Falimentul, la ușa Primăriei Tarcău. Nu a plătit contribuțiile salariaților și este executată silit de operatorul de salubritate
Situația comunei Tarcău, acolo unde primarul în funcție, Dănuț Manole Fîrțală, reales la scrutinul din 9 iunie, se află de peste 2 luni în arest preventiv, fiind acuzat de fapte de corupție, este gravă. Lucrurile se pot complica și mai tare, existând chiar riscul ca salariații (55 la număr, cu tot cu asistații sociali,) să nu-și mai încaseze lefurile.
Nu au fost plătite dările aferente salariilor angajaților
În acest moment, Primăria Tarcău înregistrează o datorie substanțială la stat din cauza nevirării impozitului pe venit și a contribuțiilor de pensii și sănătate datorate aferente salariilor angajaților.
În acest moment, primăria datorează peste 260.000 de lei, restanțe din lunile prilie și mai, iar după ziua de astăzi se va adăuga și plata contribuțiilor pentru luna iunie, totalul datoriei la bugetul de stat urmând să depășească 400.000 de lei.
Executată pentru că nu a plătit gunoiul
Iar aceasta nu este singura problemă. Există și un titlu de executare pentru plata unei datorii de 70.000 de lei către Edil Industry SRL, operatorul de deșeuri din zonă. Chiar dacă din această sumă s-a achitat 30.000 de lei, problema încă nu a fost rezolvată.
Toate aceste informații au fost transmise consilierilor locali tărcăuani, care au fost convocați de viceprimarul cu atribuții de primar, Mircea Nistor, astăzi, la o ședință extraordinară de îndată, care va avea loc începând cu ora 16.30.
Aleșii locali vor analiza și vor vota în consecință pentru eșalonarea datoriilor către Fisc (pentru o perioadă de 60 de luni) și, foarte important, pentru constituirea de garanții (imobile și vehicule).
Concret, consilierii vor vota pro sau contra eșalonării, pe 5 ani, a celor 400.000 de lei datorie către ANAF, precum și pentru constituirea garanțiilor necesare pentru ca Fiscul să accepte această plată în rate. În acest caz, este greu de crezut că vreun consilier va vota împotrivă.
În contextul unei slabe încasări a impozitelor și taxelor, plus plata unor servicii către diverși furnizori, situația poate degenera.
Concedii fără plată pentru angajați
Pentru a ieși din acest impas, consilierul local Iulian Găină a venit cu ideea trimiterii în concedii fără plată pentru o lună a salariaților primăriei, cu excepția celor din posturi cheie, în număr de 6 angajați.
Astfel, s-ar face o economie substanțială la buget, iar datoria către ANAF ar fi plătită mult mai rapid, fără a mai fi nevoie de vreo eșalonare.
Varianta nu a fost agreată de angajați, care au de partea lor și sindicatul.
Aceasta este și una dintre diferențele dintre sistemul de stat și privat. Dacă la privat, patronul nu mai are comenzi și bani ca să te plătească, pleci acasă.
La stat, dacă nu mai sunt bani de salarii, nu contează, pentru că angajatorul este obligat să te plătească. Subiectul este unul complex și macină de ceva vreme societatea românească, creând frustrări puternice în rândul celor care lucrează în mediul privat și care nu beneficiază de drepturile și avantajele celor din sistemul public.
Sediul SCOR, la Tarcău
Paradoxal, în primăria din Tarcău mai există o problemă generată de neînțelegerile apărute între unii dintre consilierii locali și reprezentanții Sindicatului Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România (SCOR), unde calitatea de președinte o are Dan Cârlan, nimeni altul decât secretarul general al primăriei, aflat în stare de suspendare cât are funcție în sindicat.
Între Cârlan și Găină, cândva foarte apropiați, au apărut fricțiuni generate de mutarea sediului SCOR din biroul secretarului general într-un alt spațiu pus la dispoziție tot de primărie.
Tensiuni … sindicaliste
La începutul lunii iulie, consilierul Iulian Găină a propus eliberarea biroului secretarului general și mutarea biroului sindicatului într-o altă încăpere a primăriei.
Cârlan, care spune că este de acord ca sindicatul să primească un alt spațiu, nu a fost mulțumit de atitudinea lui Găină, inițiatorul proiectului, pe care a considerat-o brutală.
Iar de aici au apărut tot felul de tensiuni și discuții inutile, care numai bine nu fac comunității din Tarcău care își dorește o localitate curată, modernă și o primărie cu angajați care să lucreze numai în interesul cetățeanului. Nu o instituție în care prioritățile să fie reprezentate de angajări pe sprânceană, salarii mari, afaceri personale sau de grup.
Afaceri oneroase
Curtea de Conturi și organele de cercetare penală au identificat probleme grave în Primăria Tarcău. Faptul că primarul Fîrțală și consilierul său personal, Sebastian Maxim, intră în a treia lună de arest preventiv, acuzați de fapte de corupție, nu este o glumă, așa cum încearcă unii să acrediteze, care bagatelizează situația gravă în care se află cei doi inculpați.
Atacul.ro a scris, în ultimii 4 ani, despre nenumărate afaceri oneroase desfășurate în Primăria Tarcău, în care a fost implicat nu numai primarul Fîrțală. Am arătat și cum sunt sifonați banii adunați din taxa de barieră prin înființarea unor firme controlate de apropiați ai unora cu funcții importante din primărie.
Și alte persoane implicate
Datele noastre arată că lui Fîrțală i s-a tras tocmai de la un astfel de contract încheiat cu o firmă care a prestat servicii pentru Primăria Tarcău.
Autoritățile îl acuză pe Fîrțală că, împreună cu Maxim, ar fi cerut și primit șpăgi de la reprezentantul firmei respective, care ar fi reclamat că nu i se achită facturile decât dacă achita „parandărătul”. Aceste aspecte vor ieși la iveală în curând, când Fîrțală și Maxim vor fi trimiși în judecată.
Iar lucrurile nu trebuie să se termine aici, pentru că cei doi nu au fost singurii care au devalizat bugetul local. Mai sunt și alții care, spun informațiile noastre, fac obiectul unor dosare penale a căror finalizare o așteptăm cu maxim interes.
D. MURARU
Citește și:
Primarul comunei Tarcău și consilierul său personal, arestați pentru corupție
La primărie, ca pe moșie. Ce nereguli a mai descoperit Curtea de Conturi la Primăria Tarcău
Poliția, pe urmele banilor încasați de Primăria Tarcău din taxa de drum. Despre ce sumă este vorba
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Admin.: Serios, cum de ai aflat? Mai bine ați returna banii pe care i-ati furat decat sa bateți câmpii! Poate ca de data asta nu mai scăpați și ajungeți toți acolo unde va este locul, adica la pușcărie!
O scârbă mai mare nu poate sa-mi provoace! De ce nu-i leagă pe toti? Ca în afara de ($$$) mai sunt și (@#@#@) gramada. Auzi la ei, salariati! Sunt asistații sociali ai statului, doar v-am mai spus. Acum și cu sindicat. Mars la munca, putorilor!