Din cloaca de la Ambulanță, fata „lu’ taticu” Gladior sare la gâtul ziariștilor atacul.ro. Economistă la SAJ Neamț, aflată în timpul muncii, își varsă invectivele pe internet
Gladior Adronache (foto), fostul lider de sindicat de la Ambulanța Neamț, infractor cu acte în regulă, condamnat pentru corupție în dosarul privind trucarea examenelor pentru angajarea, pe perioadă nedeterminată, a mai multor ambulanțieri și asistenți medicali, are aproape tot neamul angajat la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț (fiică, fiu, noră, cumnată, fost cumnat).
Iar rudele îi sunt, în continuare, alături, ceea ce este firesc și de înțeles. De neînțeles este modul în care acest personaj, despre care atacul.ro am mai scris în câteva rânduri, este apărat de fiică-sa, pe numele său Alexandra Anton. Aceasta lucrează ca economist RUNOS în cadrul SAJ Neamț, acolo unde s-a angajat în perioada în care taică-său era lider de sindicat.
În data de 31 ianuarie, atacul.ro a publicat articolul „Din cloaca de la Ambulanță, întreprinzător privat. Condamnat pentru corupție, fostul șef al sindicatului de la Ambulanța Neamț se lansează în afaceri” , în care arătam că Gladior Andronache, în prezent pensionar, și-a cumpărat două ambulanțe din Italia și intenționează să pună bazele unui serviciu privat de ambulanță.
Individul, condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită și dare de mită, a permis, astfel, ca în sistemul medical (de stat) din prima linie (medicina de urgență) să fie admise persoane foarte de slab pregătite, s-a pensionat și s-a apucat de afaceri.
În această situație, ne-am pus firesc întrebarea dacă nu cumva autoritățile ar fi trebuit să verifice cu atenție averea acestui personaj corupt, care a băgat în buzunar 8.000 de euro, acceptând să participe la trucarea celor două examene care, așa cum spuneam, a permis accederea în sistem a unor persoane nepregătite. Întrebarea noastră este mai mult decât justificată.
În primul rând, infractorul Andronache a recunoscut că a luat șpagă.
În al doilea rând, a participat în calitate de observator din partea sindicatului la nenumărate examene și concursuri organizate de SAJ Neamț.
În al treilea rând, pentru că există discuții multe și contradictorii privind averea pe care a acumulat-o de-a lungul timpului.
Deși nu a afirmat nimeni că a dobândit bunurile pe căi ilicite, ne-am exprimat dorința ca autoritățile să se implice în acest caz și să verifice toate aspectele privitoare la bunurile acestui infractor. Mai ales că s-a dovedit că omul este un șpăgar care a permis, împreună cu alții, să intre în sistem persoane care, prin slaba lor pregătire, pot pune în pericol viața pacienților.
Economista „lu’ taticu” dă cu năduful pe Facebook, la serviciu
Într-o astfel de situație, orice om cu o minimă decență, care ar fi avut în familie în astfel de caz, ar fi tăcut. Un minim bun simț ar fi obligat-o, de exemplu, pe fata „lu’ taticu” Gladior, Alexandra Anton, să lase capul în pământ. De rușine, evident! N-a fost cazul fiicei șpăgarului. N-a apucat să citească bine articolul „Din cloaca de la Ambulanță, întreprinzător privat. Condamnat pentru corupție, fostul șef al sindicatului de la Ambulanța Neamț se lansează în afaceri” că nu s-a mai putut abține! Imediat și-a suflecat mânecile de economistă la SAJ și a luat atitudine. Să ne arate ce fată combativă are Gladior Andronache.
Ce să mai aștepte să iasă de la muncă, să stea în tihnă și să judece situația în care se află! Îi sfârâiau degetele după ceva scandal pe internet, așa că a dat frâu liber invectivelor pe Facebook, în public.
Lăsând la o parte comentariul semianalfabet pe care a reușit să-l scoată din puțul gândirii (poate asta o fi fost condiție de bază la angajare), jignirile (doar lucrează la Ambulanță) și acuzațiile nefondate pe care ni le-a adus (vom apela la căile legale ca să-i dăm posibilitatea să le și probeze), Alexandra Anton, cu un tupeu maxim, își vărsa năduful pe Facebook tocmai din biroul de economistă la SAJ, angajată pe vremea lu’ taică-său, ca și cum n-ar fi avut altă treabă de făcut la serviciu.
Rugăm, pe această cale, conducerea SAJ să îi revizuiască fișa postului și să-i mai adauge ceva responsabilități/sarcini pe care să le și îndeplinească, deoarece dă semne că nu are suficient de muncă și se plictisește la serviciu.
Solicităm public conducerii SAJ Neamț, căreia îi vom pune la dispoziție toate datele necesare, să analizeze situația, respectiv dacă este normal ca un angajat al Ambulanței să facă navigheze pe internet via Facebook în timp ce se află la serviciu și, totodată, vrem să știm dacă angajaților SAJ Neamț, aflați în timpul serviciului, le este permis să utilizeze un limbaj ordinar în public, Facebook fiind, așa cum este bine știut, spațiu public.
Gladior infractorul, 2 ani și 8 luni cu suspendare și 8.750 de euro
Dosarul șpăgilor de la Ambulanță nu este spectaculos numai pentru angrenajul infracțional care a funcționat acolo și a persoanelor implicate, el este interesant și din prisma măsurilor și pedepselor aplicate de către instanța de judecată.
În cazul celor care au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, așa cum a fost și cazul fostului lider de sindicat Gladior Andronache, magistrații au aplicat numai pedepse cu suspendare. În plus, toți inculpații, indiferent din ce tabără s-ar afla (examinatori sau concurenți), cu foarte puține excepții, lucrează în continuare în sistem, deși unii (ambulanțieri și asistenți) s-au prezentat execrabil la examene.
În cazul asistentei șefe Luminița Rozoschi, șefă de comisie de examinare, condamnată și ea cu suspendare, și al lui Gladior, instanța a ținut mult cont de faptul că au colaborat cu autoritățile, ajutându-le pe acestea să obțină probe extrem de utile cauzei. Probabil, acesta a și fost motivul pentru care cei doi au scăpat de pușcărie. Așa că cei doi infractori au scăpat cu pedepse cu suspendare și confiscarea sumelor de bani (câteva mii de euro) primite mită de la concurenți.
Bun și sindicatul la ceva: paravan pentru șpăguială
La cele două examene organizate în mai 2022, de SAJ Neamț pentru titualizarea pe posturi (angajarea pe perioadă nedeterminată) a mai multor ambulanțieri și asistenți medicali, Gladior a fost observator din partea sindicatelor. Pe lângă calitatea de observator, acesta a participat activ și la acțiunea de strângere și împărțirea șpăgilor, trăgându-și partea. Pentru complicitate la luare de mită (6 acte materiale) și dare de mită (2 acte materiale), Gladior a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare și o perioadă de încercare de 3 ani, precum și la 80 de zile de muncă în folosul comunității.
Procurorii anticorupție au stabilit că, în intervalul 2-17 mai, Gladior Andonache, la cererea managerului Serviciului de Ambulanță, Dan Morenciu, a acceptat să ceară bani de la cinci candidați, toți angajați pe perioadă determinată, în timpul pandemiei, la Stația Centrală Piatra-Neamț, câte 6.000 de euro de la fiecare, pentru a fi declaraţi admişi.
Astfel, unui candidat Gladior i-a cerut și, ulterior, a primit 6.000 de euro, iar în înțelegere cu asistenta Rozoschi, a cerut și a primit bani de la patru candidați, sumele fiind mai mici decât cele stabilite inițial. Astfel, de la trei candidați a primit 4.000 de euro, iar de la al patrulea – 3.000 de euro.
Din șpaga totală, de 21.000 de euro, fostul lider al Sindicatului Ambulanța Neamț i-a remis, în data de 17 mai, 10.000 de euro managerului șpăgar Dan Morenciu, predarea/primirea banilor fiind făcută la o pensiune situate la ieșirea din orașul Piatra-Neamț spre Roman.
Din cei 11.000 de euro, au rămas la Gladior Andronache 8.000 de euro, iar la Rozonschi 3.000 de euro. Foastul sindicalist șef l-a ajutat pe Morenciu să ceară unui candidat de la Substația Târgu-Neamț o șpagă de 5.000 de euro pentru promovarea examenului. Aici, Gladior a jucat rolul de mesager, el fiind persoana care i-a transmis candidatului solicitarea lui Morenciu de a da cei 5.000 de euro. Suma nu a mai ajuns în buzunarul managerului, întrucât în ziua stabilită, 18 mai 2022, procurorii l-au înhățat pe Morenciu.
Gladior Andronache a avut un rol important și în mituirea unor membri ai comisiilor de examinare. El a recunoscut că, împreună cu asistenta Rozoschi, care era șefa comisiei de examinare asistenți medicali, au hotărât să dea câte 1.500 de euro altor doi membri din comisiile de examinare. Una dintre persoanele care au primit 1.500 de euro era reprezentantul Ordinului Asistenților Medicali Generaliști în comisia de examen pentru personalul sanitar (asistenți).
D.MURARU
Citește și:
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
FELICITĂRI PENTRU ARTICOL…..
MINISTRUL RAFILA AR TREBUI SĂ IA FIECARE JUDEȚ ÎN PARTE ȘI SĂ DEMITĂ TOT PERSONALUL ANGAJAT DIN SAJ-uri, SPITALE etc ȘI SĂ ORGANIZEZE NOI CONCURSURI PENTRU OCUPAREA POSTURILOR RĂMASE ASFEL VACANTE…… POATE AȘA SE MAI LINIȘTESC CU PCR-urile(Pile, Cunoștințe, Relații)….. Dacă nici așa nu funcționează ar trebui angajat PERSONAL din țari unde termenii de P. C. R. nu există…….
Unde e JANEL!!!!!