Ion Rotaru, un primar greu de condamnat. A scăpat lejer de încă un dosar penal
Ion Rotaru (foto), primarul comunei Alexandru cel Bun, trimis la pensie de contracandidatul PNL la alegerile din 9 iunie, este un personaj care a marcat istoria administrației publice locale nemțene din ultimii 30 de ani. Fost primar al orașului Piatra-Neamț timp de două mandate (1996-2004) și primar al comunei Alexandru cel Bun pentru alte 4 mandate (2008 – prezent), Rotaru, ca mulți alți edili, a avut probleme de natură penală.
A scăpat de toate acuzațiile penale cu care s-a ales în urma celor două mandate de primar de la Piatra-Neamț și a reușit să scape aproape nepătat după cele patru mandate de primar de la Alexandru cel bun. Spunem aproape nepătat, pentru că Ion Rotaru are la activ o pedeapsă de 1 an și 6 luni, cu amânarea executării, cu un termen de supraveghere de 2 ani. Dosarul, finalizat cu o sentință în instanță, a avut la bază o dezvăluire a publicației atacul.ro privind implicarea primarului Rotaru, care avea și calitatea de președinte la ADI Urbatrans, în angajarea fiicei sale în funcția de inspector trafic rutier.
Procurorii au renunțat la urmărirea penală
În urmă cu câteva luni, Ion Rotaru a scăpat de acuzațiile dintr-un alt dosar în care a fost acuzat de infracțiuni la Legea apelor, după ce Judecătoria Piatra-Neamț a admis cererea procurorilor ce avea ca obiect renunțarea la urmărirea penală într-un dosar în care avea calitatea de suspect. Și în acest caz, ancheta autorităților a avut la bază un articol publicat de atacul.ro în ianuarie 2022, când arătam cum mai multe utilaje ale unei societăți comerciale executau lucrări în albia pârâului Secu fără a deține autorizații. De fapt, utilajele firmei fuseseră depistate de polițiști în timp ce extrăgeau agregate minerale din albia pârâului.
Polițiștii au întocmit un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub îndrumarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț. Încă de la început, luat în vizor a fost primarul Ion Rotaru, care, în calitatea sa, avea obligația să obțină toate autorizațiile necesare efectuării lucrărilor de înlăturare a calamităților din vara anului 2021, lucrări executate de firma Roglas Industry în schimbul sumei de 156.000 de lei, fără TVA.
Reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț au confirmat că Primăria Alexandru cel Bun nu a solicitat nici aviz și nici autorizație de gospodărire a apelor pentru lucrările efectuate în albia pârâului Secu, vinovat de toate acestea fiind primarul.
Anchetatorii: Fapta comisă de Rotaru nu prezintă un interes public concret
În septembrie 2022, anchetatorii au dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din infracțiunea de întreținerea lucrărilor construite pe ape și extragerea a agregatelor minerale fără autorizație de gospodărire a apelor în infracțiunea de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcții ori instalații pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal.
Ulterior, în dosar a fost propusă o soluție de renunțare a urmăririi penale, anchetatorii ținând cont de mai multe aspecte, printre care atitudinea suspectului Rotaru după săvârșirea faptei, referirea fiind făcută la demersurile pe care le-a făcut pentru a intra în legalitate. Asta, deși se știe clar că autorizația de gospodărire a apelor nu mai poate fi eliberată după ce lucrările au fost demarate. Procurorul a mai stabilit că fapta comisă de Rotaru nu prezintă un interes public concret și că ceea ce a făcut nu a fost în interes personal, ci al comunității.
În februarie 2024, judecătorii au admis cererea procurorilor de renunțare la urmărirea penală împotriva lui Rotaru. Printre altele, magistratul a făcut referire și la faptul că suspectul Ion Rotaru „nu figurează cu antecedente penale”.
Avea deja o pedeapsă pentru că și-a angajat fata la ADI Urbtrans
Decizia a fost pronunțată în data de 28 februarie 2024. La această dată, Rotaru avea deja pedeapsa de 1 an și 6 luni de închisoare, cu amânarea executării pe o perioadă de 2 ani, pentru că și-a angajat fata la ADI Urbtrans. Decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Bacău, în noiembrie 2022. Norocul lui Rotaru a fost acela că fapta la Legea Apelor a comis-o în ianuarie 2022, pentru că dacă ar fi săvârșit-o după noiembrie 2022, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.
Cert este că, deși a greșit, Rotaru a scăpat basma curată. La fel de adevărat este că la aceasta a contribuit și SGA Neamț care a avut o atitudine cel puțin supectă pe parcursul cercetării judecătorești.
SGA Neamț, suspectă
De altfel, la Alexandru cel Bun, angajații SGA Neamț au avut treabă și în cazul podurilor ilegale construite, caz despre care atacul.ro a relatat pe larg. Și în ceea ce privește această problemă, a construcțiilor ilegale ridicate peste diverse cursuri de apă, autoritățile au avut o atitudine suspectă. Acest lucru ar trebui să atragă atenția unora din această țară, mai ales în contextul în care recent, la Poiana Teiului, un pod construit ilegal s-a prăbușit sub greutatea unui autoturism.
În România sunt mii de poduri construite fără autorizații legale, aspect cunoscut foarte bine de decidenții care se prefac nu văd/nu știu. Numai că lipsa de implicare nu poate să țină la nesfârșit, mai ales că au început să apară și evenimentele nedorite, respectiv prăbușirea construcțiilor ilegale.
D.MURARU
Citește și:
Traseistul Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, a schimbat din nou partidul
Dosar penal pentru excavațiile ilegale de pe pârâul Secu. Ce firmă este implicată
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Nea Ion, ai fi scapat de inca un Dosar penal ! dar de rasplata lui Bunului Dumnezeu nu ai cum sa scapi ! va fi un bulau prelungit !!!