Balastiera de pe Cracău, amendată pentru poluare de comisarii de la Garda de Mediu

1
1622

Firma care deține stația de sortare situată pe malul râului Cracău, în satul Căciulești, comuna Girov (Neamț), a fost sancționată drastic de comisarii Gărzii de Mediu Neamț pentru că a deversat în albie apa uzată folosită la spălatul balastului. Situația a fost prezentată pe larg de redactorii atacul.ro în data de 19 octombrie, atunci când mai mulți săteni din zonă ne-au contactat pentru a ne relata despre dezastrul produs pe râul Cracău de stația de sortare a unei firme din Iași.

Sesizate, autoritățile au demarat verificări, în urma cărora au constatat că râul Cracău a fost poluat prin deversarea de ape uzate folosite la spălatul agregatelor minerale. Analizele probelor de apă uzată evacuată în Cracău au reliefat depășiri și de 21 de ori la indicatorul „materii în suspensie”. Vorbim despre turbiditatea apei evacuate (apă foarte tulbure), care, la indicatorii constatați, afectează grav fauna piscicolă.

Ca urmare a celor constatate, Garda de Mediu Neamț a aplicat firmei Edil Stone SRL, care deține stația de sortare, o amendă în valoare de 50.000 de lei. Comisarii au constatat că angajații firmei au deversat ape uzate neepurate din stația de sortare direct în pârâul Gârla Morii, care se varsă în râul Cracău, situație care a dus la poluarea celor două cursuri de apă.

În ultimii ani, redactorii atacul.ro au identificat nenumărate astfel de situații pe aproape toate cursurile de apă din județ. Puține sunt societățile deținătoare ale unor stații de sortare care respectă legislația în domeniul apelor, deși sancțiunile sunt foarte dure. Vorbim despre amenzi în valoare de zeci de mii de lei și chiar dosar penal, acolo unde se constată că a fost vorba despre poluarea continuă a unui curs de apă.

Un fost prefect, asociat la Edil Stone

În prezent, stația de sortare care a poluat râul Cracău aparține firmei Edil Stone SRL (fostă Full Progres SRL), cu sediul în municipiul Iași. La Edil Stone dețin părți sociale firmele Demo Strade Group AG SRL Iași, Empyrus Misoni SRL și Magnus Impex SRL, fiecare cu câte 33%. În ultima firmă, asociat majoritar este Mihai Archip, fost prefect de Neamț în perioada guvernării PNL, bun amic cu Gheorghe Ștefan, dar și cu Mugurel Cozmanciuc, deputatul PNL judecat și achitat pentru fapte de corupție. De altfel, la ultimele alegeri, Archip a candidat pe listele PNL la CJ Neamț, cu susținerea lui Cozmanciuc. A renunțat la mandat, preferând să se ocupe de afaceri. În aceeași societate, Magnus Impex, este asociat și Cristina Bibirig, fosta soție a handbalistului Leonard Bibirig, cel care a fost adjunct și șef al Poliției Neamț, detașat fiind la Neamț de la Vaslui. Cu sprijin politic, evident. Lesne de înțeles de unde a venit sprijinul politic.

Firma ieșeană Demo Strade Group AG SRL este deținută de Ion Busuioc (90% din părțile sociale) și Dan Manuel Șerban (10%).

Firma Empyrus Misoni SRL este deținută de Marius Afemei, un apropiat al lui Archip. Societatea a fost implicată în Afacerea „Bordura”, despre care atacul a scris AICI.

Constatările Gărzii de Mediu Neamț și măsurile dispuse:

D.MURARU

Citește și:

Râul Cracău, poluat puternic de o balastieră în care asociați sunt un fost prefect și fosta soție a unui șef de Poliție. Apele Române nu au inspectori care să recolteze probe

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. eugen 14 noiembrie, 2023 at 09:05 Răspunde

    Ne punem intrebarea fireasca , de ca nu a sanctionat societatea Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT? a primit (***) de la Administratia Bazinala de Apa SIRET, de la directorul numit de PNL, Relu Adam, cel cu doua dosare Penale pentru falimentarea S.C. PREST SERV S.A.MOINESTI care zac de ani de zile la Parchetul BACAU. Relu Adam amic cu fostul director al S.G..A Bacau, ec. SPATARU EUGEN, adus si el de la Moinesti, pe vremea cand era consilier PD si care dupa demiterea sa a plecat cu masina proprietatea A.B.A.SIRET circa 7 luni la plimbari, farta sa dea socoteala la ANAR despre disparitia acestei masini!!Fosta directoare ec. LUNGU TUDORITA de la ABASIRET nu a intreprins nimic pentru sanctionarea (***) de masini !! De era si ea pusa de PD ! RUSINE LUNGU TUDORITA partasa la (***) de masina!! Revenind la cazul de poluare, prea blandul director de la SGA NEAMT, STRATU TEODOR, a sanctionat societatea pentru depasirea indicatorilor admisi a apelor uzate evacuate in emisar , raul CRACAU, daca NU, este complice la incalcarea LA 107/1996 si I.P.J. NT poate deschide DP fara nici o problema !!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.