SURPRIZA DIN AFACEREA „ȘANDRAMAUA” PENTRU TÂRGUL DE CRĂCIUN: VIOREL CREȚU – NORD ARIN

Home » Investigații » SURPRIZA DIN AFACEREA „ȘANDRAMAUA” PENTRU TÂRGUL DE CRĂCIUN: VIOREL CREȚU – NORD ARIN

By admin on ianuarie 17, 2017. 4 Comments

Cele 39 de construcții din lemn achiziționate de către Consiliul Județean Neamț pentru prima ediție a Târgului de Crăciun de la Piatra Neamț au fost livrate de o societatea aflată sub controlul omului de afaceri nemțean Viorel Crețu, patronul societății Nord Arin din satul Preluca, comuna Pângărați. Și astfel se confirmă informația conform căreia în afacerea căsuțelor furnizate CJ-ului pentru Târgul de Crăciun, s-a aflat și un nemțean. Crețu a avut acțiuni la societatea Salamandra SRL Gheorgheni, cea care a livrat chioșcurile din lemn, până în luna ianuarie 2016 când a cesionat părțile sociale fiului său, Ștefan Voicu Crețu. Anterior, respectiv în 12 decembrie 2015, într-o adunare generală a asociațiilor Salamandra SRL, a fost cooptat în firmă Ștefan Voicu Crețu, care nu împlinise 20 de ani la acea dată. Tânărul Crețu a venit în firmă cu un aport de 400 de lei la capitalul social al societății. În aceeași ședință s-a decis majorarea capitalului social de la 200 la 1.000 de lei și s-au emis 80 de noi părți sociale cu valoare nominala de 10 lei. După modificările făcute, structura capitalului social al societății Salamandra SRL a devenit astfel:

 • Asociatul Isa Stefan va avea aport la capitalul social de 500 Iei, divizat in 50 (cincizeci) parti sociale cu valoare nominala de 10 lei fiecare, cu cota de participare de 50%;
 • • Asociatul Cretu Vasile va avea aport la capitalul social de 100 lei, divizat in 10 (zece) parti sociale cu valoare nominala de 10 lei fiecare, cu cota de participare de 10%;
 • • Asociatul Cretu Voicu-Stefan va avea aport la capitalul social de 400 lei, divizat in 40 (patruzeci) parti sociale cu valoare nominala de 10 lei fiecare, cu cota de participare de 40%.

 

În ianuarie 2016 a avut loc o altă adunare generală în care Vasile Crețu a cedat cele 10% din acțiuni fiului său Ștefan Voicu Crețu. Astfel, în acest moment, la Salamandra SRL, Ștefan Isa și Ștefan Voicu Crețu au câte 50% din acțiuni, primul având si calitatea de administrator. Dată fiind vârsta tânărului Crețu, dar și lipsa de experiență în afaceri, este clar că deciziile în ceea ce privește activitatea firmei Salamandra SRL sunt luate tot de către tatăl său împreună cu celălalt acționar.

Achizițiile directe, cea mai eficientă metodă de sifonat banul public

Așa cum precizam într-un articol publicat de atacul.ro în urmă cu două zile, Consiliul Județean a hotărât, într-o ședință din 31 octombrie 2016, să organizeze Târgul de Crăciun la Piatra Neamț. În acest sens, de la bugetul județean a fost alocată suma de 900.000 de lei, adică peste 200.000 de euro. Mai bine de jumătate din banii alocați a fost cheltuită cu achiziția căsuțelor din lemn care au fost amplasate pe platoul Curții Domnești. În total 522,33 mp de construcții la un preț de 840,49 lei/mp, fără TVA. Un preț mare raportat la calitatea construcțiilor achiziționate de către Consiliul Județean Neamț, afirmă specialiștii cu care am discutat. Achiziția celor 39 de construcții din lemn s-a făcut prin SEAP, procedura aleasă fiind achiziția directă. Cunoscătorii afirmă că această procedură oferă posibilitatea fraudării banului public. Asta nu înseamnă neapărat că acest lucru s-a întâmplat și în cazul achiziției făcută de Consiliul Județean Neamț în cazul celor 39 de construcții din lemn. Specialiștii chiar ne-au oferit un exemplu simplu de cum pot fi făcute afaceri oneroase prin achiziții directe, exemplu pe care o să vi-l prezentăm pe scurt.

Să spunem că un primar al unei comune oarecare din această țară are un amic ce deține o fermă. Există probabilitatea foarte mare ca cei doi să se întâlnească la un șpriț, iar pe lângă politică și fotbal să discute și despre afaceri. Așadar, primarul, bun cunoscător al metodei, îi poate propune amicului un business din care să-și tragă și el parandărătul. Lucrurile se desfășoară foarte simplu, în sensul că primarul află de la amicul său că acesta poată să vândă castraveți cu diametrul de 5 cm, roșii portocalii cu diametrul de 8 cm, dar și ardei gras de culoarea curcubeului. Pasul următor este ca amicul cu ferma să-și facă un cont pe SEAP, unde să își publice oferta în catalogul de produse. Urmează și anunțul Primăriei X care, ce minune, caută să cumpere castraveți cu diametru de 5 cm, roșii cu diametrul de 8 cm șamd. Cine poate să satisfacă această solicitare??? Firma amicului primarului. Și uite așa sunt cheltuiți banii publici în România prin procedura achizițiilor directe. Bineînțeles, că în loc de castraveți și roșii, putem să avem și alte produse, inclusiv utilaje sau casuțe pentru pitici. Concluzia ar fi una simplă: în cazul achizițiilor directe caietul de sarcini este foarte important. Cine știe dinainte de caută o instituție publică, poate să prindă contracte grase.

Trebuie spus că legea prevede posibilitatea ca o autoritate publică să achiziționeze, prin cumpărări directe, bunuri, servicii sau lucrări de construcții cu respectarea unor plafoane. Legea 98/2016 privind achizițiile a stabilit ca pragurile să fie în lei și nu în euro, cum a funcționat până în mai anul trecut. Noua lege dă dreptul autorității contractante să achiziționeze direct produse sau servicii atunci când valoarea estimată a achiziţiei este mai mică de 132.519 lei. În cazul lucrărilor, achiziţionarea directă poate fi făcută dacă valoarea estimată este mai mică de 441.730 de lei.

Revenind la achiziția căsuțelor din lemn, este clar că cei de la Consiliul Județean au încadrat-o la capitolul „lucrări”, ceea ce le-a permis ca pragul maxim să fie de 441.730 lei. Lăsând la o parte părerea unora, conform căreia cumpărarea de căsuțe nu ar fi trebuit să fie inclusă la „lucrări”, ci la produse, noi ne limităm doar la a vă prezenta datele. Astfel, în mod uimitor, suma alocată de CJ Neamț pentru achiziția celor 522,33 mp de construcții din lemn a fost de 439.013, adică cu puțin sub pragul admis de lege.

 „Norocul” Salamandrei…

În ceea ce privește căsuțele care au ajuns la Piatra Neamț, la Târgul de Crăciun, nu ai cum să nu observi anumite coincidențe. În 31 octombrie, în ședința de Consiliu Județean, se aprobă organizarea Târgului de Crăciun (valoarea sumei alocate, achiziții, etc). În data de 3 noiembrie, adică la 3 zile de la votul consilierilor județeni pentru organizarea evenimentului, Salamandra SRL Gheorgheni se înscrie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Pe 17 noiembrie are loc o nouă ședință a Consiliului Județean în care se fac mici retușuri și se dă liber la achiziția de căsuțe de pe SEAP, legal ca să nu existe vorbe. Oferta declarată câștigătoare a fost cea a firmei SC Salamandra SRL Gheorgheni (Harghita), pentru că o alta nu a existat. Se poate spune că peste această firmă a dat norocul brusc, cu o asemenea comandă. Salamandra SRL figura în catalogul de produse al SEAP cu o singură ofertă… de căsuțe. Afacerea între CJ Neamț și Salamandra s-a încheiat în aproximativ o oră. Anunțul a fost publicat de autoritatea contractantă – Consiliul Județean  în data de 22 noiembrie, ora 13.20, iar atribuirea contractului către Salamandra SRL s-a făcut la ora 14.33, prețul de vânzare pentru un mp de construcție din lemn fiind „maximalul” aprobat de CJ, respectiv 840,49 lei (186,32 euro). Se poate spune că nemțenii au avut mare noroc pentru că cei de la CJ Neamț au găsit, pe ultima sută de metri, cele 39 de construcții din lemn. Nu mai spunem de norocul dat peste Salamandra SRL care s-a trezit cu un purcoi de bani la sfârșit de an. Să ai o singură ofertă și aia să fie câștigătoare reprezintă, ce-i drept, un record în materie. Unii ar spune: „Iată, și în România poți face afaceri de succes!” Nu am reușit să aflăm care a fost rețeta succesului, pentru că Ștefan Isa, administrator și deținător a 50% din acțiuni la Salamandra, nu a vrut să vorbească cu atacul.ro. Oricum, s-a văzut că treaba s-a făcut în grabă, cei de la Salamandra reușind să livreze adevărate șandramale la preț de lux. Podelele căsuțelor sunt din panouri OSB, adică din panouri ieftine realizate din așchii din lemn. Astereala construcțiilor este tot din OSB, prins pe schelet de lemn. Căsuțele nu au tavan și sunt acoperite cu prelată. „Junk!” ar spune englezul. Concluzionând: investiție mică, profit maxim pentru firma din Gheorgheni la care acționar este și fiul lui Viorel Crețu – Nord Arin.

Daniel MURARU

Citeste si:

REVOLTĂTOR! CUM A CHELTUIT CONSILIUL JUDEȚEAN 100.000 DE EURO? ȘANDRAMALE LA PREȚ DE LUX

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin

4 Comentarii la SURPRIZA DIN AFACEREA „ȘANDRAMAUA” PENTRU TÂRGUL DE CRĂCIUN: VIOREL CREȚU – NORD ARIN

 1. constantin   ianuarie 18, 2017 at 8:27 am

  iata ca banul nu are culoare politica iar arsenie favorizeaza pe fata pe cei ce fac parte din “gasca “stefan.ma mir ca cei din psd ,consilieri judeteni,locali chiar nu au nici un cuvant in fata lui arsenie.acest tanar isi pastreaza naravurile de la tg.si ne crede pe toti fraieri.nu stiam ce la palit pe arsenie de iroseste atata timp pe la curtea domneasca.nu zice nimeni ca nu a fost frumos de sarbatorile de iarna dar acest lucru se putea face si corect.de asemenea nu este foarte clar care este statutul acelui copil de la srl.eu credeam ca din pataniile lui hrebenciuc,cocos,parintii marii mahari au invatat sa nu-si mai implice copii nevinovati in lucruri murdare.

  Răspunde
 2. valisor   ianuarie 18, 2017 at 12:54 pm

  Ar putea unii să creadă că legile apar de capul lor… sau al lor. În realitate, legile sunt solid judecate și sub aspectul prevenției, atât în scop cât și în formă, așa încât e greșit a considera că șmecherii ar putea găsi portițe pentru paralele la marginea și puțin în afara cadrului legal. Buna cunoaștere a esenței legii conduce la identificarea acelor interpretări aparent raționale, dar care, în realitate, n-au noimă juridică și sunt fapte săvârșite cu vinovăție criminală. Cei care pot citi în mintea infractorului și îl pot dovedi, sunt bine pregătiți și am convingerea că în genere își fac treaba, numai uneori pare că nu; aștept cu sete de speranță deznodământul la revolta pe acest caz.

  Răspunde
 3. Tudor   februarie 1, 2017 at 10:33 am

  Dar va rog cercetați si contractele de medicina muncii încheiate de ,,doamna Crețu ” in speța cu primăria Piatra Neamt de pe timpul lui Ștefan. Singura modificare fiind denumirea firmelor ( dar sunt administrate tot de ea) .
  Calculați si d-voastră !
  Toate primăriile foste pdl – au contracte de med muncii tot cu ,,sfânta Elena sau Asepion . Centrele de permanenta sunt patronate idem …
  dar noi, le dorim succes !

  Răspunde
 4. Mirela   martie 10, 2017 at 12:24 pm

  Care e problema voastră? Era mai bine dacă nu se făcea nimic în oraș? Ca ești acționar fără experienta?! Ca sa câștigi experienta trebuie sa treci prin niște etape. Sa fi fost gol de Crăciun ar fi fost mai bine, nu? Mintea romanului, mereu sa critice, nimic altceva. Doamna Crețu, ca și domnul Crețu au făcut ceva pentru oraș. Pe când alții? Probabil încă mai arunca gunoaiele pe strada. Invidia vorbește din mulți.
  P.S. E Asclepion, nu Asepion.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *