VIDEO & GALERIE FOTO. Pilonii cu „fustă” ai podului de la Tupilați arată din ce în ce mai rău! CJ Neamț plătește zeci de mii de lei pentru monitorizare, dar nu aruncă o lopată cu asfalt pe calea de rulare
Podul din comuna nemțeană Tupilați, de pe DJ 208G, de peste râul Moldova, se degradează văzând cu ochii, iar autoritățile îl monitorizează. Suma pe care Consiliul Județean Neamț o plătește unei firme ca să urmărească podul de la Tupilați este de 77.707 lei, adică vreo 15.541 de euro. Banii puteau fi folosiți pentru acoperirea gropilor din asfalt, calea de rulare arătând și ea jalnic, însă specialiștii din CJ Neamț au considerat că are prioritate „urmărirea curentă a podului”, ca să fie la curent cu ritmul de degradare al acestuia.
Calea de rulare:
Podul a intrat într-un proces serios de degradare în anul 2019, când un specialist a menționat, într-un studiu, apariția „fenomenului erozional al pilonilor de susținere a podului rutiere”.
Așa arătau pilonii podului în 2019:
Așa arată în prezent:
Din 2019 și până în prezent, administratorul podului, Consiliul Județean Neamț, a fluturat în spațiul public numai promisiuni și a plătit pentru măsurători și monitorizări.
Cert este că, de la un an la altul, pilonii podului se erodează din ce în ce mai tare, părând chiar că podul este suspendat. Fotografiile din galeria de mai jos au fost realizate în urmă cu două zile.
Furtul de agregate minerale a dus la degradarea podului
Zilnic, podul este traversat de numeroase camioane care transportă balast, în zonă funcționând șase stații de sortare.
De altfel, specialiștii cu care am discutat de-a lungul timpului ne-au spus că una dintre cauzele care au dus la starea actuală a podului este furtul de agregate minerale. Cum cei care dețin balastiere sunt bine înfipți inclusiv în zona politică, autoritățile responsabile nu s-au obosit să ia măsuri împotriva celor care exploatează ilegal balast.
La intrare pe pod există două indicatoare: unul cu limita minimă de viteză de 30 km/h, și un altul cu limita de tonaj, de 30 de tone. Dată fiind experiența cu podul de la Luțca, prăbușit în râul Siret, deși fusese modernizat, autoritățile ar trebuie să fie mai atente. Cu niște simple măsurări și monitorizări nu se va schimba nimic.
„Servicii de urmărire curentă și specială”
CJ Neamț plătește 77.707 lei unei firme pentru „Servicii de urmărire curentă și specială a podului pe DJ 208 G (…)”. Conform înțelegerii, societatea se ocupă de „Urmărirea comportamentului în timp a stabilității podului peste râul Moldova compus din 14 pile si 15 deschideri. Lucrarea constă în revizuirea proiectului de urmărire , refacerea rețelei de urmărire și realizarea primului set de date (citire 0), măsurători topografice (2 seturi de măsurători suplimentare) la intervale de timp stabilite prin proiect, însoțite de raport de interpretare întocmit de expert tehnic abilitat”.
La sfârșitul lunii ianuarie, Daniel-Vasilică Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț, a anunțat că podul de la Tupilați va fi reabilitat cu fonduri nerambursabile, prin Programul Regional Nord-est 2021-2027. Însă asta nu înseamnă și că proiectul va fi implementat, mai ales că promisiuni au mai fost, și nu puține.
D.MURARU
Citește și:
GALERIE FOTO. Podul de la Tupilați: Fă o cruce mare înainte de a-l traversa!
Podul de la Tupilați continuă să se degradeze, autoritățile îl măsoară
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.