Afacerea „Bordura”. Publiserv a câștigat zeci de mii de euro în urma unei dezvăluiri a publicației Atacul.ro. Carabelea, obligat să identifice și să pedepsească vinovații

2
3004

 

Dezvăluirile publicației atacul.ro, din vara anului 2021, privind contractul încheiat de către Publiserv SA, firmă a Consiliului Local Piatra-Neamț, și societatea A C Exact Office Consult SRL (n.r. în prezent, Empyrus Misioni SRL), pentru montarea bordurilor de pe strada Bistriței (varianta ocolitoare a orașului Piatra-Neamț, între Shopping Mall și giratoriul spre orașul Bicaz), a adus economii consistente la bugetul societății municipalității. Contractul este cel despre care Marius Ghineț, actualul director general interimar al Publiserv, afirma, acum 2 ani, când deținea aceeași funcție, că este unul avantajos, în regulă și legal.

20.000 de euro au rămas nesifonați 

Ei bine, magistrații au constatat că lucrurile nu au fost deloc în regulă, iar contractul nu a fost atât de bine executat, astfel că au tăiat aproape o jumătate din valoarea pe care firma Publiserv o avea de plată. Mai exact, din cei 230.000 de lei, prevăzuți în contractul încheiat de Publiserv SA cu executantul lucrării, A C Exact Office Consult SRL, au fost achitați doar 131.847 de lei, cu aproape 100.000 de lei mai puțin, adică vreo 20.000 de euro, bani care, spre disperarea unora, au rămas în contul Publiserv SA.

Situația nu ar trebui să rămână fără urmări, chiar dacă banii au fost recuperați, iar primarul Carabelea are obligația (măcar din bun simț față de pietrenii plătitori de taxe și impozite) să facă diligențele necesare pentru a-i identifica pe artizanii acestei afaceri care ar fi păgubit firma Publiserv cu o sumă consistentă.

Probleme calitative și cantitative

În august 2021, atacul.ro arăta cum Publiserv SA a contractat o firmă pentru a monta bordurile de pe strada Bistriței. La acea dată, Marius Ghineț declara că Publiserv nu avea mână de lucru de lucru pentru a schimba bordurile, motiv pentru care a apelat la varianta subcontractării acestor lucrări. În acest sens, a fost postat un anunț pe sistemul electronic de achiziții publice în vederea contractării lucrărilor de montare a 2.200 metri liniari de borduri. Anunțul a fost postat în data de 19 august, la ora 10.23, iar la ora 13.05, adică foarte repede, contractul era atribuit firmei nemțene A C Exact Office Consult SRL, unde asociat majoritar (60%) și administrator este Ionuț Marius Afemei, un personaj din anturajul Archip – Cozmanciuc. Valoarea contractului încheiat a fost de 193.600 de lei, fără TVA (88 lei/ml), adică 230.384 lei, TVA inclusă.

De acești bani, firma asigura doar montajul și utilajele, nu și materialele necesare (borduri, mortar etc). Constructorii cu care am discutat la vremea respectivă ne-au spus că prețurile sunt mult mai mari decât se practica pe piață. În plus, redactorii atacul.ro au constatat că firma A C Exact Office Consult SRL subcontractase lucrările altor 2-3 societăți comerciale. Cu alte cuvinte, ca simplu titular de contract, societatea urma să încaseze o sumă frumușică, semn că era loc și de „capac” în această ecuație.

Muncitorii nu știau pentru ce firmă lucrează

Că pe șantier am găsit tineri (foto), fără echipament de protecție, care nici nu aveau habar la ce firmă lucrează, este un alt aspect căruia, cu siguranță, inspectorii de muncă i-au dat importanța cuvenită.

În urma dezvăluirilor noastre, Poliția s-a autosesizat și a întocmit un dosar penal, în cadrul căruia a fost analizat contractul. Așa cum se procedează în astfel de situații, polițiștii au solicitat de la Publiserv SA documente lămuritoare și au și stat de vorbă cu cei implicați.

În paralel cu ancheta penală, reprezentanții Publiserv au refuzat să recepționeze lucrarea, invocând calitatea și cantitatea lucrărilor efectuate. Au fost identificate o serie de deficiențe, iar firmei i s-a pus în vedere să le remedieze. Nici după remedierea problemelor nu a fost făcută plata.

Procesul a scos la iveală valoarea reală a lucrării

În această situație s-a ajuns la proces, reprezentanții firmei A C Exact Office Consult SRL solicitând Tribunalului Neamă să oblige Publiserv să-i achite contravaloarea lucrărilor prestate, respectiv suma de 186.401 de lei (inclusiv TVA). Societatea nu a cerut plata sumei de 230.000 de lei, conform contractului care prevedea montarea a 2.200 metri liniari de borduri, aspect explicabil dacă ținem cont de faptul că expertiza dispusă în cauză a stabilit că au fost montate borduri pe o lungime de doar 1.787,5 ml.

Aceeași expertiză a mai evidențiat faptul că muncitorii nu au făcut fundația la dimensiunile prevăzute în proiect. Pe teren s-a constatat că fundația avea dimensiunea de 0,10 m X 0,20 m, iar în proiect, dimensiunea prevăzută era de 0,15 m X 0,30 m.

Experții au stabilit că Publiserv SA trebuie să achite firmei care a montat bordurile suma de 131.847 lei (inclusiv TVA), nu 186.401 de lei (inclusiv TVA), cât au cerut, și nici 230.000 de lei (inclusiv TVA), cât era menționat în contract.

Publiserv SA a achitat cei 131.847 de lei, iar litigiul s-a încheiat. Datele noastre arată că nimeni nu s-a deranjat să afle din a cui vină Publiserv SA a fost la un pas să plătească cu peste 20.000 de euro mai mult pentru un contract. Această obligație o au și cei din Consiliul de Administrație, și cei din Adunarea Generală a Asociaților, dar și primarul Carabelea, care pot cere o analiză serioasă vizavi de cele întâmplate.

Ghineț jonglează cu … cuvintele

La data încheierii contractului cu Publiserv, societatea A C Exact Office Consult SRL era controlată de Ionuț Marius Afemei (asociat majoritar cu 60% din părțile sociale și administrator), un partener de afaceri de-al lui Mihai Archip, fost prefect de Neamț.

În prezent, Marius Ghineț, directorul general interimar al Publiserv, declară apăsat că Publiserv a câștigat procesul și că a plătit mai puțin pentru montarea bordurilor, uitând că tot el ne spunea, în vara anului 2021, că contractul încheiat cu A C Exact Office Consult SRL este unul avantajos. 

D.MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Nenea iancu 18 august, 2023 at 12:23 Răspunde

    Domnule Muraru va salut și va stimez, dar la cat a durat Bectalu la autostrăzi și nu a făcut nimic atâția ani ce mai contează. Domnul analist politic , pușcăriașul, Miron Mitrea, ne dă lecții la Realitatea tv. Chiar credeți că poporul Român e un popor de prosti și nu vă întreb pe dumneavoastră. Cei mai mari dușmani ai poporului Român sunt : 1 justiția Română, Primari , jurnaliști 90 la sută și cred că Dumneavoastră nu și în primul rând noi poporul Român că nu-i taxam și nu ieșim în stradă. Ce mai contează câteva zeci de mii de euro, sau alocat in Piatra Neamț 200 de milioane de euro pentru mobilitate urbana, capacele de cămin nu sunt la nivel cu calea de rulare, giratoriu de la brădet e o porcărie,podul de la piata a fost o spoiala rușinoasă, in schimb avem camere de luat vederi. Domnule jurnalist , totul e o jacmaneala la poporul Român. Firma care face podul de la spital face o evaziune fiscală de 16 milioane de euro , dumneavoastră ați publicat, justiția statului Român face dosarul praf și mai punem întrebări cu publiservu. Adevărați securiști nu-i vedem și ăștia ne conduc, ce AUR, ce Sosoaca , sunt scoși la înaintare de securiști care jacmanesc statul Român

  2. Liviu 18 august, 2023 at 14:22 Răspunde

    Tovarășul Ghineț e născut să fie director, nu doar de pompe funebre. L-a (***) corespunzător pe Cozmanciuc să-l pună director la spital, unde a stat doar câteva zile. Apoi s-a fofilat pe lângă Carabelea care l-a făcut șef la fabrica de bani Publiserv. Dar (***) de liberali nu știu că omul e de-o (***) rară. Mulge de pe o funcție dată de liberali și îi plateste pe psd-iști (iosubanul are pe site reclamă de la Publiserv). Iar omul face niște combinații care l-ar face invidios și pe Ginel. Probabil are impresia că nu se știu mizeriile lui.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.