Fostul deputat Munteanu și șpaga de 400.000 de euro. Decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție

2
2921

Ioan Munteanu, fostul deputat PSD de Neamț, condamnat, într-o primă fază, de magistrații Tribunalului București la 6 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție, a scăpat de griji. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul în casație formulat de DNA împotriva deciziei Curții de Apel București, care, în luna mai a acestui an, a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției penale. Hotărârea s-a bazat pe controversatele Decizii ale CCR și ÎCCJ privind „prescripția specială”.

Acest lucru înseamnă că fostul deputat nu mai are nicio îngrijorare, inclusiv și în ceea ce privește confiscarea sumei traficate, adică a celor 400.000 de euro, pentru că a avut grijă să-și pună averea la adăpost. Manevra, pe care atacul.ro a și dezvăluit-o, i-a lăsat indiferenți pe anchetatori, așa că statul român nu-și va recupera, cel mai probabil, nici măcar sumele cheltuite cu desfășurarea procesului, investigarea cauzei etc.

Ioan Munteanu (foto) a solicitat, începând cu vara/toamna anului trecut, încetarea procesului penal, invocând, în acest sens, Deciziile CCR (297/2018) și ÎCCJ (358/2022). Inculpatul a precizat în fața instanței de apel că nu doreşte continuarea procesului penal în raport de infracţiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată şi pentru care a fost condamnat de instanța de fond, respectiv pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi de spălare a banilor.

În data de 10 mai, Munteanu a primit vestea mult așteptată – a scăpat de pușcărie ca urmare a intervenirii prescrierii faptelor penale. Instanța de fond de la Tribunalul București îl condamnase, în noiembrie 2020, la 6 ani de închisoare cu executare.

Judecarea apelului a început în luna mai 2021, iar soluția a fost pronunțată doi ani mai târziu.

„Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: Recalifică infracţiunile pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Munteanu Ioan din infracţiunile de trafic de influenţă, prev. de art. 257 alin. (1) din Codul penal din 1969, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. (1) din Codul penal şi spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. (1) lit. b din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 5 alin. (1) din Codul penal, în infracţiunile de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. (1) din Codul penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. (1) din Codul penal şi de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. (1) lit. b din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 5 alin. (1) din Codul penal, apreciind că legea penală în vigoare în perioada 25.06.2018-30.05.2022 este mai favorabilă inculpatului, în ansamblul său. Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare aplicată inculpatului Munteanu Ioan şi pedepsele rezultante complementare şi accesorii şi repune în individualitatea lor pedepsele de 5 ani şi 5 ani şi 6 luni închisoare. În temeiul art. 396 alin. (6) C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) C.proc.pen. dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Munteanu Ioan sub aspectul săvârşirii infracțiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. (1) din Codul penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 alin. (1) din Codul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. În temeiul art. 396 alin. (6) C.proc.pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. f) C.proc.pen. dispune încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Munteanu Ioan sub aspectul săvârşirii infracțiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. (1) lit. b din Legea nr. 656/2002 rap. la art. 5 alin. (1) din Codul penal ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia Curții de Apel București, pronunțată în data de 10 mai 2023.

Procurorii au făcut recurs, pe 24 mai, iar după mai bine de o lună a făcut recurs și Ioan Munteanu. Ambele recursuri au fost respinse de magistrații Curții Supreme.

Zeci de termene și ani de judecată

În urmă cu 6 ani, fostul deputat PSD de Neamț Ioan Munteanu a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, respectiv o șpagă, după cum afirmă DNA, de 400.000 de euro. Suma ar fi fost încasată pentru a interveni pe lângă șeful SH Bistrița în vederea deblocării unor plăți către o firmă bucureșteană. Cei 400.000 de euro reprezentau 5% din valoarea contractului, adică „parandărătul”.

Tribunalul București l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, însă Munteanu a atacat decizia cu apel care s-a judecat la Curtea de Apel București.

Soluția Curții de Apel București nu a fost o surpriză, pentru că faptele pentru care a fost judecat Munteanu au fost comise în perioada 2009-2010, iar în acest context, deciziile Curții Constituționale a României (CCR), din 2018 și 2022, și Decizia pronunțată, la finele anului trecut, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) privitoare la prescripția răspunderii penale i-au fost favorabile.

Cazul lui Ioan Munteanu este unul dintre miile aflate pe rolul instanțelor de judecată care au fost sau urmează să fie închise ca urmare a deciziilor luate privind „prescripția specială”

Cu toate acestea, este imposibil să nu te întrebi cum de a fost posibil ca în dosarul de corupție al inculpatului Munteanu să nu existe o decizie definitivă nici după aproape 6 ani de când a început judecata cauzei.

Situația este de-a dreptul revoltătoare numai dacă dacă ne raportăm la cheltuielile pe care statul le-a făcut cu ancheta penală, judecarea procesului, tot felul de expertize etc.

DNA a început investigațiile în acest caz de corupție în anul 2016 în urma denunțurilor formulate de Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, și a unui om de afaceri bucureștean.

Un an mai târziu, în ziua de 29 iunie, Ioan Munteanu, deputat la acea dată și lider al grupului PSD din Camera Deputaților, a fost trimis în judecată, dosarul fiind înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În data de 23 ianuarie 2018, invocând probleme de sănătate, Munteanu și-a dat demisia din Parlament. Măsura a atras, ca într-un alt caz celebru, cel al lui Voiculescu, trimiterea dosarului de corupție spre competentă soluționate la Tribunalul București, unde a fost înregistrat în data de 23 februarie 2018.

În data de 2 noiembrie 2020, la al 37-lea termen de judecată, instanța s-a pronunțat condamnându-l pe Munteanu la 6 ani de închisoare cu executare, interdicția de a fi ales în funcții publice, precum și confiscarea sumei traficate – 400.000 de euro.

Problemele penale l-au obligat pe Ioan Munteanu să facă un pas în spate, însă a avut grijă să-i croiască o carieră politică unuia dintre fii. Remus Munteanu este în prezent deputat PSD de Neamț, ales în 2020, iar înainte de asta a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, în guvernarea PSD, evident.

Apelul, înregistrat la Curtea de Apel București în martie 2021

Inculpatul a atacat decizia Tribunalului București la 7 zile de la pronunțare, însă dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe data de 30 martie 2021, după 5 luni de la sentința pronunțată de tribunal.

La solicitarea atacul.ro, Curtea de Apel București a comunicat că întârzierea a fost cauzată de faptul că motivarea nu fusese redactată.

Ca și în alte situații, judecarea cauzei a fost întârziată de lipsa rapoartelor de expertiză cerute de inculpat și încuviințate de instanță.

În total, procesul în care s-a judecat apelul a avut 26 de termene!

În martie 2023, s-au împlinit 2 ani de când dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel București.

Comunicatul DNA din iunie 2017:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.
În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influență, pentru ca aceștia să facă demersurile necesare deblocării plăților restante către firma omului de afaceri.
Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranșe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal.
Pentru a disimula adevărata natură a provenienței ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în luna iulie a anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de bani existente în contul deținut, la o unitate bancară, de inculpatul Munteanu Ioan.

Sursa foto: www.carolinajournal.com

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

 1. roman 18 octombrie, 2023 at 07:45 Răspunde

  Va mai amintiti ce talente facea in Parlament?? La sustinut mereu pe Arsene. A intrat in posesia Acumularii LATES, a lui PISCICOLA NEAMT, din comuna BARGAOANI, iar dupa un timp cu ajutorul exdirectorului PAVALEANU IOAN de la Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT , a sapat un Iaz piscicol de ” parcare „, amplasat in aval de acumularea LATES, Cand au fost anchetele DNA a facut o intelegere cu clanul de romi VORONEANU, de la Bargaoani si a pus exemplarele mari de peste in acumularea Balanesti Amonte, pentru a fi ascuns in caz de confiscare! Poate se inscrie si participa la alegeri ca fiisu este la PSD, Fiul lui MUNTEANU IOAN a detinut societatea S.C. PRO INVEST S.R.L. Piatra Neamt, care se ocupa de exploatare agregate minerale, reclamata la M.A.I. – IPJ NEAMT si IASI ca a furat agregate minerale de pe raul MOLDOVA, din comuna MIROSLOVESTI, judetul IASI, in anul 2014, sesizare musamalizata de A.B.A.SIRET, S.H.I. PASCANI si S.G.A. NEAMT.

 2. FLORIN 18 octombrie, 2023 at 08:00 Răspunde

  Asta e Justitia”inamovibila”premiata cu salarii aberante si pensionari la 40 de ani cu pensii halucinante de sute de milioane/luna.
  TOATE ACESTE PRIVILEGII ABERANTE NU EXISTA IN NICI O TARA DIN LUMEA ASTA
  Nu livreaza nimic acesti impostori si corupti din Justitie,hotiile COLOSALE a celor care le-au dat aceste privilegii(spagi) din PSD/PNL sunt prescrise sau bagatelizate cu ”condamnari” cu suspendare,insignifiante,zero recuperari de prejudicii.
  Toate acestea se intampla pe fondul unei populatii de dobitoci care nu iese in strada pentru a demola acest stat”specialo”mafiot si accepta resemnat sa plateasca sa le vina nota de plata sub forma falimentului acestei tari pe care tot ei il vor plati,nu”specialii”.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.