Râul Cracău, poluat puternic de o balastieră în care asociați sunt un fost prefect și fosta soție a unui șef de Poliție. Apele Române nu au inspectori care să recolteze probe

2
2413

Cursurile de apă din județul Neamț arată în ultimul hal. Sub pretextul decolmatării albiilor, „Apele Române”, prin structurile din teritoriu, scot la licitație numeroase perimetre de unde sunt exploatate cantități imense de balast. De cele mai multe ori, documentația care stă la baza aprobării unor astfel de exploatări este discutabilă. O demonstrează numeroasele perimetre scoase la licitație în apropierea unor stații de sortare. Adică râurile sunt colmatate numai în apropierea balastierelor, lucru absolut fals. Manevrele sunt evidente, însă autoritățile nu au ochi să le vadă.

Un exemplu în acest sens este și cel al stației de sortare de pe râul Cracău, în zona Căciulești, comuna Girov, care, în ultimii ani, a obținut mai multe perimetre de exploatare a balastului la o aruncătură de băț distanță. Costuri de exploatare mici, profit maxim.

Aceste exploatări de balast nu numai că produc profituri uriașe, parte provenite și din furturi, dar afectează grav mediul înconjurător pentru simplu fapt că cei mai mulți proprietari de balastiere nu dau doi bani pe protejarea mediului. Astfel de situații sunt întâlnite aproape peste tot unde există stații de sortare.

Grav este că unii persistă în greșeală, semn că n-au nici respect față de mediu și nici teamă de autorități. Și de ce ar avea, din moment ce instituțiile statului, cu mici excepții, nu-și fac treaba.

Balastiera de la Căciulești a poluat din nou

Stația de sortare din Căciulești-Girov, de lângă râul Cracău, funcționeză de 2-3 ani, după ce, o perioadă, a fost închisă din pricina problemelor pe care le-a avut firma care a deținut-o. Noul proprietar, o firmă din Iași, la care sunt asociate trei societăți, dintre care două din Neamț și una din Iași, spală aici agregatele exploatate din perimetrele închiriate de la Apele Române, în apropiere.  Iar apa folosită la spălatul balastului este deversată înapoi în Cracău cu tot cu mâl.

Așa s-a întâmplat și în cursul zilei de astăzi, 19 octombrie, când din bazinul de decantare al stației de sortare au fost deversate ape pline cu nămol. Iar conform celor spuse de săteni, nu vorbim despre un accident, ci de o acțiune continuă asupra cursului de apă, pentru că Cracăul este poluat zilnic de stația de sortare, fauna piscicolă fiind afectată grav.

Anunțate , autoritățile și-au trimis emisarii la fața locului, mai puțin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, motivul invocat de director fiind lipsa personalului. Astfel, probele de apă au fost prelevate de comisarul Diaconu de la Garda de Mediu și de polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ștefan cel Mare. Este de apreciat modul în care au acționat polițiștii, echipajul ajungând la locul faptei în câteva minute de la primirea sesizării.

Rămâne de văzut ce măsuri vor lua autoritățile, amenzile în astfel de situații putând să ajungă până la 85.000 de lei.

Cine deține stația de sortare

În prezent, stația de sortare aparține firmei Edil Stone SRL (fostă Full Progres SRL), cu sediul în municipiul Iași. La Edil Stone dețin părți sociale firmele Demo Strade Group AG SRL Iași, Empyrus Misoni SRL și Magnus Impex SRL, fiecare cu câte 33%. În ultima firmă, asociat majoritar este Mihai Archip, fost prefect de Neamț în perioada guvernării PNL, bun amic cu Gheorghe Ștefan, dar și cu Mugurel Cozmanciuc, deputatul PNL judecat și achitat pentru fapte de corupție. De altfel, la ultimele alegeri, Archip a candidat pe listele PNL la CJ Neamț, cu susținerea lui Cozmanciuc. A renunțat la mandat, preferând să se ocupe de afaceri. Iar afacerile au mers și merg ca unse. În aceeași societate, Magnus Impex, este asociat și Cristina Bibirig, fosta soție a handbalistului Leonard Bibirig, cel care a fost adjunct și șef al Poliției Neamț, detașat fiind la Neamț de la Vaslui. Cu sprijin politic, evident. Lesne de înțeles de unde a venit sprijinul politic.

Firma ieșeană Demo Strade Group AG SRL este deținută de Ion Busuioc (90% din părțile sociale) și Dan Manuel Șerban (10%).

Firma Empyrus Misoni SRL este deținută de Marius Afemei, un apropiat al lui Archip. Societatea a fost implicată în Afacerea „Bordura”, despre care atacul a scris AICI.

D. MURARU

Citește și:

FOTO Râul Cracău, poluat de balastiera lui Archip, fost prefect de Neamț

Afacerea „Bordura”. Publiserv a câștigat zeci de mii de euro în urma unei dezvăluiri a publicației Atacul.ro. Carabelea, obligat să identifice și să pedepsească vinovații

 

 

 

 

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. sandel 20 octombrie, 2023 at 07:22 Răspunde

  Se repeta situatia poluarii grave a raului CRACAU, de catre aceeasi societate, care anterior a exploatat fara sa respecte tehnologia de exploatare agregate minerale. Anterior fosta societate care a vandut statia fusese sanctionata sever pentru aruncarea intentinata de smal din “curatarea “ decantoarelor, direct in raul CRACAU. Deci istoria se repeta !
  Recent Administratia Bazinala de Apa SIRET, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor, a fost nevoita sa execute o lucrare de aparare, din saci geotextil, umpluti cu material din albie, cei drept, pe o lungime scurta, pe raul CRACAU, consecinta a exploatarilor ilegale si haotice ale societailor care au exploatat cu acceptul iresponsabil a conducerilor Sistemului de Gospodarire a Apelor si ale Administratiei Bazinale. de Apa SIRET. Un fapt foarte grav care se perpetueaza de ani de zile, este acela ca cei care fac inchiderea lunara a” productiei” nu vad exploatarile ilegale care incalca prevederile Legii Apelor nr.107/1996, si nu le consemneaza in actele de inchidere lunara a productiei sau in Rapoarte lunare , care trebuiesc inaintate conducerii Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT.
  Referitor la afirmatia tanarului director nepriceput, care ba a fost pus de arsene si cu influienta nefasta a exdirector PAVALEANU IOAN, ba a fost schimbat cu sefa biroului hidrologie, ing. GHERASIM, din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor, este intentionat gresita! Este masina de serviciu pentru interventii la poluari sau alte fenomene, sunt liste cu salariati care pot interveni la poluari accidentale si putea sa solicita ca un salariat cu asemenea atributiuni sa de seplaseze imediat pe teren la poluare ! Dar o fi primit ordin de la Relu Adam de la Bacau , sa o lase mai moale, de este vorba si de PNL, cu care acesta are relatii oculte ! Grav este ca nu este prima data cand directorul nepriceput ing. STRATU TEODOR se comporta asa !!! Activitatea acestuia trebuie sa faca obiectul unei cercetari disciplinare la nivelul Administratiei Nationale Apele Romane, ca de Administratia Bazinala de Apa SIRET, nu poate fi vorba !!
  Se poate analiza ca si societatile care incalca repetat prevederile legale sa le fie retrase imediat actele de reglementare de gospodarire a apelor si sa nu mai fie primiti la licitaiile ulterioare, evident daca sectiunile de cursuri de apa mai au rezerve de agregate. Dar cine sa faca aceste propuneri legislative, cei care au beneficiat de functii de conducere ani de zile si au musamalizat la ordin politic furturi de agregate minerale, incalcari repetate de legislatie, emiterea de acte de reglementare in fals cu situatiile din teren??? conducerile in cauza ale A.B.A.SIRET, S.G.A. NEAMT, juristii celor doua entitati, sefii de birouri de la Avize , Autorizatii de gospodarire a apelor ?????
  Poate a venit timpul schimbarilor atat la Administratia Bazinala de Apa SIRET- Bacau, Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT cat si la Garda Nationala de Mediu – Comisariatul Judetean NEAMR , “il dottore” este obosit si nu mai face fata, ce sa ii faci Militia este de vina !!!!

 2. FLORIN 21 octombrie, 2023 at 16:38 Răspunde

  Nici o noutate.
  Mafia transpartinica PSD/PNL face ce vrea,fura si delapideaza cat vrea si unde vrea si ce vrea.
  Atat timp cat SPAGILE date de PSD/PNL cu”pensionarile”la 40 de ani continua si pensiile speciale halucinante sunt date in continuare,acesti hoti si acolitii lor din PSD/PNL au garantia ca nu vor face puscarie sau vor raspunde in fata legii in vreun fel.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.