Județul Neamț nu-și poate susține pensionarii
Subiectul majorării pensiilor a rămas unealta de manevră a decidenților în context electoral, însă, așa cum specialiștii au atras atenția de nenumărate ori, această măsură nu este sustenabilă. Este îndeajuns să analizăm veniturile și cheltuielile înregistrate de bugetul de asigurări sociale de stat (pensii) pentru a vedea că minusurile sunt considerabile.
Datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice arată că, la finele lunii septembrie, bugetul de asigurări sociale de stat a avut venituri de 82.273,5 milioane de lei și cheltuieli de 85.614,4 milioane de lei, ceea ce a dus la înregistrarea unui deficit bugetar de peste 3.300 milioane de lei.
Pe minus merg și celelalte bugete, precum cel de sănătate ori cel de stat.
Toate încasările Fiscului nu pot acoperi cheltuielile cu pensiile
O analiză a datelor referitoare la veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat de la nivelul județului Neamț relevă faptul că nici măcar încasările înregistrate la bugetul general consolidat, în totalitatea lor, nu ar fi îndestulătoare pentru a achita pensiile nemțenilor. Cu alte cuvinte, taxele, impozitele și contribuțiile plătite de toți contribuabilii (persoane fizice și juridice) la cele patru bugete (de stat, de pensii, de sănătate și șomaj) nu ar ajunge pentru acoperirea pensiilor și ajutoarelor pentru bătrânețe.
Practic, județul Neamț nu ar putea asigura pensiile vârstnicilor.
Ultimele informații puse la dispoziție de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț arată că, în primul semestru, veniturile însumate ale bugetului consolidat al statului au fost de 1.241,38 milioane de lei. Din această sumă, bugetul de asigurări sociale de stat (pensii) a încasat 496,09 milioane de lei.
Tot în primul semestru, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, Casa Județeană de Pensii Neamț a plătit pensii și ajutoare pentru bătrânețe de 1.242 milioane de lei (din bugetul asigurărilor sociale de stat), cu un milion de lei mai mult față de totalul încasărilor înregistrate de Fiscul nemțean în cele 6 luni ale anului. Dacă adăugăm și ajutoarele pentru urmași (19 milioane de lei) și plățile efectuate pentru transmiterea drepturilor (6,98 de milioane de lei), suma cheltuită cu pensiile a depășit 1.260 de milioane de lei.
Totodată, cheltuielile cu pensiile de la bugetul de stat au însumat alte 277 de milioane de lei care se adaugă sumei totale.
Sursa foto: antena3.ro
N.R.
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Banii ,munciti din greu in mediul privat,se duc pe pensii si ajutoare.Viitorul e al tinerilor si al celor care produc,nu al pensionarilor.Daca vor mai mult,sa mai faca ceva sa castige bani.Banul cel mai sigur e din munca,nu votand comunistii zeci de ani.