Firma din Italia a cumetrilor, pierderi financiare considerabile. Cu ce trăiește și de unde bani pentru avocați și psihiatri? Infractorul Arsene era falit când a fugit peste graniță
Când toată lumea credea că fugarul Ionel Arsene, fostul șef al Consiliului Județea Neamț, va fi extrădat din Italia și adus acasă pentru a-și ispăși pedeapsa de 6 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, lucrurile au luat o turnură interesantă.
Aseară, Curtea de Apel Bari a suspendat cererea de extrădare a lui Arsene din motive medicale. Conform publicației Corriere Della Calabria, citată de g4media.ro, instanța, pe baza probelor depuse la dosar de către avocații infractorului, a considerat că există riscul ca starea psihică a fugarului să-l împingă la sinucidere dacă va fi extrădat în România. Pentru a clarifica această chestiune, judecătorii italieni au dispus efectuarea unei expertize pentru a se constata dacă Arsene are sau nu probleme de sănătate. Aceasta înseamnă că infractorul va fi expertizat din punct de vedere psihiatric, iar în funcție de rezultat, magistrații italieni vor dispune dacă poate sau nu să fie extrădat în România.
Ionel Arsene, așa cum bine se știe, se află în Italia din martie 2023, plecând cu câteva zile înainte ca instanța Curții de Apel Brașov să-l condamne la aproape 7 ani de închisoare pentru corupție.
Înglodat în datorii
În încercarea sa disperată de a nu fi extrădat, Arsene este apărat de doi avocați italieni, Alfredo Gaito și Mario Antinucci, care, cel mai probabil, nu prestează pro bono, ci pe bani. În plus, până în prezent, pe parcursul judecării procesului de extrădare, Arsene a avut nevoie de sprijinul unor avocați italieni, ceea ce înseamnă costuri.
De fapt, se pune firesc o întrebare: de unde are bani Arsene să plătească avocații italieni și să trăiască în Italia, mai ales că, dacă e să analizăm ultima sa declarație de avere, datată în iunie 2022, el este înglodat în datorii, iar, oficial, în afară de indemnizația de președinte de CJ, nu avea alte venituri.
În 2021, Arsene a câștigat în medie 14.000 de lei/lună. Din declarația de avere din 2022 reiese că fugarul avea de achitat patru credite: 46.000 de euro, 150.000 de euro, 5.000 de euro și 135.000 de lei.
Probabil, Arsene avea și poprire pe venituri, așa că indemnizația nu o încasa integral. Iar când spunem asta, ne gândim doar la cei 60.000 de euro pe care instanța l-a obligat să-i returneze omului de afaceri Mihai Bîrliba.
Arsene nu a mai apucat să-și depună declarația de avere în vara anului 2023, pentru că a fugit în Italia.
Nu este exclus ca infractorul fugar să fie sprijinit financiar de apropiați, mai ales că afacerile din Italia, pe care le face cu cumătrul Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, nu merg extraordinar.
Datele finaciare publicate de autoritățile italiene arată că firma Building Services SRL, cu sediul în Brescia (Italia), a încheiat anul 2022 cu o pierdere de peste 20.000 de euro. A fost al treilea an de la înființare când societatea celor doi a înregistrat pierderi.
Ionel Arsene și Gheorghe Vlasie sunt asociați, din luna iunie 2019, în firma Building Services SRL, ce are ca principal obiect de activitate „Comerț cu ridicata cu utilaje și echipamente pentru industrie, comerț, construcții”. Arsene deține 50% din părțile sociale, în valoare de 5.000 de euro, iar Ginel 50%, ultimul având și calitatea de administrator.
Conform datelor financiare înregistrate la Registrul Comerțului din Italia, societatea a încheiat anul 2021 cu o pierdere de 1.093 de euro, mai mică decât în 2020, când pierderea a fost de 1.222. La finele anului 2022, pierderea a fost de 22.144 de euro, semn că afacerile nu le-au mers deloc celor doi cumătri.
Va fi sau nu extrădat?
Decizia judecătorilor Curții de Apel Bari de a suspenda extrădarea lui Ionel Arsene a avut la bază, conform jurnaliștilor de la Corriere Della Calabria, documentele medicale depuse la dosar de avocații infractorului, din care reieșea că starea de sănătate a acestuia nu este una bună și că există riscul comiterii unor acte de autoagresiune, cum ar fi sinuciderea, în cazul în care ar fi extrădat în România. Procurorul de ședință a cerut judecătorilor să respingă cererea avocaților de suspendare a extrădării, însă instanța a dispus numirea unui specialist care îl va expertiza din punct de vedere medical pe Arsene. Așadar, soarta celui din urmă, în ceea ce privește extrădare, va depinde de ceea ce va concluziona expertiza medicală dispusă de instanța italiană.
Într-o declarație publică, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a precizat că sistemul penitenciar din România are unde să trateze deținuții, indiferent de afecțiunile de care aceștia suferă.
„Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experții numiți de instanță vor face expertiza solicitată de avocați (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situația sa medicală. Statul român a așteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obțin rezultatele expertizei și sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din România are unde să trateze deținuții, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecțiune. Această întâmplare mă face să fiu și mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiției, împreună cu alte autorități, le va face pentru a întoarce în țară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce țară se află”, a declarat Alina Gorghiu.
D.MURARU
Arsene, dator vândut unui om de afaceri. Șeful CJ, pus la colț de judecători
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
A primit ajutor de vreo 10 milioane euro de la (***)/PNDL/Anghel Saligny.
Daca calculam valoarea totala a acestor bani cheltuit din PNDL cu asfaltari inutile in sate si comune parasite de vreo 300 milioane euro la numai un 10% comision desi s-a dus spre 30% vom avea cel putin 30 milioane euro furati,eu zic vreo 80 de milioane euro.
Hai sa zicem 30 milioane,credeti ca nu are bani de avocati?
Pai intreseaza pe cineva daca face si cat face puscarie?Nu,ne intereseaza recuperarea banilor furati.Si,multumita institutiilor mega corupte ANAF/SRI/DNA/PARCHET nu-i vom recupera NICIODATA,banii vor fi cheltuiti in liniste fara sa fie deranjat de nimeni dupa ce va veni peste ani din Italia,sau dupa 1-2 ani de puscarie maxim.Asta e Romanica,tara institutiilor mafiote care sunt in cardasie cu toti hotii care au delapidat aceasta tara.