Cum a obținut Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț mult lăudatul premiu pentru tratarea bolnavilor cu AVC. „Premiul este acordat de o firmă tocmai pentru consumul de Actilyse”. Zeci de spitale românești, pe lista câștigătorilor
Informația că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a obținut un important premiu pentru modul în care au fost tratați aici bolnavii cu atac vascular cerebral (AVC) a produs o vie emoție în societatea nemțeană, încă surprinsă după ce Parchetul General a trimis în judecată (numai) două persoane (asistente) în dosarul incendiului de la Secția ATI, din noiembrie 2020. Lipsa, de pe lista inculpaților, a unor persoane care au deținut funcții de conducere a avut darul de a surprinde, senzația fiind că procurorul de caz a găsit Acarul Păun în cele două asistente.
Referindu-se la „marele premiu” obținut de SJU Piatra-Neamț, Daniel-Vasilică Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț, nu a fost deloc zgârcit cu elogiile și i-a „felicitat din toată inima pe profesioniștii din spital”, care, în opinia lui, „au obținut recunoașterea profesională la cel mai înalt nivel”.
Legătura dintre premiu și medicamentul Actilyse
Că sunt și adevărați profesioniști în spital, devotați meseriei, nu poate contesta nimeni, însă ceea ce a spus Harpa, că: „accidentele vascular- cerebrale nu doar că sunt tratate acum la noi ca în orice alte clinici mari din țară sau din străinătate, dar și rezultatele obținute sunt dintre cele mai bune”, este cel puțin riscant.
În primul rând, pentru că premiul despre care se tot vorbește a fost oferit de o entitate – „Angels” – care se află în strânsă legătură cu producătorul medicamentului Actilyse, folosit în cazurile de AVC.
În al doilea rând, deoarece analiza care stă la baza acordării acestor premii se face pe baza unor informații trimise de către fiecare participant în parte.
În al treilea rând, pentru că există o „hemoragie” de câștigători în România, care numără 83 de premii ce au fost acordate unor spitale din țară (vezi AICI lista cu spitalele din România care au fost premiate)
În ultimul trimestru al anului trecut, Asociația „Angels” a premiat 13 spitale din România, inclusiv unitatea din Piatra-Neamț. Spitalul din Piatra-Neamț a obținut premiul de platină, echivalentul locului II, premiul de „diamant” fiind echivalentul locului I.
„Mulțumiri pentru achiziționarea medicamentului”
Numai că puține spitale s-au lăudat cu premiile obținute. Oare de ce? Un posibil răspuns poate fi acela că premiul este acordat de o entitate pentru consumul de Actilyse, un medicament folosit în cazurile de AVC.
Datele noastre arată că Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț utilizează foarte mult acest medicament, care, deși este scump, e considerat ca fiind de o foarte bună calitate și cu rezultate excelente.
„Da, se fac trombolize pe banda rulantă, însă rezultatul acestora nu e cel care ar fi trebuit să confirme premiul. Acesta este acordat tocmai pentru consumul de Actilyse și, mai ales, pentru a determina creșterea consumului. Indiferent de ce are pacientul, este trombolizat!”, ne-a declarat un angajat al spitalului, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
O altă persoană din sistem ne-a precizat, tot sub protecția anonimatului, că „există o firmă, Angels, care promovează un medicament folosit în AVC. Medicamentul se numește Actilyse și e produs de firma Boehringer Ingelheim. Premiile EMS Angels sunt, de fapt, mulțumiri pentru achiziționarea medicamentului. Condițiile de premiere sunt stupide”.
„Angels” și criteriile de acordare
Într-adevăr, premiile au fost oferite de „Angels”, o entitate care, conform descrierilor de pe site-urile oficiale, are o misiune simplă, respectiv:
„Pentru a crește numărul de pacienți tratați în spitale pregătite pentru AVC și pentru a optimiza calitatea tratamentului în toate centrele de AVC existente. Construim o comunitate globală de centre pentru AVC și spitale pregătite pentru AVC, lucrând în fiecare zi pentru a îmbunătăți calitatea tratamentului pentru fiecare pacient cu AVC”.
Pe site-ul oficial al celor de la Angels apare și numele companiei germane Boehringer Ingelheim, adică producătorul medicamentului „Actilyse”.
În ceea ce privește criteriile de acordare a premiilor, acestea se bazează exclusiv pe informațiile pe care le furnizează cei care se înscriu.
Conform informațiilor de pe site-ul celor de la „Angels”; „spitalele care transmit date provenite de la cel puțin 30 de pacienți consecutivi cu AVC, fie în Registrul RES-Q sau SITS QR folosind protocolul premiilor ESO, vor fi eligibili pentru un premiu. Pe baza performanțelor lor în raport cu mai multe măsuri, spitalele participante pot fi recunoscute printr-un premiu de nivel Aur, Platină sau Diamant. Pe lângă premiu, profesioniștii și instituțiile participante din comunitatea Angels vor fi susținuți să se întrunească și să se conecteze, pentru a identifica bune practici și pentru a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze și să accelereze îmbunătățirile pentru pacienți. Premiile vor oferi, de asemenea, o altă platformă pentru ESO, pentru a recunoaște îngrijirile excelente în domeniul AVC și a onora echipele și organizațiile care fac tot ce le stă în putință pentru pacienții acestora!”.
D.MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
ATI NEURO ESTE SECȚIA MORTII, MOR PACIENȚII PE BANDA RULANTA, COLCAIE DE INFECȚII NOZO și de indiferenta dr, RUȘINE, DOAR DGA MAI POATE FACE CEVA ACOLO!
Nu există “ATI neuro”. Există TI neurologie. A-ul vine de la “anestezie”. Și fiind un compartiment de terapie intensivă în cadrul secției de neurologie, pacienții sunt majoritatea în situații cu risc foarte mare de deces. Sunt AVC -uri extinse, unele cu inundație, care au prognostic foarte rezervat oriunde în lume. E greu de acceptat asta când nu înțelegi ce implică un AVC și ce efecte devastatoare are dar să crezi ca vine DGA-ul și sufla ceva viață în plămânii pacienților este absolut de noaptea minții! Eu sunt unul din cei care au fost salvați de personalul secției neurologie, în urma unui AVC care m-a lăsat hemiplegic și cu o listă întreaga de efecte care mai de care mai debilitante. În urma intervenției prompte a doamnelor doctor Luchian, Corcoz și Gurău, am câștigat ani de viață alături de familia mea. Iar apoi, cu ajutorul domnului doctor Ignat de la spitalul de recuperare din Iași și a echipei de kinetoterapeuți Andrei Piseru, Radu Anania și Vlad Anghel, am reușit o recuperare la care nu se aștepta nimeni! Pentru mine, acești oameni sunt eroi și am nenumărate exemple de pacienți care le mulțumesc pentru calitatea vieții post AVC sau chiar pentru viață! Nu știu nimic de niciun premiu dat de vreun ONG dar sper ca sunt conștienți de aprecierea noastră, a celor care le datorăm viața de zi cu zi și viitorul!