Prejudicii considerabile în cazul modernizării Drumului Talienilor. Marea asfaltare din Neamț, ilegalități pe bandă rulantă

0
2812

Un audit desfășurat timp de peste o săptămână la Consiliul Județean Neamț, ce a vizat contractul de modernizare a 44 de drumuri și poduri din Neamț, a scos la iveală o serie de nereguli. Auditorii Camerei de Conturi  Neamț au descoperit ilegalități în special la lucrările de modernizare a Drumului Talienilor (comuna Borca), unde au constatat prejudicii considerabile cauzate de supraevaluarea cantităților de materiale de construcții.

Raportul, aprobat la începutul lunii iulie, arată că instituția care gestionează banii și bunurile județului Neamț a asigurat parțial funcționalitatea sistemului de control managerial, ceea ce a generat neconformități care au vizat nerespectarea regulilor de estimare a valorii achizițiilor, necuprinderea, în documentația de atribuire, a tuturor cerințelor, criteriilor și informațiilor necesare, nerespectarea prevederilor legale și a celor contractuale la actualizarea prețurilor contractelor de achiziții publice și efectuarea de plăți ilegale.

Subiect: modernizarea drumurilor județene

Subiectul auditului a fost reprezentat de corectitudinea atribuirii, urmăririi și executării contractelor de execuție a lucrărilor, precum și a modului de recepție și evidențiere a obiectivelor de investiții realizate în temeiul acordului contractual la Contractul proiectare și execuție de lucrări (din 26.07.2019), finanțat din fonduri guvernamentale, prin PNDL II, ce a vizat modernizarea a 44 de obiective de investiții (11 drumuri cu o lungime de 67 km și 33 de poduri).

Aferent acestor investiții, Consiliul Județean Neamț s-a angajat să achite suma de 282.995.212 lei (valoarea actualizată, cu TVA), cu o durată de execuție a lucrărilor stabilită la data de 15 ianuarie 2024. Din cele 44 de obiective de investiții supuse modernizării, 36 au fost recepționate și date în folosință, iar pentru 8 dintre ele, lucrările au fost finalizate, urmând a fi supuse recepției, potrivit raportului.

„Cuantumul total al plăților decontate în anul 2023, în baza angajamentului asumat, a fost de 29.665.627,53 lei, din care ponderea majoritară, de 75,26% (22.327.156,63 lei), corespunde obiectivului de investiții „DJ 209B, km 33+600-44+000, județul Neamț” (n.r. Borca – Mălini – Suceava), supus auditării, sub aspectul procesului de implementare a obiectivului de investiții. Valoarea finanțării primită de la bugetul de stat, în anul 2023, aferentă PNDL II totalizează 15.835.611,43 lei, din care 5.978.876,68 lei (37,76%) reprezintă finanțare acordată (…) pentru proiectul de investiții „DJ 209B, km 33+600-44+000, județul Neamț” (…). Plățile în cuantum de 13.543.026,42 lei, efectuate în anul 2023 din bugetul local, aferente aceluiași obiectiv, au fost finanțate ulterior de la bugetul de stat (prin PNDL II) la data de 17.01.2024”, au potrivit auditorilor.

Ajustări …  ilegale

În verificările lor, auditorii externi au constatat că angajații Consiliului Județean Neamț nu au respectat regulile de estimare a valorii achizițiilor, în sensul că au actualizat valorile estimate ale achiziției pentru obiectivul „Reabilitarea, modernizarea și consolidarea infrastructurii rutiere de interes județean” ulterior lansării procedurii de licitație publică. Astfel, a fost majorată valoarea estimată inițial de la suma de 175.585.383 de lei la 223.809.635 lei. Despre aceste majorări atacul.ro a scris pe larg la vremea respectivă.

Verificările au mai scos la iveală faptul că documentația de atribuire a contractului „Elaborare proiect tehnic și execuție lucrări pentru obiectivul Reabilitare, modernizare și consolidare infrastructură rutieră de interes județean” nu include instrucțiuni pentru ofertanți, așa cum prevede legea, arată auditorii.

Mai mult, angajații Consiliului Județean Neamț și-au asumat un angajament nelegal pentru suma de 8.289.242,86 de lei, având în vedere faptul că o parte dintre modificările contractuale au vizat ajustarea valorii construcțiilor, fără a ține seama de ajustările anterioare (în speță, fără a se diminua valoarea ajustărilor curente cu valoarea ajustărilor rest de decontat).

Cantități supraevaluate de beton și armătură

O altă ilegalitate descoperită de auditori a vizat efectuarea de plăți ilegale cauzate de nerespectarea clauzelor contractuale privind cantitățile și articolele din ofertele declarate câștigătoare.

Astfel, cheltuielile efectuate la obiectivul „Modernizare DJ 209B, km 33+600-44+000, județul Neamț”(n.r. Drumul Talienilor) au fost majorate ilegal cu suma de 123.566 lei (la care se adaugă și majorări de întârziere de 28.173 de lei) „ca rezultat al decontării unor situații de plată ce includ cantitățile de lucrări supraevaluate sau majorate nejustificat”.

Din suma totală, 26.495 de lei au reprezentat prejudiciul generat prin decontările unor cantități de beton supraevaluate, material folosit la stratul de bază al îmbrăcăminții rutiere, 28.455 de lei au însumat prejudiciul creat prin majorarea nejustificată a unor cantități de beton corespunzătoare zidurilor de sprijin suplimentare, 91.221 de lei au reprezentat prejudiciul generat prin supraevaluarea cantităților de materiale utilizate la hidroizolația și zidăria de sprijin și 5.567 de lei a reprezentat prejudiciul creat de supraevaluarea cantităților de armătură din zidurile de sprijin.

Alte plăți ilegale, în valoare de 39.374 de lei, plus majorări de întârziere de 2.756 de lei, au fost identificate la aceeași investiție – Drumul Talienilor, cauzate de ajustarea eronată a prețului unor materiale suplimentare, fără echivalent în propunerea financiară inițială.

Nu au respectat clauzele contractuale

În același timp, auditorii au mai constatat că valoarea activelor reflectate în bilanțul întocmit la data de 31.12.2023 „comportă, în mod eronat, o majorare de 857.643 de lei din cauza nediminuării valorii contabile a obiectivului de investiții „DJ 157H, km 14+000-17+500, județul Neamț (n.r. Girov – Dochia), cu valoarea unui prejudiciu constatat și recuperat pe durata de execuție a lucrărilor”.

Verificările au scos la iveală și că angajații instituției, în speță ai Consiliului Județean Neamț, cu atribuție pe această linie, nu au exercitat viza de control financiar preventiv asupra tuturor actelor adiționale la acordul contractual încheiate în etapa post-atribuire și nici nu a respectat clauzele contractului de finanțare ce viza obligația de a actualiza corespunzător devizul general al obiectului de investiții „DJ 157H, km14+000-17+500, județul Neamț” (n.r. Girov – Dochia), după încheierea fiecărui act adițional la contractul de achiziție publică, prin care s-a majorat prețul contractului și de a-l aproba ulterior prin hotărâre de consiliu.

Auditorii au stabilit ca dată pentru remedierea neconformităților ziua de 30 octombrie 2024.

N.R.

Bune afacerile cu banii județului. Un contract pentru modernizarea unor drumuri și poduri a crescut cu peste 13 milioane de euro în mai puțin de 3 ani

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.