SURSE. După ce a făcut pușcărie pentru fapte de corupție, fostul primar de Bălțătești vrea să candideze pentru un nou mandat. În vară, datora primăriei o sumă uriașă, acum cere reabilitarea 

0
1768

Radu Viorel Ursache, fostul primar al comunei Bălțătești, care a stat în spatele gratiilor mai bine de 2 ani, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău pentru fapte de corupție, s-ar pregăti pentru o nouă candidatură, afirmă surse demne de încredere. Ursache vrea să revină pe funcția din pricina căreia a avut probleme, condamnarea fiind pronunțată pe fondul activității sale ca primar de Bălțătești.

Ursache a făcut deja un prim pas în vederea înscrierii în cursa de la alegerile locale din 2024 și a cerut Judecătoriei Târgu-Neamț reabilitarea judecătorească. Orice persoană care a fost condamnată, după ispășirea pedepsei, poate cere instanței restabilirea drepturilor și statului său în societate. În cazul în care instanța admite cererea, persoana în cauză scapă de decăderile și interdicțiile impuse în urma condamnării. Reabilitarea judecătorească poate fi solicitată în anumite condiții: să nu fi săvârșit infracțiuni în perioada termenului de reabilitare, achitarea integrală a cheltuielilor de judecată, precum și îndeplinirea obligațiilor civile stabilite prin sentința definitivă. La acest ultim capitol, legea prevede și o excepție, care funcționează doar dacă cel care cere reabilitarea dovedește că nu a putut să îndeplinească obligațiile civile.

Curtea de Apel Bacău l-a condamnat pe Ursache, în martie 2017, la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Totodată, instanța a aplicat și pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de articolul 66, literele a și b din Codul Penal.

Pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi constă în interzicerea exercitării, pe o perioadă de la unu la 5 ani, a unuia sau mai multora dintre următoarele drepturi:
a) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;
b) dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

Revenind la cererea de reabilitare depusă de Ursache, trebuie spus că astăzi, 9 noiembrie, s-a judecat primul termen al procesului, următorul fiind fixat pentru data de 25 ianuarie, când instanța așteaptă informațiile pe care le-a solicitat de la executorul judecătoresc Constantin Vasiliu. Cel din urmă este persoana care trebuia și trebuie să întreprindă toate măsurile legale pentru ca Ursache să achite daunele materiale stabilite prin Decizia Curții de Apel Bacău. Cel mai probabil, judecătorii târgnemțeni vor să afle dacă Ursache a achitat daunele materiale care, la începutul acestei veri, erau de peste 250.000 de lei, cu tot cu penalități.

Magistrații băcăuani au obligat inculpații Radu Ursache și Marius Crăciun să plătească, în solidar, Primăriei Bălțătești, parte civilă în cauză, 138.806 lei, acestei sumă urmând să i se adauge dobânda legală, începând din august 2008 până la data plății efective. Totodată, Radu Ursache a fost obligat să plătească Primăriei Bălțătești, de această dată singur, suma de 40.580 de lei, cu titlu de daune materiale. Sumei urma să i se adauge dobânda legală începând cu ianuarie 2018.

Radu Ursache: „Nu am de unde să-i plătesc!”

În urmă cu nici trei luni, fostul primar condamnat declara pentru atacul.ro că nu a plătit niciun leu din daunele materiale stabilite de instanță, pentru că nu are bani. Suma pe care Ursache (foto) o datora la acea data Primăriei Bălțătești, era de peste 250.000 de lei, cu tot cu dobânzi. La peste 6 ani de la pronunțarea sentinței, Primăria Bălțătești nu recuperase nici măcar 1.000 de lei din daunele materiale stabilite de Curtea de Apel Bacău.

În august, când atacul.ro a discutat cu el, Ursache spunea că lucrează doar 5 zile pe lună, iar din ceea ce câștigă nu i se poate reține nimic, pentru că legea îl protejează, din cauza veniturilor foarte mici.

Casa lui Ursache se află sub sechestru, însă imobilul nu poate fi scos la vânzare întrucât este un bun comun pe care îl deține împreună cu soția. Că autoritățile ar fi putut să ceară partajul și să execute partea fostului primar în vederea recuperării prejudiciului este o altă discuție.

„Nu l-am plătit (n.r. prejudiciul), pentru că nu am de unde să plătesc banii. Dacă-i furam, îi plăteam, dar așa nu am de unde să-i plătesc. Și așa m-au băgat degeaba la pușcărie criminalii ăștia care au fost și care mai sunt. Știu că e o decizie definitivă a instanței de judecată. Am sechestru pe casă, pe mașină. Bunurile sunt cu act de proprietate, cum să nu!!!?!!? Casa e făcută împreună cu soția, în timpul căsătoriei. Nu poate să o scoată la vânzare (n.r. executorul), pentru că e bun comun! Prejudiciul ăsta, nu știu ce să zic! Poate îl plătește Crăciun ăla (n.r. Marius Crăciun, administratorul firmei care a pietruit ulițele din Bălțătești și Pipirig), că el a luat banii, nu eu! Omul a făcut mai mult decât trebuia acolo, dar problema a fost că … Lucrarea nu a fost recepționată de mine și mă scoate pe mine vinovat, dirigintele de șantier e achitat, iar pe mine mă bagă la pușcărie. Am fost obligat să plătesc în solidar prejudiciul cu Crăciun, dar nu au avut ce să-i ia și au zis, probabil, hai să-i luăm primarului, că-i chiabur! Dacă eram un hoț și un bandit nu mai aveam casa pe mine”, declara, în august 2023, Radu Ursache.

„Nu are niciun teren, casă sau mașini pe numele lui”

Tot atunci, executorul judecătoresc Constantin Vasiliu, care se ocupă de recuperarea prejudiciului în numele Primăriei Bălțătești, spunea că Radu Viorel Ursache nu are niciun bun pe numele lui. Adică nu avea ce să execute pentru a recupera sumele stabilite de judecători drept daună bugetului primăriei. Executorul a precizat că nu există un titlu de proprietate pentru bunurile respective și că creditorul (n.r. Primăria Bălțătești) ar fi trebuit să ceară partajul în instanță, deoarece un bun comun nu poate fi executat decât după ce este aplicată și această procedură.

„Nu are niciun teren, casă sau mașini pe numele lui. Știu că acestea apar la primărie, însă acolo este o varză. Nu sunt acte de proprietate, ci niște declarații de natură personală. Problema este că, în cazul de față, imobilele astea nu au fost niciodată intabulate și este o nebuloasă totală în legătură cu proprietatea. Adică nu se știe cine este proprietar. Am înțeles, din ce am încercat să mai aflu de prin comună, că, de fapt, e casa socrului său. Mă rog, terenul socrului cel puțin și făcut pe el, fără acte de proprietate, casa. E o nebunie! Lipsesc actele cu desăvârșire și nici nu mă pot apropia de imobilul ăla din moment ce sunt doi proprietari acolo și doar unul este debitor în dosar”, declara, în august 2023, executorul judecătoresc.

Vasiliu a mai afirmat că a pus în vedere Primăriei Bălțătești să ceară partajul în instanță, însă nu s-a întâmplat acest lucru.

„Discuțiile se poartă cu doi virtuali proprietari, soț – soție, ori, în privința asta, orice demers de-al meu s-ar putea face cu două condiții: să existe o intabulare a imobilului, ceea ce nu este, pentru că nu sunt actele respective, și să fie un partaj făcut ca eu să pot urmări partea celui care are datorii,  nu partea soțului care nu are datorii. Nu e așa de simplu cât pare din afară!” a conchis executorul judecătoresc.

Partajul se cere în instanță, iar procesul este unul de durată, ceea ce nu face decât să îngreuneze procedura de recuperare a prejudiciilor produse în urma comiterii unor infracțiuni.

Soții Ursache au sărăcit subit și au ajuns datori vânduți băncilor

Fostul primar de Bălțătești și soția au sărăcit subit în ultimii 2 ani și au adunat datorii consistente. Conform ultimei declarații de avere a lui Viorel Ursache, care, în 2016, lucra ca inspector financiar la DGRFP Iași – SFO Târgu Neamț, cei doi soți dețineau patru terenuri (două în intravilan, două în extravilan), două case de locuit (una moștenire), o anexă și un autoturism.

În ultima declarație de avere, din iunie 2023, Iuliana Ursache, soția fostului primar de Bălțătești, nu mai menționează niciun teren, nicio casă și nicio mașină. În schimb, declară șase credite, în valoare totală de 314.000 de ei, plus o datorie către Primăria Bălțătești (190.000 de lei). Este, evident, vorba despre sumele pe care le datorează Radu Ursache ca urmare a deciziei instanței de judecată.

În declarația de avere a soției fostului primar Ursache, care lucrează ca inspector Serviciul Orășenesc Târgu Neamț, completată în anul 2021, regăsim terenul din Bălătești, în suprafață de 1.060 mp (achiziționat în 2003, în cote egale cu soțul), casa (207 mp) construită în 2007 (cotă 1/2) și un Renault Megane, cu an de fabricație 2007.

În declarația de avere depusă, în mai 2022, de Iuliana Ursache, toate aceste bunuri dispar, fără a face vreo mențiune că ar fi fost înstrăinate. În declarație apar doar veniturile celor doi soți: 72.513 lei – soția și 6.405 lei – soțul – angajat ca agent de vânzări la o firmă din Petricani. Dispariția acestor bunuri din declarația de avere este cel puțin suspectă, mai ales că nu se precizează ce s-a întâmplat cu ele.

În anul 2021, la patru ani de când instanța a dat mână liberă executorului pentru a recupera prejudiciul, Radu Viorel Ursache încă mai deținea casa, terenul și mașina. De altfel, Ursache spune și în acest moment că aceste bunuri îi aparțin, chiar dacă ele nu mai apar în declarația de avere a soției.

Trei primari și un om de afaceri, condamnați în dosar

În februarie 2017, Curtea de Apel Bacău provoca un adevărat șoc în lumea politică locală prin condamnarea la pedepse cu executare a doi foști primari din comunele Bălțătești și Pipirig, Radu Viorel Ursache și Gheorghe Popa. În același dosar a mai fost condamnat omul de afaceri Marius Crăciun (4 ani cu executare) și fostul primar al comunei Pipirig – Marcel Prună (2 ani de închisoare cu suspendare).

Procurorii i-au acuzat pe Gheorghe Popa, Marcel Prună, amândoi foști primar la Pipirig, și pe Radu Viorel Ursache, fost primar de Bălțătești, că, în perioada 2007-2008, au fost determinați de inculpatul Marius Crăciun, administrator al firmei Costiluc SRL Piatra Neamț, să-și exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin atribuirea ilegală a unor lucrări de pietruire a drumurilor comunale și prin plata unor lucrări neefectuate ori prin plata unor costuri modificate unilateral de executant. Prin comiterea acestor fapte a fost creat un prejudiciu total în valoare totală de 723.325 de lei, din care 532.270 de lei în dauna bugetului comunei Pipirig și 191.955 lei în dauna bugetului local al comunei Bălțătești.

„Inculpatul Ursache Radu Viorel, în calitate de primar al comunei Bălţăteşti, a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile”

Decizia Curții de Apel Bacău arată că: „Prin examinarea probelor administrate în cauză, Curtea notează că inculpatul Ursache Radu Viorel, în calitate de primar al comunei Bălţăteşti, a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art. 94-109 din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, de concesiune de lucrări publice şi a celor de concesiune de servicii, ale HG nr. 925/2006 pentru probarea normelor de aplicare a OUG 34/2006 şi ale Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, atribuind printr-o procedură viciată şi neaplicabilă în cauză contractul de lucrări nr. 541/8.02.2007 către S.C. „Costiluc” SRL şi plătind ori determinând plata unor costuri suplimentare faţă de oferta asumată de executant ori lucrări neexecutate, cauzând Comunei Bălţăteşti, un prejudiciu în valoare de 179.386 lei ce a profitat S.C. „Costiluc” SRL şi BP Consult Proiect SRL”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău.

În primă instanță, la Judecătoria Târgu-Neamț, cei patru inculpați au fost achitați. Decizia a fost atacată cu apel de procurori, dar și de partea civilă – Primăria Bălțătești. Judecătorii Curții de Apel Bacău au decis condamnarea celor patru inculpați, dintre care trei cu executare.

D. MURARU

Citește și:

Scandalos! Infractorul Ursache, fostul primar de Bălțătești, fentează statul de ani buni. Primăria o să recupereze banii pe care acesta îi datorează la Sfântu` Așteaptă

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.