coincidențe interesante. Una dintre ele este intrarea bruscă în concediu de odihnă a directorului firmei Salamandra SRL din Gheorgheni, societatea care a prins contractul de livrare a căsuțelor.

Cine a avut ideea de a organiza Târgul de Crăciun?

Documentele în posesia cărora am intrat arată că ideea organizării Târgului de Crăciun a apărut undeva spre sfârșitul lunii octombrie, când, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Ionel Arsene, în ședința din 31 octombrie a fost modificată Hotărârea nr. 22 din 3 februarie 2016, prin care a fost aprobată lista anuală a evenimentelor de turism organizate de instituție. Mai exact, prin Hotărârea nr. 252/2016, lista evenimentelor de turism a fost completată cu un nou eveniment – Târgul de Crăciun de la Neamț. HCJ 252 are și o anexă pe care o prezentăm mai jos:

fisier_HCJ252anexa

În aceeași ședință este votată și HCJ 253 privind aprobarea unui acord de asociere în vederea organizării Târgului de Crăciun – eveniment de interes județean. Părțile asocierii: Consiliul Județean Neamț, Consiliul Local Piatra Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, Complexul Muzeal Județean Neamț, Direcția Silvică Neamț și Camera de Comerț și Industrie Neamț. Acordul asocierii prevedea, printre altele, obligațiile asociațiilor. Contractul poate fi citit mai jos:

fisier_HCJ253anexa

Observăm că Direcția Silvică Neamț trebuia să pună la dispoziție, cu titlu gratuit, materialul lemnos necesar realizării căsuțelor, butaforiei pentru scenă și a mobilierului necesar pentru organizarea târgului, iar Camera de Comerț ar fi trebuit să asigure închirierea spațiilor comerciale, adică a căsuțelor, celor interesați și să vireze suma de 112.000 lei județului Neamț.

Deci, pe 31 octombrie, se făcea primul pas în organizarea târgului și era avansată și suma ce urma să fie cheltuită – 900.000 lei. În lista cheltuielilor regăsim și „construire căsuțe, mobilier târg, etc”.

Printr-o adresă datată pe 9 noiembrie, Camera de Comerț și Industrie Neamț informează Consiliul Județean că nu se poate angaja cu plata sumei de 112.000 lei, așa cum era prevăzut în acordul de asociere. În acest sens, în ședința extraordinară din 17 noiembrie, Acordul de asociere este modificat, în sensul ieșirii din schemă a Camerei de Comerț. În aceeași ședință se stabilește ca suma de 900.000 de lei, necesară organizării evenimentului, să fie suportată integral de la bugetul județean. Tot atunci, consilierii județeni au aprobat și documentația tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții „Căsuțe de lemn pentru organizarea de evenimente”. Valoarea totală – 554.550 lei (inclusiv TVA), din care construcții – montaj – 526.819 lei (inclusiv TVA). Mai trebuie spus că Direcția Silvică nu a mai alocat materialul lemnos, prevăzut în contract, deoarece Consiliul de Administrație a RNP nu a avizat favorabil solicitarea.

 

 

Coincidențe pe SEAP

După ședința extraordinară din 17 noiembrie, Consiliul Județean a avut liber să facă achiziția de căsuțe. Dintre toate variantele oferite de către SEAP a fost aleasă procedura de achiziție directă, o metodă legală, dar controversată. „Procedura de achiziție aplicată a fost achiziție directă din sistemul electronic de achiziții de pe SEAP, din catalogul de produse al firmelor de profil. Firma câștigătoare se numește SC Salamandra, valoarea plătită pentru căsuțe fiind de 439.013, fără TVA. S-a plătit pe suprafață, căsuțele având în total 522,33 mp, iar prețul pe mp a fost de 840,49 lei fără TVA”, a declarat Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean.

Singura ofertă declarată și câștigătoare a fost cea a firmei SC Salamandra SRL Gheorgheni (Harghita). Se poate spune că peste această firmă a dat norocul brusc, cu o asemenea comandă. Aceasta figura în catalogul de produse al SEAP cu o singură ofertă… de căsuțe. Salamandra s-a înscris pe SEAP pe 3 noiembrie, coincidență, la exact 3 zile după ce consilierii județeni, la inițiativa președintelui Arsene, votau organizarea Târgului de Crăciun la Piatra Neamț.

Afacerea între CJ Neamț și Salamandra s-a încheiat în aproximativ o oră. Anunțul a fost publicat de autoritatea contractantă – Consiliul Județean  în data de 22 noiembrie, ora 13.20, iar atribuirea contractului către Salamandra SRL s-a făcut la ora 14.33, prețul de vânzare pentru un mp de construcție din lemn fiind „maximalul” suportat de CJ, respectiv 840,49 lei (186,32 euro). Mare noroc pe cei de la CJ Neamț că au găsit, pe ultima sută de metri, cele 39 de construcții din lemn. Mare noroc și pe Salamandra pentru că avea în stoc marfa sau a avut capacitatea ca în mai puțin de două săptămâni să livreze cele 39 de căsuțe.

Directorul Salamandra SRL a intrat brusc în concediu de odihnă

Am încercat să luăm legătura cu Ștefan Isa, directorul societății Salamandra SRL, pentru a-l întreba anumite lucruri privind norocul care a dat peste societatea sa la sfârșit de an, respectiv un contract de 100.000 de euro cu CJ Neamț. Am fi vrut să-l întrebăm pe domnul Isa și despre o așa zisă legătură pe care ar avea-o cu un om de afaceri nemțean, cu biznisuri în acest domeniu de activitate. Nu am reușit, pentru că, în primă fază, nu a fost de găsit, ca apoi să aflăm de la secretara dânsului, că și-a luat concediu de odihnă.

Vă lăsăm pe dumneavoastră să găsiți răspunsul la întrebarea de ce a refuzat directorul Salamandra o discuție cu atacul.ro pe subiectul ”Târgul de Crăciun”.

Eroare sau…?

Pe parcursul investigației noastre am încercat să aflăm de la specialiști care este părearea lor vizavi de prețul achitat de CJ Neamț pentru cele 39 de construcții din lemn. Toți ne-au spus că prețurile sunt mari față de ceea ce oferă piața în acest moment, ținându-se cont și de raportul calitate/preț.

În ceea ce privește construcțiile realizate pentru Consiliul Județean Neamț, putem spune că numai de cea mai bună calitatea nu sunt. Fără a fi specialist, nu poți să nu vezi, de exemplu, că la construirea căsuțelor s-a folosit material foarte ieftin. Podelele sunt din panouri OSB, adică din panouri ieftine realizate din așchii din lemn. Astereala construcțiilor este tot din OSB, prins pe schelet de lemn. Căsuțele nu au tavan, ceea ce înseamnă că cel care le-a construit a făcut economie la material.

 

 

Acoperișul folosit la toate construcțiile a fost prelata, la fel un material ieftin. Și, ca să fim corecți până la capăt, trebuie să spunem că am identificat asteareală din scândură, la construcția hexagonală. Probabil că aici nu se putea lucra cu OSB-ul. Scândura folosită la construcția căsuțelor are grosimea de 2,8 centimetri, nu 3,8 cm cum ne-a precizat Nicoleta Husaru, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Neamț.

În concluzie, nu trebuie să fii specialist pentru a-ți da seama că produsele sunt făcute din materiale ieftine, iar constructorul a fost mai mult decât zgârcit în a folosi scândura la podele. Costuri minime, profit maxim, am putea spune, iar imaginile sunt mai mult decât edificatoare în acest sens.

În verificările noastre prin țară, implicit în Neamț, am constatat că oferta de casuțe este diversificată, atât ca preț, cât și ca model. Pentru a vă face o idee, vă prezentăm o ofertă unei societăți din Bistrița Năsăud care vinde, de exemplu, un chioșc din lemn (3×2,5 m) cu 1.100 euro fără TVA. Un calcul simplu ne arată că mp de construcție costă 146 euro, față de 186 euro/mp cât a plătit CJ Neamț firmei din Harghita. În plus, dacă este să vorbim de produsul firmei din Bistrița Năsăud, este suficient doar să analizăm raportul preț/calitate. La cei din Năsăud, ca de altfel la multe dintre firmele contactate de noi, nu încape vorbă de prelate, OSB sau alte materiale ieftine.

CHIOSC Bistrita: Grosime perete 28mm; Dimensiuni: – int. 3 x 2,5 m – ext. 3,24 x 2,74m Usa simpla din lambriuri batute 1790 x 795mm 1 fereastra simpla mobila cu 9 ochiuri  – pe peretele lateral – cu obloane dim. 840 x 850mm Tejghea – tip Oblon pe fatada ; Grinzi lemn stratificat sectiune 60 x 100mm Acoperis lambriu 19mm – modul panouri ) pentru a se realiza mai usor montajul; Pardosea sub forma de panou realizata din lambriu gr 19mm  ( usor demontabila ) Inaltime perete = 2m Inaltime maxima/coama = 2,4m Lemn impregnat – culoare larice Invelitoare: membrana bitumata termosudabila culoare neagra. Pret = 1100 Euro  + TVA .

Ca să nu mai punem la socoteală faptul că la cantități mari, firmele ofereau și discount-uri generoase de 10%.

Revenind la Salamandra SRL, nu putem să trecem cu vederea faptul că pe site-ul firmei am identificat o căsuță din lemn (3X2 m), la prețul de 2.325 lei, adică 387,5 lei/mp sau 85,9 euro. Cum chioșcul din imagine, valorificat la prețul de 2.325 lei nu pare să aibă mai puține dotări decât cel livrat CJ-ului, ne întrebăm de unde diferența de peste 100 de euro/mp.

Ce înseamnă sistemul de achiziții directe prin SEAP și cum pot fi măsluite aceste achiziții o să dezvăluim într-un număr viitor.

Să mai spunem că, în Consiliul Județean, consilierii din opoziție au tăcut mâlc, ba chiar au votat proiectele ce au vizat organizarea Târgului de Crăciun, inclusiv prețul alocat achiziționării construcțiilor din lemn. A fost o singură excepție, când aleșii PNL au cerut, printr-un amendament, o chirie mai mică pentru căsuțe, însă amendamentul nu a fost votat.

Daniel MURARU

 

5 comments

  1. valisor 15 ianuarie, 2017 at 12:13 Răspunde

    Trebuie avut în vedere că Târgul de Neamț din Piatra Neamț, deși se cheamă Târg de Crăciun, pe bune este Târg de Toate Sărbătorile de Iarnă, care se încheie cu Sfântul Ionel Arsene, deci nu e vorba de nicio hoție, ci e despre un banal tradițional cadou onomastic; că doară nu era să își-l facă singur din propriul buget local personal!…

    • valisor 16 ianuarie, 2017 at 00:40 Răspunde

      Așa-i! Ca fin observator ai pus punctul pe ji. Într-adevăr ăștia fac “administrație”, de-atâta doar că și noi și ei suntem în eroare de-i zicem politică.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.