Conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț insistă ca un personaj controversat să fie numit în funcția de director economic. Propunerea a ajuns la Consiliul Județean
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra-Neamț va avea, cel mai probabil, un nou director economic interimar, începând cu data de 1 aprilie. Alesul va fi Constantin Pantaziu, pentru care conducerea unității medicale insistă. Pantaziu a mai fost numit o dată director economic interimar, printr-o dispoziție dată de Ion Asaftei, când era președinte al Consiliului Județean (CJ) Neamț.
Varianta Pantaziu picase
După instalarea lui Daniel Vasilică Harpa pe scaunul de președinte al CJ Neamț, varianta Pantaziu a picat. Cel puțin pentru o perioadă, pentru că, recent, conducerea spitalului a înaintat Consiliului Județean propunerea ca funcția vacantă de director economic să fie ocupată, în regim de interimat, de … Constantin Pantaziu. Harpa încă nu a luat o decizia, însă datele atacul.ro arată că va fi de acord cu varianta propusă și va semna hârtia prin care Pantaziu va fi numit director economic interimar.
Asta până când spitalul va organiza concurs pentru ocuparea acestei funcții. Din spusele conducerii unității spitalicești, acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp”.
Probleme mari cât a fost la Ambulanța Neamț
Constantin Pantaziu a lucrat mai bine de 20 de ani la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Neamț, până în vara anului 2023, când s-a angajat auditor la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.
Cum atacul.ro a mai arătat, Pantaziu a fost director economic la SAJ Neamț, însă, în decembrie 2013, a fost revocat din funcție. Motivul: rezultatul unui control efectuat de Corpul de control al Ministerului Sănătății la Ambulanță. Constatările anchetatorilor veniți de la București au fost atât de grave încât propunerea a fost clară: revocarea din funcția de director economic a lui Pantaziu. Tot atunci a fost schimbată din funcția de director al SAJ Neamț și Letiția Damoc, în prezent, director al Spitalului orășenesc Bicaz.
Raportul de control a fost înaintat de Ministerul Sănătății mai multor instituții ale statului, inclusiv organelor de cercetare penale. Astfel, raportul a ajuns la DNA, Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț, Camera de Conturi Neamț etc.
Contracte de prestări servicii fără respectarea legii, plăți nejustificate
A fost luată această decizie după ce anchetatorii de la București au constatat că au fost semnate mai multe contracte de prestări servicii fără respectarea legii, au fost efectuate plăți nejustificate, unele cheltuieli au fost încadrate la alte articole bugetare, prin toate acestea fiind aduse prejudicii SAJ Neamț și bugetului de stat.
Cum, în opinia Ministerului Sănătății, existau suspiciuni de fraudă și interese materiale personale, raportul a fost trimis organelor de cercetare penală. Dosarele au fost, cel mai probabil, clasate, pentru că niciun șef de la SAJ Neamț nu a fost trimis în judecată pentru neregulile descoperite de Corpul de control al Ministerului Sănătății.
Cu toate acestea, nici Pantaziu și nici Damoc nu au mai revenit pe funcțiile pe care le dețineau înaintea controlului Ministerului Sănătății.
Mii de litri de motorină lipsă
Neregulile constatate au fost diverse, probleme fiind identificate și în contractul încheiat pentru repararea ambulanțelor, în realizarea unor achiziții (incubatoare de transport), casarea unor ambulanțe etc. Pentru toate acestea, ministerul i-au găsit vinovați pe cei care dețineau, la acea dată, funcții de conducere la SAJ Neamț.
Printre altele, Corpul de control a verificat și realitatea consumului de carburant la ambulanțele din dotarea SAJ Neamț, iar concluzia a fost una șocantă: aproape 30.000 de litri de motorină nu au ieșit la socoteală. Și asta în cazul a doar patru ambulanțe marca Mercedes care au fost duse pentru verificarea kilometrajului și consumului la reprezentanța producătorului german de la Iași. În trei din cele patru cazuri s-a stabilit că kilometrajul era „manipulat”.
La una dintre ambulanțele aflate în dotarea Substației Bicaz s-a constatat o diferență de combustibil care nu se justifica de 10.905 de litri motorină. La altă ambulanță, din Piatra Neamț, diferența a fost de 5.794 litri; la o autosanitară, tot de la Stația Piatra-Neamț, o diferență de 7.389 litri, iar la altă mașină, de la Bicaz, o diferență de 3.131 de litri de motorină.
De exemplu, în cazul uneia dintre ambulanțele la care a fost constatată o diferență de consum de carburant care nu se justifică, de 7.389 litri motorină, specialiștii de la reprezentanța Mercedes din Iași au constatat: kilometraj manipulat; numărul orelor de funcționare – 9.584, 95; consum motorină prin injectoare – 49.722,5 litri.
Responsabili: Damoc, Pantaziu, Crețu
Din datele de la SAJ Neamț privind normarea consumul de carburant și kilometri realizați a rezultat următoarele:
- Kilometraj în bord – 494.582 km;
- Consum pompă – 61.648 l;
- Consum SIROCCO – calcul 140 de zile/am, 6 ani, 12 ore/zi, 0,45 l/oră rezultă un consum total SIROCCO 4.563 litri motorină.
- Diferența de consum carburant care nu se justifică de 7.389 litri motorină;
- La un consum de 12,3 litri/100 km s-ar fi putut parcurge 60.073 km.
În opinia Corpului de control al Ministerului Sănătății, responsabili pentru această situație au fost Letiția Damoc, director SAJ, Constantin Pantaziu, director economic, Pușa Crețu, director medical, precum și persoanele cu drept de viză control financiar preventiv care au certificat legalitatea operațiunii. Aceeași inspectori au dispus ca prejudiciul să fie recuperat de la persoanele vinovate.
Asaftei l-a numit director economic interimar
În septembrie 2024, Ioan Asaftei, vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Neamț la acea dată, a emis o dispoziție prin care l-a numit pe Constantin Pantaziu în funcția de director economic la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Dispoziția a fost dată în condițiile în care titularul funcției, Elena Murariu, era în concediu medical, iar funcția se vacanta abia la finele lunii februarie 2025.
Numirea a fost făcută la doar câteva zile de când Murariu atrăsese atenția șefilor din CJ cu privire la o serie de aspecte extrem de grave din Spitalul județean. Nu avem cunoștință ca decidenții din Consiliul Județean Neamț să fi dispus un control serios la spital în urma dezvăluirilor făcute de Murariu, dar știm că Asaftei, la propunerea șefilor din spital, a numit un alt director economic în locul celui care era în concediu medical.
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.