Ambulanța Neamț. Dialog scabros în comisia de examinare:„Ti doari la p…î, uăi Gladiol! „Vii la Salvari cî îi curu’ mari, hai bagî!” „Pi barosănealî, pi cașcaval!”

1
11935

Parodia de examen organizat, în luna mai a acestui an, de Ambulanța Neamț pentru angajarea, pe perioadă nedeterminată, a asistenților și ambulanțierilor a oripilat o țară întreagă, după ce DNA a stabilit că mulți candidați au promovat oferind mită.

Mare parte din șpagă a ajuns în buzunarul lui Dan Morenciu, directorul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț la acea data.

Din sumele oferite de candidați s-au mai înfruptat sindicalistul Gladiol Andronache, asistentele Luminița Rozoschi, Elena Preda, Mihaela Cojocariu și Georgian Cojocariu. Ultimii doi, membri în cele două comisii de examinare, au primit câte 1.500 de euro de la Rozoschi, pentru a nu face probleme candidaților care dăduseră bani ca să promoveze. (click AICI pentru comunicatul DNA)

Acum, după 6 luni de la organizarea celor două examene (de asistenți și ambulanțieri) și trimiterea în judecată a șpăgarilor, redactorii atacul.ro au intrat în posesia unor informații care arată atmosfera în care s-au desfășurat aceste examene fraudate, despre care reprezentanții Ministerului Sănătății nu au oferit nicio poziție până în prezent.

Discuțiile dintre câțiva membri care au făcut parte din comisia de examinare la șoferii de ambulanță sunt de-a dreptul șocante. Pe lângă limbajul ordinar folosit, cei implicați se consultă ce notă să-i dea unui candidat, bârfesc un alt candidat care lucrase la Pompieri și fac comentarii jignitoare despre cei care doresc să lucreze la Ambulanță.

Dialogul a avut loc în data de 13 mai 2022, la proba interviului din cadrul examenului pentru ambulanțieri.

După ce candidatul a părăsit sala de concurs, Luminița Rozoschi, membră a comisiei, l-a luat la rost pe sindicalistul Gladiol Andronache (observator fiind), cel mai probabil pe motiv că cel din urmă „confiscase” o aerotermă.

Asistenta Luminița Rozoschi: Ti doari la pulă pi tini, băi Gladiol! Bini cî l-ai pus în dreptu tău șî noi aicea sî …

Un bărbat intervine și el în discuție: Fraierii las` sî stea, uăi, poa` sî-i iei dracu`!

Asistenta Rozoschi discută cu un bărbat din comisie, cel mai probabil cu asistentul Georgian Lucian Cojocariu. Acesta o întreabă pe Rozoschi ce notă i-a dat concurentului, care tocmai părăsise sala, pentru motivație. Amândoi pică de acord că nota 8 este suficientă, „mai mult nu!”.

Limbajul de mahala continuă în aceeași notă.

Rozonschi se plânge că cei care care vor să se angajeze la „Salvare” nu sunt interesați decât de partea financiară și avantaje, partea profesională nefiind atrăgătoare pentru ei. Dialogul apare în contextul în care toți candidații au fost întrebați ce i-a motivat să se angajeze la Ambulanță.

„Pi niciunul nu-l intereseazî sî vinî la noi ca sî devină …”, spune Rozoschi, iar o voce masculină o completează … „pi cașcaval!”, în sensul că toți candidații urmăresc salariile mari de la Ambulanță.

„Eiii, pi barosănealî, pi cașcaval!”, adaugă, râzând, asistenta.

„Nu sî evoluezî! Nuuu, ci rost ari”!, spune, critic, bărbatul.

Doamni ferești, Măicuța Domnulu’! Nuuu!”, intervine asistenta.

Discuția despre un candidat care lucrase ca pompier și a părăsit sistemul la finele anilor 2000, motivând reducerea salarială de 25%, l-a supărat rău pe Cojocariu, iar asistenta i-a dat dreptate.

„Auzî, ăla di la pompieri cicî s-o dus la Ambulanțî cî i-o luat 25 la sutî. Di parcî nouî  nu ne-o luat al draculu’! Noi am stat cu dejetu la cur șî numa di la ei o luat!”, spune asistentul.

Rozoschi completează: „Da’ ci ofticat era, băi frati!”

„El habar n-ari cî mii șî muierii ne-o futut în cur dintr-o dată 25 la sutî șî nu am mai țîpat așa di tari!”, adaugă asistentul.

„Îșî ia microbuzi, îșî ia pi barosăneli … ci sî zicî? Vii la Salvari, cî îi curu’ mari, hai bagî!”, continuă Rozoschi cu referire la candidat.

„Cardu îi card, gagici, asistentii, șefu …, mașină …!”, continuă asistentul, iar Rozoschi îl completează: „Buniii!”, cu referire la asistente.

Acestea sunt doar o parte dintre discuțiile pe care unii dintre membrii comisiei de examinare le-au avut după proba interviului, folosind un limbaj ordinar, de mahala, făcând înțelegeri privind notarea candidaților și aprecieri la adresa unor candidați.

Candidatul bârfit de cei doi nu a promovat examenul, fiind unul dintre cei care au refuzat să dea șpagă ca să-și păstreze locul de muncă.

Cei care nu au dat mită au fost trântiți la proba interviu, unde membrii comisiei au avut grijă să-i promoveze doar pe cei care au cotizat. Cei care nu au fost admiși s-au adresat instanței de judecată, însă procesul va fi unul de durată.

Că oamenii pregătiți au fost dați deoparte, iar cei care au plătit sau care au fost susținuți de persoane sus puse au rămas în sistem, se observă și dacă analizezi rezultatele examenelor. În tabelul de mai jos se vede că ambulanțierul care a obținut cea de-a doua notă la proba scrisă a fost trântit la interviu. De asemenea, cei care obținut rezultate modeste la proba scrisă au luat note mari la interviu.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Titi 20 noiembrie, 2022 at 16:30 Răspunde

    Păi la pompieri s au simtit cei 25% luați, pentru ca ei nu luau 50 ron de transport la orice pacient,traiau doar din salariu….spagarilor ordinari ce sunteți. Nu a mai intrat niciun asistent pregătit în ultimii 8 ani si de asta mor cu zile pacienți, îi aduceți ca pe sacii de cartofi la piață…..

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.