Lovitură la CJ! Atacul.ro le-a stricat socotelile

Home » Investigații » Lovitură la CJ! Atacul.ro le-a stricat socotelile

By admin on mai 18, 2017. 12 Comments

 

 • Curtea de Conturi a României a schimbat componența echipei de audit trimisă să facă verificări la Consiliul Județean Neamț
 • numărul auditorilor a fost dublat
 • unul dintre auditori, cu soț patron de firmă de construcții ce are contracte cu instituții subordonate CJ-ului, a fost retras
 • conducerea centrală a dat asigurări că absolut toate aspectele prezentate de către atacul.ro vor fi verificate pe parcursul controlului aflat în desfășurare

Articolele publicate de atacul.ro cu privire la schimbarea primei echipe de control a Camerei de Conturi Neamț, trimisă să facă verificări la Consiliul Județean Neamț, nu au rămas fără efect. Chiar am putea spune că am reușit să le stricăm socotelile celor care au sperat că pot să facă ce doresc în această instituție, inclusiv să refuze o echipă de auditori venită să verifice modul în care au fost cheltuite fondurile publice. Acum o lună, conducerea Consiliului Județean Neamț a refuzat echipa de control trimisă de Camera de Conturi pe motiv că unul dintre auditori ar mai fi verificat instituția, iar raportul întocmit de el ar fi fost anulat de instanță. Cei doi auditori au fost retrași, iar în locul lor trimiși alți doi. Unul dintre aceștia își are nașii de cununie pe funcții cheie în Consiliul Județean, iar soțul său derulează, prin firma pe care o deține, contracte cu primării din județ, dar și cu instituții subordonate CJ-ului. Situația a fost prezentată în mai multe episoade de atacul.ro, ocazie cu care am solicitat și un punct de vedere din partea conducerii centrale a Curții de Conturi a Romaniei. Astfel, în răspunsul pe care l-am primit de la Curtea de Conturi a Romaniei se precizează, printre altele: „În ceea ce privește situația prezentată de dvs, pentru înlăturarea oricărei suspiciuni că independența auditorilor publici externi desemnați poate fi afectată cât și pentru întocmirea unor acte de control de înaltă calitate, a fost luată măsura modificării componenței echipei de audit. Echipa desemnată a desfășura acțiunea de verificare la Unitatea Administrativ Teritorială Județul Neamț este constituită din: Martinescu Ana Daniela, Dinu Maria,  Buculei Sebastiana, Caia Roxana Marilena. Din analiza declarațiilor de independență, depuse de membrii echipei menționată anterior, nu rezultă nicio situație privind conflictul de interese cu entitatea supusă verificării”.

Așadar, echipa nu numai că a fost modificată, dar chiar a fost mărită, numărul auditorilor dublându-se. Totodată, auditorul Oana Leuștean, a cărui soț, deținător de firmă de construcții a derulat contracte cu primării, dar și insituții subordonate Consiliului Județean Neamț, și care își are nașii de cununie chiar în această instituție, a fost retrasă din echipa de control. Măsura a fost luată, așa cum recunoaște și conducerea Curții de Conturi, ca urmare a dezvăluirilor făcute de atacul.ro. Iar cum echipa s-a schimbat în mare parte, nu putem decât spera într-un control obiectiv al Camerei de Conturi Neamț la Consiliul Județean Neamț, o instituție publică unde, în ultimele luni, s-au făcut tot felul de achiziții dubioase, totul culminând cu jaful de la Târgul de Crăciun. Conducerea Curții de Conturi a Romaniei a mai dat asigurări că toate aspectele semnalate de atacul.ro cu privire la utilizarea resurselor financiare și administrarea patrimoniului public și privat al județului vor fi verificate pe parcursul controlului care se află în desfășurare.

Răspunsul integral al Curții de Conturi a României: raspuns 787

Dar cu umilința auditorilor cum rămâne?

Deși decizia Curții de Conturi a Romaniei, de a schimba componența echipei de control, este una care se înscrie în sfera normalului, mai rămâne de clarificat un aspect. Este vorba de umilința celor doi auditori care au fost schimbați la cererea Consiliului Județean Neamț. La întrebarea adresată Curții de Conturi a Romaniei vizavi de această mișcare ni s-a răspuns într-un autentic limbaj de lemn, aspect care denotă că înlocuirea celor doi auditori s-a făcut pe lângă regulamentele acestei instituții. Se spune că desemnarea auditorilor publici externi se face cu respectarea Codului de conduit etică și în funcție de fondul de personal aflat la dispoziție și că în situația în care auditorii se află sub incidența unui aspect deosebit, prevăzut de Codul etic și care este considerat „că poate influența sau afecta independența și obiectivitatea în exercitarea atribuțiilor de serviciu, aceștia pot fi înlocuiți de șefii ierarhici”. Am studiat cu atenție Codul de conduită și nu am găsit nicăieri stipulat că un auditor public poate fi schimbat după cum dorește reprezentantul unei instituții bugetare. De asemenea, niciunde în acest regulament nu am găsit vreo referire la faptul că un auditor poate fi schimbat dintr-o echipă de control, motivul invocat fiind acela că un raport de-al său ar fi fost anulat de către instanță. Auditorii externi pot fi retrași doar în anumite condiții, acestea fiind clar precizate în Codul de conduită. Nerespectarea acestuia nu poate duce decât la situații aberante ca cele întâmplate la Consiliul Județean Neamț. De asemenea, prin schimbarea auditorilor la presiunea celor care trebuie să dea socoteală pentru cheltuirea banului public, nu se face altceva decât să creeze un precedent periculos de care s-ar putea folosi toți primarii din această țară, de exemplu.

Daniel MURARU

Citeste si:

Unic în România! Curtea de Conturi, umilită la Consiliul Județean Neamț

Josnic! Cine controlează Consiliul Județean?

Curtea de Conturi a descins la Consiliul Județean Neamț. Auditorii verifică cum au fost cheltuiți banii

Cătălin Botezatu și prietenele sale, bani buni de la bugetul județului Neamț

Minune! Poliția Neamț anchetează „șmecheriile” de la Târgul de Crăciun

La Târgul de Crăciun, jaf ca-n codru! Autoritățile și opoziția tac 

Cât a costat cântarea la Târgul de Crăciun? Smiley-9500 euro; Gheorghe Zamfir și Bere Gratis-13.000 euro

SURPRIZA DIN AFACEREA „ȘANDRAMAUA” PENTRU TÂRGUL DE CRĂCIUN: VIOREL CREȚU – NORD ARIN

Jecmăneală fără limite la o instituție a Consiliului Județean Neamț

CJ NEAMȚ, SAT FĂRĂ STĂPÂN? AMICUL CONSILIEREI BULAI, BANI BUNI ȘI DIN COLANTARE

CUM SE „SIFONEAZĂ” BANI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? AMICUL CONSILIEREI LUI ARSENE, CONTRACTE GENEROASE

CINE OPREȘTE DEZMĂȚUL PE BANI PUBLICI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? 16.996 EURO PENTRU DEMONTAREA CĂSUȚELOR

REVOLTĂTOR! CUM A CHELTUIT CONSILIUL JUDEȚEAN 100.000 DE EURO? ȘANDRAMALE LA PREȚ DE LUX

Consiliul Județean plătește bani grei pentru articole, felicitări și comunicate

Ode pe bani publici pentru stăpânul județului. Ghici cine papă cei mai mulți bani de la CJ?

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

12 Comentarii la Lovitură la CJ! Atacul.ro le-a stricat socotelile

 1. Jean Valjean   mai 18, 2017 at 11:34 am

  Bravo, Daniel Muraru! Felicitari! Asta înseamnă sa fii profesionist, dedicat si cinstit! Ai reusit, prin demersurile tale jurnalistice, sa ne arati noua, ignorantilor, ca societatea se poate schimba in mai bine! Te felicit inca o data, ca si in cazul kuzmanovici, ai demonstrat cita putere are presa independenta, in cazul acestui judet, fiind cam singurul! Asteptam cu nerabdare rezultatele, care, cu siguranta, vor ajunge la DNA.

  Răspunde
 2. mihnea   mai 18, 2017 at 2:33 pm

  Felicitari!!!! Tic tac!

  Răspunde
 3. Tudor Iordache Radu   mai 18, 2017 at 2:55 pm

  Felicitări ! Felicitări ! Felicitări !

  Răspunde
 4. valisor   mai 18, 2017 at 5:56 pm

  Parcă mă văd în față la CJ, lângă polițistul cu megafon și pompierul cu “relaxa”, strigând împotriva voinței lor, spre marginea superioară a clădirii, “jump! jump! jump!”.
  Să ne bucurim, dar să nu zicem ‘ho!’ până nu crapă pe limba ei cioara!

  Răspunde
 5. Desperados   mai 18, 2017 at 6:36 pm

  Bravo, Murarule! Da cu ei de pamant! Poate s.or satura sa mai fure!

  Răspunde
 6. Madalina   mai 18, 2017 at 6:39 pm

  Nu e rau deloc ca sunt atat de deschis la sugestiile Dvs. cei de la Curtea de Conturi. Felicitari si pentru ei daca isi vor face treaba cum trebuie dar, in primul rand, felicitari Dvs. pentru perseverenta.
  Apropos de sugestii: poate ii rugati sa controleze si facturile prin care un autotintitulat patron-gurnalist (de la publicatia online autoproclamata cea mai frecventata de cititori) a incasat bani cat nu visati Dvs. Si sa fie verificati si banii luati prin firmele proprii, si prin Asociatia Future dar si prin alte firma pe care le controleaza prin interpusi (de ex. SC Network Data Services, unde actionari sunt Ciprian Balus si Dna. Diana Iosub, sotia gurnalistului), atat de la Consiliul Judetean cat si de la institutiile si societatile subordonate.
  Cand veti vedea despre ce sume e vorba, veti intelege ce e cu acele ode jenante cu politicienii care bietii de ei lucreaza si noaptea.

  Răspunde
 7. Isa   mai 18, 2017 at 6:41 pm

  Domnule Mihnea, nu mi-ati răspuns la întrebare! Pînă cînd va face tic tac?

  Răspunde
 8. mihnea   mai 19, 2017 at 12:13 am

  Doamna Isa, cel mult pana de Craciun. Varianta maximala!

  Răspunde
 9. Ochiul   mai 19, 2017 at 2:42 am

  (*****cenzurat administrator)

  Admin.: Nu ar fi rau sa va si asumati mesajele si sa incercati sa renuntati la astfel de manipulari grosolane. Stiti bine la ce ma refer, domnule….“Ochiul“!

  Răspunde
  • Isa   mai 19, 2017 at 6:57 am

   Auuu, dar asta e santaj pe fata! Domnule Mihnea, nu se poate sa explodeze mai repede? 🙂
   Ti se cam zbate ochiul, Ochiule!
   Tic tac, tic tac, tic tac! Hai ca-mi place! Hi hi hi

   Răspunde
 10. mihnea   mai 23, 2017 at 3:24 pm

  http://www.comisarul.ro/articol/document-psd-pregateste-concedierea-a-90-100000-de_888189.html

  Iaca ce va pregateste PSD. V-a dublat salariile si acum va dau afara pentru ca si-au dat seama ca nu mai au bani de salarii. Va dati seama ca nu-l vor da afara pe Conache…

  Răspunde
  • valisor   mai 23, 2017 at 7:39 pm

   Păi da mari jigodii! Chestia e că și dacă se numeau PNL, ALDE, sau alde alții, aceeași dialectică bolșevică ar fi aplicat. Acuma s-a nimerit să fie PSD, la acest moment al rotației cadrelor.
   Șmecheria asta cu șurub e premeditată, că adică, vezi Doamne, suntem bine intenționați, dar sărăcia nu ne lasă să dăm flămânzimii un cozonac cu trufe de cocos, când, de fapt, scopul lor a fost, din capul locului, să micșoreze numărul tăcătorilor despre matrapazlâcurile intestinale, pe termen lung fiind mai ieftin și pe orice termen fiind mai sigur. Ezact ca cu ordonanța aia… de au pus în stradă ditai capodopera, de nici azi nu s-a terminat ultimul act, ca “împiedicându-se” în ceva mic, să între cu ciobotele pline de rahat fix în carotida dreptului românesc.
   Nu sunt rahaturi chiar deștepte, dar perspicacitatea noastră hibernează sau comă.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *