Scandalos! Infractorul Ursache, fostul primar de Bălțătești, fentează statul de ani buni. Primăria o să recupereze banii pe care acesta îi datorează la Sfântu` Așteaptă

1
4936

Statul român este repetent la recuperarea prejudiciilor stabilite în dosarele penale prin sentințe definitive ale instanțelor de judecată. Procentul nu depășește, la nivel național, nici 5% atunci când este vorba despre recuperarea acestor sume, iar motivele sunt diverse, de la legislația greoaie în domeniu, la lipsa de implicare a autorităților și manevrele condamnaților care reușesc să-și pună la adăpost averile înainte de a fi executate.

Un caz care merită analizat cu maximă atenție este cel al lui Radu Viorel Ursache (foto), fostul primar al comunei Bălțătești (Neamț), care, în februarie 2017, a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău la 2 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. În acest proces, cu subiect privind manevre de sute de mii de lei cu balastarea unor drumuri comunale, au mai fost judecați și condamnați doi foști primari ai comunei Pipirig (Neamț). În acest caz, magistrații au hotărât menținerea măsurii sechestrului asigurator dispus de către procurori asupra casei lui Ursache. Măsura a fost justificată de faptul că Ursache a fost obligat să achite Primăriei Bălătești suma de 138.806 lei (la care se adaugă dobânda) cu titlu de daune materiale, plus alți 40.580 de lei (la care se adaugă dobânda), tot cu titlu de daune materiale. În total, Ursache  trebuie să plătească primăriei pe care a condus-o aproape 180.000 de lei, însă, actualizată, suma ar depăși lejer 250.000 de lei. Viorel Ursache a fost obligat de instanță să achite aceste sume, iar hotărârea este definitivă, datând din februarie 2017. Judecătorii au considerat că acțiunea infracțională a fostului primar de Bălțătești a creat un prejudiciu de câteva zeci de mii de euro bugetului primăriei, motiv pentru care au dispus recuperarea banilor.

„Nu am de unde să-i plătesc!”

La mai bine de 6 ani și jumătate de la pronunțarea sentinței, Primăria Bălțătești nu a recuperat nici măcar 1.000 de lei din sutele de mii de lei pe care fostul primar Ursache ar trebui să le plătească. Radu Viorel Ursache, care afirmă că este o victimă a sistemului și nu un infractor condamnat dator vândut comunei pe care a condus-o, afirmă că nu are bani să achite prejudiciul și că îi este greu să spună dacă o va face vreodată. Lucrează doar 5 zile pe lună, iar din ceea ce câștigă nu i se poate reține nimic, pentru că legea îl protejează, din cauza veniturilor foarte mici. Casa lui Ursache se află sub sechestru, însă imobilul (foto jos) nu poate fi scos la vânzare întrucât este un bun comun pe care îl deține împreună cu soția. Că autoritățile ar fi putut să ceară partajul și să execute partea fostului primar în vederea recuperării prejudiciului este o altă discuție.

„Nu l-am plătit (n.r. prejudiciul), pentru că nu am de unde să plătesc banii. Dacă-i furam, îi plăteam, dar așa nu am de unde să-i plătesc. Și așa m-au băgat degeaba la pușcărie criminalii ăștia care au fost și care mai sunt. Știu că e o decizie definitivă a instanței de judecată. Am sechestru pe casă, pe mașină. Bunurile sunt cu act de proprietate, cum să nu!!!?!!? Casa e făcută împreună cu soția, în timpul căsătoriei. Nu poate să o scoată la vânzare (n.r. executorul), pentru că e bun comun! Prejudiciul ăsta, nu știu ce să zic! Poate îl plătește Crăciun ăla (n.r. Marius Crăciun, administratorul firmei care a pietruit ulițele din Bălțătești și Pipirig), că el a luat banii, nu eu! Omul a făcut mai mult decât trebuia acolo, dar problema a fost că … Lucrarea nu a fost recepționată de mine și mă scoate pe mine vinovat, dirigintele de șantier e achitat, iar pe mine mă bagă la pușcărie. Am fost obligat să plătesc în solidar prejudiciul cu Crăciun, dar nu au avut ce să-i ia și au zis, probabil, hai să-i luăm primarului, că-i chiabur! Dacă eram un hoț și un bandit nu mai aveam casa pe mine”, a declarat Radu Ursache.

„Nu are nimic în acte!”

Executorul judecătoresc Constantin Vasiliu, care se ocupă de recuperarea prejudiciului în numele Primăriei Bălțătești,  spune că Radu Viorel Ursache nu are niciun bun pe numele lui. Adică nu are ce să execute pentru a recupera sumele stabilite de judecători drept daună bugetului primăriei. Executorul spune că nu există un titlu de proprietate pentru bunurile respective și că creditorul (n.r. Primăria Bălțătești) ar fi trebuit să ceară partajul în instanță, deoarece un bun comun nu poate fi executat decât după ce este aplicată și această procedură.

„Nu are niciun teren, casă sau mașini pe numele lui. Știu că acestea apar la primărie, însă acolo este o varză. Nu sunt acte de proprietate, ci niște declarații de natură personală. Problema este că, în cazul de față, imobilele astea nu au fost niciodată intabulate și este o nebuloasă totală în legătură cu proprietatea. Adică nu se știe cine este proprietar. Am înțeles, din ce am încercat să mai aflu de prin comună, că, de fapt, e casa socrului său. Mă rog, terenul socrului cel puțin și făcut pe el, fără acte de proprietate, casa. E o nebunie! Lipsesc actele cu desăvârșire și nici nu mă pot apropia de imobilul ăla din moment ce sunt doi proprietari acolo și doar unul este debitor în dosar”, a precizat executorul judecătoresc.

Vasiliu a mai afirmat că a pus în vedere Primăriei Bălțătești să ceară partajul în instanță, însă nu s-a întâmplat acest lucru.

„Discuțiile se poartă cu doi virtuali proprietari, soț – soție, ori, în privința asta, orice demers de-al meu s-ar putea face cu două condiții: să existe o intabulare a imobilului, ceea ce nu este, pentru că nu sunt actele respective, și să fie un partaj făcut ca eu să pot urmări partea celui care are datorii,  nu partea soțului care nu are datorii. Nu e așa de simplu cât pare din afară!” a conchis executorul judecătoresc.

Partajul se cere în instanță, iar procesul este unul de durată, ceea ce nu face decât să îngreuneze procedura de recuperare a prejudiciilor produse în urma comiterii unor infracțiuni.

Soții Ursache au sărăcit subit în ultimii doi ani

Fostul primar de Bălțătești și soția au sărăcit subit în ultimii 2 ani. Și nu numai că au sărăcit, dar au adunat datorii consistente. Conform ultimei declarații de avere a lui Viorel Ursache, care, în 2016, lucra ca inspector financiar la DGRFP Iași – SFO Târgu Neamț, cei doi soți dețineau patru terenuri (două în intravilan, două în extravilan), două case de locuit (una moștenire), o anexă și un autoturism.

În ultima declarație de avere, din iunie 2023, Iuliana Ursache, soția fostului primar de Bălțătești, nu mai menționează niciun teren, nicio casă și nicio mașină. În schimb, declară șase credite, în valoare totală de 314.000 de ei, plus o datorie către Primăria Bălțătești (190.000 de lei). Este, evident, vorba despre sumele pe care le datorează Radu Ursache ca urmare a deciziei instanței de judecată.

În declarația de avere a soției fostului primar Ursache, care lucrează ca inspector Serviciul Orășenesc Târgu Neamț, completată în anul 2021, regăsim terenul din Bălătești, în suprafață de 1.060 mp (achiziționat în 2003, în cote egale cu soțul), casa (207 mp) construită în 2007 (cotă 1/2) și un Renault Megane, cu an de fabricație 2007.

În declarația de avere depusă, în mai 2022, de Iuliana Ursache, toate aceste bunuri dispar, fără a face vreo mențiune că ar fi fost înstrăinate. În declarație apar doar veniturile celor doi soți: 72.513 lei – soția și 6.405 lei – soțul – angajat ca agent de vânzări la o firmă din Petricani. Dispariția acestor bunuri din declarația de avere este cel puțin suspectă, mai ales că nu se precizează ce s-a întâmplat cu ele.

În anul 2021, la patru ani de când instanța a dat mână liberă executorului pentru a recupera prejudiciul, Radu Viorel Ursache încă mai deținea casa, terenul și mașina. De altfel, Ursache spune și în acest moment că aceste bunuri îi aparțin, chiar dacă ele nu mai apar în declarația de avere a soției.

Trei primari și un om de afaceri, condamnați în dosar

În februarie 2017, Curtea de Apel Bacău provoca un adevărat șoc în lumea politică locală prin condamnarea la pedepse cu executare a doi foști primari din comunele Bălțătești și Pipirig, Radu Viorel Ursache și Gheorghe Popa. În același dosar a mai fost condamnat omul de afaceri Marius Crăciun (4 ani cu executare) și fostul primar al comunei Pipirig – Marcel Prună (2 ani de închisoare cu suspendare).

Procurorii i-au acuzat pe Gheorghe Popa, Marcel Prună, amândoi foști primar la Pipirig, și pe Radu Viorel Ursache, fost primar de Bălțătești, că, în perioada 2007-2008, au fost determinați de inculpatul Marius Crăciun, administrator al firmei Costiluc SRL Piatra Neamț, să-și exercite în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin atribuirea ilegală a unor lucrări de pietruire a drumurilor comunale și prin plata unor lucrări neefectuate ori prin plata unor costuri modificate unilateral de executant. Prin comiterea acestor fapte a fost creat un prejudiciu total în valoare totală de 723.325 de lei, din care 532.270 de lei în dauna bugetului comunei Pipirig și 191.955 lei în dauna bugetului local al comunei Bălțătești.

„Inculpatul Ursache Radu Viorel, în calitate de primar al comunei Bălţăteşti, a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile”

Decizia Curții de Apel Bacău arată că: „Prin examinarea probelor administrate în cauză, Curtea notează că inculpatul Ursache Radu Viorel, în calitate de primar al comunei Bălţăteşti, a încălcat cu ştiinţă dispoziţiile art. 94-109 din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, de concesiune de lucrări publice şi a celor de concesiune de servicii, ale HG nr. 925/2006 pentru probarea normelor de aplicare a OUG 34/2006 şi ale Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, atribuind printr-o procedură viciată şi neaplicabilă în cauză contractul de lucrări nr. 541/8.02.2007 către S.C. „Costiluc” SRL şi plătind ori determinând plata unor costuri suplimentare faţă de oferta asumată de executant ori lucrări neexecutate, cauzând Comunei Bălţăteşti, un prejudiciu în valoare de 179.386 lei ce a profitat S.C. „Costiluc” SRL şi BP Consult Proiect SRL”, se arată în decizia Curții de Apel Bacău.

În primă instanță, la Judecătoria Târgu Neamț, cei patru inculpați au fost achitați. Decizia a fost atacată cu apel de procurori, dar și de partea civilă – Primăria Bălțătești. Judecătorii Curții de Apel Bacău au decis condamnarea celor patru inculpați, dintre care trei cu executare.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Liviu 18 august, 2023 at 14:14 Răspunde

    Face bani acușica pentru că va fi candidatul PSD la primăria Bălțătești. Ăsta e bazinul lor de cadre, foști,actuali și viitori condamnați.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.