Fățărnicie la “Carmen Saeculare”

7
200

Așa cum ne-am obișnuit ani la rând să vedem primari în funcție care-și fac publicitate din banii publici, atunci când aleargă după un nou mandat, a se vedea cazul Micu de la Roman, așa se întâmplă și în administrație, în momentul în care un director al unei insitituții subordonate Consiliului Judetean vrea să rămână în continuare șef. Este și cazul lui Carmen Nastasă, director al Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare”, instituție subordonată Consiliului Județean Neamț. Înainte ca șefei de la „Carmen Saeculare” să-i fie evaluată activitatea, într-o publicație locală apărea un interviu cu ea. Un interviu plătit, însă fără a se specifica undeva acest lucru. Un interviu în care Carmen Nastasă și-a lăudat calitățile de bun manager, fără să fie deranjată cu nicio întrebare incomodă. De ce să o întrebi pe Carmen Nastasă, director al Centrului pentru Cultură „Carmen Saeculare, cum a cheltuit banii care i-au fost alocați pentru organizarea Târgului de Crăciun, spre exemplu, când poți să-i faci o “cântare” și să-i iei și banii? 

Dă bine să le spui cetățenilor județului cum și cât de bine gestionezi tu banul public! Asta după ce, multe afaceri cu iz puternic penal s-au derulat în curtea instituției pe care o conduci. Spui doar cât de descurcăreț și de deștept ești, ce lucruri interesante ai făcut și, bineînțeles, care sunt planurile de viitor. Toate acestea au costat în cazul de față, iar Carmen Nastasă nu a scos, așa cum era firesc, bani din propriul buzunar pentru a se lăuda. Elogiul nu a costat mult, dar nici puțin. 1.200 de lei plus TVA. 

Carmen Nastasă a „oferit” interviul publicației Mesagerul cu doar câteva zile înainte să fie evaluată. Oricum, șefa de la „Carmen Saeculare” nu avea de ce să-și facă griji, mai ales că este agreată de actuala putere, nu ca „indezirabilii” Timuș (Teatrul Tineretului), Alui Gheorghe (Biblioteca G.T. Kirileanu) și Ghercă (Complexul Muzeal Neamț), care nu au trecut evaluarea. Și uite așa, directoarea de la “Carmen Saeculare” și-a promovat „excepționala” activitate pe banii noștri. Nu ar fi fost rău, ba chiar ar fi fost indicat, ca interviul cu pricina să fi fost marcat cu un „P”, ca să înțeleagă lumea că e vorba de un interviu plătit. Nu de alta, dar nu este bine să pui cititorul în dificultate. Și, ca lumea să nu creadă că vorbim prostii, o să explicăm imediat și cum au stat lucrurile. 

Risipitoarea de bani publici vorbește de chivernisire

Pe la sfârșitul lunii aprilie, Centrul „Carmen Saeculare” a anunțat pe SEAP, evident, că vrea un interviu într-un ziar local. Bănuim că a vrut ca interviul să fie publicat într-un săptămânal județean. Și uite așa, contractul a fost adjudecat de publicația „Mesagerul de Neamț” (o pagină de ziar), singurul săptămânal print, în data de 24 aprilie, iar cîteva zile mai târziu apărea în paginile sale și interviul minune cu directoarea de la „Carmen Saeculare”. Totul la 1.200 de lei plus TVA. O „nimica toată”, am putea spune.

Fragment din interviul acordat de Carmen Nastasă săptămânalului „Mesagerul de Neamț”

Reporter:  Cât de greu este să faci management cultural în ziua de astăzi? Nu de mult ați spus așa: maximum de efect cu minimum de resurse.

Carmen Nastasă: Da, și rămân fidelă acestui principiu. Nu trebuie să investești resurse cu nemiluita ca să obții calitate. Ține totul de strategie, de felul în care concepi structura evenimentului, de obiectivele pe care ți le propui. Practic, în asta constă managementul cultural. Dacă e greu sau ușor, nu știu… Sincer, nu mă gândesc niciodată la asta. Știu doar că trebuie să realizez cât mai bine ceea ce îmi propun.

Însă nu ai cum să treci peste ipocrizia directoarei care, în interviul publicat, spunea, printre altele, că nu „trebuie să investești resurse cu nemiluita ca să obții rezultate”. În a face publicitate activității sale, evident. Dar să investești resursele insituției pe care o conduci, ca să obții interviuri cu mingi ridicate la fileu, o fi normal? Potrivit informațiilor pe care le deținem, în curând va începe seria interviurilor pe la DNA (n.r. Târgul de Crăciun și altele). Iar astea sunt fără bani, așa că cei care cotizează la bugetul de stat vor avea un sincer motiv de bucurie.

Interviul publicat de Mesagerul de Neamț poate fi citit aici: Carmen Nastasă_ ”Nu trebuie să investeşti resurse cu nemiluita ca să obţii calitate” – Stiri

Daniel MURARU

Citeste si:

Încrengături cu mașini și directori din Consiliul Județean

Jecmăneală fără limite la o instituție a Consiliului Județean Neamț

CJ NEAMȚ, SAT FĂRĂ STĂPÂN? AMICUL CONSILIEREI BULAI, BANI BUNI ȘI DIN COLANTARE

CUM SE “SIFONEAZĂ” BANI LA CONSILIUL JUDEȚEAN? AMICUL CONSILIEREI LUI ARSENE, CONTRACTE GENEROASE

Cătălin Botezatu și prietenele sale, bani buni de la bugetul județului Neamț

Axinte&Co a pus iar ochii pe Neamț. Concertează pe banii CJ-ului

7 comments

 1. mihnea 18 mai, 2017 at 14:40 Răspunde

  Asa se explica multe, vis a vis de pozitionarile (mai exact lipsa lor) mogulului Balanescu. A cazut la pace cu CJ-ul si nu numai, asa cum reiese si dintr-un material mai vechi al d-voastra, potrivit caruia este in topul incasatorilor de bani publici. El practica o forma de santaj mai elevat. Loveste in cei care nu cotizeaza pana se conformeaza. Stiti care e problema lor? Ca ne cred prosti si nu intelegem mizeriile lor imbracate, e drept, in vorbe frumos mestesugite. Dar gresesc amarnic, lumea vede si mai ales intelege.

 2. marian 18 mai, 2017 at 15:51 Răspunde

  Daca se duce si asta in Parlament sunetm de rasul curcilor !!!La Bucuresti o calca metroul nu trenul ca la Piatra Neamt
  Da se vede ca nu mai are laudatori de se lauda singura

 3. valisor 18 mai, 2017 at 17:46 Răspunde

  “maximum de efect cu minimum de resurse.”
  OK! dar a folosit maximum de resurse… Mă întreb că cum se aude acum, cu controalele alea, în sufletul ei, “efectul mihnea”? Ăla… Tic tac!
  S-auzim și să ne bucurăm de răul altuia, că cam e vremea!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.