Încrengături cu mașini și directori din Consiliul Județean

5
294

Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”, instituție subordonată Consiliului Județean Neamț, cu un rol important în cheltuirea unor sume mari de bani cu ocazia organizării primei ediții a “Târgului de Crăciun”, și-a cumpărat un autoturism imediat dupa finalizarea manifestării. Este vorba de un Opel Insignia, fabricat în 2013, pentru care a plătit, după cum însăși șefa de la „Saeculare” recunoaște, 9.000 de euro. „Un preț bun”, spune Carmen Nastasă, care a făcut achiziția după terminarea “Târgului de Craciun”, deși a fost văzută la volanul mașinii și în perioada desfășurării evenimentului. Dezvăluirile făcute de atacul.ro cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii pentru organizarea Târgului de Crăciun, achiziții supraevaluate, servicii și promovare la prețuri astronomice, au dat frâu liber unor discuții în diverse cercuri din oraș, pe care le-a auzit inclusiv Carmen Nastasă. Una dintre informațiile care au circulat asiduu a fost aceea că mașina ar fi fost achiziționată de la Doru Conache, director executiv al Direcției de Investiții din Consiliul Județean Neamț, care ar fi avut și el o mică contribuție în atragerea unor firme ce au prestat puternic în organizarea “Târgului de Crăciun”. Se spune că directorul din CJ nu ar fi străin de afacerea „Căsuța” a cărui artizan a fost o firmă din Gheorgheni. De la societatea Salamandra SRL, fiul omului de afaceri nemțean Viorel Crețu, a furnizat CJ-ului căsuțele. O firmă a aceluiași personaj a demontat și transportat căsuțele la prețuri exorbitante. Întrebat dacă-l știe pe Viorel Crețu, Conache a spus că nu-l cunoaște și nu a semnat niciun contract cu el. În schimb, directorul din CJ a recunoscut că a auzit de firma Nord Arin, pentru că ar fi venit la CJ.

Lăsând la o parte aceste aspecte și dorind să lămurim cum directorul de la “Carmen Saeculare” a reușit ca, imediat după “Târgul de Crăciun”, să-și cumpere o mașină de aproape 10.000 de euro, având în vedere matrapazlâcurile care s-au petrecut cu organizarea acestei manifestări, și de unde a cumpărat mașina, mai ales că unii spun vrute și nevrute despre această tranzacție, i-am contactat pe cei doi pentru a oferi explicații. Deși subiectul nu le-a fost pe plac, Nastasă și Conache au acceptat să răspundă întrebărilor, subiectul fiind autoturismul Opel Insignia. Astfel, Doru Conache a recunoscut că a folosit mașina pe care acum o conduce Carmen Nastasă, precizând că Opelul a aparținut unui cumnat de-al său. Carmen Nastasă a spus că nu are cunoștință că mașina ar fi aparținut lui Doru Conache și nici nu știe că acesta a folosit-o la un moment dat. Iată mai jos scurtul dialog pe care l-am avut pe această temă cu Doru Conache:

Reporter : Ați înstrăinat recent un Opel Insignia doamnei Carmen Nastasă, directorul Centrului “Carmen Saeculare”?

D.C.: Nu, nu…

R.: Ați folosit cumva mașina pe care doamna o are în acest moment?

D.C:  Da , a fost a unui cumnat de-al meu care i-a vândut-o ei. Am vrut s-o cumpăr eu, dar ulterior m-am răzgândit pentru că nu aveam bani suficienți. Abia ulterior am făcut un împrumut la bancă și mi-am cumpărat altă mașină….

R.: Acum aveți o Mazda?

D.C.: Da!

Iată și discuția pe care am avut-o cu Carmen Nastasă:

Reporter: Puteți să ne spuneți de unde ați cumpărat Opelul?

Carmen Năstase: De la o persoană fizică!

R.: Această persoană are vreo legătură cu domnul Conache de la Consiliul Județean?

C.N.: Cred că ar trebui să vă spun să faceți o hârtie scrisă…

R.: Nu cred că trebuie să facem nicio hârtie scrisă, pentru că nu v-am întrebat de o achiziție făcută de instituția pe care o conduceți. Vorbim de un bun pe care dumneavoastră l-ați cumpărat.

C.N.: Da, și am document, am factură și am justificare pentru bani. E vreo problemă?

R.: Nu, nu e nicio problemă, numai că verificăm o informația care spune că ați cumpărat-o de la Doru Conache…

C.N.: Da, dar nu văd că este o problemă publică asta. Adică, nu vă supărați, dar nu cred că e o informație care să fie interesantă pentru public.

R.: Dat fiind faptul că aveți o funcție într-o instituție subordonată Consiliului Județean, nu credem că este o problemă să ne răspundeți la aceste întrebări

C.N.: Nu, nu este cumpărată de la domnul Conache. O să vă spun numele, să ajung la contract și vă spun.

R.: Persoana de la care ați cumpărat este rudă cu domnul Conache?

C.N.: Asta nu mai știu, sincer. Eu am găsit anunțul cu mașina pe Autovit, am negociat cu vânzătorul și am cumpărat-o.

R.: Aveți cunoștință ca domnul Conache să fi folosit mașina asta înainte de a o cumpăra dumneavoastră?

C.N.: Nu știu! Dacă domnul de la care am cumpărat este ruda d-lui Conache, asta nu mai știu sincer, n-am întrebat, dar nu îl cheamă Conache… Pentru a-mi cumpăra mașina asta am luat credit acum un an. Am căutat o mașină în afara țării, însă nu am găsit și am cumpărat-o pe asta la începtul anului. Banii din credit i-am pus două conturi de economii pe care, ulterior, le-am desființat. Am dat 9.000 de euro pe mașină și sunt foarte mulțumită că am dat un preț bun, pentru că pe site vânzătorul cerea mai mult.

Conache are Mazda cu numerele de înmatriculare ale Opelului Insignia

Într-o țară unde corupția umblă dezlegată, apariția unor astfel de speculații, mai ales când e vorba de personaje care dețin funcții importante în instituții publice, sunt de înțeles. Nu spune nimeni că este interzis ca doi colegi să facă o tranzacție cu un autoturism, însă nu poți să nu observi, în cazul de față, că ceva nu se leagă. În acest sens, este greu de crezut că directoarea Nastasă nu știa că autoturismul pe care l-a cumpărat a fost folosit o bună bucată de timp de Doru Conache, colegul său din Consiliul Județean, o instituție unde merge destul de des și în parcarea căreia Opelul Insignia a fost văzut de nenumărate ori. Interesant este că autoturismul Opel Insignia a avut numărul de înmatriculare NT 02 ECO, iar după ce l-a cumpărat, Carmen Năstase l-a schimbat. Aceleași numere de înamtriculare, NT-02-ECO, pot fi văzute acum pe autoturismul Mazda pe care îl conduce Conache. Să nu fi observat Carmen Nastasă acest lucru, și anume că plăcuțele pe care le-a avut pe mașina cumpărată aparțin acum autoturismului condus de către Conache? 

Cel din urmă ne-a declarat că-i plac mașinile și ne-a sugerat să-i analizăm declarația de avere să vedem că are credite, câștiguri salariale…. Adică îsi permite, din salariul de bugetar, să-și satisfacă poftele în domeniul auto. L-am ascultat și am analizat declarația de avere din 2016 a directorului din Consiliul Județean. Astfel, am constatat că, în anul 2015, Conache a cumpărat și a vândut mai multe mașini: două Toyota Prius, un Volkswagen, un Opel Insignia și un Opel Ampera.  

Declaraţii de avere şi de interese 2016 Conache-Gavriliu Doru

Daniel MURARU

Citeste si:

Drupo, antiderapantul și „bugetarul cu Lexus”

Curtea de Conturi a descins la Consiliul Județean Neamț. Auditorii verifică cum au fost cheltuiți banii

Unic în România! Curtea de Conturi, umilită la Consiliul Județean Neamț

 

5 comments

 1. Mike 17 mai, 2017 at 14:33 Răspunde

  O vrajeala ieftina – pentru a-si pastra numarul de inmatriculare fostul proprietar trebuia sa plateasca o taxa (35 Ron parca) la politie inainte de a o scoate din evidenta Primariei si inainte ca noul proprietar sa o inmatriculeze (ocazie cu care nu ar mai preda numerele ci copie dupa chitanta platita de fostul proprietar).

  Asta lasand la o parte aspectul ala de, saracii oameni abia se taraiau intr-un Sandero vechi (doamna) si un MCV la fel de vechi (sotul) si sar la Opel cand intra in “sistem”.

  Admin.: Ultimul aspect nu este relevant, cei doi fiind divortati de cativa ani.

 2. Greuceanu 17 mai, 2017 at 14:56 Răspunde

  wai, voi ati uitat in ce judet traiti? In cel mai sarac din tara, va aduc eu aminte! De unde aveti voi masini de zeci de mii de euro? Din salariile pe care le primiti de la stat? Chiar sunt curios, ce salariu are aceasta “duamna”? Dar acest domn? daca fac credite de sute de milioane de lei, cu ce mai traiesc? Hai, las-o moarta-n papusoi! Se vede ca sunt bani nu munciti, foarte munciti! Sictir!

 3. Viorel 17 mai, 2017 at 15:22 Răspunde

  N-a avut bani de un Opel, si-a luat Mazda! Super tare! Cite sacrificii si cite credite, vai, vai, mi-e si mila, zau asa! Dar domnul din imagine, de la Drupo – faliment, la director de investitii la CJ?

 4. valisor 17 mai, 2017 at 15:32 Răspunde

  Încoțopenituri latine aveți? Aveți, pentru că pentru asta am votat. Adică unde dai și unde crapă! Articol după articol, decât ca gospodina să explodeze ghiruită de invidia că dânsa n-are parale de tramvai până la Paris să-și tragă șoșoni și o tășcuță din chele de mambo italiano, mai degrabă privește seria ca pe o telenovelă care se petrece aievea prin vreo Australie Boreală care nu are treabă cu Piatra deci nu e despre nemți. Dacă Doamne ferește de un DNA, sau cineva, cu vreo glumă de-a lor, publicul spectator pe loc ar sări de cur în sus, că ” ce făcuși dom’ ziarist? ne tăiași curentul tocmai când Jose…?!”.
  Fraților, nu zic că cu toporul, dar măcar ca să scandați ceva, într-o bună dimineață, da dimineața, surpriză, în loc de dus la scârbici… da nu de alta, cât ca să avem timp de unde ne vedea pentru mărs la un grătar la o bere la ceva! doar așa… ș-om mai vedea! că altfel cum?!

 5. mihnea 17 mai, 2017 at 22:43 Răspunde

  Incet si sigur. Se aude ca saptamana trecuta au fost mascatii la televiziunea unde vorbeste singur ala de-si zice jurnalist iar cand bea prea mult se hotaraste sa candideze la functia de primar – Harabagiu. Se stie ca de fapt televiziunea ar fi a lui Arsene. Nimeni nu a dat in presa (poate au fost si jurnalisti care nu au stiut). Mai mult, jurnalistul vedeta a postului, a inventat o poveste cu un computer care i-a fost furat, o alta incercare de a i se fura date din alt computer si alte bazaconii. Probabil inventa o poveste fantastica prin care sa acopere stirea ca i-au calcat mascatii dar a avut ghinion. Nimeni nu-i urmareste nici emisiunile si nici postarile. Tic tac.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.