Frăția proprietarilor de balastiere. Manevrele de la licitații, devoalate
Articolul „Cum se aranjează licitațiile pentru balastiere și sumele imense pe care le pierde statul”, publicat în atacul.ro luna trecută, nu a rămas fără ecouri. Recent, un activist de mediu, care monitorizează de ani de zile activitatea balastierelor din zona Moldovei, a acceptat să comenteze informațiile pe care atacul.ro le-a prezentat în exclusivitate, informații care arată cum, în majoritatea cazurilor, sunt aranjate licitațiile pentru închirierea perimetrelor de exploatare.
Licitațiile sunt organizate de administrațiile bazinale de apă.
Pentru închirierea perimetrelor de pe cursurile de apă din județele Neamț, Bacău, Suceava, parte din Vrancea, Galați și Botoșani, licitațiile sunt organizate de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău. Aproape toate licitațiile sunt aranjate, iar statul pierde din această cauză sume substanțiale. Nimeni nu vrea să vadă cum, de zeci de ani, anumite societăți comerciale își împart frățește perimetrele de exploatare. Se întâmplă exact ca în cazul licitațiilor organizate de Direcția Silvică Neamț, acolo unde firmele își împart partizile.
Data: 3.11.2020
- (punctul 95 din tabel) Perimetrul Căciulești, Girov, județul Neamț; râul Cracău, suprafață= 30.000 mp.
Au participat la licitație SC Full Progres SRL Bistrița, judetul Neamt; SC Andrei Construct SRL Podoleni și SC Drupo Neamț SA
A câștigat SC Full Progres SRL Bistrița cu 2.730 lei/lună; volum agregate 22.500 mc. SC Full Progres SRL nu a mai participat la asemenea licitații, fiind o firmă nouă în branșă, care se află în anturajul celor care conduc SC Andrei Construct SRL Full Progres SRL a preluat active de la societatea falimentară SC General Construct SRL Piatra-Neamț, cu perimetru cu tot, că așa merge la „Apele Române”. Nu este exclus ca Drupo SA să fi participat ca „mână moartă”, societatea Consiliului Județean Neamț nemaiavând de mult timp perimetre de exploatare. Inclusiv Baza Tupilați a fost lăsată intenționat în paragină pentru a putea fi preluată de alții. Drupo SA mai are baza de lângă podul de pe DN 15 D.
Așa arată stația de sortare de la Tupilați a firmei Drupo SA (Google Maps):
2. (punctul 94 din tabel) Perimetrul Drăgănești/ Oniceni, județele Neamț și Suceava, râul Moldova, suprafață = 120.000 mp.
La licitație au participat Carimar SRL Oniceni, Suceava, Daroconstruct SRL Iași, Conest SRL Iași, Preparatory Work SRL Horodnicu de Sus, Carina Tour SRL Iași; Calcarul SA Pojorâta, Tehno SRL Iași . A câștigat Conest SA Iași, care a licitat până la 62.400 de lei/lună. A fost printre singurele licitații disputate în adevăratul sens al cuvântului. Prețul de pornire a fost de 6.240 de lei și s-a licitat până la 62.400 de lei. Firma Preparatory Work nu a mai participat la asemenea tipuri de licitații pentru exploatare agregate minerale și nici nu are un istoric în asemenea lucrări. Carina Tour SRL Iași, înființată relativ recent, a lucrat inițial pe râul Moldova, unde nu prea mai sunt rezerve de agregate minerale. Au fost situații când a lucrat pentru firma Mina Egipteanu din Forăști, o societate controversată.
Calcarul SA Pogjorâta a exploatat agregate minerale (caolin și dolomit), în general, în județul Suceava. Tehnic Forest SRL are o bază la Heci, județul Iasi, și a exploatat numai în această zonă.
Licitația a fost câștigată de Conest SA care are în apropierea perimetrului de exploatare o dotare completă și complexă. Nu este exclus ca la mijloc să fi fost vorba de înțelegeri nererespectate din moment ce s-a licitat atât de mult.
DATA : 12.01.2021
3. (punctul 99 din tabel) Perimetrul Căciulești, râul Cracău, comuna Girov, Neamț, S= 36.168 mp.
Au participat la licitație Full Progres SRL, din Alexandru cel Bun, și Andrei Construct SRL Podoleni, firma fratelui fostului prefect Archip. A câștigat Full Progres SRL cu 2.531 lei/lună . Cele două firme se află în aceeași zonă de influență, lucru bine știut la nivel de ABA Siret, SGA Neamț și Poliția Neamț.
DATA: 30 IULIE 2019;
4. (punctul 84 în tabel) Perimetrul Piatra-Șoimului-Săvinești, județul Neamț, S= 58.529 mp, râul Bistrița.
Au participat Aqua Parc SRL Roznov și Dragoș Invest SRL Secuieni. A câștigat Aqua Parc SRL cu o ofertă de 3.030 lei/ lună.
Volumul de exploatat: 76.000 mc agregate minerale.
5. (punctul 85 din tabel) Perimetrul Poiana Largului, Poiana Teiului, S= 26.489 mp, râul Bolătău.
Au participat Danlin XXL SRL Secuieni și Dragoș Invest SRL Secuieni. A câștigat Dragoș Invest SRL cu o ofertă de 1.380 lei/lună. Cele două firme s-au „luptat” și la alte licitații, însă valoarea finală a contractului nu a crescut mult. Explicația poate constă în faptul că ambele firme sunt din Secuieni, iar pe asociați îi cheamă Amurăriței. Dan Amurăriței la Danlin XXL și Dragoș Ionuț Amurăriței la Dragoș Invest.
DATA: 15.05.2019;
6. (punctul 52 din tabel) Perimetrul Cordun-Horia, Neamț, S= 41.045 mp, râul Moldova.
Au participat la licitație Danlin XXL SRL și Dragoș Invest SRL. De această dată a câștigat Danlin XXL SRL Secuieni, valoarea: 2.310 lei/lună, volum: 64.000 mc. agregate minerale. Perimetrul a fost exploatat în trecut de firma Agro Voievodal SRL Roman și se află în aval de fronturile de captare Simionești-Pildești și în amonte de captarea celor de la Arcelor Mittal și Agrana Roman.
7. (punctul 53 din tabel) Perimetrul Horia, râul Moldova, S= 17.000 mp. Au particopat, din nou, Danlin XXL și Dragoș Invest.
A câștigat Danlin XXL, care va plăti 910 lei/lună, urmând să exploateze un volum de 32.000 mc agregate minerale.
8. (punctul 54 din tabel) Perimetrul Dulcești-Cordun, Neamț, râul Moldova, S= 35.500 mp.
Au participat la licitație PHR Construct Solution SRL și Drum Construct SRL Cordun. A câștigat cea din urmă cu o valoare a închirierii de 1.845lei/lună, urmând să exploateze un volum de 80.000 mc balast.
9. (punctul 55 din tabel) Perimetrul Podoleni, râul Bistrița, S= 10.000 mp.
Au participat Andrei Construct SRL și Labirint SRL Piatra Neamț. A câștigat Labirint SRL al cărui patron este un apropiat al celor de la Andrei Construct SRL.
1o. (punctul 56 din tabel) Perimetrul Piatra Șoimului, râul Bistrița, S= 33.970 mp.
Au particpat la licitație firmele Trust CCDP SRL Roznov și Andrei Construct SRL Podoleni. A câștigat Trust CCDP, care va plăti o chirie de 1.761 lei/lună, urmând să exploateze 9.600 mc agregate minerale.
11. (punctul 57 din tabel) Perimetrul Săvinești, Amonte 1/Piatra Șoimului și Dumbrava Roși, râul Bistrița.
Au participat la licitație Ștef Edil CDP SRL și Danlin XXL. A câștigat Ștef Edil CDP, după o regie ieftină, care va plăti o chirie de 3.655 lei/lună și va exploata 86.200 mc agregate minerale. În acest perimetru au mai exploatat în trecut cei de la Aqua Parc.
12. (punctul 59 din tabel) Perimetrul Hârlești Amonte 3/Ion Creangă, Neamț, râul Siret, S= 21.000 mp.
Au participat Danlin XXL și S.C. Dragoș Invest SRL și a câștigat cea din urmă, cu o chirie de 1.170 lei/lună. Aici vor fi exploatați 89.000 mc agregate. Scenariul s-a repetat, în sensul că cele două firme au mai licitat una împotriva celeilalte, pe rând, fiecare jucând rolul de „mână moartă”.
13. (punctul 60 din tabel ) Perimetrul Tămășeni-Doljești, râul Siret, Neamț, S= 25.890 mp.
Au participat Transport Balasca SRL Adjudeni și Voevodal Agro SRL Cordun. A câștigat Transport Balasca, cu o ofertă de 1.350 lei/ lună. Ani la rând a fost folosită această formulă, pentru că Voevodal Agro nu a exploatat niciodată în zona Adjudeni, Tămășeni sau Sagna.
14. (punctul 61 din tabel) Perimetrul Ion Creangă, râul Siret, S= 13.865 mp.
Au licitat Transorvirel SRL Tămășeni și Petrodan Construction SRL Adjudeni. A câștigat prima firmă, cu o chirie de 720 lei/lună, urmând să exploateze 50.300 mc agregate. O regie ieftină și aici, pentru că Petrodan Construction SRL nu a exploatat niciodată în zona Ion Creangă, în avalul podului de peste Siret.
DATA: 19.02.2019;
15. (punctul 18 din tabel) Perimetrul Văleni, Neamț, S= 44.800 mp, râul Moldova.
Au participat TVI Construct SRL Iași și Hidroterra SA. A câștigat prima, cu o ofertă de 2.352/lei/lună (41.000 mc agregate).În acest perimetru a exploatat numai TVI Construct, care are o mică bază, cu stație de sortare, ce a funcționat un timp, apoi a fost demontată și, ulterior, montată. Hidroterra a avut rol de „mână moartă”.
16. (punctul 19 din tabel) Perimetrul Recea 3/Secuieni, Horia, Ion Creangă, râul Siret, S= 35.000 mp.
Au participat Lastro Construct General SRL Cotu Vameș și Driu Trans SRL Bașta. A câștigat prima, cu o ofertă de 1.820 lei/lună, urmând să exploateze 65.000 mc agregate. Cele două firme s-au ajutat reciproc un timp, dar în perimetrul „Recea 3” a exploatat ani de zile numai Lastro Construct General SRL. Cei de la Driu Trans au intrat în sistemul balastierelor mai târziu. Au baza în spatele complexului de porci de la Bașta. Inițial, nu au vut stație sortare a agregatelor, dar au montat, ulterior, una pe sistem uscat.
17. (punctul 20 din tabel ) Perimetrul Pătăligeni 1/Pipirig, Neamț, râul Ozana, S= 14.303 mp.
Au participat Astral Trading SRL Piatra Neamț și Urbanex SA Piatra Neamț. A câștigat Urbanex, cu o ofertă de 750 lei/lună, urmând să exploateze 10.500 mc agregate. Cele două firme nu au exploatat în această zonă, unde, de regulă, exploatau Aqua Parc și Danlin XXL. Urbanex a mai exploatat în zona Girov, iar Astral Trading are, de ani de zile, zona Miroslăvești, pe râul Moldova. O regie de proastă calitate și aici, mai ales că cele două firme au participat, tot în tandem, și la alte licitații.
18. (punctul 21 din tabel) Perimetrul Pătăligeni2/Pipirig, Neamț, râul Ozana, S= 73.191 mp.
Au participat tot Astral Trading și Urbanex, câștigând tot ultima, cu o ofertă de 3.842,53 lei/lună, urmând să exploateze 61.000 mc.
19. (punctul 22 din tabel) Perimetrul Tupilați Amonte Pod/Tupilați, râul Moldova, S= 8.750 mp.
Au participat Danlin XXL și Dragoș Invest, licitația fiind câștigată de prima, cu o ofertă de 605 lei/lună (volum: 13.500 mc agregate). O regie ieftină ca și în cazul celorlalte licitații în care s-au înfruntat cele două firme. De-a lungul timpului, cele două societăți au pus mâna pe perimetre avantajoase și de anvergură. Au fost acuzate de săteni că au distrus pășunea comunală din Tupilați, dar și digul de apărare a malului stâng al râulului Moldova (fosta topitorie de in)
20. (punctul 23 din tabel) Perimetrul Tupilați Aval Pod/Tupilați,Neamț, râu Moldova, S= 52.071 mp.
Au licitat Caius SRL Tupilați și Danlin XXL. A câștigat ultima, cu o ofertă de 2.760 lei/lună (79.630 mc agregate). O regie de proastă calitate, pentru că cele două firme colaborează de mult timp și nu doar la licitații. De exemplu, cei de la Caius SRL transportă periodic marfă peste drum, la baza din Tupilați a firmei Danlin XXL.
21. (punctul 24 din tabel) Perimetrul Tupilați Aval Pod 1/Tupilați, S=59.820 mp.
Au licitat Caius SRL și Dragoș Invest, câștigând prima, cu o ofertă de 3.141 lei/lună (20.000 mc). O regie proastă ca și cea anterioară. În zona aval nu mai sunt rezerve de ani de zile, însă se mimează prezența acestora prin fluctuațiile traseului râului Moldova. S-au distrus malurile stâng și drept și s-a adâncit talvegul considerabil.
22. (punctul 25 din tabel) Perimetrul Ion Creangă 2, Neamț, Siret, S=11.239 mp.
Au licitat DNC Logistic Spedition SRL, Jasmine Fashion SRL, Dragoș Invest SRL și Ștef Edil SRL. A câștigat Jasmine Fashion. Prețul de pornire a licitației a fost de 581 lei/lună, iar cel de adjudecare de 600 de lei/lună, din perimetru urmând să se exploateze 18.000 mc. A fost, la fel, o regie de proastă calitate. De câștigătoare nu s-a auzit în acest domeniu, Ștef Edil nu a exploatat niciodată pe râul Siret, la fel ca și Dragoș Invest.
23. (poziția 26 din tabel) Perimetrul Văleni/Văleni și Gherăești, Neamț, S= 42.375 mp, râul Moldova.
Au participat PHR Construct Solutions SRL și Drum Comstruct SRL. A câștigat prima societate, cu o ofertă de 2.250 lei/lună (50.000 mc agregate). Cei care adminsitrează cursurile de apă știu că acest perimetru a fost distrus prin exploatarea preferențială a celui care tot câștigă licitații aici. Drum Construct nu a exploatat niciodată în zonă, ci numai la Cordun. Problemele cu iazul construit de PHR Construct sunt binecunoscute, iar fostul primar de Văleni a somat conducerea societății să readucă iazul, care a ajuns groapă de gunoi, la starea inițială.
24. (poziția 27 din tabel) Perimetrul Hârlești Amonte 2/Icușești și Iuon Creangă, râul Siret, Neamț, S= 55.216 mp.
Au participat Danlin XXL și Dragoș Invest. A câștigat prima, cu o ofertă de 2.920 lei/lună (162.000 mc agregate minerale).
În ultimii 30 de ani, spun sursele noastre de la „Apele Române”, nici cei de la SGA Neamț, dar nici cei de la ABA Siret nu au făcut măsurători pentru a verifica cât s-a exploatat, în realitate, în aceste perimetre care se rotesc de zeci de ani. De asemenea, nu au fost făcute controale la depozitele imense create în bazele acestor societăți, unde se află cantități uriașe de agregate minerale, mare parte sustrasă de pe cursurile de apă. Autoritățile nu au știut, nu știu, dar nici nu vor să afle, pentru că interesele sunt enorme. Sumele care se învârt în acest domeniu, atât cele obținute legal, cât și cele obținute la negru, sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, iar parte din acești bani ajung la cei care protejează mafia balasterielor.
D.MURARU
Citește și:
Cum se aranjează licitațiile pentru balastiere și sumele imense pe care le pierde statul
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Daca ar avea gura sa vorbeasca, tata pava, cate spagi spagute si parandaraturi a primit si dat mai departe, ar exploda SGA.
Oare de ce nu si-o fi angajat beizadeaua la SGA si a preferat Apa Serv? Teama de puscarie?
E de Doamne ferește! Puliția ce face? Nani?
Nani și procororii? Și giustiția? Mai avem pretenții, de la cine?
Felicitări pentru toată munca, Daniele!