Luxosul covor roșu pe care a călcat Grindeanu, cumpărat de la o florărie

7
598

Premierul României, Sorin Grindeanu, și mai mulți miniștri din cabinetul său, s-au întâlnit pe 23 martie, la Piatra Neamț, cu echipa de miniștri condusă de către premierul Moldovei, Pavel Filip. Amfitrion a fost Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, iar ședința comună de guvern a avut loc în cea mai importantă instituție publică din județ. La așa oaspeți și pregătirile au fost pe măsură, gazdele depunând eforturi ca totul să iasă ca la carte. Că doar era vorba de o întâlnire care trebuia să intre în istoria județului. Și va rămâne, însă nu numai ca prima întâlnire din județ a premierilor României și Moldovei, ci și ca una dintre cele mai bune afaceri pentru diverși parteneri ai unora de prin Consiliul Județean. Am putea spune, după verificările pe care le-am făcut, că tupeul a fost atât de mare, încât unii nu au reușit să se abțină de la a jefui banul public nici măcar când a fost vorba de o vizită a premierului României. Cu siguranță, ședința comună a celor două guverne nu va fi uitată prea curând, în special datorită anchetelor care ar trebui să demareze în urma acestui articol.

Mocheta de 41 euro metru pătrat

Ca oaspeții să fie respectați așa cum se cuvine, lucru firesc de altfel, Consiliul Județean a făcut diverse achiziții, cumpărând o mochetă de culoare roșie, perdele și un banner. Mocheta a fost pusă pe holul Consiliului Județean care asigură accesul la sala de ședințe în care s-au întâlnit demnitarii. Perdelele au fost puse la ferestrele holului, iar bannerul în sala de ședințe.

Iar acum să le luăm pe rând:

Organizatorii au măsurat și au constatat că au nevoie de 100 de metri patrati de mochetă de culoare roșie. Furnizorul a fost identificat rapid, respectiv firma Gardenia Plant SRL, cu sediul în orașul Bicaz, strada Barajului, dar și cu punct de lucru în Piatra Neamț, pe strada Mihai Eminescu, nr. 2. Pe baza unei note de comandă, de pe 21 martie, Gardenia Plant SRL furnizează Consiliului Județean Neamț 100 mp de mochetă „Flotex Calgary red”. Prețul? 19.000 lei, adică 190 lei/mp sau 41,63 euro/mp la cursul de 4,56 lei pentru un euro, din data de 21 martie. Să mai facem precizarea că firma Gardenia Plant SRL nu este plătitoare de TVA, așa că factura s-a făcut pentru 19.000 lei/100 mp de mochetă.

Pe urmele “covorului fermecat” pe care Grindeanu a călcat

Societatea Gardenia Plant SRL a fost înființată în anul 2014, obiectul de activitate fiind, după cum ne arată listafirme.ro, „comerț cu amănuntul al florilor, plantelor și semințelor; comerț cu amănuntul al animalelor de companie și a hranei pentru acestea, în magazine specializate”. Acționari sunt, cu câte 50% fiecare, Horațiu Cristian Buzăianu și Florina Alina Buzăianu, primul având și calitatea de administrator. Cum sediul din Bicaz al societății figurează fără o adresă exactă, fără număr în actele oficiale, ne-am interesat în zona centrală a orașului unde se află cele mai multe magazine. O doamnă amabilă, vânzătoare la un magazin de obiecte casnice, ne-a explicat că în zonă nu se află niciun magazin de covoare care să aparțină firmei Gardenia Plant SRL, însă când a auzit numele Buzăianu s-a luminat, spunându-ne ”Buzăianu are o florărie, nu magazin de covoare. E lângă drumul național, aproape de fosta stație peco a celor de Rafo. Clematis se numește florăria”.

Sediul firmei Gardenia Plant SRL Bicaz

Am identificat-o repede exact unde ne-a spus vânzătoarea, lângă drumul național. La vânzare numai flori, nici urmă de covor. Cum societatea are un punct de lucru și în orașul Piatra Neamț, am zis că aici o să găsim covoare, însă surpriză! Am găsit la punctul de lucru cu pricina o altă florărie Clematis. În interior, niciun covor la vânzare, numai și numai flori.

De aici, de la punctul de lucru din Piatra Neamț al SC Gardenia Plant SRL, a cumpărat CJ Neamț mocheta de 190 lei/mp

Am încercat o ultimă variantă, gândindu-ne că este posibil ca firma să aibă vreun depozit cu mochete și covoare. Așadar, am sunat la Florăria Clematis de pe Mihai Eminescu. Persoana care ne-a răspuns la telefon a confirmat că am sunat la firma Gardenia Plant. Am întrebat-o dacă au covoare de vânzare, iar răspunsul a venit în câteva secunde: ”Avem!” Cum nu văzusem nici urmă de covor în florărie, am întrebat cum se procedează la cumpararea covoarelor, dacă se face pe bază de comandă. „Da, pe bază de comandă”, a venit răspunsul, fără a indica vreun catalog din care se poate face comanda. În momentul în care am întrebat unde putem să vedem covoarele, vânzătoarea ne-a dat numărul de telefon al patronului, ca să ne lumineze. Cu Horațiu Buzăianu nu am reusit sa vorbim, acesta transmițându-ne, printr-un mesaj, că este într-o ședință și că o să ne contacteze. Lucru care nu s-a întâmplat până la ora publicării articolului. Dacă ne-ar fi contactat, l-am fi rugat să ne răspundă întrebările care ar clarifica toate aspectele dubioase legate de această achiziție făcută de Consiliul Județean Neamț de la firma sa. De exemplu, dacă societatea vinde covoare, de ce în niciuna dintre florăriile pe care le deține nu există nici un anunț, nicio mostră de covor sau mochetă? 

Mocheta „Flotex Calgary red”, un lux greu de găsit

Interesant este că mocheta care apare în acte ca fiind vândută de Gardenia Plant SRL Consiliului Județean Neamț este una greu de găsit în România. O simplă căutare pe motorul de căutare google confirmă clar acest lucru. Verificările noastre au arătat că produsul este fabricat de compania olandeză Forbo. Am identificat un dealer al acestui produs în România și am făcut o comandă pentru a vedea cu ce preț se vinde mocheta Calgary. Ni s-a spus clar că vom primi mocheta în câteva zile, întrucât produsul se furnizează pe comandă și trebuie adus din Olanda. Pentru 100 mp de mochetă „Flotex Calgary red” ni s-au cerut 25 de euro/mp fără TVA, adică undeva la 30 euro/mp cu TVA inclus. Revenind la prețul oferit de dealer și comparându-l cu cel plătit de către CJ Neamț, de 41,63 euro/mp, rezultă o diferență de aproape 12 euro/mp. Asta ca să nu mai punem la socoteală că, din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentatul dealerului, a lăsat să se înțeleagă că prețul suportă și o negociere ușoară.

Cert este un singur lucru, și anume că toate încercările noastre de a găsi acest produs în Neamț, la firme cunoscute în domeniul comercializării mochetelor și covoarelor, au fost sortite eșecului. Dedeman, Praktiker, Proges nu dețin și nici nu comercializează acest produs. Iar explicația ar putea fi simplă, în sensul că mocheta olandeză este un produs de lux și la un preț pe măsură, motiv pentru care și-ar găsi cu greu cumpărători. De exemplu, la Dedeman am găsit mochete, pe culorile roșu/grena la 19,90 lei, 18,50 lei și 14,88 lei metru liniar, lățimea fiind de 4 metri. La Praktiker, cea mai scumpă mochetă de culoare roșie costă 95,96 lei metru liniar, la o lățime de 4 metri. Bineînțeles, oferta în magazinele de specialitate este bogată, cu prețuri bune la calitate acceptabilă, bună sau foarte bună.

Așa stând lucrurile, nu ai cum să nu te întrebi, mai ales că în ultima vreme prin Consiliul Județean se vorbește de constrângere financiară, adică de probleme cu banii, cum de au decis unii să cumpere mochetă cu 190 lei/mp. Atenție! Vorbim de preț/mp, în condițiile în care mochetele din Dedeman și Praktiker sunt la metru liniar și lățime de 4 metri. În cazul celei mai scumpe mochete din Praktiker, de 95,65 lei, la o lățime de 4 metri, vorbim de sub 25 de lei/mp. Iar mocheta respectivă este una de calitate. Nu spune nimeni că întâlnirea celor două guverne, român și moldovean, de la Piatra Neamț, nu ar fi trebuit să fie tratată ca atare. Însă în momentul în care vorbești despre „constrângeri financiare”, dar cumperi mochetă la 42 euro/mp, se nasc multe întrebări.

 Perdea de aproape 600 de lei bucata

Cu ocazia aceleiași întâlniri, Consiliul Județean Neamț a cumpărat 10 perdele, prețul achitat unei societăți din Piatra Neamț fiind de 5.878 lei, adică 587 lei/bucată. Am studiat și noi oferta magazinelor de specialitate și am constatat că prețul este cel puțin exagerat, dacă nu cumva vorbim de perdele cu fir de aur. De asemenea, bannerul care a fost amplasat în sala de ședințe, în suprafață de 24 mp, a costat 2.427 lei, adică 100 lei/mp.

Un cost mare, spun specialiștii. Noi ne abținem, însă vă recomandăm să studiați și dumneavoastră ofertele produselor de acest gen de pe piață. În concluzie, este mai mult decât posibil ca în toată această afacere cineva să-și fi tras parandărătul. Spunem că este posibil, deoarece la cum stau lucrurile, cu greu poți găsi o altă explicație. De asemenea, interesant ar fi de aflat, iar asta numai autoritățile abilitate o pot face, dacă într-adevăr mocheta pe care a călcat primierul Grindeanu este sau nu cea care a fost facturată. Nu ar strica să fie verificata și cantitatea, adică să se stabilească dacă cei 100 mp facturați au ajuns la Consiliul Județean sau și prin alte părți. Vom încerca să obținem răspunsuri și de la Consiliul Județean Neamț, instituție publică care, din nefericire, răspunde foarte greu la solicitările noastre pe Legea 544/2001 sau deloc.

Daniel MURARU

 

 

7 comments

 1. ionelcelmititel 7 aprilie, 2017 at 13:56 Răspunde

  Daniel Muraru, iar esti rautaciuos! Pai, voiai ca Grindeanu sa calce pe mocheta de la Dedeman de 14 lei metru? Ori sa se uite prin perdele de 50 de lei? Asa se calca banii in picioare? Cine a facut achizitiile? Dar asta cu floraria e tare de tot! Cum sa cumperi mocheta de la florarie? Mai magarie ca asta nici ca se putea! Alo, Politia, DNA-ul, treziti-va, oameni buni! Pentru ce va luati salariile? Iaca omu’ va da mura in gura! La treaba, flacai, ca aveti multa!

 2. crizantema 7 aprilie, 2017 at 15:48 Răspunde

  Ia mocheta, neamuleeee! La florarie in colt!!!!! Ia perdeaua, neamuleee!!!! Tot pe acolo!!! Rusine!!! Nu pierdeti ocazia, nu conteaza prin ce interpusi! Dati tare cu banu de podea! Ca doar nu-i al vostru! N-aveti bani de teatru, ai? N-aveti bani sa reparati o teava la teatru, ai? Aveti bani sa fluturati cu ei pe la florarii dupa mochete, ai? Dar masa, cit a costa masa, dom’le? Pai au fost de hranit guri, nu gluma! Si ce guri!!!
  Felicitari, domnule Muraru, pentru articol! Bravo! Asa mai aflam si noi pe unde se scurge banul public! Rusine celor din CJ, care-or fi ei asa de gospodari de gasesc ce-i mai scump in tara asta!

 3. crizantema 7 aprilie, 2017 at 15:49 Răspunde

  Dar masa, cit a costa masa, dom’le? Pai au fost de hranit guri, nu gluma! Si ce guri!!!
  Felicitari, domnule Muraru, pentru articol! Bravo! Asa mai aflam si noi pe unde se scurge banul public! Rusine celor din CJ, care-or fi ei asa de gospodari de gasesc ce-i mai scump in tara asta!

 4. valisor 7 aprilie, 2017 at 17:01 Răspunde

  Câr, câr, câr, câîhâr! Adică nu acuz, nu presupun, e doar o năzăreală, că nu-i așa, dar, dacă totuși ar fi… că doar “nu-i o vacă!”; adică doar cârcotesc.
  Cu mocheta asta și cu călcătura de pe ea, mă simt normal în relația erotică cu aleșii, fără să mă supăr, c-au făcut-o cu perdea care eu nu văd de ea.
  Nu numai la WC Neamț, nu numai la WC Piatra Neamț, ci probabil că la orice Ce din țară, în evidențe apare, cu lux de amănunte și împodobit cu toată legitimitatea din România, că s-au achiziționit chestii scumpe, iar pe teren se regăsesc ciurucuri. Bineînțeles că nu pe ciurucuri se dau bani, poate nu atât cât scrie-n acte, ci pe chiar alea adevărate, doar că repejor fac picioare și o-ntind acasă. Acasă la cine?! La cine merită! Și le iau locul anonimele dubluri venite cu vaporul și tot acolo fabricate. Asta, dacă se întâmplă, în închipuirea mea, cum am subliniat din start, atunci se întâmplă ca modulație firească a aceleiași inocente mafioate țigăneli cu care știm să țăpuim restaurantiști spanioli și pe mulți alții și pe noi între noi. Acuma, dacă aici a ieșit tămbălău, s-ar putea ca mocheta și perdelele să rămâie bătute-n cuie, că, până să se răcească suficient, se umple mocheta de vergeturi de la detectivitățile din mez de noapte.
  Și, dacă prin absurd ar fi să fie așa, la ce metrică au actualii în neuron…. “C’onGO”! că și acolo are internet, iară iarna e ca vara(!). Dar nu-i așa că nu-i așa?

 5. Giorgio 7 aprilie, 2017 at 17:30 Răspunde

  O, da!!! Dna Alina Buzaianu lucreaza la Agentia Nord-Est. Probabil ii va controla pe cei de la Cons Judetean daca respecta legea atunci cand cheltuie banii pe proiectele europene.
  Iar pe contul ei de facebook explica cum PESEDISII penali fura cu nesimtire din bugetul public:
  “Buzaianu Alina a distribuit postarea publicată de Justitie pentru Romania.
  4 Februarie ·

  Justitie pentru Romania
  1 Februarie ·
  Atunci cand o sa intelegeti ca acum un primar, poate pune un geam la primarie cu 15 000 de euro fara sa fie acuzat de nimic, din banii tai, din impozitul tau, iar firma care pune geamul este deschisa de fratele primarului cu 1 ora inainte…poate o sa ti dai seama ca ai primit 30 de lei la pensie dar ti-ai vandut copiii si nepotii….”

  Puteti vedea si alte postari ale ei, chiar si poze si distribuiri cu florile de la florarie – https://www.facebook.com/buzaianu.alina?lst=100000327817104%3A1319264652%3A1491575016

 6. Diana 7 aprilie, 2017 at 21:38 Răspunde

  Foarte tare. Ce talent au astia sa finanteze pe cei care-i injura! Chiar si dupa acest aspect va dati seama de limitele lor. Parca niciodata nu a existat atat impostura, incompetenta, lipsa de educatie, aroganta, dispret fata de alegatori – banii publici – lege, toate acoperite cu o dorinta de furat orice, oricat, oriunde. Cred ca si votantii cei mai fideli incep sa se indoiasca de buna credinta si pregatirea necesare pentru a le reprezenta interesele. Au inceput sa-si dea seama ca aceasta gasca de persoane puse pe jaf generalizat nu este ceea ce si-au dorit pentru a conduce tara. Au dus tara, in numai 3 luni, cu 15 ani in urma. Distrug tot ce ating. Vor ajunge, in scurt timp, cea mai neagra guvernare pe care a avut-o tara noastra! Dumnezeu a iubit mereu neamul nostru si ne va ajuta sa scapam repede de praduitori!

 7. mihnea 7 aprilie, 2017 at 22:03 Răspunde

  Probabil, la cum il stim pe individul care conduce CJ-ul vremelnic, va transforma institutia intr-o fortareata si il va chema zilnic pe mitropolit sa-i puna pe angajati sa jure ca nu vor da informatii la presa. In paralel, va pune indivizii aia de-l consiliaza, fosti securisti la sipi, sa caute cum se scurg informatii si cum sa contracareze avalansa de dezvaluiri si sa intimideze autorul. Asta e nivelul. Doar ca, inca mai exista legi care ii obliga sa spuna cum se cheltuie banul public, chiar daca ei sfideaza chiar si legea. Totusi, ma intreb de ce nu se autosesizeaza politia sau alte institutii sa ceara documente, asa cum faceau in alte vremuri in toate spetele care erau facute publice. Ori l-a chemat pe Tablan sa-l ameninte ca-l schimba, doar pt a-l intimida ca sa nu cumva sa indrazneasca sa inceapa vreo verificare. Oricum, toata munca dumneavoastra, la care se adauga dezvaluirile care apar tot mai multe si mai precise din partea tot mai multor cititori, incep sa vulnerabilizeze pozitia si imaginea construite artificial, prin minciuna si cu bani publici, ale acestui individ care, orice ar face, nu va ajunge niciodata la valoarea oamenilor adevarati pe care i-a avut si-i are Neamtul. E doar un baron de carton care a dijmuit toate contractele si toate numirile in functii care au depins de el. Adevarul va iesi la suprafata destul de curand. Cine stie, poate o sa ne trezim si noi intr-o dimineata citind ca au descins mascatii si procurorii si au oprit jaful inimaginabil care se intampla in judetul nostru! Doamne ajuta!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.