Tânăra care nu poate justifica 5,8 milioane de lei este fiica și nepoata unor „balastieriști” celebri. Fratele ei este judecat pentru furt de … agregate minerale

2
12030

Camelia Andrei, tânăra de 31 de ani, din județul Neamț, prinsă de Fiscul ieșean că nu poate să justifice o sumă imensă, face parte dintr-o familie din comuna Gherăești, care, în ultimele decenii, a făcut afaceri cu predilecție în domeniul „extracției pietrișului și nisipului”, dar și în comerțul cu materiale de construcții, construcții și transporturi.

Tânăra este fiica lui Daniel Andrei, de 52 de ani, care, de-a lungul timpului, a deținut o stație de sortare pe malul râului Moldova, unde a procesat sute de mii de metri cubi de balast.

Daniel Andrei a fost asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, însă acum, după falimentul unora dintre ele, s-a dat deoparte, lăsând locul copiilor Camelia și Emanuel.

Daniel Andrei este fratele mult mai cunoscutului Mihai Andrei, cel care controlează firmele Andbas SRL („fabricarea betonului”), Andos Com CSRL („lucrări de construcții”) și Clinica Medicală „Sf. Andrei” SRL, care, împreună, au o cifră de afaceri de ordinul milioanelor de euro.

Familia lui Mihai Andrei dezvoltă proiectul imobiliar de la intrarea în orașul Piatra-Neamț dinspre Roman, pe partea dreaptă, cartierul denumit „Tei”, care se extinde încontinuu, construit de Andos Com SRL.

Oamenii care cunosc fenomenul exploatării de agregate minerale afirmă că frații Andrei au beneficiat, de-a lungul timpului, de protecția autorităților, în special a celor de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret-Bacău și Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț.

„În timp, la conducerea bazei și balastierei de la Gherăești a SC Andbas SRL au fost mai mulți dintre frații Andrei, coordonați de unul dintre frații cei mai mari – Mihai Andrei, care își are biroul la Piatra-Neamț. Baza si perimetrele de exploatare au fost pe malul stâng al râului Moldova. Alte firme coordonate de unul dintre frații lui Mihai Andrei sunt Caemi Com SRL, Caemi Star SRL, care a fost redenumită, și Edaca Grup SRL. Cea din urmă este condusă, în prezent, de Emanuel Andrei, fiul lui Daniel Andrei. În data de 30 aprilie 2010, o echipă formată din angajați de la ABA Bacău și SGA Neamț a depistat furturi de agregate minerale în două locații: în aval stație sortare – 6.000 m.c. agregate minerale și în dreptul stației de sortare la 150 metri spre cursul de apă a  râului Moldova – 5.000 m.c. agregate minerale. În loc să se aplice legea ca la carte, adică să fie înmulțită cantitatea furată cu 10, lucrurile au fost aranjate, situația s-a bolmojit, în special pe linia fostului director Vamanu care avea o sensibilitate față de afacerile celor de la Gherăești. Volumul de agregate furat trebuia calculat astfel: 6.000 + 5.000 = 11.000 mc x 10 = 110.000 mc agregate, și așa se stabilea valoarea totală a prejudiciului”, ne-a declarat un avertizor de mediu.

Revenind la Camelia Andrei, informațiile atacul.ro și supervizor.ro arată că tânăra Camelia Andrei este administrator și asociat unic al firmei Caemi Group SRL Gherăești, cu principal domeniu de activitate intermedieri în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții”.

Societatea vinde diverse materiale de construcții, inclusiv balast, cel mai probabil exploatat din râul Moldova de către firma Edaca Grup SRL, unde administrator și asociat unic este Emanuel Andrei, fratele Cameliei.

Firma Caemi Group a fost înființată în Iași, în anul 2007, de părinții Cameliei, iar o perioadă nu a avut activitate. Tânăra a fost cooptată în firmă în anul 2014, când i-au fost cesionate 4,76% părți sociale și a devenit și administrator.

Un an mai târziu, societatea își muta sediul din Iași în comuna Gherăești, Neamț, iar Camelia Andrei devenea asociat unic și administrator.

Pe aceeași stradă își avea sediul și firma Caemi Com SRL, unde asociat unic și administrator era Daniel Andrei. Cea din urmă firmă se afla în reorganizare judiciară și a sfârșit în faliment.

Anul 2015 a fost primul pentru Caemi Com SRL cu 0 lei cifră de afaceri și 0 angajați și tot primul pentru Caemi Group SRL cu o cifră de afaceri colosală – 4.708.967 lei și 15 angajați. Asta înseamnă că afacerea a fost trecută de pe falimentara Caemi Com SRL pe Caemi Group SRL, o firmă fără datorii, controlată de Camelia Andrei.

Bilanțul firmei Caemi Com SRL:

Cealaltă firmă – Caemi Com SRL – a sfârșit în faliment, o soluție definitivă în acest sens fiind pronunțată în 2020.

După aproape 10 ani de insolvență, firma care avea datorii de 5,3 milioane de lei a reușit să acopere doar 920.760 lei, din vânzarea de bunuri. Restul de 4,5 milioane de lei au rămas cu titlu de „pasiv neacoperit”.

Bilanțul firmei Caemi Group SRL:

 

La 24 de ani, Camelia a cheltuit 2,6 milioane de lei

Inspectorii Fiscului ieșean au stabilit că tânăra afaceristă a cheltuit, în intervalul 2015-2017, adică în trei ani, cu 5,8 milioane de lei mai mult decât a încasat, drept pentru care au impozitat această sumă, potrivit reporteris.ro.

În anul 2015, când avea 24 de ani, Camelia Andrei a cheltuit 2,6 milioane de lei, fiind identificate surse de fonduri în cuantum total de doar 839.346,38 lei. Au rezultat venituri suplimentare utilizate – bani „la negru”, fără justificarea provenienței, de 1,7 milioane de lei.

Cea mai mare parte din cei 2,6 milioane de lei, adică 1,6 milioane de lei, au reprezentat împrumuturi către persoane juridice.

Pentru cheltuieli (plăţi) personale şi de trai s-au dus 695.862,84 lei, iar pentru plata unui avans/achiziţia unei locuinţe – 228.952,96 lei, mai arată sursa citată.

Pe de altă parte, în același an, Camelia Andrei a încasat aproape 840.000 de lei din restituiri de împrumuturi de la persoanele juridice.

În anul 2015, firma Caemi Group SRL a avut o cifră de afaceri de 4.708.967 de lei și un profit de 391.800 lei.

Inspectorii fiscali au mai stabilit că tânăra, în 2016, a împrumutat firme cu 546.000 de lei și i s-au returnat 1,12 milioane lei, iar în 2017 a împrumutat unor societăți 4,1 milioane de lei, restituirile fiind de 1,3 milioane lei.

În acest ultim an, cheltuielile  personale şi de trai au fost de 1.031.381,10 lei, potrivit reporteris.ro.

În 2016, Caemi Group SRL a avut o cifră de afaceri de 5.422.128 lei și un profit de 43.209 lei, iar în 2017, cifra de afaceri a fost de 8.890.330 și o pierdere de 21.232 lei.

Contactată de atacul.ro și rugată să comenteze acuzațiile Fiscului, Camelia Andrei ne-a declarat că nu știe despre ce este vorba și ne-a închis telefonul.

Fratele Cameliei, judecat pentru furt de balast

Camelia Andrei nu este singura din familie care are probleme cu legea, fratele său, Emanuel, patron al Edaca Grup SRL, fiind trimis recent în judecată pentru furt de balast.

Investigația polițiștilor a avut la bază o dezvăluire a publicației atacul.ro, care, în noiembrie 2020, a relatat cum reprezentanții firmei Edaca Grup SRL din Gherăești, patronată de Emanuel Andrei, au sustras o cantitate apreciabilă de balast din râul Moldova.

Polițiștii care au făcut cercetări la fața locului au fost umiliți de angajații balastierei, care i-au abandonat pe anchetatori pe partea cealaltă a râului, motivând că li s-au stricat utilajele. Ca să revină pe malul stâng, acolo unde aveau mașinile, polițiștii au apelat la colegii pompieri, ce au folosit o barcă.

Oamenii legii au descoperit că angajații stației de sortare deținută de Edaca Grup SRL au sustras 15.000 de metri cubi de balast, valoarea prejudiciului creat fiind de aproape 700.000 de lei.

La sfârșitul cercetărilor, polițiștii au propus trimiterea în judecată a lui Emanuel Andrei, administratorul firmei, pentru comiterea infracţiunilor de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, desfăşurarea de activităţi de extragere a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor și executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

Furtul balastului, mai profitabil decât furtul lemnului

De aproape 6 ani, atacul.ro a arată constant, prin articolele publicate, cât de profitabile sunt afacerile ilegale cu agregate minerale. Potrivit calculelor noastre, anual, numai în județul Neamț se fură balast în cantități astronomice, unii specialiști apreciind că la mijloc este vorba despre prejudicii de milioane de euro.

Furtul balastului a devenit o afacere mult mai profitabilă chiar decât furtul masei lemnoase. Balastul se extrage mai ușor decât lemnul, iar prețul de vânzare este mult mai avantajos, raportat la cât câștigă statul de pe urma exploatării acestor resurse.

Licitațiile pentru adjudecarea perimetrelor de exploatare sunt aranjate, în 9 din 10 cazuri, participanții la aceste licitații se înțeleg între ei, astfel încât sumele licitate sunt cu puțin mai mari decât cele de pornire.

De exemplu, la o chirie licitată de 0,060 lei/mp, pentru un perimetru de 50.000 mp, firma câștigătoare ar urma să achite „Apelor Române” 3.000 de lei/lună. Pe lângă această sumă, firmele mai plătesc 5-6 lei/mc de balast exploatat, la care se adaugă cheltuielile cu exploatarea, care, de regulă, nu sunt foarte mari, deoarece perimetrele scose la licitație se află, de regulă, pe lângă stațiile de sortare ale firmelor câștigătoare. Specialiștii afirmă că la un volum de 100.000 de metri cubi de balast exploatat câștigul este exorbitant. Costurile pentru obținerea unui metru cub de nisip ajung la cel mult 30-35 de lei, iar pe piață ajunge la  80, 90 sau chiar 100 de lei.

Vorbim despre milioane de lei profit doar în cazul unui perimetru, din care statul obține extrem de puțin. Asta în cazul exploatărilor legale, pentru că, de regulă, pe lângă 100.000 de metri cubi exploatați legal se mai fură, în general, alte câteva zeci de mii de metri cubi de balast.

Situația este binecunoscută, însă atâta vreme cât banii obținuți ilegal din comercializarea balastului furat umplu buzunarele multora, autoritățile se prefac că … anchetează.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/

Daniel MURARU

Citește și:

Atacul.ro a avut încă o dată dreptate. Proprietarul balastierei care i-a umilit pe polițiști a fost trimis în judecată pentru furt de agregate minerale

Un munte de balast, furat din râul Moldova. Poliția anchetează

Dezvăluiri despre mafia balastierelor. Cum funcționează și cine o protejează. Explicații pentru dezastrele naturale și lipsa apei

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Gigi 5 octombrie, 2022 at 10:50 Răspunde

    A preluat de la taticul si parcarile( cateva sute de locuri la 300 ron bucata) din Cartierul Tei printr o noua firma Khan Industries. Taticul vinde curent la fraierii din Cartier Tei desi nu are dreptul.Desi primul bloc a fost terminat prin 2011, inca nu a fost predat catre Eon asa cum spune legea,deci tot cartierul adica 15 blocuri cumpăra curent de la Andrei la suprapreț ( intre 1 ron si 1,15 ron). ANRE tace……mafie! Drumul nu l a predat catre Primarie sa nu piardă parcarile fetița lui si iuliminatul lui îl platesc fraierii din cartie,nu Primaria Piatra Neamt,desi platim la impozit iluminatul stradal. Asa se fac banii…..negri!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.