Fostul director al Apa Serv, bun de plată. Curtea de Conturi a stabilit că acesta trebuie să achite companiei o sumă uriașă
Schimbat din funcție în urmă cu câteva luni, din cauza rezultatelor financiare dezastruoase înregistrate de compania Apa Serv, fostul director Bogdan Mușat (foto) are plătit o sumă colosală. Camera de Conturi Neamț a stabilit în sarcina acestuia un prejudiciu de 2,7 milioane de lei.
Apa Serv SA se află într-o situație financiară fragilă, cu pierderi, la finele anului 2022, de peste 11 milioane de lei și datorii de peste 20 de milioane de lei, înregistrate la sfârșitul lunii mai a acestui an, ceea ce înseamnă că firma poate intra oricând în insolvență. În ceea ce privește pierderile companiei din 2022, mare parte, adică 6 milioane de lei, a provenit din activitatea de exploatare pe zona Est, unde Apa Serv SA a fost nevoită (și în prezent se întâmplă același lucru) să cumpere apă de la Apa Vital Iași pentru a acoperi necesarul de apă în Roman și localitățile limitrofe. Luând în calcul pierderile din rețea, de peste 70%, rezultă că Apa Serv SA recuperează doar o mică parte din sumele pe care le plătește către Apa Vital pentru apa cumpărată.
Apa Serv SA a vândut apa sub costurile de producție
Potrivit actualului director al companiei de apă, Vlad Angheluță (foto), unul dintre motivele care au adus compania în această situație a fost acela că Apa Serv SA a vândut apa sub costurile de producție.
Până la începutul lunii septembrie, când au intrat în vigoare noile tarife la apă și canalizare, compania a lucrat sub costuri, acestea fiind fundamentate la nivelul anului 2022.
„Toate prețurile sunt fundamentate la nivelul anului 2022, în condițiile în care noi operăm în 2023 și am intrat în septembrie cu noile tarife. Latența acestor măsuri constituie tot timpul un handicap pentru toți operatorii din țară, nu numai pentru noi. Dacă producem un produs cu un leu, de multe ori îl vindem sub cost, lucru nociv, care se vede în situațiile financiare. Toate companiile din țară au probleme în a obține acel profit din exploatare tocmai din această cauză”, a declarat Angheluță.
„Vom cere recuperarea prejudiciului!”
În acest context, directorul general, afirmă Angheluță, are datoria să fundamenteze prețul, aceasta fiind o obligație impusă de lege. Este o procedură obligatorie, controlată anual de Curtea de Conturi a României, care urmărește îndeplinirea ei.
„În septembrie 2020, pentru inacțiunea fostului director general, Curtea de Conturi a stabilit în sarcina directorului general o imputație de 2,7 milioane de lei pentru nerealizarea măsurilor care se impun pentru avizarea acestui preț (n.r. prețul apei). Directorul companiei nu schimbă el prețul, dar are obligația să meargă, atunci când legislația, structura prețului sau inflația o impune și să fundamenteze această propunere cu documentația aferentă către ANRSC, care emite acel aviz conform. După care e notificată ADI Aqua Neamț cu avizul de aprobare”, a mai spus Vlad Angheluță.
În ceea ce privește imputația de 2,7 milioane de lei, stabilită de auditorii publici externi în sarcina fostului director Mușat, actualul director spune că măsura trebuie urmărită și îndeplinită, pentru că, în caz contrar, cei care nu o îndeplinesc vor răspunde penal.
„Avem proceduri derulate și i-am indentificat pe toți cei care au contribuit la indecizia de atunci. Se va ajunge în instanță, cu siguranță, și vom cere recuperarea prejudiciului. Măsurile Curții de Conturi trebuie aplicate!”, a conchis Angheluță.
D.MURARU
Citește și:
Noile tarife la apă și canalizare. Cât vor plăti nemțenii începând cu 1 septembrie
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.