Din cloaca de la Ambulanță, întreprinzător privat. Condamnat pentru corupție, fostul șef al sindicatului de la Ambulanța Neamț se lansează în afaceri

4
7240

Gladior Andronache, fostul lider al sindicatului din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, condamnat, alături de mai mulți colegi, în dosarul privind măsluirea examenului de titularizare pe posturi a ambulanțierilor și asistenților angajați pe timpul pandemiei de Covid -19, vrea să-și facă serviciu privat de ambulanță. Gladior, care a încasat și el o șpagă de 8.000 de euro (numai bună pentru un ciubăr adevărat) de la câțiva candidați, și-a cumpărat deja două ambulanțe (un Volkswagen și un Ford) din Italia și a anunțat public că urmează să presteze servicii în domeniul medical.

Gladior, care lucra ca ambulanțier la SAJ Neamț, îi reprezenta pe angajații instituției în calitate de lider de sindicat. În vara anului 2022, după izbucnirea scandalului de corupție, Gladior s-a pensionat, însă a renunțat destul de greu la haina de sindicalist șef. Doar când câțiva angajați s-au revoltat, Gladior a plecat acasă. De tot.

Acum, fostul șef al sindicatului din cadrul SAJ Neamț va lucra pe cont propriu. El se lăudă cu achiziția făcută – două autoutilitare sanitare, care, cu siguranță, au costat o sumă frumușică. Însă fostul sindicalist șef s-a descurcat și de această dată.

Averea lui Andronache, la control

Dat fiind contextul, și aici ne referim la faptele de corupție pentru care a fost condamnat, nu ar fi deloc rău ca autoritățile să verifice proveniența averii acestui personaj care are aproape toată familia angajată la Ambulanță (în mai 2022, la SAJ Neamț lucrau fiica și fiul, nora, cumnata și un fost cumnat).

Și nu ne referim numai la investiția în ciubărul și foișorul care l-ar fi costat multe mii de euro, devenită adevărată legendă printre angajații de la SAJ Neamț. Pentru că fostul sindicalist șef de la SAJ Neamț, care a participat activ la măsluirea contra șpagă a celor două examene, ar mai deține și alte bunuri, inclusiv o cabană la Izvorul Muntelui. Nu spunem că acestea ar fi fost obținute ca urmare a unor venituri ilicite, însă ne gândim că în orice stat civilizat averea unui lucrător la stat care a luat șpagă ar trebui serios investigată. Mai ales că pârghii există, și ne referim la Comisia de Verificare a Averilor de pe lângă Curtea de Apel Bacău, acolo unde, anual, nu sunt înregistrare mai multe dosare decât poți număra pe degetele unei mâini. Cu această ocazie, s-ar spulbera și zvonurile care circulă la Ambulanța Neamț cu privire la averea pe care a dobândit-o Gladior cât a fost ambulanțier.

Trebuie spus că personajul, în calitatea sa de lider de sindicalist, a participat ca observator la mai multe examene și concursuri organizate de către Serviciul de Ambulanță Județean Neamț.

Gladior a recunoscut că este infractor

La cele două examene organizate în mai 2022, de SAJ Neamț pentru titualizarea pe posturi (angajarea pe perioadă nedeterminată) a mai multor ambulanțieri și asistenți medicali, Gladior a fost observator din partea sindicatelor.

Pe lângă calitatea de observator, acesta a participat activ și la acțiunea de strângere și împărțirea șpăgilor, trăgându-și partea. Gladior a făcut parte din lotul celor care și-au recunoscut faptele, încheind acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii. Pentru complicitate la luare de mită (6 acte materiale) și dare de mită (2 acte materiale), Gladior a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare și o perioadă de încercare de 3 ani, precum și la 80 de zile de muncă în folosul comunității.

Procurorii anticorupție au stabilit că, în intervalul 2-17 mai, Gladior Andonache (foto), la cererea managerului Serviciului de Ambulanță, Dan Morenciu, a acceptat să ceară bani de la cinci candidați, toți angajați pe perioadă determinată, în timpul pandemiei, la Stația Centrală Piatra-Neamț, câte 6.000 de euro de la fiecare, pentru a fi declaraţi admişi.

Astfel, unui candidat Gladior i-a cerut și, ulterior, a primit 6.000 de euro, iar în înțelegere cu asistenta Rozoschi, a cerut și a primit bani de la patru candidați, sumele fiind mai mici decât cele stabilite inițial. Astfel, de la trei candidați a primit 4.000 de euro, iar de la al patrulea – 3.000 de euro.

Din șpaga totală, de 21.000 de euro, fostul lider al Sindicatului Ambulanța Neamț i-a remis, în data de 17 mai, 10.000 de euro managerului șpăgar Dan Morenciu, predarea/primirea banilor fiind făcută la o pensiune situate la ieșirea din orașul Piatra-Neamț spre Roman.

Din cei 11.000 de euro, au rămas la Gladior 8.000 de euro, iar la  Rozonschi 3.000 de euro.

Era și mesager

Procurorii au mai aflat că sindicalistul șef l-a ajutat pe Morenciu să ceară unui candidat de la Substația Târgu-Neamț o șpagă de 5.000 de euro pentru promovarea examenului. Aici, Gladior a jucat rolul de mesager, el fiind persoana care i-a transmis candidatului solicitarea lui Morenciu de a da cei 5.000 de euro. Suma nu a mai ajuns în buzunarul managerului, întrucât în ziua stabilită, 18 mai 2022, procurorii l-au înhățat pe Morenciu.

Gladior a avut un rol important și în mituirea unor membri ai comisiilor de examinare. El a recunoscut că, împreună cu asistenta Rozoschi, care era șefa comisiei de examinare asistenți medicali, au hotărât să dea câte 1.500 de euro altor doi membri din comisiiile de examinare. Una dintre persoanele care au primit 1.500 de euro era reprezentantul Ordinului Asistenților Medicali Generaliști în comisia de examen pentru personalul sanitar (asistenți).

Sursa foto: FB/Gladior Andronache

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. Janel iosub 30 ianuarie, 2024 at 20:45 Răspunde

    Asa se întâmplă atunci când procurorii sunt agiamii și împreună cu judecătorii lasa în libertate asemenea infractori dovediți! Acum își face serviciu privat cu ambulante cumpărate din banii spaguiti înainte de deschiderea acestui dosar și ar fi minunat ca MORENCIU sa lucreze la dispeceratul lui GladiorAmbulanță privata va fi o firma privata intitulata Academia Infractorilor din sistemul de urgenta a soagarilorSuccesuri bandiților și somn ușor instituțiilor statului de drepți!

  2. Nelu 1 februarie, 2024 at 12:59 Răspunde

    Așadar cât a fost Dorice Albu director,nu lua șpagă nimeni,s au îmbogățit toți cu o șpagă și un examen nu? De asta are Albu 3 credite la 3 apartamente, dar ea de fapt are 12 apartamente trecute pe rudele ei. Mai are un pic și cumpără tot cartierul de pe Fermelor

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.