Licitație suspectă la ABA Siret-Bacău. Un fost primar penal vrea să intre în afacerile cu balast
Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), precum și structurile din subordine (regionale și județene) au fost implicate, în ultima perioadă, în numeroase scandaluri. Angajați importanți ai ANAR, instituție care gestionează tot ce este legat de ape (licitații pentru lucrări hidrotehnice, fonduri pentru calamități, licitații pentru balastiere etc) pe teritoriul României, au făcut obiectul unor dosare penale grele, multe dintre aceste având ca punct de plecare dezvăluiri publicate în atacul.ro.
Despre cum sunt încredințate lucrările pe fondurile de calamități, dar și perimetrele în care sunt exploatate agregatele minerale, atacul.ro a mai scris, ca și despre jocurile pe care le fac cei care exploatează balast. Multe dintre licitații sunt aranjate de către reprezentanții firmelor care își împart perimetrele de exploatare, fiecare jucând, pe rând, rolul de „mână moartă”.
O licitație organizată de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut merită să fie analizată de către autorități, inclusiv de către cei de la „Apele Române”. Merită toată atenția, pentru că un perimetru de exploatare a fost câștigat de o firmă care a fost înființată cu 8 zile înainte de deschiderea plicurilor cu oferte. Societatea se numește Palomi Agregate SRL și își are sediul în Lilieci, comuna Hemeiuș, județul Bacău. Firma are legătură cu Eugen Antica, fostul primar al comunei băcăuane Prăjești, condamnat pentru corupție.
Conform informațiilor publicate de Ministerul Finanțelor Publice, societatea a fost înființată în data de 7 noiembrie 2022, adică fix în ultima zi în care mai putea fi cumpărat caietul de sarcini de la ABA Siret Bacău pentru licitația organizată în data de 15 noiembrie.
În octombrie 2022, ABA Siret Bacău a anunțat organizarea unei licitații cu ofertă în plic închis pentru data de 15 noiembrie, în vederea închirierii a cinci perimetre de exploatare a balastului „în vederea regularizării și reprofilării albiei”. Două perimetre se află în județul Vrancea, pe râul Putna (96.218 mp și 56.824 mp), unul în Neamț, pe râul Cracău la Căciulești-Girov (41.138 mp), și trei în Bacău – dintre care unul pe râul Tazlău (37.000 mp), unul pe râul Bistrița, la Buhuși (25.000 mp) și unul pe râul Siret, de 29.600 mp, și Mâgla/Negri și Săucești-aval Fărăoani.
Deși ultima zi în care putea fi cumpărat caietul de sarcini a coincis fix cu data în care a fost înființată firma Palomi Agregate SRL, reprezentanții celei din urmă au reușit să se încadreze în termen și, mai mult decât atât, să aibă cea mai bună ofertă, astfel încât au câștigat perimetrul de pe râul Siret, cu toate că firma nu avea nici măcar o zi de experiență în domeniul regularizării albiilor prin exploatarea balastului.
În data de 1 februarie 2023, reprezentanții firmei Palomi Agregate SRL anunțau, prin intermediul unui ziar local din Bacău, că vor solicita de la ABA Siret și SGA Bacău aviz de gospodărire a apelor pentru lucrările de „decolmatare, regularizare și reprofilare albie râu Siret, în perimetrul Mâgla, mal stâng, comuna Negri și comuna Săucești”.
Culmea este că fix în zona respectivă se află balastiera ce a aparținut firmei Laurel SRL, despre care procurorii DNA și sătenii din Prăjești afirmă că era controlată, prin interpuși, chiar de primarul penal Eugen Antica și de viceprimarul cu care a făcut echipă – Antochi. Cu pietrișul din balastiera celor de la Laurel SRL au fost balastate numeroase drumuri din Prăjești, firma fiind o abonată la lucrările cu primăria condusă de Antica. De altfel, sursele noastre afirmă că, oficial, firma Laurel SRL era administrată de o persoană (apropiată lui Antica) a cărui fiu era inginer la SGA Bacău. Între timp societatea a fost radiată.
Soția ex-primarului Antica, asociată în Paloma Agregate
Firma Paloma Agregate SRL îi are, în prezent, ca asociați pe Iulia Feodora Albu (50 din părțile sociale), o tânără care împlinește în acest an 20 de ani, și pe Paulina Antica (50%), soția fostului primar al comunei Prăjești, Eugen Antica.
Foto: Paulina și Eugen Antica, fost primar PDL de Prăjești (Facebook/Eugen Antica)
Societatea are ca obiect principal de activitate „extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului” și a înființată în data de 7 noiembrie 2022 de trei persoane: Mihaela Bica, Lorena Elena Bolfa și Paulina Antica. Ulterior, primele două s-au retras din societate, în firmă intrând, alături de Paulina Antica, băcăuanca Iulia Feodora Albu, care are și calitatea de administrator. Mihaela Bica deține o societate – Teo Transport Agregate SRL –, cu obiect de activitate tot „extracția pietrișului”. Firma a fost înființată în noiembrie 2020, iar anul 2021 l-a încheiat cu pierderi de 29.053 lei.
Eugen Antica a rămas în istoria administrației publice locale din România după ce, în 2010, când era primar, a luat decizia să denumească mai multe străzi din localitate după neamurile sale.
De asemenea, Antica a fost acuzat că a dat mită pentru a promova examenul de Bacalaureat. În 2010, el a oferit conducerii liceului din Podu Turcului 2010, el a oferit conducerii școlii din Podul Turcului suma de 2.000 de lei pentru a promova examenul. Fostul primar și-a recunoscut fapta, însă s-a apărat spunând că banii au fost pentru protocol.
Cât a fost primar, Eugen Antica a avut probleme mari cu autoritățile, fiind acuzat că a devalizat bugetul comunei.
În februarie 2017, Antica a fost condamnat de Curtea de Apel Bacău la 3 ani de închisoare cu executare pentru corupție.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată în iulie 2015 pentru luare de mită și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
„În perioada 2006 – 2008, inculpatul Antica Eugen, în calitate de primar al comunei Prăjești, jud. Bacău, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale (n.red. SC Laurel SRL), un procent de 10% din valoarea lucrărilor ce urmau a fi decontate de Primăria comunei Prăjești conform unui contract încheiat între Consiliul Local al comunei Prăjești și respectiva societate comercială, având ca obiect executarea, finalizarea și întreținerea lucrării „Sediu Primărie comuna Prăjești – județul Bacău”, în valoare de 1.510.325,64 lei.
În baza acestor solicitări, inculpatul Antica Eugen a primit suma totală de 43.746,98 lei, în două tranșe, la datele de 12 decembrie 2007 și 27 martie 2008, prin intermediul unei alte societăți pe care primarul Antica Eugen o controla în mod direct. Banii au fost solicitați și primiți pentru ca, în calitate de primar al comunei Prăjești, inculpatul Antica Eugen să asigure desfășurarea în bune condiții a contractului de achiziție publică menționat anterior, în sensul de a efectua plățile cu celeritate.
În perioada mai 2006 – septembrie 2012, în scopul obținerii de bani și alte foloase pentru sine sau pentru societatea pe care o controla (n.red. Laurel SRL), inculpatul Antica Eugen, prin intermediar, a exercitat în fapt activitățile de administrare a societății comerciale, activități incompatibile cu funcția deținută, aceea de primar al comunei Prăjești, jud. Bacău. Concret, în acest sens, acesta s-a ocupat de încheierea contractelor comerciale, de încheierea unui contract de credit, de achiziționarea unor utilaje, de achiziționarea unui autoturism Toyota (pe care l-a folosit în interes personal), de gestionarea resurselor umane (angajarea personalului, stabilirea salariilor), de stabilirea destinației sumelor de bani obținute de societate în urma relațiilor comerciale desfășurate, în scopul obținerii pentru sine și pentru societatea pe care o controla în fapt, de sume de bani ori alte foloase necuvenite”, au arătat procurorii DNA.
D.MURARU
Citește și:
Frăția proprietarilor de balastiere. Manevrele de la licitații, devoalate
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Actele de licitatii au fost intocmite de ” pensionara ” Apostol C. care indeplinea de mult cerintele sa plece la pensie , dar este tinuta sa faca in continuare „jocurile ” celor pusi politic pe functii la A.B.A.SIRET BACAU, in cazul de fata a lui RELU ADAM, cel care a falimentat S.C. PREST SERV S.A. MOINESTI, intreprinderea de apa si canalizare MOINESTI, cu dosare penale care zac la Parchetul BACAU!! Dosarele au fost „uitate” in sertare ! Adam a fost adus in sistemul ANAR de catre gasca PSD, a stat o vreme la sediul A.B.A.SIRET , apoi a fost mutat la ANAR , la Resurse Umane unde a manarit fel de fel de interese, a celor care l-au mentinut in functie ! ADAM este implicat direct in angajarea trupei lui „soseta” de la Piatra Neamt, din care au facut parte MARCOCI VLAD, POPESCU MIHAIL, IVANOV – omul lui pinalti si altii! Intre timp toti din gasca si au luat talpasita inapoi la NEAMT