Consiliul Județean Neamț aruncă cu banii-n primarii PSD și clientela de partid. „Ionel Arsene nu face rabat de la vechile metehne și împarte banii nemțenilor ca pe propria moșie!”

2
2735

Astăzi, în ședința Consiliului Județean Neamț vor fi supuse dezbaterii și votului consilierilor o serie de proiecte, parte din ele controversate. În această categorie se înscrie lejer proiectul privind plata cotizațiilor unor asociații de dezvoltare comunitară, unde județul Neamț are calitatea de membru. Culmea este că ședința se va desfășura, atenție!, în format on-line, iar asta se întâmplă în condițiile în care nu se mai justifică, pentru că pandemia de Covid-19 a trecut. Poate Ionel Arsene are treabă la București și nu poate veni la ședință sau poate este, din nou, în „inspecție” la vila pe care Ștef Edil CDP SRL o construiește în Snagov, pe malul lacului.

Revenind la ședința de azi, aleșii județeni urmează, printre altele, să voteze plata cotizațiilor la ADI EcoNeamț – 521.000 lei, la ADI Aqua Neamț – 550.000 lei și la nou înființata Asociație de Dezvoltare Intercomunitară „Protecția Animalelor Neamț” – 1.106.968 lei.

Culmea este că ADI EcoNeamț a dat chix în cazul unui proiect european foarte important pentru județul Neamț. Licitația pentru gestionarea deșeurilor în Zona 1 este contestată și face obiectul unor verificări inclusiv din partea Parchetului European. ApaServ SA, așa cum se știe deja, a ratat proiectul (POIM) de peste 300 de milioane de euro – finanțare europeană.

Un alt proiect dubios este cel privind aprobarea unui concediu suplimentar de 7 zile  pentru angajații de la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoanele cu Dizabilități Târgu-Neamț.

În acest caz, argumentele se bazează pe ideea că salariații lucrează în condiții grele de muncă, deși statul cheltuie sume importante pentru plata sporurilor. Spre exemplu, în ianuarie, suma cheltuită cu sporurile pentru condițiile de muncă plătite salariaților centrului de la Târgu-Neamț au însumat peste 83.000 de lei, iar anul trecut, sporurile pentru condițiile de muncă s-au cifrat la 820.600 de lei, în timp ce alte sporuri și stimulentul de risc au fost de 76.000 de lei, respectiv 110.000 de lei, potrivit Ministerului Finanțelor Publice.

De departe, cel mai controversat proiect este cel introdus pe ordinea de zi pe ultima sută de metri și are legătură cu repartizarea sumelor alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit primăriilor din județ. Modul în care Ionel Arsene, președintele inculpat al CJ-ului, a înțeles să împartă această sumă este discreționar și are la bază doar criteriile politice. Două „ingredinte” care nu au ce căuta în administrația publică indiferent de nivel.

Trebuie să-i amintim lui Arsene și găștii lui că cotele defalcate din impozitul pe venit, ca și cele din TVA, sunt alocate pentru echilibrarea bugetelor locale și nu pentru clientela de partid.

PSD-ul, prin liderul său interpus, Vasilică Harpa, și președintele CJ, Ionel Arsene, împarte banii nemțenilor ca pe propria moșie

Situația a fost taxată dur de către președintele PNL Neamț, George Lazăr, într-un comunicat remis presei locale, în care afirmă că: „PSD, ghinionul roșu al județului Neamț, împarte banii publici după culoarea politică a primarilor și interesele personale!”

„Domnul Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean, s-a grăbit în acest an cu alocările bugetare pentru localitățile județului Neamț, care dăunăzi se făceau la finele anului, în lunile septembrie și decembrie. Vă este teamă, domnule Arsene, că banii nu vor ajunge unde trebuie dacă-i împarte altcineva? Sau poate vă temeţi că nu vă vor mai fi executate ordinele după 1 martie?

Oricare ar fi răspunsul, ce e mai dureros pentru nemțeni este că PSD-ul, prin liderul său interpus, Vasilică Harpa și președintele CJ, Ionel Arsene, nu face rabat de la vechile metehne și împarte banii nemțenilor ca pe propria moșie.

Alocarea bugetară din acest an nu ține cont de nicio normă legală sau de criterii obiective, precum mărimea UAT-urilor, numărul de locuitori sau cofinanțările primăriilor la proiectele europene. Banii, în schimb, ajung cu prisosință la vistieriile primarilor PSD, în timp ce restul localităților nemțene cu primari de alte culori politice, ghinioniste, sunt păgubite de sume importante, care ar fi ajutat la modernizarea și rezolvarea unor probleme de ordin local.

Cele mai mici localități ale județului Neamț, roșii pe harta politică, bineînțeles, primesc sume impresionante în urma alocării bugetare din acest an: 500.000 de lei pentru comunele Păncești și Ghindăoani, care nu depășesc 1000 de locuitori fiecare, 800.000 de lei pentru Dobreni, unde numărul locuitorilor este de 1500 de persoane. Poate ne-am bucura și noi că localitățile județului sunt atât de bine finanțate, dacă acestă alocare n-ar fi discreționară, în defavoarea tuturor „ghinioniștilor” care nu se află în sfera de interes a domnilor Harpa și Arsene. Comunele Timișești și Bicaz Chei primesc, prin „mărinimia” domnului președinte al CJ, suma de 50.000 lei fiecare, în ciuda performanțelor domnilor primari, care au implementat proiecte importante și au atras finanțări europene de milioane de euro. De ce, domnilor Harpa și Arsene, le luați dreptul acestor localități să se dezvolte în ritm egal cu cele conduse de acoliții dumneavoastră?

Cum este posibil ca municipiile Piatra Neamț și Roman să primească suma de 300.000 lei fiecare, mult mai puțin decât o comună cu primar PSD de 1000 de locuitori? Asta reprezintă o bătaie de joc față de peste 120.000 de locuitori care primesc mai puțini bani la un loc decât o comună psd-istă cu 1000 de locuitori. Și asta în timp ce moșia domnului Harpa, orașul Târgul Neamț, a primit suma impresionantă de 1.000.000 lei, cât două municipii și șase comune, mai exact. Vorba aia, cine-mparte, parte-și face!

În ultimii 8 ani, orașul Târgul-Neamț a primit zeci de miliarde de lei, însă nu arată nici ca Oradea, nici ca Brașovul, nici ca vreo altă mare metropolă din Europa și nici câinii nu se plimbă cu covrigi în coadă pe străzi! Unde s-au dus aceste sume enorme investite de PSD din bani publici? La această întrebare va trebui să răspundă într-o zi domnul Vasilică Harpa și clientela sa politică, locuitorilor din Târgul Neamț, la alegerile din 2024. Pentru că în lumea civilizată o primărie se conduce transparent, printr-un sistem managerial modern și nu ca pe timpuri, ca pe o secție de miliție de la colțul străzii. Domnule Harpa, nu mai merge cu „oamenii închid ochii” și „las`că ne-nțelegem noi”, nu mai merge să păcălești nemțenii cu snoave și brașoave.

Dumneavoastră, aceste minți luminate ale PSD Neamț, vă bateți joc de nemțeni de ani de zile fără nici cea mai mică jenă și apoi vă fotografiați lângă biserici și invocați divinitatea, dar nu vă mai crede nimeni. Sunt convins că la biserică vă învață să fiți mai curați și mai buni și nu să fiți oameni răi, să umiliți primarii care așteaptă cu orele pe la ușile dumneavoastră și nici să împărțiți județul în oameni care contează și care nu, în funcție de interesele personale ale dumneavoastră și de culoarea politică. Dar există, cu siguranță, o lege a echității şi a compensației și tot ceea ce le faceți nemțenilor vi se va întoarce.

Noi vă dorim o primăvară frumoasă, domnule Arsene, în speranța că veți avea timp să meditați la toate meschinăriile pe care le-ați făcut împotriva oamenilor din județul Neamț!”, a declarat George Lazăr.

Nu este pentru prima dată când Arsene alege să împartă banii publici fără să țină cont de nevoile comunităților locale, ci numai de culoarea politică a celor care conduc primăriile și, bineînțeles, după bunul plac. Prin comportamentul său, condamnatul în primă instanță la pușcărie pentru fapte de corupție, Ionel Arsene, îi afectează, lipsindu-i de investiții și pe cei din comunele conduse de primari PNL, dar în care locuiesc și cetățeni care au votat cu PSD-ul.

Așa cum se vede și din lista de mai jos, cu sumele alocate pe UAT-uri, primăriile conduse de liberali au primit cele mai mici fonduri. Și de această dată, Primăria Târgu-Neamț, condusă de Daniel Vasilică Harpa, care, actualmente, este președinte al PSD Neamț în locul autosuspendatului Arsene, a primit aproape dublu față de cât au primit împreună Primăria Piatra-Neamț și Primăria Roman, ambele conduse de primari PNL.

Primăria Bicaz, condusă de pesedistul Nicolae Sălăgean, a primit 800.000 de lei, adică fix cât au primit împreună Roman și Piatra-Neamț.

Daniel MURARU

Citește și:

Inculpatul Arsene, cu BMW-ul de serviciu în „inspecție” la o vilă de lux de lângă București. Imobilul, construit de o firmă apropiată de Ginel

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Cristina 23 februarie, 2023 at 14:58 Răspunde

    Nici maria sa Lazar nu e mai breaz,și-a băgat toate rudele in primăriile PNL cu contracte bănoase grase, are verișori cu firme de construcții care sunt băgate primăriilor PNL pe gat și primari iau pozitia de drepți.cu Arsenie e clar,știe că pleacă și face ravagii

  2. gigi 24 februarie, 2023 at 19:41 Răspunde

    Desene animate e in sedinta CJ , Bogdan musat un manager care minte cu nerusinare despre accesarea raposatului POIM.
    1. situatia financiara la apaserv este de -15000000 ron pierdere pe 2022
    2. intalnirea cu minstrul BOLOS a fost un esec total a celor care au fost explicand ule foarte frumos cat de destept este musat si cauza pt care. sa pierdut
    3. o sa apara si adresa de la minister in care scrie negru pe alb pt cei care mai spera sa invie poimu care nu mai exista
    4. chiar daca se accesa apaservu nu are partea sa de cofinantare in val de 18 mil € , pt ca nu i da nici o banca de pe lumea asta cu situatia financiara pe 2022.
    5. pana la 31.12.2023 trebuia finalizate toate lucrarile in poim daca era semnat nu ce baliverne se vb prin sedinta cj

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.